Working with Simulation Results
W skrócie
- Dowiedz się, gdzie są przechowywane wyniki symulacji, jak je ponownie otwierać i nimi zarządzać oraz jak zachowywać wyniki wielu uruchomień.
- Poznaj strukturę danych symulacji obejmującą arkusze wykresów, wykresy i przebiegi oraz sposoby pracy z każdym z tych elementów w edytorze SimData.
- Poznaj praktyczne techniki filtrowania, porównywania, porządkowania i wyświetlania danych przebiegów, które ułatwią analizę.
Po skonfigurowaniu i uruchomieniu wymaganych analiz ich wyniki są zapisywane w pliku danych symulacji (SDF), który otrzymuje nazwę projektu (<ProjectName>.sdf) i pojawia się w panelu Projects w folderze Generated\Simulation Documents. Plik jest automatycznie otwierany na karcie dokumentu w edytorze SimData. To rozbudowane środowisko umożliwia szybką i sprawną analizę wyników symulacji, pozwalając ocenić działanie projektu, wykryć błędy i ostatecznie zyskać pewność, że projekt działa prawidłowo. Należy pamiętać, że choć plik został utworzony, początkowo nie jest zapisany.
Praca z listą wyników symulacji
Wykonane przebiegi symulacji są wyświetlane w obszarze Results panelu Simulation Dashboard. Przycisk
po prawej stronie danej pozycji wyników udostępnia następujące działania:
- Show Results – ponowne otwarcie wyników danego przebiegu symulacji. Można je również otworzyć, klikając dwukrotnie nazwę wyniku.
- Load Profile – przywrócenie ustawień analizy z danego przebiegu symulacji w odpowiedniej części obszaru Analysis Setup & Run panelu Simulation Dashboard.
- Edit Title – zmiana nazwy pozycji wyników. Domyślnie wynik otrzymuje nazwę analizy.
- Edit Description – edycja opisu pozycji wyników. Domyślnie opis odzwierciedla kluczowe parametry przebiegu symulacji. Aby go edytować, można również kliknąć pole opisu.
- Delete – usunięcie pozycji wyników.

Obszar Results panelu Simulation Dashboard służy do zarządzania wynikami symulacji.
Można również przełączać ikonę blokady / przypisaną do pozycji wyników symulacji, aby zachować wyniki danego przebiegu. Wówczas wyniki kolejnego uruchomienia analizy tego typu otrzymają nazwę z kolejnym numerem na końcu. Blokowanie wyników symulacji umożliwia gromadzenie wyników wielu przebiegów analizy tego samego typu.
Arkusze wykresów, wykresy i przebiegi
Plik danych symulacji można zasadniczo podzielić na trzy elementy składowe:
- Arkusze wykresów
- Wykresy
- Przebiegi
Arkusz wykresów można traktować jako „stronę” w pliku SDF. Plik SDF może zawierać wiele arkuszy wykresów, a zawartość każdego z nich zależy od typu wykonywanej analizy. Wykres to obszar służący do graficznej prezentacji danych, w którym można wyświetlać jeden lub więcej przebiegów. Arkusz może zawierać wiele wykresów. Przebieg przedstawia dane analizy zebrane z określonego punktu lub węzła w projekcie.

Omówienie poszczególnych elementów wyników symulacji
Podczas uruchamiania symulacji dla każdego typu analizy tworzony jest osobny arkusz wykresów. Aby otworzyć arkusz danego typu analizy, należy kliknąć kartę z jego nazwą u dołu obszaru roboczego. Klawisze + i - na klawiaturze numerycznej umożliwiają szybkie przełączanie między arkuszami wyników analiz.

Dostęp do wyników analiz symulacyjnych. Kliknij odpowiednią kartę, aby wyświetlić wyniki danego typu analizy.
W przypadku analiz generujących dane przebiegów liczba wykresów w arkuszu zależy od typu analizy, sond dodanych do schematów oraz wyrażeń wyjściowych dodanych podczas konfigurowania danego typu analizy.
Praktyczne wskazówki dotyczące pracy w edytorze SimData:
- Aby przenieść przebieg z jednego wykresu na inny, kliknij i przytrzymaj jego nazwę, a następnie przeciągnij ją na inny wykres.
-
Aby wyświetlić istniejący przebieg na nowym, osobnym wykresie, kliknij dwukrotnie jego nazwę, a następnie wybierz
New Plotz listy rozwijanej Plot Number w oknie dialogowym Edit Waveform. - Aby powiększyć fragment wykresu, przytrzymaj lewy przycisk myszy i przeciągnij, wyznaczając prostokątny obszar nowego widoku. Aby przywrócić widok, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz Fit Document.
- Kliknij dwukrotnie w dowolnym miejscu wykresu, aby otworzyć okno dialogowe Plot Options, w którym można skonfigurować tytuł, linie siatki i styl linii.
- Kliknij dwukrotnie oś, aby nadać jej etykietę i skonfigurować jej ustawienia.
- Kliknij dwukrotnie tytuł arkusza wykresów, aby otworzyć okno dialogowe Chart Options, w którym można nadać arkuszowi nazwę, a także określić, które pomiary kursorowe mają być wyświetlane na wykresie, jeśli kursory są aktualnie włączone.
- Wybierz z menu Tools » Document Options, aby otworzyć okno dialogowe Document Options, w którym można skonfigurować kolory, widoczność różnych elementów przebiegów, arkuszy i wykresów (w tym punktów danych) oraz określić długość FFT.
Zaznaczanie przebiegu
Aby zaznaczyć przebieg w obszarze roboczym, wystarczy kliknąć jego nazwę. Po zaznaczeniu kolor przebiegu stanie się intensywniejszy, a po lewej stronie jego nazwy pojawi się kropka. Zostanie zastosowane filtrowanie, którego zakres jest określany na podstawie nazwy przebiegu. Wszystkie pozostałe przebiegi o innych nazwach w aktywnym arkuszu zostaną zamaskowane (przyciemnione).
Stopień maskowania można regulować za pomocą suwaka Mask Level, dostępnego po kliknięciu przycisku Mask Level w prawym dolnym rogu obszaru roboczego.

