Tworzenie kopii lustrzanej projektu w przestrzeni roboczej za pomocą Simple Sync
Updated: Listopad 02, 2026
Zagłęb się w temat dzięki AI:
Zalecaną i zapewniającą największe możliwości metodą pracy z projektami jest utworzenie nowego projektu bezpośrednio w połączonym obszarze roboczym lub udostępnienie istniejącego projektu w obszarze roboczym z włączoną kontrolą wersji obszaru roboczego. W takim przypadku projekt będzie przechowywany i zarządzany za pośrednictwem natywnego systemu kontroli wersji (VCS) obszaru roboczego.
Jednak nowy lub istniejący projekt, który nie jest objęty kontrolą wersji albo jest objęty zewnętrzną kontrolą wersji, można również zarejestrować w obszarze roboczym przy użyciu metody o nazwie Simple Sync. W takim przypadku w obszarze roboczym tworzona jest kopia lustrzana projektu, która następnie jest synchronizowana. Zalety funkcji Simple Sync ujawniają się, gdy chcesz skorzystać z modelu globalnego udostępniania Altium 365 i udostępnić projekt wielu innym osobom do przeglądania i komentowania, zachowując oryginalny projekt w jego dotychczasowej lokalizacji. Pamiętaj jednak, że lokalny projekt (nieobjęty zewnętrznym systemem VCS) może być edytowany tylko przez jedną osobę — jego właściciela, czyli osobę, która go utworzyła lub udostępniła w obszarze roboczym.
-
Pamiętaj, że możliwość utworzenia kopii lustrzanej projektu w obszarze roboczym (Simple Sync) jest dostępna tylko po połączeniu z obszarem roboczym Altium 365.
-
Pamiętaj, że projektów o rozmiarze przekraczającym 200 MB nie można udostępniać w obszarze roboczym za pomocą funkcji Simple Sync.
Tworzenie kopii lustrzanej projektu
Aby utworzyć kopię lustrzaną projektu w połączonym obszarze roboczym Altium 365 przy użyciu funkcji Simple Sync, skorzystaj z następujących sposobów:
-
Podczas tworzenia nowego projektu — wyłącz opcję Version Control w oknie dialogowym Create Project. Po utworzeniu projektu jego wpis będzie wyświetlany w panelu Projects wyłącznie z ikoną
. Zapisane pliki lokalne są automatycznie synchronizowane z ich odpowiednikami w kopii lustrzanej projektu w obszarze roboczym.
-
Podczas udostępniania w obszarze roboczym istniejącego projektu, który nie jest objęty zewnętrzną kontrolą wersji — wyłącz opcję Version Control w oknie dialogowym Make Available Online. Po udostępnieniu projektu w obszarze roboczym jego wpis będzie wyświetlany w panelu Projects wyłącznie z ikoną
. Zapisane pliki lokalne są automatycznie synchronizowane z ich odpowiednikami w kopii lustrzanej projektu w obszarze roboczym.
-
Podczas udostępniania w obszarze roboczym istniejącego projektu, który jest objęty zewnętrzną kontrolą wersji — wyłącz opcję Migrate to Altium 365 Versioned Storage w oknie dialogowym Make Available Online. Po udostępnieniu projektu w obszarze roboczym jego wpis będzie wyświetlany w panelu Projects z ikoną
oraz ikonami
przypisanymi do projektu i jego dokumentów, odzwierciedlającymi stan pełnej synchronizacji między zewnętrznym repozytorium projektowym a lokalną kopią roboczą. Po zapisaniu zmian w plikach lokalnych i ich zatwierdzeniu/wysłaniu do zewnętrznego repozytorium projektowego zmiany te są automatycznie synchronizowane z ich odpowiednikami w kopii lustrzanej projektu w obszarze roboczym.
-
Ikona
wskazuje, że projekt jest zarejestrowany w obszarze roboczym, istnieje jego kopia lustrzana i oba projekty są synchronizowane za pomocą funkcji Simple Sync. Informacje o poszczególnych stanach funkcji Simple Sync znajdziesz w sekcji Stany funkcji Simple Sync.
-
Kopia lustrzana projektu będzie następnie dostępna na stronie Projects interfejsu przeglądarkowego obszaru roboczego.
-
Kopia lustrzana projektu będzie początkowo udostępniona z uprawnieniami do odczytu i zapisu projektantowi, który ją utworzył (właścicielowi), oraz wszystkim administratorom obszaru roboczego. Więcej informacji na temat konfigurowania uprawnień dostępu do projektu znajdziesz w sekcji Udostępnianie projektu.
