Designing with Multiple PCBs

W skrócie

Łączenie wielu płytek PCB w jeden system wymaga pewności, że ich połączenia elektryczne są prawidłowe, a rozmieszczenie fizyczne pozwala zmieścić je w obudowie produktu. W tym artykule przedstawiamy środowisko projektowania systemów wielopłytkowych w Altium Designer i wyjaśniamy, jak dedykowane dokumenty projektu łączą istniejące projekty PCB w spójny system logiczny i fizyczny. Omawiamy również obsługę zestawienia materiałowego (BOM) na poziomie systemu, dokumentacji montażowej oraz generowania plików wyjściowych. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak uporządkować połączone ze sobą płytki w kompletny projekt systemu.

- Poznaj strukturę projektu wielopłytkowego oraz rolę dokumentów schematu i złożenia.
- Dowiedz się, jak środowisko projektowania systemów wielopłytkowych wspiera weryfikację połączeń elektrycznych i rozmieszczanie płytek w obudowie.
- Poznaj możliwości konsolidacji danych komponentów w zestawieniu BOM na poziomie systemu oraz przygotowywania dokumentacji i plików wyjściowych.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Wiele produktów zawiera kilka połączonych ze sobą płytek drukowanych. Umieszczenie tych płytek w obudowie i zapewnienie ich prawidłowego wzajemnego połączenia to wymagający etap procesu rozwoju produktu. Czy sieci zostały prawidłowo przypisane do każdego złącza? Czy złącza są właściwie zorientowane? Czy płytki wtykowe pasują do siebie? Czy wszystkie połączone płytki mieszczą się w obudowie? Błąd na tak późnym etapie cyklu rozwoju produktu jest kosztowny — zarówno ze względu na konieczność przeprojektowania, jak i opóźnienie wprowadzenia produktu na rynek.

Zarządzanie tym procesem wymaga środowiska projektowego obsługującego projektowanie na poziomie systemu. Najlepiej, aby była to przestrzeń projektowa, w której można zarówno zdefiniować funkcjonalny, czyli logiczny model systemu, jak i zestawić ze sobą poszczególne płytki oraz sprawdzić poprawność ich połączeń pod względem logicznym i fizycznym.

Altium Designer wprowadza projektowanie na poziomie systemu do procesu rozwoju produktów elektronicznych, udostępniając funkcje projektowania systemów wielopłytkowych.

Gdy projekt wielopłytkowy jest otwarty w trybie tylko do odczytu, nie można wprowadzać zmian w projekcie ani w jego dokumentach. Po otwarciu projektu wielopłytkowego lub jego dokumentu w trybie tylko do odczytu w panelu Projects lub w przestrzeni projektowej dokumentu wyświetlany jest odpowiednio komunikat View Only (). Należy pamiętać, że choć w trybie tylko do odczytu nie można niczego modyfikować, można generować pliki wyjściowe, takie jak pliki PDF dokumentów źródłowych, oraz dane wyjściowe zdefiniowane w powiązanych plikach OutJob.

Tryb tylko do odczytu dla projektów wielopłytkowych jest dostępny po włączeniu opcji System.ViewOnlyMode.Support w oknie dialogowym Ustawienia zaawansowane.

Struktura projektu wielopłytkowego

Zaawansowane projekty produktów elektronicznych zazwyczaj składają się z wielu projektów PCB, które są ze sobą połączone w kompletny, funkcjonalny system. Od projektu z płytą główną i modułem LCD na panelu przednim po złożony system z aktywną płytą bazową i kartami wtykowymi — wszystkie są realizowane jako system wielu projektów płytek.

Wymaga to systemu projektowania wysokiego poziomu, który umożliwia elektryczne i fizyczne łączenie wielu podrzędnych projektów PCB przy zachowaniu integralności połączeń ich wyprowadzeń i sieci. Altium Designer obsługuje zintegrowane projektowanie na poziomie systemu w postaci dedykowanego środowiska Multi-board Design, które obejmuje zarówno logiczne (schemat), jak i fizyczne (PCB) aspekty projektowania systemu.