Zaznacz przebieg, klikając jego nazwę, a następnie ustaw poziom maskowania za pomocą przycisku i suwaka w prawym dolnym rogu.
Aby wyłączyć filtrowanie i przywrócić pełną widoczność wszystkich wykresów, kliknij przycisk Clear w prawym dolnym rogu obszaru roboczego lub użyj polecenia Wave » Clear Filter z menu głównego (skróty: Esc, Shift+C). Zaznaczenie przebiegu, którego nazwa posłużyła do określenia zakresu zastosowanego filtra, zostanie usunięte.
Wyświetlanie wyników analiz wielokrotnych
Przemiatanie temperatury, przemiatanie parametrów i analiza Monte Carlo to funkcje symulacji, które wielokrotnie wykonują analizę podstawowego typu (np. analizę częstotliwościową AC, analizę stanów przejściowych itp.), zmieniając przy każdym wykonaniu jeden lub więcej parametrów obwodu. Gdy wyniki są wyświetlane w edytorze SimData, odpowiedni wykres zawiera przebiegi z wielu wykonań analizy, a każde wykonanie jest identyfikowane przez dodanie litery i liczby po nazwie przebiegu (np. v(Output) p1, v(Output) p2 itd.). Litera oznacza typ analizy wielokrotnej:
-
t– przemiatanie temperatury -
p– przemiatanie parametrów -
m– Monte Carlo
Liczba oznacza konkretny przebieg analizy.

Przykładowe wyniki analizy Parameter Sweep
Po kliknięciu nazwy przebiegu pod wykresem oraz na pasku stanu pojawią się informacje o parametrach użytych w danym przebiegu analizy. Ponadto, gdy opcja Highlight Similar Waves w oknie dialogowym Document Options (Tools » Document Options) jest włączona, wyróżniane są również pozostałe przebiegi odpowiadające tym samym wartościom parametrów.

Kliknij przebieg z konkretnego przebiegu analizy, aby zobaczyć jego parametry i wyróżnić inne powiązane z nim przebiegi.
Sterowanie liczbą widocznych wykresów
Gdy wyniki analizy są po raz pierwszy zapisywane w pliku SDF, domyślnie są wyświetlane w optymalny sposób — jednocześnie widocznych jest od jednego do czterech wykresów, w zależności od liczby wykresów uzyskanych w wyniku analizy. Na przykład, jeśli dostępne są trzy wykresy, widok zostanie automatycznie skonfigurowany tak, aby wyświetlać wszystkie trzy. Jeśli wykresów jest sześć, widok zostanie automatycznie skonfigurowany tak, aby wyświetlać cztery naraz itd. Liczbę „widocznych” wykresów można zmienić, konfigurując opcję Number of Plots Visible w oknie dialogowym Document Options, otwieranym dla aktywnego pliku SDF przez wybranie Tools » Document Options z menu głównego.

Wybierz żądaną opcję Number of Plots Visible w oknie dialogowym Document Options.
Po ustawieniu liczby widocznych wykresów na All zazwyczaj można zobaczyć wszystkie wykresy jednocześnie w obszarze roboczym (oczywiście zależy to od liczby wykresów uzyskanych w wyniku analizy). Jest to swego rodzaju „tryb roboczy”, który pozwala szybko przejrzeć wygenerowane przebiegi.
Aby dokładniej przeanalizować przebiegi, należy przejść z wyświetlania wszystkich wykresów do wyświetlania określonej ich liczby. Im mniej wykresów jest jednocześnie widocznych w obszarze roboczym, tym łatwiej skupić się na konkretnym przebiegu i wykonywać na nim pomiary. Aby korzystać z funkcji zmiany skali (osi X lub Y), dodawania osi Y oraz opisywania wykresów, należy ustawić opcję Number of Plots Visible na wartość inną niż All.
Zmiana rozmieszczenia wykresów i przebiegów
Kolejność wykresów w zestawie można zmieniać przez przeciąganie. Najpierw upewnij się, że wykres, który chcesz przenieść, jest aktywny w obszarze roboczym. Gdy opcja Number of Plots Visible jest ustawiona na All, aktywny wykres jest oznaczony ciągłą linią otaczającą obszar nazw przebiegów; jeśli opcja Number of Plots Visible jest ustawiona na 2, 3 lub 4, aktywny wykres jest oznaczony strzałką po lewej stronie jego obszaru wyświetlania. Następnie kliknij w obszarze nazw przebiegów (poza samą nazwą) i przeciągnij w górę lub w dół. Pojawi się linia wskazująca, pod którym wykresem zostanie umieszczony przenoszony wykres po zwolnieniu przycisku myszy.
Podobnie jak wykresy, również same przebiegi można przenosić między wykresami. Kliknij nazwę przebiegu i przeciągnij ją na żądany wykres docelowy. U góry osi Y wykresu docelowego pojawi się strzałka. Przenoszenie jest możliwe niezależnie od liczby widocznych wykresów.
Przebieg można również przenieść na nowy wykres, klikając dwukrotnie jego nazwę, a następnie wybierając New Plot z listy rozwijanej Plot Number w otwartym oknie dialogowym Edit Waveform. Po wykonaniu tej czynności może być konieczna zmiana liczby widocznych wykresów. Można to zrobić w oknie dialogowym Document Options (Tools » Document Options).

