Validating the Harness Design
W skrócie
- Dowiedz się, gdzie skonfigurować reguły weryfikacji wiązki przewodów i jak uruchomić walidację projektu.
- Poznaj sposoby przeglądania, sortowania i grupowania zgłoszonych naruszeń w panelu Messages oraz lokalizowania ich w projekcie.
- Zapoznaj się z głównymi rodzajami naruszeń, które mogą wystąpić na rysunkach rozmieszczenia i schematach połączeń wiązki przewodów, oraz z zalecanymi w artykule sposobami ich usuwania.
Altium Designer umożliwia sprawdzanie projektu wiązki przewodów pod kątem naruszeń zasad logicznych, elektrycznych i rysunkowych na podstawie zawartości projektu oraz ustawień jego sprawdzania. W opcjach projektu można skonfigurować szereg kontroli przeprowadzanych w projekcie wiązki przewodów.
Konfigurowanie opcji weryfikacji i uruchamianie walidacji
Wybierz polecenie Project » Project Options z menu głównego, aby otworzyć okno dialogowe Project Options, i wybierz w nim kartę Raportowanie błędów. Dla każdego naruszenia można zmienić Report Mode na jedną z czterech wartości, klikając ją i wybierając żądaną wartość z listy rozwijanej.

Skonfiguruj wymagane kontrole naruszeń na karcie Error Reporting w oknie dialogowym Project Options.
Aby przeprowadzić walidację projektu wiązki przewodów, kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję projektu w panelu Projects i wybierz polecenie Validate Harness Project <ProjectName> z menu kontekstowego. Aby przeprowadzić walidację projektu wiązki przewodów zaznaczonego w panelu Projects, możesz również użyć polecenia Project » Validate Harness Project <ProjectName> z menu głównego lub elementu sterującego
u góry panelu.

Przeprowadź walidację projektu wiązki przewodów za pomocą polecenia Validate Harness Project <ProjectName>.
Interpretowanie komunikatów i lokalizowanie naruszeń
Po przeprowadzeniu walidacji projektu w panelu Messages zostaną wyświetlone wszystkie wykryte naruszenia.
Panel Messages jest centralnym miejscem prezentowania naruszeń. Warto pamiętać o następujących kwestiach:
-
Panel Messages składa się z dwóch obszarów — górny obszar tabeli zawiera podsumowanie naruszeń, a dolny przedstawia szczegóły aktualnie wybranego naruszenia.
-
Kliknij dwukrotnie komunikat, aby przejść do odpowiadającego mu naruszenia w dokumencie. Kliknij dwukrotnie szczegół, aby wyświetlić konkretny obiekt.
-
Możesz kliknąć dowolny nagłówek kolumny w panelu Messages (np. Class, Document, Message), aby posortować błędy i ostrzeżenia.
-
Kliknij prawym przyciskiem myszy w panelu Messages, a następnie użyj opcji podmenu Group By, aby pogrupować błędy i ostrzeżenia według określonych kryteriów.
-
Kliknij prawym przyciskiem myszy w panelu Messages, a następnie użyj odpowiedniego polecenia Clear, aby usunąć komunikaty, lub polecenia Export To Report, aby wyeksportować komunikaty do raportu.
Jeśli włączono wyświetlanie błędów i ostrzeżeń walidacji w dokumentach (na stronie Schematic – Compiler okna dialogowego Preferences), pod obiektem powodującym naruszenie pojawi się kolorowa falista linia. Po najechaniu kursorem na obiekt zostanie wyświetlona podpowiedź z podsumowaniem naruszenia.
Typy naruszeń w projektach wiązek przewodów
Poniższe sekcje zawierają szczegółowe informacje o każdej kontroli naruszeń dostępnej dla projektów wiązek przewodów.