W Altium Designer projekt wielopłytkowy na poziomie systemu jest realizowany za pomocą dedykowanego typu projektu wielopłytkowego (*.PrjMbd) oraz wchodzących w jego skład dokumentu projektu logicznego opartego na schemacie (*.MbsDoc) i dokumentów fizycznych opartych na PCB (*.MbaDoc). Te typy dokumentów wprowadzają istniejące projekty PCB do środowiska projektowania wielopłytkowego, w którym są one łączone, edytowane i sprawdzane jako kompletny system.

Nowy projekt wielopłytkowy można utworzyć w taki sam sposób jak projekt PCB lub wiązki przewodów. Wybierz polecenie File » New » Project z menu głównego, aby otworzyć okno dialogowe Create Project. Wybierz pozycję <Empty> lub dostępny szablon projektu na liście Multiboard.

Projekt wielopłytkowy obsługuje następujące dokumenty:

  • Schemat wielopłytkowy (*.MbsDoc) — bloki graficzne (moduły) reprezentujące podrzędne projekty PCB są rozmieszczane i łączone ze sobą w celu utworzenia logicznego projektu systemu.

  • Zespół wielopłytkowy (*.MbaDoc) — ten dokument stanowi fizyczny odpowiednik logicznego projektu systemu zawartego w dokumencie schematu wielopłytkowego i jest wypełniany danymi PCB importowanymi z projektu wielopłytkowego. Płytki PCB, do których odwołują się moduły na schemacie wielopłytkowym, są wczytywane do dokumentu zespołu wielopłytkowego, gdzie można ustawić położenie każdej płytki (w razie potrzeby także obudowy).

  • ActiveBOM (*.BomDoc) — zawiera zestawienie materiałowe BOM komponentów używanych w podrzędnych projektach PCB.

  • Dokument Draftsman (*.MbDwf) – widoki zespołu wielopłytkowego są importowane i opisywane, a następnie dodawane są wszelkie dodatkowe informacje wymagane do wykonania projektu.

  • Plik zadań wyjściowych (*.OutJob) – zestaw danych wyjściowych wymaganych do wyprodukowania projektu wielopłytkowego jako kompletnego systemu można wstępnie skonfigurować za pomocą pliku zadań wyjściowych. Każdy element wyjściowy ma własne ustawienia i format, na przykład zapis do pliku lub wydruk na drukarce. Ten sam plik zadań wyjściowych skonfigurowany dla projektu wielopłytkowego można następnie wykorzystywać w innych projektach, oszczędzając czas i nakład pracy potrzebne do przygotowania danych wyjściowych dla każdego nowego projektu.

    Chociaż pliki zadań wyjściowych usprawniają przygotowanie i generowanie danych wyjściowych, dane wyjściowe projektu wielopłytkowego można również generować bezpośrednio z dokumentów projektu (np. za pomocą poleceń File » Export dla dokumentu zespołu wielopłytkowego lub polecenia Reports » Bill of Materials dla dokumentu ActiveBOM).

Projekt wielopłytkowy może również zawierać projekt wiązki przewodów, który definiuje połączenie wiązką w projekcie wielopłytkowym. Na stronie Projektowanie wiązek przewodów można znaleźć więcej informacji o dodawaniu projektu wiązki przewodów do projektu wielopłytkowego. Jeśli wolisz uczyć się, oglądając materiały wideo, zapoznaj się z playlistą filmów o projektowaniu wiązek przewodów w Altium Academy.

  • Zestaw przykładowych projektów Altium Designer zawiera przykładowy projekt wielopłytkowy (domyślnie MiniPC.PrjMbd w folderze C:\Users\Public\Documents\Altium\AD<version>\Examples\Mini PC), dzięki czemu można od razu wypróbować projektowanie układów wielopłytkowych. Ponadto, jeśli korzystasz z zalet obszaru roboczego, przykładowy projekt wielopłytkowy (Sample - Kame-1) będzie dostępny po połączeniu z obszarem roboczym (jeśli podczas aktywacji lub instalacji obszaru roboczego wybrano opcję uwzględnienia danych przykładowych).