Przenieś przebieg na nowy wykres za pomocą okna dialogowego Edit Waveform.
Poniższy film przedstawia proces zmiany rozmieszczenia wykresów i przebiegów.
Demonstracja technik zmiany rozmieszczenia wykresów i przebiegów.
Powiększanie danych
Możesz zmienić powiększenie aktywnego wykresu, aby przybliżać lub oddalać widok podczas analizy danych przebiegu. Użyj poleceń Zoom In i Pomniejsz z menu głównego View, aby odpowiednio powiększyć lub pomniejszyć widok. Możesz też kliknąć i przeciągnąć, zaznaczając prostokątny obszar wokół interesującego punktu, aby go powiększyć.
Zmiana powiększenia danych na jednym wykresie nie wpływa na pozostałe wykresy. Wyłącz opcję Zoom Plots Separately w oknie dialogowym Document Options, aby podczas zmiany powiększenia danych na jednym wykresie stosować ten sam poziom powiększenia do wszystkich wykresów.
Aby powrócić do początkowego widoku przebiegów (bez powiększenia), uruchom polecenie Fit Document z menu głównego View lub z menu podręcznego dostępnego po kliknięciu prawym przyciskiem myszy w obszarze roboczym (skrót: Ctrl+PgDn).
Poniższy film przedstawia proces powiększania danych wyników symulacji.
Demonstracja technik powiększania danych.
Definiowanie wielu osi Y dla wykresu
Zdarza się, że pojedyncza oś Y nie wystarcza. Na przykład możesz chcieć porównać sygnały prądu i napięcia na wspólnym wykresie. Napięcie może osiągać 5 V, podczas gdy prąd może być rzędu miliamperów lub mikroamperów. Aby zapewnić czytelność przebiegów, edytor SimData umożliwia korzystanie z dodatkowych osi Y.
Przyjrzyj się przebiegom pokazanym na poniższej ilustracji. Jeden przedstawia napięcie wejściowe, a drugi — prąd płynący przez rezystor. Po przeniesieniu przebiegu prądu na ten sam wykres co przebieg napięcia widać, że przebieg prądu praktycznie zanika przy skalowaniu według istniejącej osi Y. Lepszym rozwiązaniem jest zdefiniowanie nowej osi Y, co daje rezultat pokazany poniżej.
Nową oś Y dla przebiegu prądu można dodać na jeden z następujących sposobów:
-
Kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę przebiegu, wybierz Edit Wave, a następnie w wyświetlonym oknie dialogowym Edit Waveform wybierz New Axis z listy rozwijanej Axis Number.

Ustaw nową oś Y dla przebiegu w oknie dialogowym Edit Waveform. - Dodaj nową oś Y (Plot » Add Y Axis), a następnie przeciągnij na nią przebieg prądu, aby go z nią powiązać.
Nowa, automatycznie skalowana oś Y dla przebiegu zostanie dodana po lewej stronie istniejącej osi Y. W rezultacie oba przebiegi na jednym wykresie będą czytelne.
Aby usunąć oś Y z wykresu, dla którego zdefiniowano wiele osi Y, kliknij oś, aby ją zaznaczyć, i uruchom polecenie Plot » Remove Y Axis. Możesz też kliknąć oś prawym przyciskiem myszy i wybrać Delete Axis z menu kontekstowego.
Wyświetlanie punktów danych
Jeśli masz wątpliwości co do dokładności przebiegów — na przykład wyglądają na ostre i poszarpane zamiast gładkich i zaokrąglonych — możesz włączyć wyświetlanie punktów danych, aby sprawdzić, czy obliczenia były wykonywane wystarczająco często.
Aby wyświetlić te punkty, włącz opcję Show Data Points w oknie dialogowym Document Options. W każdym punkcie przebiegu, dla którego obliczono dane, pojawi się małe kółko.

Użyj opcji Show Data Points, aby wizualnie ocenić dokładność przebiegów.
Szybka transformata Fouriera
Za pomocą polecenia Chart » Create FFT Chart możesz szybko wykonać szybką transformatę Fouriera dla każdego przebiegu na aktywnym diagramie. Wyniki są zapisywane i wyświetlane na nowym diagramie, którego nazwa ma format <SourceChartName>_FFT i który jest dodawany po prawej stronie istniejących diagramów w pliku SDF.
Ustaw FFT Length w oknie dialogowym Document Options (Tools » Document Options). Domyślna długość wynosi 128.

Użyj polecenia Create FFT Chart , aby wykonać szybką transformatę Fouriera.
Inne funkcje zarządzania diagramami, wykresami i przebiegami
W poniższych sekcjach opisano inne funkcje zarządzania diagramami, wykresami i przebiegami.
Zmiana osi
Przebiegi są automatycznie skalowane przy pierwszym wyświetleniu. Oś X jest skalowana zgodnie z ustawieniami danego typu analizy. Oś Y każdego wykresu jest skalowana tak, aby wszystkie przebiegi na diagramie były widoczne w całości.
Oś X lub Y można zmienić odpowiednio w oknie dialogowym X Axis Settings lub Y Axis Settings. Aby otworzyć okno dialogowe osi aktywnego wykresu, wybierz polecenie Plot » Format X Axis / Plot » Format Y Axis z menu głównego lub kliknij dwukrotnie odpowiednią oś.

Okna dialogowe X Axis Settings i Y Axis Settings
Obszar X Axis / Y Axis okna dialogowego umożliwia dodanie etykiety osi i określenie jej jednostek.
W obszarze Scale okna dialogowego odznacz pola wyboru, jeśli chcesz ręcznie ustawić skalowanie. Użyj pól Minimum i Maximum, aby zmienić zakres osi. Zmień Division Size, aby określić liczbę linii siatki dla osi.
Użyj opcji Grid Type w oknie dialogowym, aby zmienić skalę osi na Linear lub Logarithmic (o podstawie 2 lub 10).
Dodawanie nowych diagramów i wykresów
Czasami możesz chcieć zastosować funkcje matematyczne do przebiegów, ułożyć wykresy w określonej kolejności, zmienić skalowanie osi lub wyświetlić samodzielnie utworzone przebiegi. Jeśli wykonasz którąkolwiek z tych czynności na istniejącym, automatycznie wygenerowanym diagramie analizy, informacje te zostaną utracone przy uruchomieniu kolejnej analizy. W takich przypadkach warto utworzyć jeden lub więcej nowych diagramów.
Utwórz nowy diagram za pomocą polecenia Chart » New Chart z menu głównego. Pojawi się okno dialogowe Create New Chart. Określ w nim nazwę diagramu (wyświetlaną na jego karcie) oraz jego tytuł. Karta Cursors pozwala określić, jakie dane będą prezentowane na samym diagramie podczas korzystania z kursorów pomiarowych. Opcje te można ustawić przed utworzeniem diagramu lub później, otwierając okno dialogowe Chart Options (Chart » Chart Options).