Naruszenia związane z rysunkiem rozmieszczenia
Zduplikowane oznaczenie (LD)
To naruszenie występuje, gdy co najmniej dwa obiekty na rysunku rozmieszczenia mają przypisane to samo oznaczenie.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Duplicate Designator <Designator>
gdzie Designator to oznaczenie powodujące naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
W razie potrzeby przypisz zduplikowanym obiektom różne, unikatowe oznaczenia. Można to zrobić w panelu Properties, edytując każde oznaczenie powodujące naruszenie po zaznaczeniu obiektu.
Oznaczenia obiektów można również zaktualizować za pomocą okna dialogowego Annotate (Tools » Annotate Harness Layout Drawings). Można też najpierw zresetować zduplikowane oznaczenia za pomocą polecenia Tools » Annotation » Reset Duplicate Harness Layout Drawing Designators, a następnie użyć polecenia Tools » Annotation » Annotate Harness Layout Drawings Quietly, aby nadać oznaczenia bez otwierania okna dialogowego Annotate .
Więcej informacji o nadawaniu oznaczeń obiektom na rysunku rozmieszczenia można znaleźć na stronie Tworzenie rysunku rozmieszczenia.
Pusty obiekt pęku przewodów
To naruszenie występuje, gdy przez pęk nie są poprowadzone żadne przewody ani kable.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Empty Bundle object <BundleDesignator>
gdzie BundleDesignator to oznaczenie pęku powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Sprawdź, czy układ fizyczny na rysunku rozmieszczenia został poprawnie zdefiniowany. Upewnij się, że pęk powodujący naruszenie zaczyna się i kończy w punkcie połączenia oraz że obiekty są przypisane do punktów połączenia zgodnie z wymaganiami (sprawdź obszar Assigned Objects panelu Properties po zaznaczeniu punktu połączenia).
Więcej informacji o definiowaniu układu fizycznego na rysunku rozmieszczenia wiązki przewodów można znaleźć na stronie Tworzenie rysunku rozmieszczenia.
Osierocony punkt połączenia — brak poprowadzonych przewodów i przypisanych obiektów
To naruszenie występuje, gdy do punktu połączenia nie jest przypisany żaden obiekt ani nie są do niego podłączone żadne pęki przewodów.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Orphaned Connection Point <ConnectionPointDesignator>
gdzie ConnectionPointDesignator to oznaczenie punktu połączenia powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Upewnij się, że do punktu połączenia powodującego naruszenie jest przypisany co najmniej jeden obiekt lub podłączony jest co najmniej jeden pęk przewodów. Aby przypisać obiekty do punktu połączenia, zaznacz go i dodaj wymagane obiekty w obszarze Assigned Objects panelu Properties. Jeśli natomiast punkt połączenia nie jest potrzebny na rysunku rozmieszczenia, usuń go.
Więcej informacji o pracy z punktami połączenia można znaleźć na stronie Tworzenie rysunku rozmieszczenia.
Osierocony przewód — niepoprowadzony przez żadną wiązkę
To naruszenie występuje, gdy połączenie przewodowe zaimportowane ze schematu połączeń nie jest poprowadzone przez żadną wiązkę.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Orphaned Wire <WireDesignator> - not routed via any bundle
gdzie WireDesignator to oznaczenie przewodu powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Sprawdź, czy rozmieszczenie fizyczne na rysunku rozmieszczenia zostało prawidłowo zdefiniowane. Upewnij się, że każda wiązka zaczyna się i kończy w punkcie połączenia oraz że obiekty są przypisane do punktów połączenia zgodnie z wymaganiami (sprawdź sekcję Assigned Objects panelu Properties po zaznaczeniu punktu połączenia).
Więcej informacji o definiowaniu rozmieszczenia fizycznego na rysunku rozmieszczenia wiązki przewodów znajdziesz na stronie Tworzenie rysunku rozmieszczenia.