  • Projekty wielopłytkowe i powiązane z nimi podprojekty można zapisywać w połączonym obszarze roboczym, gdzie mogą korzystać z funkcji kontroli wersji, udostępniania i zarządzania oferowanych przez obszar roboczy Altium 365 lub obszar roboczy Enterprise Server. Informacje o przechowywaniu i udostępnianiu projektu wielopłytkowego w obszarze roboczym Altium 365 można znaleźć w sekcji Udostępnianie projektu wielopłytkowego.

Tworzenie logicznego projektu systemu

Aby rozpocząć tworzenie schematu projektu wielopłytkowego, dodaj nowy dokument schematu wielopłytkowego do projektu wielopłytkowego. W tym celu kliknij prawym przyciskiem myszy wpis projektu w panelu Projects i wybierz polecenie Add New to Project » Multi-board Schematic z menu kontekstowego. W obszarze projektowym pojawi się domyślny dokument schematu wielopłytkowego.

Nowo utworzony dokument schematu wielopłytkowego będzie aktywnym dokumentem w obszarze projektowym.
Nowo utworzony dokument schematu wielopłytkowego będzie aktywnym dokumentem w obszarze projektowym.

Opcje dokumentu schematu wielopłytkowego konfiguruje się w panelu Properties, gdy w obszarze projektowym nie jest zaznaczony żaden obiekt. Główne opcje konfiguruje się na karcie General panelu:

  • Jednostki (sekcja General) – wybierz preferowane jednostki miary (mm lub mils) dla dokumentu.
  • Ustawienia siatki i przyciągania (sekcja General) – ustaw wymagane wartości, aby ułatwić nawigację i rozmieszczanie obiektów.
  • Opcje strony (sekcja Page Options) – skonfiguruj Formatting and Size, a także Margins and Zones dla dokumentu. Możesz wybrać dostępny Template, wybrać rozmiar arkusza Standard lub zdefiniować rozmiar Custom.

Skonfiguruj opcje dokumentu schematu wielopłytkowego w panelu Properties.
Skonfiguruj opcje dokumentu schematu wielopłytkowego w panelu Properties.

Dowiedz się więcej o konfigurowaniu dokumentu schematu wielopłytkowego.

Aby przedstawić podrzędny projekt PCB na schemacie wielopłytkowym, umieść moduł za pomocą polecenia Place » Module z menu głównego. W panelu Properties dla wybranego modułu zdefiniuj jego Designator i Title, a także źródłowy projekt PCB, z którym moduł jest połączony. Użyj przycisku  powiązanego z polem Source, aby wskazać projekt lokalny lub projekt w obszarze roboczym, oraz listy rozwijanej Assembly/Board, aby wybrać odpowiednią płytkę PCB w tym projekcie.

Skonfiguruj źródło i pozostałe właściwości modułu w panelu Properties.
Skonfiguruj źródło i pozostałe właściwości modułu w panelu Properties.

Dowiedz się więcej o modułach.

Zaimportuj dane projektowe z projektów wskazanych przez umieszczone moduły, używając polecenia Design » Import From Child Projects z menu głównego. Otworzy się okno dialogowe Engineering Change Order z listą zmian (Engineering Change Order – ECO) wymaganych do zsynchronizowania danych połączeń na schematach wielopłytkowych z projektami podrzędnymi.

  • Domyślnie wszystkie modyfikacje są włączone i zostaną uwzględnione podczas wykonywania ECO. Poszczególne modyfikacje można włączać i wyłączać według potrzeb.

  • Kliknij przycisk , aby sprawdzić poprawność modyfikacji włączonych do ECO. Wyniki weryfikacji pojawią się w kolumnie Check w sekcji Status okna dialogowego.

  • Gdy zaakceptujesz zmiany, które mają zostać wprowadzone, kliknij przycisk , aby wykonać ECO i zastosować zawarte w nim poprawne zmiany. Wyniki wykonania pojawią się w kolumnie Done w sekcji Status okna dialogowego.

Podczas wykonywania ECO w odpowiednim module tworzony jest punkt przyłączeniowy modułu dla każdego złącza. Komponent w podrzędnym projekcie PCB jest uznawany za złącze w projekcie wielopłytkowym, jeśli ma parametr o nazwie System i wartości Connector.