Karty General i Cursors okna dialogowego Create New Chart
Nowy diagram zostanie dodany, a jego karta pojawi się po prawej stronie kart istniejących diagramów.
Nowo utworzony wykres jest domyślnie pusty, dlatego należy dodać do niego zawartość. Najszybszym sposobem jest skopiowanie istniejących obszarów kreślenia z innego wykresu i wklejenie ich do nowego (patrz następna sekcja). Można jednak również tworzyć nowe obszary kreślenia od podstaw.
Obszary kreślenia tworzy się za pomocą kreatora Plot Wizard. Aby go otworzyć, wybierz polecenie Plot » New Plot z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy wewnątrz wykresu i wybierz Add Plot. Przejdź przez kolejne strony kreatora, określając między innymi wygląd obszaru kreślenia oraz przebiegi, które mają zostać do niego dodane podczas tworzenia. Po kliknięciu Finish nowy obszar kreślenia zostanie dodany poniżej ostatniego istniejącego obszaru na wykresie.
Przebiegi można również dodawać do obszaru kreślenia po jego utworzeniu. Najpierw upewnij się, że obszar kreślenia, do którego chcesz dodać przebiegi, jest aktywny. Wybierz przebiegi, które chcesz dodać, w sekcji Source Data panelu Sim Data. Możesz zaznaczyć wiele przebiegów, korzystając ze standardowych metod zaznaczania wielu elementów (Ctrl+Click, Shift+Click oraz kliknięcie i przeciągnięcie). Po zaznaczeniu wymaganych przebiegów kliknij przycisk Add Wave to Plot. Przebiegi zostaną dodane do obszaru kreślenia.

Wymagane przebiegi można dodawać do aktywnego obszaru kreślenia za pomocą panelu Sim Data.
Możesz też użyć polecenia Wave » Add Wave z menu głównego lub kliknąć prawym przyciskiem myszy wewnątrz obszaru kreślenia i wybrać polecenie Add Wave To Plot z menu kontekstowego, aby otworzyć okno dialogowe Add Wave to Plot, w którym można wybrać przebieg do wyświetlenia i w razie potrzeby zdefiniować wyrażenie matematyczne. Okno to zawiera te same elementy sterujące co okno dialogowe Add Output Expression używane podczas dodawania wyrażeń wyjściowych za pomocą panelu Simulation Dashboard.
Formatowanie obszaru kreślenia
Właściwości istniejącego obszaru kreślenia można zmienić w oknie dialogowym Plot Options, otwieranym przez dwukrotne kliknięcie wewnątrz obszaru kreślenia w przestrzeni projektowej, kliknięcie obszaru prawym przyciskiem myszy i wybranie polecenia Plot Options z menu kontekstowego lub, w przypadku aktywnego obszaru kreślenia, wybranie polecenia Plot » Plot Options z menu głównego. W tym oknie dialogowym można zmienić tytuł obszaru kreślenia oraz sposób wyświetlania w nim siatki.

Okno dialogowe Plot Options
Kopiowanie wykresów i obszarów kreślenia
Jak wspomniano, najszybszym sposobem dodania obszaru kreślenia do nowego (lub istniejącego) wykresu jest skopiowanie już istniejącego obszaru. Upewnij się, że obszar kreślenia, który chcesz skopiować, jest aktywny na bieżącym wykresie, i użyj polecenia Edit » Copy z menu głównego (skrót: Ctrl+C). Ważne jest, aby przed kopiowaniem nie był zaznaczony żaden z zawartych w nim przebiegów — w przeciwnym razie skopiowany zostanie przebieg.
Podczas kopiowania obszaru kreślenia kopiowany jest zarówno sam obszar, jak i wszystkie zawarte w nim przebiegi.
Obszar kreślenia można wkleić (Ctrl+V) do tego samego wykresu, innego wykresu w tym samym pliku SDF lub do wykresu w zupełnie innym pliku SDF. Po wklejeniu obszar kreślenia zostanie umieszczony za ostatnim obszarem na wykresie. Skopiowany obszar kreślenia można wkleić tylko raz.
Sam wykres można skopiować do schowka systemu Windows, aby wykorzystać go w innych aplikacjach. Upewnij się, że wykres, który chcesz skopiować, jest aktywny w przestrzeni projektowej, i wybierz Tools » Copy to Clipboard z menu głównego.
Jeśli wykres zawiera wyłącznie informacje tekstowe, na przykład wyniki analizy punktu pracy, do schowka można skopiować same informacje (zamiast całego widoku wykresu), używając polecenia Tools » Copy to Clipboard as Text.
Usuwanie wykresów i obszarów kreślenia
Aby usunąć wykres, upewnij się, że jest on aktywnym wykresem w przestrzeni projektowej, a następnie użyj polecenia Chart » Delete Chart lub kliknij prawym przyciskiem myszy kartę wykresu i wybierz Delete Chart z menu kontekstowego.
Aby usunąć obszar kreślenia, upewnij się, że jest on aktywnym obszarem na bieżącym wykresie, a następnie użyj polecenia Plot » Delete Plot lub kliknij prawym przyciskiem myszy wewnątrz obszaru i wybierz Delete Plot z menu kontekstowego. Możesz też uaktywnić obszar kreślenia, upewnić się, że żaden z jego przebiegów nie jest zaznaczony, a następnie wybrać polecenie Edit » Delete z menu głównego.
Jeśli chcesz pozostawić obszar kreślenia bez zmian i usunąć jedynie zawarte w nim przebiegi, użyj zamiast tego polecenia Edit » Clear.
Edycja i formatowanie przebiegu
W ramach analizy projektu może być konieczne wykonanie operacji matematycznej na jednym lub kilku analizowanych sygnałach i wyświetlenie przebiegu wynikowego. Aby edytować przebieg, kliknij prawym przyciskiem myszy jego nazwę i wybierz Edit Wave (lub zaznacz przebieg i wybierz Wave » Edit Wave z menu głównego). Pojawi się okno dialogowe Edit Waveform. Okno to zawiera te same elementy sterujące co okno dialogowe Add Output Expression używane podczas dodawania wyrażeń wyjściowych za pomocą panelu Simulation Dashboard.
Kolory poszczególnych przebiegów można definiować w oknie dialogowym Edit Waveform, natomiast okno dialogowe Modify Wave Colors, otwierane po wybraniu polecenia Tools » Brightness z menu głównego, umożliwia zmianę jasności kolorów wszystkich przebiegów na aktualnie aktywnym wykresie. Okno zawiera zasadniczo trzy przyciski, które pozwalają rozjaśnić kolory wszystkich przebiegów na wykresie, przyciemnić je lub przywrócić ich pierwotną intensywność. Klikanie przycisków powoduje zmianę kolorów przebiegów, dzięki czemu można wypróbować różne poziomy intensywności. Zmiany zostaną zastosowane dopiero po kliknięciu OK.

Okno dialogowe Modify Wave Colors
Tworzenie nowego przebiegu
Oprócz przebiegów danych źródłowych generowanych w wyniku analizy można również tworzyć własne przebiegi. Funkcja tworzenia przebiegów jest dostępna w oknie dialogowym Source Data, otwieranym z menu głównego (Chart » Source Data) lub po kliknięciu przycisku Source Data na panelu Sim Data.
Po otwarciu okna dialogowego Source Data kliknij przycisk Create. Pojawi się okno dialogowe Create Source Waveform. W tym oknie można utworzyć:
- Przebieg zdefiniowany przez użytkownika na podstawie wprowadzonego zestawu punktów danych, z których każdy jest określony parą wartości XY.
- Przebieg sinusoidalny
- Przebieg impulsowy

Użyj okna dialogowego Create Source Waveform, aby zdefiniować własny przebieg.
Po zdefiniowaniu nowego przebiegu zgodnie z wymaganiami nadaj mu opisową nazwę i kliknij OK – zostanie on dodany do listy przebiegów danych źródłowych.
Właściwości przebiegów zdefiniowanych przez użytkownika (czyli tych, które nie zostały wygenerowane w wyniku analizy obwodu) można edytować w dowolnym momencie. Wybierz przebieg z listy i kliknij przycisk Edit.
Zapisywanie i wczytywanie przebiegów
Edytor SimData umożliwia zapisywanie i wczytywanie danych źródłowych przebiegów. Dostęp do funkcji zapisywania można uzyskać na dwa sposoby:
- Bezpośrednio z obszaru projektowego. Zaznacz przebieg, który chcesz zapisać, i wybierz Tools » Store Waveform z menu głównego.
- W oknie dialogowym Source Data (Chart » Source Data). Wybierz z listy przebieg, który chcesz zapisać, i kliknij przycisk Store.
Przebieg zostanie zapisany w pliku ASCII (*.wdf) jako zestaw punktów danych, z których każdy jest reprezentowany przez parę wartości XY. W wyświetlonym następnie oknie dialogowym Store Selected Waveform wskaż lokalizację i nazwę zapisywanego pliku. Domyślnie plik otrzyma nazwę zgodną z nazwą przebiegu (tj. WaveformName.wdf).
Wczytanie wcześniej zapisanego przebiegu również można wykonać na dwa sposoby:
- Bezpośrednio z obszaru projektowego. Wybierz Tools » Recall Waveform z menu głównego.
-
W oknie dialogowym Source Data – kliknij przycisk Recall.

Użyj okna dialogowego Source Data, aby zapisywać i wczytywać przebiegi.
W wyświetlonym następnie oknie dialogowym Recall Stored Waveform odszukaj i otwórz odpowiedni plik WDF. Przebieg zostanie wczytany i dodany do listy danych źródłowych aktywnego wykresu. Pamiętaj, że po zapisaniu i ponownym wczytaniu przebiegów zdefiniowanych przez użytkownika nie można ich już edytować.
Jeśli wczytany przebieg ma taką samą nazwę jak przebieg już istniejący na liście danych źródłowych, do jego nazwy zostanie dodany przyrostek _1. Kolejne wczytania tego samego przebiegu spowodują pojawienie się na liście przebiegów z kolejnymi przyrostkami (_2, _3 itd.).
Kopiowanie przebiegów
Przebieg można łatwo skopiować i wkleić za pomocą standardowych skrótów odpowiednio Ctrl+C i Ctrl+V (lub poleceń Edit » Copy i Edit » Paste z menu głównego). Przed skopiowaniem upewnij się, że przebieg jest zaznaczony.
Przebieg można wkleić do pola tego samego wykresu, pola innego wykresu w tym samym pliku SDF lub pola wykresu w zupełnie innym pliku SDF. Podczas wklejania upewnij się, że docelowe pole jest aktualnie aktywnym polem wykresu. Pole docelowe może być puste lub zawierać jeden bądź więcej istniejących przebiegów. Skopiowany przebieg można wkleić tylko raz.
Po wklejeniu skopiowanego przebiegu można w razie potrzeby przenieść go do innego pola wykresu. Jeśli chcesz przenieść przebieg do osobnego pola, a na wykresie nie ma pustego pola, zmień tryb widoku tak, aby wyświetlane były pola All (w oknie dialogowym Document Options), a następnie przeciągnij przebieg poza ostatnie pole wykresu – nowe pole zostanie dodane automatycznie.
Usuwanie przebiegów
Aby usunąć przebieg z pola wykresu, upewnij się, że jest zaznaczony, i użyj polecenia Wave » Remove Wave lub Edit » Delete albo kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę przebiegu i wybierz Remove Wave z wyświetlonego menu. Możesz też zaznaczyć przebieg i nacisnąć klawisz Delete.
Usunięcie przebiegu w ten sposób usuwa go jednak tylko z obszaru projektowego. Zarejestrowane dane przebiegu nie są usuwane. Przebieg pozostaje na liście dostępnych danych źródłowych aktywnego wykresu. Trwałe usuwanie przebiegów odbywa się w oknie dialogowym Source Data. Otwórz to okno z menu głównego (Chart » Source Data) lub klikając przycisk Source Data na panelu Sim Data. Aby trwale usunąć przebieg, wybierz jego nazwę z listy i kliknij przycisk Delete. Można zaznaczyć wiele przebiegów do usunięcia, korzystając ze standardowych funkcji Ctrl+Click, Shift+Click oraz zaznaczania przez kliknięcie i przeciągnięcie.
Aby przywrócić przebieg usunięty w ten sposób, należy wczytać jego zapisaną kopię (z pliku *.wdf) lub ponownie uruchomić analizę.
Eksportowanie wykresów, pól wykresów i przebiegów
Polecenia dostępne w podmenu File » Export umożliwiają eksportowanie aktywnego wykresu, aktywnego pola wykresu lub zaznaczonego przebiegu do formatu wartości rozdzielanych przecinkami (*.csv). W każdym przypadku pojawi się okno dialogowe Export Data, w którym można odpowiednio ustawić opcje eksportu.

Okno dialogowe Export Data
Jeśli eksportujesz aktywny wykres (File » Export » Plot), zostaną wyeksportowane wszystkie zawarte w nim przebiegi. Jeśli eksportujesz wybrany przebieg (File » Export » Waveform), zostanie wyeksportowany tylko ten przebieg. Możesz określić, czy eksportowane mają być dane Real czy Complex, oraz wskazać separator (domyślnie przecinek).
Jeśli eksportujesz aktywny arkusz wykresów (File » Export » Chart), dostępna będzie również sekcja Waves To Export okna dialogowego. Możesz wyeksportować tylko dane przebiegów aktualnie wyświetlanych w arkuszu lub wszystkich przebiegów, dla których dostępne są dane źródłowe. Te ostatnie mogą obejmować dane sygnałów zarejestrowanych w analizowanym obwodzie, a także przebiegi zdefiniowane przez użytkownika. Sekcja Source Data panelu Sim Data zawiera listę wszystkich przebiegów, dla których dostępne są zapisane dane.
Po zdefiniowaniu opcji eksportu wskaż miejsce zapisu eksportowanego pliku w oknie dialogowym Export Selected Waveforms.
Wyeksportowany plik zawiera każdy przebieg sygnału zapisany jako zbiór punktów danych, z których każdy obejmuje wartość na osi X (czas) i wartość na osi Y (dane).
Importowanie przebiegów
Dane przebiegów zapisane w formacie wartości rozdzielanych przecinkami (*.csv) można łatwo zaimportować do aktywnego arkusza wykresów. Umożliwia to szybkie importowanie wcześniej wyeksportowanych danych lub danych przebiegów wygenerowanych w aplikacji innego producenta — pod warunkiem że zostały zapisane w formacie CSV.
Przed rozpoczęciem importu upewnij się, że arkusz wykresów, do którego chcesz zaimportować dane, jest aktywny w obszarze projektowym. Aby uruchomić funkcję importu, wybierz polecenie File » Import. W wyświetlonym oknie dialogowym znajdź i otwórz odpowiedni plik CSV. Pozostałe etapy importu wykonuje się za pomocą kreatora Import Data Wizard. Przejdź przez kolejne strony kreatora — po kliknięciu Finish przebiegi zostaną zaimportowane do aktywnego arkusza wykresów i dodane do jego listy danych źródłowych.
Jeśli nazwy importowanych przebiegów są takie same jak nazwy przebiegów już istniejących w docelowym arkuszu wykresów, kreator poinformuje o tym, wyświetlając listę przebiegów powodujących konflikt i prosząc o zmianę nazw importowanych wersji tych sygnałów. Aby edytować nazwę w kreatorze, kliknij ją bezpośrednio.
Identyfikowanie przebiegów na wydruku monochromatycznym
Możliwość przypisania dowolnego koloru do przebiegu ułatwia przeglądanie wyników i rozróżnianie wielu przebiegów wyświetlanych na jednym wykresie w edytorze SimData. Jeśli jednak wyniki są drukowane monochromatycznie, przypisane kolory stają się w dużej mierze bezużyteczne.