Naruszenia związane ze schematem połączeń
Kabel zawierający tylko 1 element
To naruszenie występuje, gdy obiekt kabla obejmuje tylko jeden przewód na schemacie połączeń.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Cable with only 1 element <CableDesignator>
gdzie CableDesignator to oznaczenie kabla powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Przesuń lub zmodyfikuj obiekt kabla powodujący naruszenie, tak aby obejmował więcej niż jeden przewód, albo usuń ten obiekt, jeśli kabel nie jest potrzebny.
Więcej informacji o pracy z kablami znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń.
Powielone oznaczenie (WD)
To naruszenie występuje, gdy co najmniej dwa obiekty na schemacie połączeń mają to samo oznaczenie.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Duplicate Designator <Designator>
gdzie Designator to oznaczenie powodujące naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Nadaj obiektom z powielonymi oznaczeniami różne, unikatowe oznaczenia zgodnie z wymaganiami. Można to zrobić w panelu Properties, edytując każde oznaczenie powodujące naruszenie po zaznaczeniu odpowiedniego obiektu.
Oznaczenia obiektów można również zaktualizować za pomocą okna dialogowego Annotate (Tools » Annotate Harness Wiring Diagrams). Można też najpierw zresetować powielone oznaczenia za pomocą polecenia Tools » Annotation » Reset Duplicate Harness Wiring Diagram Designators, a następnie użyć polecenia Tools » Annotation » Annotate Harness Wiring Diagrams Quietly, aby nadać oznaczenia bez otwierania okna dialogowego Annotate .
Więcej informacji o nadawaniu oznaczeń obiektom schematu połączeń znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń.
Niezgodność elektryczna — zwarte sieci
To naruszenie występuje, gdy przewody reprezentujące różne połączenia logiczne zaimportowane z projektu wielopłytkowego są ze sobą połączone.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Electrical mismatch - shorted nets
Zalecany sposób rozwiązania
Upewnij się, że nie ma połączeń między przewodami reprezentującymi różne połączenia logiczne zaimportowane z projektu wielopłytkowego. Mogą być ze sobą połączone wyprowadzenia komponentów należące do różnych połączeń logicznych albo przewody reprezentujące różne połączenia logiczne mogą być połączone za pomocą złączy przewodów.
Więcej informacji o tworzeniu połączeń na schemacie połączeń wiązki przewodów znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń.
Niezgodność elektryczna — przewód zakończony na niewłaściwym wyprowadzeniu
To naruszenie występuje, gdy przewód łączy wyprowadzenia komponentów należące do różnych połączeń logicznych zaimportowanych z projektu wielopłytkowego.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Electrical mismatch - wire terminated at wrong pin
Zalecany sposób rozwiązania
Upewnij się, że żadne przewody nie łączą wyprowadzeń komponentów należących do różnych połączeń logicznych zaimportowanych z projektu wielopłytkowego.
Więcej informacji o tworzeniu połączeń na schemacie połączeń wiązki przewodów znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń.
Pusty obiekt kabla
To naruszenie występuje, gdy obiekt kabla nie obejmuje żadnego przewodu na schemacie połączeń.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Empty Cable object <CableDesignator>
gdzie CableDesignator to oznaczenie kabla powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Przesuń lub zmodyfikuj obiekt kabla powodujący naruszenie, tak aby obejmował przewody, albo usuń ten obiekt, jeśli kabel nie jest potrzebny.
Więcej informacji o pracy z kablami znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń.
Pusty obiekt ekranu
To naruszenie występuje, gdy obiekt ekranu lub ekranu z połączeniem nie obejmuje żadnego przewodu na schemacie połączeń.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Empty Shield object
Zalecany sposób rozwiązania
Przesuń lub zmodyfikuj obiekt ekranu powodujący naruszenie, tak aby obejmował przewody, albo usuń ten obiekt, jeśli ekran nie jest potrzebny.
Więcej informacji o pracy z ekranami znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń.