Dowiedz się więcej o aktualizacjach projektu systemu.

Aby odwzorować połączenia między projektami podrzędnymi, ich moduły łączy się ze sobą na schemacie wielopłytkowym za pomocą połączeń różnych typów. Wybierz polecenie Direct Connection, Cable lub Harness z menu głównego Place, a następnie przeciągnij linię połączenia między aktywnymi punktami punktów przyłączeniowych modułów.

Umieszczaj połączenia za pomocą poleceń z menu głównego Place.
Umieszczaj połączenia za pomocą poleceń z menu głównego Place.

Dwa moduły zostały połączone przez umieszczenie dwóch bezpośrednich połączeń między ich punktami przyłączeniowymi.
Dwa moduły zostały połączone przez umieszczenie dwóch bezpośrednich połączeń między ich punktami przyłączeniowymi.

Zaznacz linię połączenia, aby wyświetlić i edytować odpowiednie opcje połączenia w panelu Properties.

Dowiedz się więcej o typach połączeń.

Aby sprawdzić poprawność projektu wielopłytkowego, wybierz polecenie Design » Run ERC z menu głównego. Projekt zostanie sprawdzony zgodnie z ustawieniami na karcie Error Reporting w oknie dialogowym Project Options, dostępnym po kliknięciu prawym przyciskiem myszy pozycji projektu w panelu Projects i wybraniu Project Options. Wykryte naruszenia zostaną wyświetlone w panelu Messages.

Pamiętaj, że panel Messages otworzy się automatycznie tylko wtedy, gdy wystąpi co najmniej jedno naruszenie typu Error lub Fatal Error. Aby sprawdzić występowanie naruszeń typu Warning, otwórz panel ręcznie (kliknij przycisk  w prawym dolnym rogu obszaru projektowego, a następnie wybierz Messages).

  • Użyj okna dialogowego Connection Manager (Design » Connection Manager), aby przeanalizować wszystkie połączenia w projekcie wielopłytkowym i rozwiązać wykryte problemy z połączeniami.

  • Użyj polecenia Design » Import From Child Projects z menu głównego, aby przenieść zmiany wprowadzone w podrzędnych projektach PCB do projektu wielopłytkowego.

Dowiedz się więcej o tworzeniu logicznego projektu systemu.

Tworzenie fizycznego zespołu wielopłytkowego

Po zdefiniowaniu logicznej struktury systemu na schemacie wielopłytkowym tworzy się fizyczny projekt wielopłytkowy przez rozmieszczenie płytek w zespole wielopłytkowym.

Aby dodać nowy dokument zespołu wielopłytkowego do projektu wielopłytkowego, kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję projektu w panelu Projects i wybierz polecenie Add New to Project » Multi-board Assembly z menu kontekstowego. Domyślny dokument zespołu wielopłytkowego pojawi się w obszarze projektowym.

Nowo utworzony dokument zespołu wielopłytkowego stanie się aktywnym dokumentem w obszarze projektowym.
Nowo utworzony dokument zespołu wielopłytkowego stanie się aktywnym dokumentem w obszarze projektowym.

Aby wczytać do zespołu wielopłytkowego płytkę PCB wskazaną przez każdy moduł na schemacie wielopłytkowym, użyj polecenia Design » Update Assembly - <MultiBoardAssemblyDocumentName>.MbaDoc z menu głównego edytora schematów wielopłytkowych (lub polecenia Design » Import Changes from <MultiBoardProjectName>.PrjMbd w edytorze zespołów wielopłytkowych). Otworzy się okno dialogowe Engineering Change Order z listą zmian wymaganych do dodania płytek PCB do zespołu. Kliknij przycisk , aby sprawdzić poprawność modyfikacji włączonych do ECO, a następnie kliknij przycisk , aby wykonać ECO i zastosować zawarte w nim poprawne zmiany.

Po kliknięciu przycisku  płytki PCB zostaną wczytane do edytora zespołów wielopłytkowych i będzie można zamknąć okno dialogowe Engineering Change Order.