Użyj opcji Show Designation Symbols, aby rozróżniać przebiegi na tym samym wykresie za pomocą indywidualnych symboli.
Aby ułatwić identyfikację każdego przebiegu na wydruku jednokolorowym, edytor udostępnia funkcję dodawania symboli identyfikacyjnych do przebiegów. Aby wyświetlić te symbole, włącz opcję Show Designation Symbols w oknie dialogowym Document Options. Jeśli przebiegi są wyświetlane na osobnych wykresach, dla każdego z nich zostanie użyty symbol kwadratu. Jeśli na jednym wykresie wyświetlane są co najmniej dwa przebiegi, każdy z nich otrzyma symbol o innym kształcie.
Drukowanie wyników analizy
Aby wydrukować wyniki analizy, wykonaj następujące czynności:
- Upewnij się, że arkusz wykresów, z którego chcesz wydrukować wyniki, jest aktywny w głównym oknie analizy. Może to być arkusz zawierający dane dowolnego typu, w tym dane graficzne, tekstowe lub dane analizy obciążeń.
- Skonfiguruj właściwości strony
- Skonfiguruj drukarkę
- Wyświetl podgląd wydruku (opcjonalnie)
- Wydrukuj
Chociaż w menu głównym File dostępne są różne polecenia służące do wykonywania tych czynności, wszystkie wymagane okna dialogowe ustawień można otworzyć z poziomu okna dialogowego SimView Print Properties (File » Page Setup).

Okno dialogowe SimView Print Properties
W tym oknie dialogowym możesz ustawić rozmiar papieru, skalowanie i kolor wydruku.
Kliknij przycisk Printer Setup, aby otworzyć okno dialogowe Printer Configuration for — standardowe okno umożliwiające wybór urządzenia do drukowania i ustawienie jego właściwości.
Kliknij przycisk Advanced w oknie dialogowym SimView Print Properties, aby otworzyć okno dialogowe Wave Print Properties Form. W tym oknie możesz wybrać wykresy z arkusza, które mają zostać wydrukowane, przebiegi na tych wykresach przeznaczone do wydruku oraz sposób numerowania stron. Możesz również określić, które dane pomiarowe mają zostać uwzględnione na wydruku. Drukowanie danych pomiarowych uzyskanych za pomocą kursorów będzie dostępne tylko wtedy, gdy w arkuszu wykresów włączono kursory. Dostępne typy pomiarów zależą od sposobu przypisania kursorów (patrz sekcja Pomiary za pomocą kursorów). Użyj opcji u dołu okna dialogowego, aby określić, czy wydruk ma zawierać inne elementy dokumentu: tytuł arkusza wykresów, tytuł wykresu itp.

Okno dialogowe Wave Print Properties Form
Kliknięcie przycisku Preview w oknie dialogowym SimView Print Properties spowoduje wczytanie danych przeznaczonych do wydruku do okna dialogowego Preview SimView Prints. W tym oknie możesz przejrzeć informacje wybrane do wydrukowania.

Okno dialogowe Preview SimView Prints
Po upewnieniu się, że wydruki spełniają wymagania, uruchom polecenie Print — z okna dialogowego Preview SimView Prints, menu File lub okna dialogowego SimView Print Properties.
Praca z danymi tekstowymi
Arkusze utworzone dla analiz punktu pracy i funkcji przenoszenia nie zawierają wykresów ani przebiegów — wyświetlają dane tekstowe. W tym przypadku „przebieg” oznacza pojedynczą obliczoną wartość. Dodaj wymagane wartości do arkusza, wybierając odpowiednią pozycję na liście Source Data w panelu Sim Data i klikając przycisk Add Wave to Plot.

Przykład dodawania obliczonej wartości z analizy funkcji przejściowej.
Informacje tekstowe można skopiować do schowka za pomocą polecenia Tools » Copy to Clipboard as Text dostępnego w menu głównym.
Praca z wykresami cyfrowymi
Wykresy cyfrowe przedstawiają poziom logiczny w węźle cyfrowym: 0 lub 1. Poniżej pokazano przykład wykresu cyfrowego.
Przebiegi cyfrowe mogą również przedstawiać stany nieokreślone i wysokiej impedancji za pomocą odcinków przebiegu składających się odpowiednio z dwóch i trzech linii.

Stany nieokreślony (pierwszy obraz) i wysokiej impedancji (drugi obraz) przedstawione na wykresie cyfrowym.
Należy pamiętać, że kursory pomiarowe przedstawiają stany nieokreślony i wysokiej impedancji odpowiednio jako „X” i „Z”.


Sposób przedstawiania stanów nieokreślonego i wysokiej impedancji przez kursory pomiarowe.
Praca z wynikami pomiarów
Wyniki pomiarów są wyświetlane na karcie Measurements panelu Sim Data podczas przeglądania dokumentu wyników symulacji.
Dostępnych jest wiele funkcji ułatwiających analizę wyników pomiarów symulacji. Obejmują one:
-
Wybierz wartość pomiaru i kliknij przycisk Show on chart, aby wyświetlić na wykresie kursory pomiarowe wskazujące obszar, dla którego obliczono pomiar. Dowiedz się więcej o pomiarach za pomocą kursorów.
- Kliknij przycisk Add, aby otworzyć okno dialogowe Add Waves to Plot, w którym można zdefiniować nowy przebieg i jego pomiary.
-
Kliknij przycisk
, aby otworzyć okno dialogowe Edit Waveform, w którym można edytować istniejący przebieg i aktualnie zdefiniowany pomiar; nie trzeba wracać do panelu Simulation Dashboard .
Gdy dokument wyników symulacji zawiera przebiegi z wielu iteracji analizy (np. podczas przemiatania temperatury lub analizy Monte Carlo), dla każdego przebiegu dostępna będzie wartość pomiaru. W takim przypadku na karcie Measurements panelu Sim Data zostanie wyświetlona tabela pomiarów i dostępne będą następujące funkcje:
-
Statystyki pomiarów są obliczane automatycznie i wyświetlane w dolnej części panelu Sim Data.
-
Pełną tabelę wyników pomiarów można wyświetlić, klikając element sterujący Expand the table w panelu Sim Data. Tabela zostanie wyświetlona na wykresie Measurement Table. Dane w tabeli można zaznaczyć i skopiować (np. aby wkleić je do arkusza kalkulacyjnego).
-
Wygeneruj wykres za pomocą przycisku Plot. Na przykład po wykonaniu przemiatania parametrycznego można utworzyć wykres wartości pomiarów w funkcji przemiatanego parametru. Wykres zostanie dodany do wykresu Measurement Plot.
-
Zwizualizuj rozkład danych, generując histogram za pomocą przycisku Histogram. Histogram zostanie dodany do wykresu Measurement Histogram.
Wykonywanie pomiarów bezpośrednich
Edytor SimData udostępnia funkcje umożliwiające uzyskiwanie informacji pomiarowych bezpośrednio w obszarze projektowym. Podstawowe pomiary są automatycznie prezentowane dla wybranego przebiegu. Jeśli chcesz wykonać dokładniejsze pomiary, dostępne są dedykowane kursory pomiarowe – umożliwiające wykonywanie pomiarów w bardziej interaktywny sposób.
Pomiary wybranego przebiegu
Ogólne pomiary wybranego przebiegu są prezentowane w sekcji Waveform Measurements panelu Sim Data.