Pusty obiekt odczepu
To naruszenie występuje, gdy do obiektu odczepu nie jest podłączony żaden przewód i żaden przewód nie przechodzi przez ten odczep.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Empty Tap object <TapDesignator>
gdzie TapDesignator to oznaczenie odczepu powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Podłącz przewód do odczepu powodującego naruszenie i umieść przewód tak, aby przechodził przez ten odczep, albo usuń ten obiekt, jeśli odczep nie jest potrzebny.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy z odczepami.
Pusty obiekt skręcenia
To naruszenie występuje, gdy obiekt skręcenia nie obejmuje żadnego przewodu na schemacie połączeń.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Empty Twist object
Zalecany sposób rozwiązania
Przesuń lub edytuj obiekt skręcenia powodujący naruszenie, aby obejmował przewody, lub usuń go, jeśli skręcenie nie jest wymagane.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy ze skręceniami.
Brak przewodu głównego w obiekcie odczepu
To naruszenie występuje, gdy przewód jest podłączony do obiektu odczepu, ale żaden przewód nie przechodzi przez odczep.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
No tapped Wire in Tap object <TapDesignator>
gdzie TapDesignator to oznaczenie odczepu powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Umieść przewód tak, aby przechodził przez odczep powodujący naruszenie.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy z odczepami.
Ekran obejmujący tylko 1 element
To naruszenie występuje, gdy obiekt ekranu obejmuje tylko jeden przewód na schemacie połączeń.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Shield with only 1 element
Zalecany sposób rozwiązania
Przesuń lub edytuj obiekt ekranu powodujący naruszenie, aby obejmował więcej niż jeden przewód, lub usuń go, jeśli ekran nie jest wymagany.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy z ekranami.
Złącze przewodowe z tylko 1 przewodem
To naruszenie występuje, gdy do obiektu złącza przewodowego podłączony jest tylko jeden przewód.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Splice with only 1 wire <SpliceDesignator>
gdzie SpliceDesignator to oznaczenie złącza przewodowego powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Podłącz więcej przewodów do złącza przewodowego, aby reprezentowało ono połączenie jednego fizycznego przewodu z innym fizycznym przewodem.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy ze złączami przewodowymi.
Skręcenie obejmujące tylko 1 element
To naruszenie występuje, gdy obiekt skręcenia obejmuje tylko jeden przewód na schemacie połączeń.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Twist with only 1 element
Zalecany sposób rozwiązania
Przesuń lub edytuj obiekt skręcenia powodujący naruszenie, aby obejmował więcej niż jeden przewód, lub usuń go, jeśli skręcenie nie jest wymagane.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy ze skręceniami.
Niepodłączony obiekt złącza przewodowego
To naruszenie występuje, gdy do obiektu złącza przewodowego nie jest podłączony żaden przewód.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Unconnected Splice object <SpliceDesignator>
gdzie SpliceDesignator to oznaczenie złącza przewodowego powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Podłącz przewody do złącza przewodowego, aby reprezentowało ono połączenie jednego fizycznego przewodu z innym fizycznym przewodem.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy ze złączami przewodowymi.
Zbędne złącze przewodowe
To naruszenie występuje, gdy do obiektu złącza przewodowego podłączone są tylko dwa przewody.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Unnecessary Splice <SpliceDesignator>
gdzie SpliceDesignator to oznaczenie złącza przewodowego powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Podłącz więcej przewodów do złącza przewodowego, aby reprezentowało ono połączenie jednego fizycznego przewodu z innym fizycznym przewodem.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy ze złączami przewodowymi.
Zbędny odczep
To naruszenie występuje, gdy przewód przechodzi przez obiekt odczepu, ale żaden przewód nie jest podłączony do odczepu.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Unnecessary Tap object <TapDesignator>
gdzie TapDesignator to oznaczenie odczepu powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Podłącz przewód do odczepu powodującego naruszenie.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o pracy z odczepami.
Nieokreślone komory złącza — brak wybranej części dla aktywnych pinów
To naruszenie występuje, gdy komponent ma co najmniej jeden pin bez przypisanej komory gniazda, a do tych pinów są podłączone przewody.
