Uprawnienia do tworzenia i edycji w Altium Designer Develop
W skrócie
- Dowiedz się, jak stanowiska autora są przydzielane i zwalniane oraz jakie limity obowiązują w przestrzeni roboczej Altium Develop.
- Poznaj różnice między pełnym dostępem do tworzenia i edycji projektów a trybem przeglądania, gdy nie ma dostępnych stanowisk.
- Sprawdź, jak wypożyczenie stanowiska autora umożliwia pracę offline i jakie najważniejsze ograniczenia należy wziąć pod uwagę.
Aby tworzyć i edytować projekty, komponenty oraz inne dane projektowe w Altium Designer Develop, wymagany jest dostęp do funkcji edycji. Funkcje te są dostępne w danej instancji Altium Designer Develop po przydzieleniu author seat. Instancja Altium Designer Develop automatycznie otrzymuje stanowisko z uprawnieniami do edycji po połączeniu z przestrzenią roboczą Altium Develop.
Więcej informacji na temat łączenia się z przestrzenią roboczą można znaleźć na stronie Uzyskiwanie dostępu do przestrzeni roboczej.

Połącz się z przestrzenią roboczą Altium Develop, aby uzyskać stanowisko z uprawnieniami do edycji i rozpocząć pracę w Altium Designer Develop.
Przestrzeń robocza Altium Develop ma ograniczoną liczbę stanowisk z uprawnieniami do edycji (maksymalnie pięć, zależnie od liczby zakupionych stanowisk). Stanowisko z uprawnieniami do edycji jest zwalniane, gdy użytkownik zamyka swoją instancję Altium Designer Develop.
Administrator przestrzeni roboczej Altium Develop może monitorować bieżące wykorzystanie stanowisk z uprawnieniami do edycji na stronie Admin – Usage and Billing w interfejsie przeglądarkowym przestrzeni roboczej. W tym miejscu administratorzy mogą zarządzać subskrypcją Altium Develop, dodawać stanowiska z uprawnieniami do edycji (jeśli są jeszcze dostępne, do maksymalnie pięciu), a w razie potrzeby wymuszać ich zwolnienie, udostępniając je tym samym innym członkom przestrzeni roboczej, którzy potrzebują możliwości edycji w Altium Designer Develop.
Więcej informacji na temat strony Admin – Usage and Billing można znaleźć na stronie Poznawanie interfejsu przeglądarkowego.
Korzystanie ze stanowiska z uprawnieniami do edycji w trybie roamingu
Stanowisko z uprawnieniami do edycji można przełączyć w tryb roamingu, aby kontynuować pracę offline, bez połączenia z przestrzenią roboczą Altium Develop i bez zalogowania na konto Altium.
Administrator przestrzeni roboczej Altium Develop może zarezerwować stanowisko z uprawnieniami do edycji dla konkretnego użytkownika w interfejsie przeglądarkowym przestrzeni roboczej (więcej informacji można znaleźć na stronie Poznawanie interfejsu przeglądarkowego). Po zarezerwowaniu dla Ciebie stanowiska możesz połączyć się z przestrzenią roboczą ze swojej instalacji Altium Designer Develop, a następnie odłączyć się od przestrzeni roboczej, wylogować się z konta Altium lub rozłączyć się z internetem, aby kontynuować pracę offline przez okres obowiązywania subskrypcji.
Podczas korzystania ze stanowiska z uprawnieniami do edycji w trybie roamingu obok elementu sterującego Active Server będzie wyświetlana ikona
.