Wizualizacja współpracowników i zapobieganie konfliktom
W skrócie
- Dowiedz się, jakie uprawnienia i ustawienia przestrzeni roboczej są wymagane, aby włączyć widoczność aktywności współpracowników i blokady miękkie.
- Naucz się rozpoznawać stany przeglądania, edycji i konfliktu na pasku współpracowników oraz w panelu projektów.
- Dowiedz się, jak reagować na ostrzeżenia o blokadach i rozwiązywać konflikty zmian, w tym porównywać i scalać projekty PCB za pomocą PCB CoDesign.
Połączenie Altium Designer z połączonym obszarem roboczym zapewnia wysoce efektywną platformę udostępniania danych, która wspiera współpracę projektową członków zespołu na podstawie projektów objętych kontrolą wersji (VCS), przechowywanych w tym obszarze roboczym.
Kluczowym elementem współpracy projektowej jest zarządzanie współdzielonym dostępem i rozwiązywanie potencjalnych konfliktów danych, które mogą wystąpić, gdy więcej niż jeden użytkownik edytuje ten sam dokument projektowy (własną „kopię” pliku z obszaru roboczego). Takie konflikty danych są ostatecznie rozwiązywane przez system VCS obszaru roboczego podczas zapisywania w nim dokumentu, ale do tego momentu nie ma rzeczywistego wglądu w bieżący stan współdzielenia dokumentu.
Aby zapewnić informacje o współdzieleniu dokumentów w czasie rzeczywistym i możliwość zarządzania nim w środowisku edycji projektu, Altium Designer współpracuje z połączonym obszarem roboczym, udostępniając zintegrowany system wizualizacji bieżącego stanu współdzielonych dokumentów i reagowania na ten stan. System działa dzięki swobodnemu przepływowi danych o współdzieleniu dokumentów między aplikacjami projektowymi (za pośrednictwem obszaru roboczego) i obejmuje zestaw nowych ikon stanu, pasek współpracowników oraz dodatkową logikę blokowania plików.
Wymagania wstępne
Informacje o współpracy w czasie rzeczywistym i funkcje zarządzania współdzielonymi dokumentami są dostępne pod następującymi warunkami:
- Projekt przeznaczony do udostępnienia jest przechowywany w połączonym obszarze roboczym jako projekt objęty kontrolą wersji (VCS).
- Współpracownicy są członkami obszaru roboczego i są z nim połączeni.
- Projekt obszaru roboczego został udostępniony wszystkim współpracownikom — z uprawnieniami do edycji dla użytkowników wymagających pełnego dostępu.
-
Współpracownicy mają włączoną opcję
System.Softlocksw oknie dialogowym Advanced Settings.
Pasek powiadomień o współpracownikach
Pasek powiadomień o współpracownikach pojawi się w prawym górnym rogu edytora dokumentów Altium Designer, gdy aktualnie aktywny dokument zostanie otwarty przez innego użytkownika. Najedź kursorem na ikony użytkowników na pasku, aby zobaczyć bieżący stan współdzielenia. Stan „przeglądanie” oznacza, że użytkownik otworzył dokument w Altium Designer, ale nie wprowadził żadnych zmian. Otwarcie dokumentu lokalnego jest sygnalizowane ikoną
w panelu Projects.
Stan edycji
Oprócz wskazywania, kto viewing dokument, system dostarcza również informacji o tym, kto editing współdzielony dokument. Dokument uznaje się za będący w stanie „edycji”, gdy został zmieniony przez innego użytkownika. Jest to sygnalizowane na pasku współpracowników, który dynamicznie rozdziela ikony współpracowników na osoby przeglądające i edytujące — ta druga grupa jest oznaczona ikoną
.
Powyżej: najedź kursorem myszy, aby uruchomić animację.
Dokument edytowany przez innego użytkownika będzie oznaczony ikoną
przy jego pozycji w panelu Projects lub ikoną
, jeśli dokument jest aktualnie otwarty w edytorze. Tekst wyświetlany po najechaniu kursorem zawiera również nazwy wielu użytkowników, którzy edytują (lub edytowali) współdzielony dokument.