Zespół wielopłytkowy po aktualizacji na podstawie schematu wielopłytkowego.
Zespół wielopłytkowy po aktualizacji na podstawie schematu wielopłytkowego.

Do nawigacji w zespole wielopłytkowym używaj następujących skrótów:

  • Ctrl+Mouse Wheel – przybliżanie i oddalanie

  • Right-Click, Hold&Drag – przesuwanie widoku

  • Shift + Right-Click, Hold&Drag – obracanie

Możesz również użyć manipulatora w lewym dolnym rogu obszaru projektowego, aby ustawić widok wzdłuż głównych osi, klikając strzałki i płaszczyzny manipulatora.

Aby ustawić położenie i orientację płytki PCB w zespole, zaznacz ją i użyj wyświetlonych strzałek i łuków manipulatora obiektu, aby przesuwać i obracać płytkę w odpowiednich kierunkach.

Aby operować dwiema płytkami PCB jak jednym obiektem, możesz utworzyć wiązanie w wybranym punkcie na powierzchni każdej z nich. Aby powiązać dwie płytki PCB:

  1. Wybierz polecenie Tools » Mating z menu głównego.
  2. Umieść kursor nad płaską lub cylindryczną powierzchnią docelowej płytki PCB i wybierz na niej punkt, aby zdefiniować pierwsze miejsce wiązania.
  3. Umieść kursor nad płaską lub cylindryczną powierzchnią źródłowej płytki PCB i wybierz na niej punkt, aby zdefiniować drugie miejsce wiązania. Źródłowa płytka PCB przesunie się tak, aby miejsce źródłowe i docelowe zostały powiązane (znalazły się w tym samym położeniu), a ich płaszczyzny powierzchni i osie prostopadłe zostały wyrównane.
  4. Użyj panelu Properties lub wymienionych w nim skrótów, aby dostosować ustawienia wiązania.

Do zespołu wielopłytkowego można wczytywać modele STEP, aby uzupełnić go na przykład o obudowę lub inne części mechaniczne. Użyj polecenia Design » Insert STEP Part z menu głównego, aby dodać model STEP.

Javascript ID: MBA_STEP

Aby sprawdzić zespół wielopłytkowy pod kątem kolizji (sytuacji, w których powierzchnie dwóch obiektów stykają się lub przecinają), wybierz Tools » Check Collisions z menu głównego. Wszelkie kolizje zostaną zgłoszone w panelu Messages i podświetlone w obszarze projektowym. Należy pamiętać, że powierzchnie połączone wiązaniem nie są uznawane za kolidujące.

Panel Multiboard Assembly przedstawia strukturę złożenia w widoku drzewa i zawiera wszystkie płytki PCB w złożeniu, a także wszystkie utworzone wiązania i dodane modele STEP. Korzystaj z drzewa i poleceń menu kontekstowego jego elementów, aby poruszać się po złożeniu wielopłytkowym i nim zarządzać.

Dowiedz się więcej o tworzeniu fizycznego złożenia wielopłytkowego.

Tworzenie rysunku wykonawczego

Po ukończeniu złożenia wielopłytkowego można utworzyć rysunek wykonawczy i dodać do niego adnotacje. Rysunek wykonawczy projektu wielopłytkowego tworzy się w edytorze Draftsman.

Aby dodać nowy dokument złożenia wielopłytkowego do projektu wielopłytkowego, kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję projektu w panelu Projects i wybierz polecenie Add New to Project » Draftsman Document z menu kontekstowego. Otworzy się okno dialogowe New Document, w którym można wybrać wstępnie zdefiniowany szablon dokumentu lub opcję [Default] tworzącą pusty dokument A4. Po kliknięciu OK w obszarze projektowym pojawi się nowy dokument Draftsman.

Nowo utworzony dokument Draftsman będzie aktywnym dokumentem w obszarze projektowym.
Nowo utworzony dokument Draftsman będzie aktywnym dokumentem w obszarze projektowym.