Ogólne pomiary wybranego przebiegu.
Dane są obliczane na podstawie samego przebiegu, bez jakiegokolwiek udziału kursorów pomiarowych. Obliczane są następujące dane:
| Rise Time | Czas, w którym sygnał zmienia się od 10% do 90% różnicy między wartościami poziomu górnego i bazowego. Dane pomiarowe są dostępne tylko wtedy, gdy wybrany sygnał jest sygnałem mocy (symulacja mieszana) lub przebiegiem wynikowym analizy integralności sygnałów. |
| Fall Time | Czas, w którym sygnał zmienia się od 90% do 10% różnicy między wartościami poziomu górnego i bazowego. Dane pomiarowe są dostępne tylko wtedy, gdy wybrany sygnał jest sygnałem mocy (symulacja mieszana) lub przebiegiem wynikowym analizy integralności sygnałów. |
| Min | Minimalna wartość osiągnięta przez przebieg. Wyświetlana jest również wartość na osi X, przy której występuje ten punkt. |
| Max | Maksymalna wartość osiągnięta przez przebieg. Wyświetlana jest również wartość na osi X, przy której występuje ten punkt. |
| Base Line | Wartość stanu ustalonego dla niskiego poziomu przebiegu sygnału. Na wykresie wartość ta jest najlepiej widoczna w przypadku przebiegu z analizy integralności sygnałów, w którym oscylacje sygnału występują wokół tej wartości poziomu bazowego (przerzut dolny). |
| Top Line | Wartość stanu ustalonego dla wysokiego poziomu przebiegu sygnału. Na wykresie wartość ta jest najlepiej widoczna w przypadku przebiegu z analizy integralności sygnałów, w którym oscylacje sygnału występują wokół tej wartości poziomu górnego (przerzut górny). |
Pomiary za pomocą kursorów
Precyzyjne pomiary danych można wykonywać za pomocą dedykowanych kursorów pomiarowych edytora SimData. Dostępne są dwa kursory – kursor A i kursor B – które można dodać do tego samego przebiegu lub do różnych przebiegów w obszarze projektowym.
Kursor pomiarowy można dodać na jeden z dwóch sposobów:
- Wybierz przebieg i użyj polecenia Wave » Cursor A lub Wave » Cursor B.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę przebiegu i wybierz Kursor A lub Kursor B z menu kontekstowego.
Dodany kursor pojawi się jako zakładka u góry wykresu zawierającego dany przebieg i przyjmie kolor przebiegu, do którego został przypisany. Na wykresie pojawią się krzyżujące się linie przecinające przebieg. Aby przesunąć kursor, kliknij i przeciągnij jego zakładkę.

Punkt przecięcia kursora i jego zakładka
Dane pomiarowe są dostępne w sekcji Measurement Cursors panelu Sim Data. Można również włączyć wyświetlanie danych pomiarowych w obszarze projektowym. Służy do tego karta Cursors w oknie dialogowym Chart Options (Chart » Chart Options).

Karta Cursors okna dialogowego Chart Options
Dostępność pomiarów za pomocą kursorów — zarówno w obszarze projektowania, jak i na panelu Sim Data — zależy od sposobu przypisania kursorów pomiarowych:
-
Jeśli używany jest jeden kursor, można odczytać jedynie wartości XY punktu przecięcia jego linii.
-
Jeśli dodano dwa kursory do różnych przebiegów, można zmierzyć:
-
Wartości XY
-
B-A
-
-
Jeśli dodano dwa kursory do tego samego przebiegu, można zmierzyć:
-
Wartości XY
-
B-A
-
Minimum A..B
-
Maksimum A..B
-
Średnia A..B
-
Wartość skuteczna składowej zmiennej A..B
-
Wartość skuteczna A..B
-
Częstotliwość A..B
-
Wybierz kursor, klikając jego zakładkę, aby uzyskać dostęp do szeregu poleceń w menu głównym Wave, które umożliwiają wykonywanie operacji na kursorze. Możesz przesunąć go do punktu maksimum lub minimum przebiegu albo szybko przejść do następnego lub poprzedniego szczytu bądź doliny.
Aby usunąć kursor, użyj polecenia Wave » Cursor A lub Wave » Cursor B z menu głównego albo kliknij prawym przyciskiem myszy zakładkę kursora i wybierz polecenie Cursor Off z menu kontekstowego.
Lokalizowanie powiązanych węzłów na schemacie
Edytor SimData umożliwia przejście od wybranego przebiegu do odpowiadającego mu węzła analizy w obwodzie, z którego uzyskano wyniki dla tego przebiegu.
Aby skorzystać z tej funkcji, kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę przebiegu w obszarze projektowania i wybierz Cross Probe to Schematic z wyświetlonego menu podręcznego. Źródłowy dokument schematu zostanie uaktywniony, a odpowiedni węzeł zostanie podświetlony — zgodnie z ustawieniem Highlight Methods zdefiniowanym na stronie System – Navigation okna dialogowego Preferences.