Stany funkcji Simple Sync
Gdy projekt jest przechowywany w obszarze roboczym Altium 365 przy użyciu funkcji Simple Sync, bieżący stan synchronizacji między projektem lokalnym a projektem w obszarze roboczym jest prezentowany w panelu Projects za pomocą różnych ikon. Ikony te mają następujące znaczenie:
 |
Zsynchronizowano |
Projekt lokalny i kopia lustrzana projektu w obszarze roboczym są zsynchronizowane. |
 |
Synchronizacja w toku |
Zmiany wprowadzone w projekcie lokalnym są synchronizowane z kopią lustrzaną projektu w obszarze roboczym. W przypadku projektu lokalnego nieobjętego zewnętrznym systemem VCS następuje to podczas zapisywania pliku lokalnego. W przypadku projektu lokalnego objętego zewnętrznym systemem VCS następuje to podczas zapisywania i zatwierdzania zmian w plikach lokalnych w zewnętrznym repozytorium projektowym.
|
 |
Projekt tylko do odczytu |
Projekt został Ci udostępniony, ale masz do niego dostęp tylko do odczytu. W przypadku korzystania z funkcji Simple Sync projekt może być edytowany tylko przez jedną osobę — jego właściciela, czyli osobę, która udostępniła go online w obszarze roboczym.
|
 |
Nie zsynchronizowano |
Zmiany zostały wprowadzone lokalnie, ale nie zostały jeszcze zsynchronizowane z kopią lustrzaną projektu w obszarze roboczym. Może się tak zdarzyć na przykład wtedy, gdy ten sam projekt jest otwarty do edycji przez właściciela/autora na dwóch komputerach (PC1 i PC2). Na komputerze PC1 połączenie z obszarem roboczym zostaje następnie rozłączone. Na komputerze PC2 połączenie z obszarem roboczym pozostaje aktywne i wprowadzane są zmiany. Po zapisaniu plików lokalnych projekt nadal pozostaje niezsynchronizowany. Jeśli spróbujesz zamknąć projekt na komputerze PC2, pojawi się okno dialogowe Closing unsynchronized projects informujące o tym fakcie. Jeśli zdecydujesz się zamknąć projekt, zmiany nie będą dostępne na komputerze PC1. Aby rozwiązać ten problem, rozłącz połączenie z obszarem roboczym na komputerze PC2, a następnie połącz się ponownie. Projekt zostanie zsynchronizowany z obszarem roboczym. Zsynchronizowane dane będą widoczne na komputerze PC1 po ponownym połączeniu go z obszarem roboczym. Możesz też kliknąć projekt prawym przyciskiem myszy i wybrać polecenie Resolve Project Clone Conflict. Otworzy się okno dialogowe Location of local projects has changed. Będzie można zarejestrować istniejący projekt jako New Project, co spowoduje użycie danych z kopii lustrzanej projektu w obszarze roboczym i utratę lokalnych modyfikacji, Przenieś projekt, co spowoduje użycie i synchronizację danych z projektu lokalnego w celu nadpisania bieżących danych kopii lustrzanej projektu w obszarze roboczym, lub Unregister, co spowoduje odłączenie projektu, a dane nie zostaną wysłane do obszaru roboczego.
|
 |
Konflikt |
Występuje konflikt między danymi projektu lokalnego a danymi kopii lustrzanej projektu w obszarze roboczym. Może się tak zdarzyć na przykład wtedy, gdy ten sam projekt zostanie otwarty do edycji przez właściciela/autora na dwóch komputerach (PC1 i PC2). Na komputerze PC1 projekt zostaje otwarty, a następnie połączenie z obszarem roboczym zostaje rozłączone. Następnie wprowadzane są zmiany i zapisywane są pliki lokalne. Później ten sam projekt zostaje otwarty na komputerze PC2 i przy aktywnym połączeniu z obszarem roboczym wprowadzane i zapisywane są zmiany. Jeszcze później na komputerze PC1 zostaje ponownie nawiązane połączenie z obszarem roboczym. Występuje konflikt, ponieważ na komputerze PC1 istnieją lokalne zmiany, natomiast obszar roboczy zawiera zaktualizowane dane wynikające ze zmian wprowadzonych i zsynchronizowanych na komputerze PC2.
Aby rozwiązać ten problem, na komputerze PC1 kliknij projekt prawym przyciskiem myszy i wybierz polecenie Resolve Conflicts. Otworzy się okno dialogowe Resolve Conflicts. Możesz wybrać opcję Use Server files (zostaną użyte dane z kopii lustrzanej projektu w przestrzeni roboczej, a lokalne zmiany zostaną utracone) lub Use Local files (zostaną użyte dane z projektu lokalnego, które po zsynchronizowaniu zastąpią bieżące dane kopii lustrzanej projektu w przestrzeni roboczej).
|

Tłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.