Uprawnienia do tworzenia i edycji w Altium Designer Develop

W skrócie

Ten artykuł wyjaśnia, jak działa dostęp do tworzenia i edycji projektów w Altium Designer Develop: jak uzyskać stanowisko autora po połączeniu z przestrzenią roboczą Altium Develop, co się dzieje, gdy nie ma dostępnych stanowisk, oraz jak administratorzy mogą monitorować ich wykorzystanie i nim zarządzać. Opisuje również możliwości trybu przeglądania, sytuacje, w których edycja jest ograniczona, oraz sposób, w jaki wypożyczenie stanowiska autora pozwala kontynuować pracę offline pod określonymi warunkami. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zapewnić sobie potrzebny dostęp i pracować bez przestojów.

- Dowiedz się, jak stanowiska autora są przydzielane i zwalniane oraz jakie limity obowiązują w przestrzeni roboczej Altium Develop.
- Poznaj różnice między pełnym dostępem do tworzenia i edycji projektów a trybem przeglądania, gdy nie ma dostępnych stanowisk.
- Sprawdź, jak wypożyczenie stanowiska autora umożliwia pracę offline i jakie najważniejsze ograniczenia należy wziąć pod uwagę.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Aby tworzyć i edytować projekty, komponenty oraz inne dane projektowe w Altium Designer Develop, wymagany jest dostęp do funkcji edycji. Funkcje te są dostępne w danej instancji Altium Designer Develop po przydzieleniu author seat. Instancja Altium Designer Develop automatycznie otrzymuje stanowisko z uprawnieniami do edycji po połączeniu z przestrzenią roboczą Altium Develop.

Więcej informacji na temat łączenia się z przestrzenią roboczą można znaleźć na stronie Uzyskiwanie dostępu do przestrzeni roboczej.

Połącz się z przestrzenią roboczą Altium Develop, aby uzyskać stanowisko z uprawnieniami do edycji i rozpocząć pracę w Altium Designer Develop.
Połącz się z przestrzenią roboczą Altium Develop, aby uzyskać stanowisko z uprawnieniami do edycji i rozpocząć pracę w Altium Designer Develop.

Przestrzeń robocza Altium Develop ma ograniczoną liczbę stanowisk z uprawnieniami do edycji (maksymalnie pięć, zależnie od liczby zakupionych stanowisk). Stanowisko z uprawnieniami do edycji jest zwalniane, gdy użytkownik zamyka swoją instancję Altium Designer Develop.

Administrator przestrzeni roboczej Altium Develop może monitorować bieżące wykorzystanie stanowisk z uprawnieniami do edycji na stronie Admin – Usage and Billing w interfejsie przeglądarkowym przestrzeni roboczej. W tym miejscu administratorzy mogą zarządzać subskrypcją Altium Develop, dodawać stanowiska z uprawnieniami do edycji (jeśli są jeszcze dostępne, do maksymalnie pięciu), a w razie potrzeby wymuszać ich zwolnienie, udostępniając je tym samym innym członkom przestrzeni roboczej, którzy potrzebują możliwości edycji w Altium Designer Develop.

Więcej informacji na temat strony Admin – Usage and Billing można znaleźć na stronie Poznawanie interfejsu przeglądarkowego.

Użytkownicy Altium Designer Develop otrzymują stanowiska z uprawnieniami do edycji na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy”. Jeśli masz połączenie z przestrzenią roboczą, ale nie ma dostępnych stanowisk z uprawnieniami do edycji (np. wszystkie są już używane przez innych użytkowników Altium Designer Develop), Twoja instancja Altium Designer Develop będzie działać w trybie przeglądania.

W tym trybie nadal możesz przeglądać zawartość połączonej przestrzeni roboczej (np. otwierać projekty z przestrzeni roboczej i przeglądać komponenty w panelu Components) oraz dodawać komentarze w dokumentach projektu (dowiedz się więcej), ale nie możesz w żaden sposób edytować tej zawartości ani zapisywać jej w przestrzeni roboczej.

Korzystanie ze stanowiska z uprawnieniami do edycji w trybie roamingu

Stanowisko z uprawnieniami do edycji można przełączyć w tryb roamingu, aby kontynuować pracę offline, bez połączenia z przestrzenią roboczą Altium Develop i bez zalogowania na konto Altium.

Administrator przestrzeni roboczej Altium Develop może zarezerwować stanowisko z uprawnieniami do edycji dla konkretnego użytkownika w interfejsie przeglądarkowym przestrzeni roboczej (więcej informacji można znaleźć na stronie Poznawanie interfejsu przeglądarkowego). Po zarezerwowaniu dla Ciebie stanowiska możesz połączyć się z przestrzenią roboczą ze swojej instalacji Altium Designer Develop, a następnie odłączyć się od przestrzeni roboczej, wylogować się z konta Altium lub rozłączyć się z internetem, aby kontynuować pracę offline przez okres obowiązywania subskrypcji.

Podczas korzystania ze stanowiska z uprawnieniami do edycji w trybie roamingu obok elementu sterującego Active Server będzie wyświetlana ikona .

  • Jeśli przełączysz się z przestrzeni roboczej Altium Develop, z której korzystasz ze stanowiska z uprawnieniami do edycji w trybie roamingu, na inną przestrzeń roboczą, stanowisko z pierwotnej przestrzeni roboczej nie będzie już działać w trybie roamingu.

  • Pamiętaj, że jeśli korzystasz ze stanowiska z uprawnieniami do edycji w trybie roamingu, nie możesz go zwolnić. Oznacza to, że możesz korzystać wyłącznie z tej konkretnej instalacji Altium Designer Develop na swoim komputerze. Aby skorzystać z innej instalacji Altium Designer Develop (na tym samym lub innym komputerze), musisz wylogować się z konta Altium i poprosić administratora przestrzeni roboczej o cofnięcie przydziału stanowiska z uprawnieniami do edycji, a następnie ponowne przydzielenie go Tobie.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.