Powiadomienie
W panelu Messages wyświetlane jest powiadomienie w następującym formacie:
Unspecified connector cavities - no part choice for active pins in <ComponentDesignator>
gdzie ComponentDesignator to oznaczenie komponentu powodującego naruszenie.
Zalecany sposób rozwiązania
Upewnij się, że wszystkim pinom komponentu powodującego naruszenie, do których podłączono przewody, przypisano komory. Zaznacz komponent i przejdź do karty Cavities panelu Properties, aby skonfigurować komory dla tego komponentu.
Zapoznaj się ze stroną Definiowanie schematu połączeń, aby dowiedzieć się więcej o przypisywaniu komór gniazda.
Niezakończony przewód
To naruszenie występuje, gdy na schemacie połączeń znajduje się niezakończony przewód.
Powiadomienie
Powiadomienie jest wyświetlane w panelu Messages w następującym formacie:
Unterminated wire <WireDesignator>
gdzie WireDesignator to oznaczenie przewodu powodującego naruszenie.
Zalecane rozwiązanie
Upewnij się, że przewód powodujący naruszenie jest zakończony na pinie komponentu lub — jeśli zgodnie z założeniami projektu ma pozostać niepodłączony — na jego wolnym końcu umieszczono obiekt „no connect”.
Więcej informacji o pracy z niepodłączonymi przewodami znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń przewodowych.
Połączenie bez przewodów
To naruszenie występuje, gdy połączenie logiczne zaimportowane z projektu wielopłytkowego nie zostało zrealizowane za pomocą przewodów na schemacie połączeń przewodowych.
Powiadomienie
Powiadomienie jest wyświetlane w panelu Messages w następującym formacie:
Unwired connection <LogicalConnectionDesignator>
gdzie LogicalConnectionDesignator to oznaczenie połączenia logicznego powodującego naruszenie.
Zalecane rozwiązanie
Upewnij się, że połączenie powodujące naruszenie jest kompletne, tzn. wszystkie piny komponentów należące do tego samego połączenia logicznego są połączone przewodami.
Więcej informacji o tworzeniu połączeń na schemacie połączeń przewodowych wiązki znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń przewodowych.
Niepodłączone wyprowadzenie ekranu
To naruszenie występuje, gdy na schemacie połączeń przewodowych umieszczono obiekt ekranu z wyprowadzeniem, ale nie podłączono do niego żadnego przewodu.
Powiadomienie
Powiadomienie jest wyświetlane w panelu Messages w następującym formacie:
Unwired shield connection
Zalecane rozwiązanie
Upewnij się, że do obiektu ekranu z wyprowadzeniem powodującego naruszenie podłączono przewód, lub użyj zamiast niego obiektu ekranu, jeśli podłączenie ekranu nie jest potrzebne.
Więcej informacji o pracy z ekranami z wyprowadzeniem znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń przewodowych.
Sieć przewodów o różnych kolorach
To naruszenie występuje, gdy przewody o różnych kolorach są podłączone do tego samego obiektu złącza przewodów lub gdy przewody o różnych kolorach przechodzą przez obiekt odgałęzienia i są do niego podłączone.
Powiadomienie
Powiadomienie jest wyświetlane w panelu Messages w następującym formacie:
Wire-net with multiple colors at splice <SpliceDesignator>
gdzie SpliceDesignator to oznaczenie złącza przewodów powodującego naruszenie.
Zalecane rozwiązanie
Upewnij się, że do złącza przewodów powodującego naruszenie są podłączone przewody o tym samym kolorze lub że przewody o tym samym kolorze przechodzą przez odgałęzienie powodujące naruszenie i są do niego podłączone.
Więcej informacji o pracy ze złączami przewodów i odgałęzieniami znajdziesz na stronie Definiowanie schematu połączeń przewodowych.