Zapobieganie konfliktom
Aby zarządzać dostępem do edycji plików i zapobiegać konfliktom danych, system blokuje dokument dla pierwszego użytkownika, który zacznie go edytować lub spowoduje jego modyfikację. Ta „miękka blokada” użytkownika pozostaje przypisana do pliku, dopóki użytkownik nie zakończy edycji — zatwierdzając lub wycofując zmiany — albo dopóki blokada nie zostanie przełamana przez innego użytkownika lub administratora.
Na poniższym przykładowym obrazie, na którym dwóch użytkowników otworzyło ten sam schemat projektu, projektant korzystający z dolnego ekranu zmodyfikował dokument, co spowodowało założenie dla niego miękkiej blokady. Ten stan edycji jest sygnalizowany drugiemu użytkownikowi (na górnym ekranie) za pomocą paska współpracowników i ikony dokumentu w panelu Projects.
Jeśli inny użytkownik spróbuje wprowadzić zmianę w dokumencie objętym miękką blokadą, stan blokady (edycji) spowoduje wyświetlenie wyskakujących okien dialogowych u obu użytkowników. Użytkownik, do którego dokument jest aktualnie przypisany (dolny ekran na poniższym obrazie), zostanie powiadomiony, że inny użytkownik zmodyfikował dokument i istnieje ryzyko konfliktu wersji.
Z kolei użytkownik, który zmodyfikował zablokowany dokument (górny ekran), otrzyma możliwość anulowania swoich zmian (Revert My Edits) lub przełamania blokady i zachowania zmian (Ignore Lock). W normalnych okolicznościach użytkownik powinien wycofać zmianę (Revert) i poczekać, aż drugi użytkownik zakończy bieżącą sesję edycji.
Jeśli jednak zostanie wybrana opcja Ignore Lock, będzie istniała więcej niż jedna zmodyfikowana wersja dokumentu, którą można zatwierdzić w obszarze roboczym — zmiany użytkowników mogą być ze sobą sprzeczne, co jest sygnalizowane ikoną
dokumentu w panelu Projects u obu użytkowników.
W takiej sytuacji, gdy więcej niż jeden użytkownik edytuje dokument, jego ikona zmieni się na
, jeśli dokument zostanie zapisany lokalnie. Oznacza to, że lokalna edycja została zakończona, ale stan dokumentu nadal pozostaje w konflikcie z kopią edytowaną przez innego użytkownika. Ikona dokumentu zmieni się na
, jeśli dokument zostanie zamknięty.
Aby rozwiązać konflikt na tym etapie, możesz wycofać lokalne zmiany, klikając ikonę i wybierając polecenie Revert My Edits to Resolve Conflict z wyskakującego menu.
Jeśli wszyscy użytkownicy będą nadal zatwierdzać swoje zmiany w obszarze roboczym — przełamując blokady plików i ignorując ostrzeżenia kontroli wersji — różne wersje pliku wywołają Conflict Prevention w systemie VCS, co będzie sygnalizowane ikoną
pliku w panelach Projects i Storage Manager. Można to rozwiązać, przyjmując najnowszą wersję pliku („head”) poprzez pobranie („pull”) lub aktualizację z obszaru roboczego albo zachować plik powodujący konflikt jako wersję wyłącznie lokalną. Kliknij ikonę, aby wybrać odpowiednie działanie.
Podczas próby zapisania w Workspace projektu zawierającego dokumenty w stanie Conflict Prevention zostanie wyświetlone okno informacyjne Action Required z listą dokumentów, dla których należy rozwiązać konflikty. Takie dokumenty będą miały stan Conflict Detected oraz ikonę VCS
. Użyj menu kontekstowego VCS dokumentu w stanie Conflict Detected, aby rozwiązać konflikt, aktualizując dokument do najnowszej rewizji z Workspace lub używając dokumentu lokalnego (a w przypadku dokumentu PCB — porównując i scalając zmiany za pomocą funkcji PCB CoDesign).