  • Opcje dokumentu Draftsman, takie jak Sheet Size, konfiguruje się w panelu Properties, gdy w obszarze projektowym nie jest zaznaczony żaden obiekt.

  • Draftsman pobiera dane projektowe bezpośrednio z dokumentu złożenia wielopłytkowego. Po zmianie danych złożenia wielopłytkowego można odświeżyć dane w edytorze Draftsman, wybierając polecenie Tools » Import Changes From <MultiBoardAssemblyDocumentName>.MbaDoc z menu głównego.

Na rysunku wykonawczym projektu wielopłytkowego dostępne są następujące widoki:

  • Widok złożenia wielopłytkowego – automatycznie generowana kompozycja graficzna obrysów płytek PCB i modeli 3D tworzących złożenie wielopłytkowe.

  • Widok przekroju – rysunek przekroju wykonany w wyznaczonym miejscu „cięcia” przez umieszczony widok złożenia wielopłytkowego.

  • Widok szczegółu płytki – niezależny, powiększony widok określonego obszaru widoku złożenia wielopłytkowego.

  • Realistyczny widok płytki – skalowalna wizualizacja 3D bieżącego złożenia wielopłytkowego.

Aby umieścić widok rysunkowy, wybierz polecenie odpowiadające wymaganemu typowi widoku z menu Place edytora Draftsman: Multiboard View lub polecenie z menu Additional View.

Umieszczaj widoki rysunkowe za pomocą poleceń z menu głównego Place.
Umieszczaj widoki rysunkowe za pomocą poleceń z menu głównego Place.

  • Po wybraniu polecenia Multiboard View lub Board Realistic View przejdziesz do trybu umieszczania, co sygnalizuje kursor krzyżowy oraz widok pod kursorem. Kliknij w obszarze projektowym, aby umieścić widok.
  • Po wybraniu polecenia Section View lub Board Detail View określ odpowiednio położenie linii cięcia lub obszar widoku szczegółu na umieszczonym widoku złożenia wielopłytkowego.

Po umieszczeniu widoku rysunkowego można skonfigurować jego właściwości w panelu Properties, gdy widok jest zaznaczony w obszarze projektowym.

Arkusz dokumentu Draftsman z kilkoma umieszczonymi widokami: dwoma widokami złożenia wielopłytkowego, widokiem przekroju, widokiem szczegółu płytki i realistycznym widokiem płytki.
Arkusz dokumentu Draftsman z kilkoma umieszczonymi widokami: dwoma widokami złożenia wielopłytkowego, widokiem przekroju, widokiem szczegółu płytki i realistycznym widokiem płytki.

Aby umożliwić dodawanie do rysunków istotnych szczegółów, Draftsman udostępnia dodatkowe narzędzia do adnotacji, wymiarowania i tworzenia tabel:

  • Aby wskazać długości, rozmiary i kąty obrysów obiektów lub odległości między obiektami, na widokach płytek można umieszczać oznaczenia wymiarowe. Użyj grupy poleceń umieszczania wymiarów w menu głównym Place, aby wybrać wymagany typ wymiaru.

  • Do dodawania ważnych informacji do rysunków służą dodatkowe narzędzia adnotacji, takie jak odnośniki, oznaczenia struktury powierzchni i automatyczna lista uwag. Użyj poleceń menu Place » Annotation na pasku menu głównego, aby wybrać wymagane narzędzie adnotacji.

  • Aby dodać dane zestawienia materiałowego (BOM) do rysunku wykonawczego, można umieścić tabelę zestawienia materiałowego (Place » Bill Of Materials). Tabela będzie pobierać dane z dokumentu ActiveBOM dodanego do projektu wielopłytkowego i odzwierciedlać jego zawartość. Dostępna jest również tabela ogólnego przeznaczenia, którą można wypełnić własnymi danymi (Place » Table).

  • Do umieszczania w dokumencie rysunkowym podstawowych elementów rysunku o dowolnym kształcie służy również zestaw narzędzi graficznych. Użyj grupy poleceń umieszczania obiektów graficznych w menu głównym Place, aby wybrać wymagany typ obiektu.

Dowiedz się więcej o tworzeniu rysunku wykonawczego.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents