Techniki rozmieszczania i edycji w CAM

W skrócie

Dowiedz się, jak umieszczać i edytować obiekty CAM w edytorze CAMtastic w Altium Designer — od wycinania i kopiowania między dokumentami po tworzenie wielu kopii, usuwanie, odbijanie lustrzane, przesuwanie i obracanie obiektów. Ten przewodnik objaśnia narzędzia zaznaczania, punkty odniesienia oraz ograniczenia schowka obowiązujące podczas tych operacji. Czytaj dalej, aby z większą pewnością stosować te techniki w praktyce.

- Dowiedz się, kiedy używać poleceń Wytnij, Kopiuj i Wklej między dokumentami CAM, a kiedy polecenia Kopiuj w obszarze w bieżącym dokumencie.
- Naucz się rozmieszczać, odbijać lustrzanie, obracać i usuwać obiekty za pomocą odpowiednich poleceń i punktów odniesienia.
- Kontroluj zaznaczenie za pomocą trybów Dodaj, Usuń, Błyski/Punkty i Linie.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Korzystanie z wycinania, kopiowania i wklejania

Edytor CAM obsługuje standardowe operacje wycinania, kopiowania i wklejania za pomocą następujących poleceń:

  • Edit » Cut (skrót: Ctrl+X) – usuwa zaznaczone obiekty z bieżącego dokumentu i kopiuje je do schowka edytora CAMtastic.

    Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i zostanie włączony tryb wycinania. Pojawi się monit o wybranie obiektów do wycięcia. Wystarczy umieścić kursor nad obiektem, który ma zostać zaznaczony, i kliknąć. Kliknięcie poza obiektem umożliwia przeciągnięcie obszaru zaznaczenia w celu objęcia nim wielu obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.

    Kontynuuj dodawanie obiektów do zaznaczenia, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy, aby je wyciąć i zakończyć tryb wycinania. Zaznaczone obiekty zostaną usunięte z obszaru roboczego i skopiowane do schowka edytora CAMtastic.

    Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed kliknięciem prawym przyciskiem myszy, naciskając Esc.

  • Edit » Copy (skrót: Ctrl+C (lub Ctrl+Insert)) – kopiuje zaznaczone obiekty z bieżącego dokumentu do schowka edytora CAMtastic.

    Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i zostanie włączony tryb kopiowania. Pojawi się monit o wybranie obiektów do skopiowania. Wystarczy umieścić kursor nad obiektem, który ma zostać zaznaczony, i kliknąć. Kliknięcie poza obiektem umożliwia przeciągnięcie obszaru zaznaczenia w celu objęcia nim wielu obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.

    Kontynuuj dodawanie obiektów do zaznaczenia, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy, aby je skopiować i zakończyć tryb kopiowania. Zaznaczone obiekty zostaną skopiowane do schowka edytora CAMtastic.

    Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed kliknięciem prawym przyciskiem myszy, naciskając Esc.

  • Edit » Paste (skrót: Ctrl+V (lub Shift+Insert)) – wkleja zawartość wewnętrznego schowka edytora CAMtastic do dokumentu CAM.

    Najpierw upewnij się, że dokument, do którego wklejasz, nie jest dokumentem źródłowym, z którego skopiowano lub wycięto zawartość schowka.

    Po uruchomieniu polecenia zawartość schowka pojawi się jako ruchomy podgląd, gotowy do umieszczenia. Wystarczy przesunąć kursor tak, aby obiekty znalazły się w wymaganym położeniu, i kliknąć, aby je umieścić.

    Wklejane obiekty nie będą znajdować się bezpośrednio przy kursorze. Jako punkt odniesienia dla pierwotnej operacji kopiowania lub wycinania przyjmowany jest początek układu współrzędnych dokumentu źródłowego. Z tego powodu zawartość schowka może pojawić się w pewnej odległości od kursora i aby ją zobaczyć, trzeba będzie zmniejszyć powiększenie.

  • Obiektów skopiowanych do schowka za pomocą polecenia Cut lub Copy nie można wkleić do tego samego dokumentu, z którego zostały wycięte lub skopiowane.
  • Altium Designer nie używa schowka systemu Windows do standardowych operacji wycinania, kopiowania i wklejania w dokumentach CAM. Zamiast tego dla tego typu dokumentów dostępny jest oddzielny schowek wewnętrzny. Ponadto wewnętrzny schowek edytora CAMtastic jest całkowicie niezależny od schowków wewnętrznych używanych przez inne edytory Altium Designer. Wycinanie, kopiowanie i wklejanie jest możliwe wyłącznie pomiędzy dokumentami CAM.

Kopiowanie wielokrotne

Aby skopiować jeden lub więcej zaznaczonych obiektów, a następnie wkleić wiele kopii zaznaczenia w dowolnych miejscach bieżącego dokumentu, wybierz polecenie Edit » Copy on Field z menu głównego. 

Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i zostanie włączony tryb kopiowania. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Wybierz obiekty do skopiowania. Wystarczy umieścić kursor nad obiektem, który ma zostać zaznaczony, i kliknąć. Można też kliknąć poza obiektem i przeciągnąć obszar zaznaczenia, aby objąć nim wiele obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy.
  3. Wokół zaznaczenia pojawi się ramka ograniczająca oraz monit o wybranie punktu odniesienia. Jest to punkt określony względem zaznaczonych obiektów, który służy do precyzyjnego umieszczania kopii zaznaczenia w obszarze roboczym. Umieść kursor w miejscu, w którym ma się znajdować punkt odniesienia, i kliknij.
  4. Do kursora zostanie dołączona kopia ramki ograniczającej, uchwycona w punkcie odniesienia. Przesuń kopię w wymagane miejsce w obszarze projektowym i kliknij, aby ją umieścić.
  5. Kontynuuj umieszczanie kolejnych kopii zaznaczenia (podobnie jak przy używaniu stempla) lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed umieszczeniem pierwszej kopii zaznaczenia, naciskając Esc.
  • Podczas wybierania punktu odniesienia dla kopii, a także podczas klikania w celu umieszczenia kopii, będą pojawiać się małe białe krzyżyki. Są to znaczniki punktów odniesienia, które można usunąć za pomocą polecenia View » Refresh.

Usuwanie zaznaczonych obiektów

Aby usunąć zaznaczone obiekty z bieżącego dokumentu, wybierz polecenie Edit » Clear z menu głównego (skrót: Ctrl+Delete (lub Ctrl+E)). Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i zostanie włączony tryb usuwania. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Wybierz obiekty do usunięcia. Wystarczy umieścić kursor nad obiektem, który ma zostać zaznaczony, i kliknąć. Można też kliknąć poza obiektem i przeciągnąć obszar zaznaczenia, aby objąć nim wiele obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy — zaznaczone obiekty zostaną usunięte z dokumentu.
  3. Kontynuuj usuwanie kolejnych obiektów lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed kliknięciem prawym przyciskiem myszy, naciskając Esc.
  • Aby usunąć pojedynczy segment polilinii, przed uruchomieniem tego polecenia użyj najpierw Edit » Explode » Polylines.

Odbicie lustrzane zaznaczonych obiektów

Aby wykonać odbicie lustrzane zaznaczonych obiektów względem określonej osi w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Mirror z menu głównego (skrót: Ctrl+M). Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i zostanie włączony tryb odbicia lustrzanego. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Wybierz obiekty, które mają zostać odbite lustrzanie. Wystarczy umieścić kursor nad istniejącym obiektem, który ma zostać zaznaczony, i kliknąć. Kliknięcie poza obiektem umożliwia przeciągnięcie obszaru zaznaczenia w celu objęcia nim wielu obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy.
  3. Pojawi się monit o wybranie pierwszego punktu osi odbicia. Umieść kursor w wymaganym miejscu i kliknij.
  4. Następnie pojawi się monit o wskazanie drugiego punktu osi odbicia lustrzanego. Podczas przesuwania kursora będzie wyświetlana linia pomocnicza. Ruch jest ograniczony wyłącznie do kierunku pionowego lub poziomego. Po ustawieniu wymaganej długości osi odbicia kliknij ponownie. Pojawi się okno dialogowe z pytaniem, czy chcesz usunąć oryginalne obiekty. Kliknięcie Yes spowoduje umieszczenie lustrzanej kopii zaznaczonych obiektów i usunięcie oryginałów. Kliknięcie No spowoduje umieszczenie lustrzanej kopii i pozostawienie oryginalnych obiektów.
  5. Kontynuuj tworzenie lustrzanych kopii kolejnych zaznaczonych obiektów albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby wyjść z trybu odbicia lustrzanego.

Przesuwanie zaznaczonych obiektów

Aby przesunąć zaznaczone obiekty w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Move z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i zostanie włączony tryb przesuwania. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Kliknij obiekty, które mają zostać przesunięte, aby je zaznaczyć. Kliknięcie poza obiektem umożliwia przeciągnięcie obszaru zaznaczenia w celu objęcia nim wielu obiektów. Kolejne zaznaczenia sumują się.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy. Wokół zaznaczenia pojawi się prostokąt ograniczający i zostanie wyświetlony monit o wskazanie punktu odniesienia. Jest to punkt określony względem zaznaczonych obiektów, który służy do precyzyjnego umieszczenia zaznaczenia w obszarze roboczym.
  3. Ustaw kursor w miejscu, w którym ma znajdować się punkt odniesienia, i kliknij.
  4. Prostokąt ograniczający zostanie dołączony do kursora w punkcie odniesienia. Przesuń prostokąt w wymagane miejsce w obszarze roboczym i kliknij, aby go umieścić. Zaznaczone obiekty zostaną przesunięte do nowego położenia względem tego punktu.
  5. Kontynuuj zaznaczanie kolejnych obiektów do przesunięcia albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby wyjść z trybu przesuwania.
  • Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed umieszczeniem prostokąta ograniczającego, naciskając Esc.
  • Podczas wybierania punktu odniesienia dla przesunięcia, a także podczas klikania w celu umieszczenia prostokąta ograniczającego, pojawiają się małe białe krzyżyki. Są to znaczniki punktów odniesienia, które można usunąć za pomocą polecenia View » Refresh.

Obracanie zaznaczonych obiektów

Aby obrócić zaznaczone obiekty wokół określonego punktu bazowego obrotu w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Rotate z menu głównego (skrót: Ctrl+R). Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i zostanie włączony tryb obracania. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Kliknij obiekty, które mają zostać obrócone, aby je zaznaczyć. Kliknięcie poza obiektem umożliwia przeciągnięcie obszaru zaznaczenia w celu objęcia nim wielu obiektów. Kolejne zaznaczenia sumują się.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy.
  3. Następnie pojawi się monit o wskazanie punktu bazowego. Jest to punkt, wokół którego nastąpi obrót. Przesuń kursor w wymagane miejsce i kliknij, aby zdefiniować ten punkt.
  4. Pojawi się okno dialogowe Enter Value, w którym można wprowadzić kąt obrotu w stopniach. Wprowadź wartość dodatnią, aby obrócić obiekty przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, lub ujemną, aby obrócić je zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po kliknięciu OK zaznaczone obiekty zostaną obrócone wokół punktu bazowego o określony kąt.
  5. Kontynuuj zaznaczanie kolejnych obiektów do obrócenia albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby wyjść z trybu obracania.

Narzędzia zaznaczania obiektów

W trybie edycji (podczas wykonywania operacji edycji) można korzystać z różnych sposobów zaznaczania obiektów, które mają zostać poddane danej operacji.

Obiekty można zaznaczać tylko wtedy, gdy włączony jest tryb dodawania do zaznaczenia (Edit » Selection » Add). Z kolei usuwanie obiektów z istniejącego zaznaczenia jest możliwe tylko wtedy, gdy włączony jest tryb usuwania z zaznaczenia (Edit » Selection » Remove). W odpowiednim trybie można dowolnie dodawać kolejne obiekty do bieżącego zaznaczenia lub je z niego usuwać, ustawiając kursor nad poszczególnymi obiektami i klikając albo przeciągając prostokąt zaznaczenia wokół grupy obiektów.

To, jakie obiekty można dodać, zależy od włączonych trybów zaznaczania — Flash/Point i/lub Draws.

  • Aby włączyć lub wyłączyć tryb zaznaczania Flash/Point, użyj polecenia Edit » Selection » Flash z menu głównego (skrót: Ctrl+F). Po włączeniu tego trybu można uwzględniać w zaznaczeniu obiekty typu flash oraz punkty wiercenia.
  • Aby włączyć lub wyłączyć tryb zaznaczania Draws, użyj polecenia Edit » Selection » Trace z menu głównego (skrót: Ctrl+T). Po włączeniu tego trybu można uwzględniać w zaznaczeniu obiekty inne niż typu flash.
Można włączyć tryb zaznaczania Draws i/lub Flash/Point, ale nie można wyłączyć obu trybów jednocześnie.

Do zaznaczania obiektów służą następujące polecenia z menu Edit » Selection:

  • Edit » Selection » All – zaznacza wszystkie obiekty w bieżącym dokumencie na wszystkich włączonych warstwach.
  • Edit » Selection » Display – zaznacza wszystkie obiekty wyświetlane w granicach obszaru projektowego.
  • Edit » Selection » Window – zaznacza obiekty projektu w obszarze zdefiniowanym przez użytkownika. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w krzyżyk i pojawi się monit o wskazanie pierwszego narożnika obszaru zaznaczenia. Ustaw kursor i kliknij, aby ustalić ten narożnik. Następnie pojawi się monit o wskazanie drugiego narożnika. Przesuń kursor, aby określić rozmiar obszaru zaznaczenia, i kliknij, aby ustalić ten narożnik. Zaznaczone zostaną wszystkie obiekty znajdujące się w całości w zdefiniowanym obszarze.
  • Edit » Selection » Crossing Window (skrót: Alt+C) – zaznacza obiekty projektu w obszarze zdefiniowanym przez użytkownika. Obiekty nie muszą znajdować się w całości w granicach tego obszaru. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w krzyżyk i pojawi się monit o wskazanie pierwszego narożnika obszaru zaznaczenia. Ustaw kursor i kliknij, aby ustalić ten narożnik. Następnie pojawi się monit o wskazanie drugiego narożnika. Przesuń kursor, aby określić rozmiar obszaru zaznaczenia, i kliknij, aby ustalić ten narożnik. Zaznaczone zostaną wszystkie obiekty znajdujące się w całości lub częściowo w zdefiniowanym obszarze.
  • Edit » Selection » Previous (skrót: Alt+P) – ponownie zaznacza obiekty należące do poprzedniego zaznaczenia, jeśli wcześniej wykonano operację obejmującą zaznaczenie obiektów. Użycie tego polecenia podczas bieżącego zaznaczania, gdy zaznaczono już co najmniej jeden obiekt, spowoduje dodanie obiektów z poprzedniego zaznaczenia do bieżącego zaznaczenia.
  • Edit » Selection » Object (skrót: Alt+O) – zaznaczaj obiekty w obszarze projektowym pojedynczo. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i przejdziesz do trybu zaznaczania pojedynczych obiektów. Wystarczy ustawić kursor nad obiektem do zaznaczenia i kliknąć. W razie potrzeby dodawaj kolejne obiekty do zaznaczenia.

Korzystając z okna dialogowego Selection Filter otwieranego za pomocą polecenia Edit » Selection » Filter z menu głównego, możesz zdefiniować filtr zaznaczania określonych obiektów powiązanych z konkretnymi kodami D i znajdujących się na wskazanych warstwach. 

Górna część okna dialogowego służy do określenia kodów D i warstw używanych w filtrze. Możesz podać pojedyncze kody D i warstwy lub ich zakresy, oddzielając je przecinkami. Na przykład, aby zastosować filtr do warstw 2, 6 oraz od 9 do 15, należy wpisać:

2,6,9-15

Możesz również wskazać kody D i warstwy, które chcesz wykluczyć, poprzedzając je wykrzyknikiem. W powyższym przykładzie, jeśli filtr nie ma obejmować warstw 11 i 12, należy wpisać:

2,6,9-15,!11-12

Pozostaw pole puste, jeśli chcesz zastosować filtr do wszystkich kodów D lub warstw.

W dolnej części okna dialogowego określ typ obiektów, do których ma być stosowany filtr zaznaczania — odbicia apertury, ścieżki (rysowane) lub oba te typy.

Po zdefiniowaniu filtra zgodnie z potrzebami kliknięcie OK spowoduje powrót do głównego obszaru projektowego, gdzie pojawi się monit o zaznaczenie obiektów. Wystarczy przeciągnąć ramkę zaznaczenia wokół całego projektu. Zaznaczone zostaną tylko obiekty spełniające kryteria filtra zaznaczania.

Podczas określania kodów D dla filtra nie wpisuj przedrostka D.

Umieszczanie obiektów

  • Obiekty będą rysowane przy użyciu bieżącego kodu D. Ustaw wymagany kod D w polu DCode na panelu CAMtastic.
  • Obiekty będą rysowane na bieżącej warstwie. Bieżąca warstwa jest wyświetlana na panelu CAMtastic u góry listy warstw. Dwukrotne kliknięcie dowolnej warstwy na liście spowoduje ustawienie jej jako bieżącej.

Odbicie apertury

Odbicie apertury to pojedyncze umieszczenie dowolnej apertury. Aby umieścić odbicia apertury w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Flash z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania odbić apertury. Wystarczy ustawić kursor w żądanym miejscu obszaru roboczego i kliknąć, aby umieścić obiekt.

Kontynuuj umieszczanie kolejnych odbić apertury albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć ten tryb.

Tekst

Aby umieścić obiekty tekstowe w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Text z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania tekstu. Umieszczanie odbywa się w następującej kolejności:

  1. Ustaw kursor w żądanym miejscu obszaru roboczego i kliknij, aby określić punkt wstawienia tekstu.
  2. Pojawi się okno dialogowe Draw Text. Użyj go, aby określić używaną czcionkę — Standard lub TrueType — wygląd tekstu oraz jego treść. Po kliknięciu OK tekst zostanie umieszczony w dokumencie zgodnie ze zdefiniowanymi opcjami.
  3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych obiektów tekstowych albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć tryb umieszczania tekstu.
  • Czcionki Standard to czcionki jednokreskowe opisane w pliku AutoCAD Text/Shape (*.shx). Okno dialogowe Draw Text umożliwia wyszukanie i przypisanie pliku .shx.
  • Treść tekstu można zaimportować z pliku tekstowego (*.txt).

Rozbijanie tekstu na obiekty podstawowe

Aby przekształcić obiekt tekstowy w składające się na niego obiekty podstawowe, wybierz polecenie Edit » Explode » Text z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i przejdziesz do trybu rozbijania tekstu. Pojawi się monit o zaznaczenie obiektów tekstowych do rozbicia. Wystarczy ustawić kursor nad obiektem tekstowym, który chcesz dodać do zaznaczenia, i kliknąć. Kliknięcie poza obiektem pozwala przeciągnąć obszar zaznaczenia i objąć nim wiele obiektów. Kolejne zaznaczenia sumują się.

Kontynuuj dodawanie obiektów tekstowych do zaznaczenia, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy. Zaznaczone obiekty tekstowe zostaną przekształcone w składające się na nie obiekty podstawowe.

  • Polecenie można anulować w dowolnym momencie przed pierwszym kliknięciem prawym przyciskiem myszy, naciskając Esc.
  • Wszystkie rozbite obiekty tekstowe można przywrócić za pomocą polecenia Undo.

Linia

Aby umieścić obiekty linii w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Line z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania linii. Umieszczanie odbywa się w następującej kolejności:

  1. Ustaw kursor w żądanym miejscu obszaru roboczego i kliknij, aby ustalić punkt początkowy linii.
  2. Przesuń kursor i kliknij, aby umieścić drugi punkt linii.
  3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wierzchołków linii, klikając w celu określenia każdego nowego wierzchołka, albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć tryb umieszczania linii.
  • Umieszczanie linii za pomocą tego polecenia w rzeczywistości tworzy serię oddzielnych odcinków, w przeciwieństwie do polilinii, która podczas zaznaczania i edycji jest traktowana jako pojedynczy obiekt (chyba że zostanie rozbita na składowe odcinki).
  • Poszczególne odcinki linii można połączyć, tworząc polilinię.
  • Podczas umieszczania linii możesz zmienić bieżący kod D lub bieżącą warstwę za pośrednictwem panelu CAMtastic . Zmiana będzie dotyczyć tylko kolejnych umieszczanych odcinków linii.

Polilinia

Polilinie są przydatne, gdy trzeba zamknąć linię lub wstawić łuki jako jej części — żadnej z tych czynności nie można wykonać przy użyciu standardowych linii. Aby umieścić polilinie w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Polyline z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania polilinii. Umieszczanie odbywa się w następującej kolejności:

  1. Ustaw kursor w żądanym miejscu obszaru roboczego i kliknij, aby ustalić początek polilinii.
  2. Przesuń kursor i kliknij ponownie, aby umieścić kolejny wierzchołek polilinii.
  3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wierzchołków, klikając za każdym razem, aż uzyskasz żądany kształt polilinii.
  4. Kliknij prawym przyciskiem myszy, aby wyświetlić menu z różnymi poleceniami dostępnymi w trybie umieszczania polilinii. W menu dostępne są następujące polecenia:

    • End — kończy umieszczanie danej polilinii w ostatnio umieszczonym wierzchołku, bez jej zamykania.
    • Close - zamyka linię, rysując odcinek od ostatnio umieszczonego punktu do punktu początkowego, i kończy umieszczanie tej polilinii.

      Polilinia musi mieć co najmniej trzy zdefiniowane wierzchołki, aby można było ją zamknąć.
    • Change to Line - zmienia tryb umieszczania z rysowania łuków na rysowanie linii prostych.
    • Change to Arc - zmienia tryb umieszczania z rysowania linii na rysowanie łuków.

      Podczas definiowania polilinii co najmniej dwa pierwsze wierzchołki muszą zostać umieszczone w trybie linii, zanim będzie można przełączyć się na tryb łuku.
    • Draw Arc Clockwise - rysuje łuk od poprzedniego wierzchołka zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
    • Draw Arc C-Clockwise - rysuje łuk od poprzedniego wierzchołka przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
    • Undo Polyline Changes - usuwa bieżącą polilinię, pozostawiając aktywny tryb umieszczania polilinii, co pozwala rozpocząć umieszczanie od nowa.
    • Snap Change - włącza/wyłącza tryb przyciągania podczas umieszczania polilinii.
    • Cancel Action - usuwa bieżącą polilinię i kończy tryb umieszczania polilinii.
  5. Po zakończeniu lub zamknięciu polilinii, a także po cofnięciu zmian, tryb umieszczania pozostaje aktywny. Kontynuuj umieszczanie kolejnych polilinii lub naciśnij Esc , aby zakończyć tryb umieszczania polilinii. Możesz też kliknąć prawym przyciskiem myszy i wybrać Cancel Action z menu podręcznego.

  • Polilinia musi mieć co najmniej dwa różne wierzchołki, aby można było zakończyć jej umieszczanie.
  • Polilinia musi mieć co najmniej trzy różne wierzchołki, aby można było ją zamknąć.
  • Na potrzeby zaznaczania i edycji polilinia jest traktowana jako pojedynczy obiekt, chyba że zostanie rozbita na składowe odcinki.
  • Poszczególne odcinki standardowej linii można połączyć, tworząc obiekt polilinii.
  • Podczas umieszczania polilinii można zmienić bieżący kod D i/lub bieżącą warstwę za pomocą panelu CAMtastic. Zmiana obejmie całą polilinię.

Rozbijanie polilinii

Aby przekształcić obiekt polilinii w składowe obiekty pojedynczych linii, wybierz polecenie Edit » Explode » Polylines z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i przejdziesz do trybu rozbijania polilinii. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Zaznacz obiekty polilinii do rozbicia. Wystarczy ustawić kursor nad obiektem polilinii, który chcesz zaznaczyć, i kliknąć. Kliknięcie poza obiektem pozwala przeciągnąć obszar zaznaczenia, aby zaznaczyć wiele obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich obiektów polilinii kliknij prawym przyciskiem myszy. Zaznaczone obiekty polilinii zostaną przekształcone w składowe obiekty pojedynczych linii.
  3. Kontynuuj zaznaczanie kolejnych obiektów polilinii do rozbicia albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć tryb rozbijania polilinii.
  • Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed pierwszym kliknięciem prawym przyciskiem myszy, naciskając Esc.
  • Wszystkie rozbite obiekty niestandardowych apertur można przywrócić za pomocą polecenia Undo.

Prostokąt

Aby umieścić obiekty prostokątów w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Rectangle z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania prostokątów. Umieszczanie obejmuje następujące czynności:

  1. Ustaw kursor w żądanym miejscu obszaru roboczego i kliknij, aby ustalić pierwszy narożnik prostokąta.
  2. Przesuń kursor w żądane położenie przeciwległego narożnika prostokąta — rozmiar prostokąta będzie się odpowiednio zmieniał — i kliknij ponownie, aby zakończyć umieszczanie prostokąta.
  3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych prostokątów albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć tryb umieszczania prostokątów.

Elipsa

Aby umieścić obiekty o kształcie elipsy w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Ellipse z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania elips. Umieszczanie obejmuje następujące czynności:

  1. Ustaw kursor w żądanym miejscu obszaru roboczego i kliknij, aby ustalić pierwszy narożnik obszaru elipsy.
  2. Przesuń kursor w żądane położenie przeciwległego narożnika obszaru elipsy — rozmiar elipsy będzie się odpowiednio zmieniał — i kliknij ponownie, aby zakończyć umieszczanie elipsy.
  3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych elips albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć tryb umieszczania elips.

Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed kliknięciem definiującym przeciwległy narożnik, klikając prawym przyciskiem myszy lub naciskając Esc.

Wielokąt

Wielokąt to obszar z wypełnieniem rastrowym, którego obrys musi składać się z linii prostych. Aby umieścić obiekty wielokątów w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Polygon z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania wielokątów. Umieszczanie obejmuje następujące czynności:

  1. Ustaw kursor w żądanym miejscu obszaru roboczego i kliknij, aby ustalić punkt początkowy wielokąta.
  2. Przesuń kursor i kliknij ponownie, aby umieścić kolejny wierzchołek obrysu wielokąta.
  3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wierzchołków, klikając za każdym razem, aż uzyskasz żądany kształt wielokąta.
  4. Kliknij prawym przyciskiem myszy, aby zakończyć umieszczanie i wypełnić wielokąt. Nie trzeba „zamykać” wielokąta, ponieważ oprogramowanie automatycznie uzupełni kształt, dodając linię od punktu początkowego do ostatnio umieszczonego punktu.
  5. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wielokątów lub naciśnij Esc, aby zakończyć tryb umieszczania wielokątów.
  • Wielokąt musi mieć co najmniej trzy różne wierzchołki.
  • Jeśli chcesz umieścić wielokąt, który usuwa wszystkie błyski i rysowane elementy znajdujące się w jego obrysie, umieść obiekt wycięcia wielokąta. Wycięcie wielokąta zachowuje się dokładnie tak samo jak wielokąt, ale po jego umieszczeniu cała zawartość w jego obrysie zostaje usunięta. Wycięcia wielokąta można umieszczać wewnątrz wielokąta.

Wycięcie wielokąta

Wycięcie wielokąta to wielokąt, który nie zawiera błysków ani rysowanych elementów i którego obrys musi składać się z linii prostych. Aby umieścić obiekty wycięć wielokąta w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Polygon Void z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania wielokątów. Umieszczanie obejmuje następujące czynności:

  1. Ustaw kursor w żądanym miejscu obszaru roboczego i kliknij, aby ustalić punkt początkowy wielokąta.
  2. Przesuń kursor i kliknij ponownie, aby umieścić kolejny wierzchołek obrysu wielokąta.
  3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wierzchołków, klikając za każdym razem, aż uzyskasz żądany kształt wycięcia wielokąta.
  4. Kliknij prawym przyciskiem myszy, aby zakończyć umieszczanie. Nie trzeba „zamykać” wielokąta, ponieważ oprogramowanie automatycznie uzupełni kształt, dodając linię od punktu początkowego do ostatnio umieszczonego punktu. Wszystkie błyski i rysowane elementy znajdujące się wewnątrz obrysu wielokąta zostaną usunięte.
  5. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wycięć wielokąta lub naciśnij Esc, aby zakończyć tryb umieszczania wielokątów.
  • Wycięcie wielokąta musi mieć co najmniej trzy różne wierzchołki.
  • Wycięcie wielokąta zachowuje się dokładnie tak samo jak wielokąt, ale po jego umieszczeniu cała zawartość w jego obrysie zostaje usunięta. Wycięcia wielokąta można umieszczać wewnątrz wielokąta.

Łuk

Edytor CAM zawiera polecenia umożliwiające umieszczanie obiektów łuków w bieżącym dokumencie na różne sposoby:

  • Place » Arc » Center, Start, Sweep Angle – łuk jest rysowany na podstawie dwóch punktów — środka i początku — oraz kąta rozwarcia. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu wstawiania łuków. Wstawianie odbywa się w następującej kolejności:

    1. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby ustalić środek łuku.
    2. Przesuń kursor i kliknij ponownie, aby określić położenie punktu początkowego.
    3. Pojawi się okno dialogowe Enter Value z prośbą o wprowadzenie wartości kąta rozwarcia łuku. Wprowadź żądaną wartość i kliknij OK. Łuk zostanie narysowany wokół środka, od określonego punktu początkowego, zgodnie z podanym kątem.
    4. Kontynuuj wstawianie kolejnych łuków lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu wstawiania łuków.

    Wprowadź dodatnią wartość kąta rozwarcia, aby narysować łuk od punktu początkowego w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Wprowadź wartość ujemną, aby narysować łuk zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

  • Place » Arc » Center, Start, End – łuk jest rysowany na podstawie trzech punktów — środka, początku i końca. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu wstawiania łuków. Wstawianie odbywa się w następującej kolejności:

    1. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby ustalić środek łuku.
    2. Przesuń kursor i kliknij ponownie, aby określić położenie punktu początkowego. Podczas dalszego przesuwania kursora pojawi się łuk rysowany od punktu początkowego.
    3. Przesuwaj kursor do osiągnięcia żądanego punktu końcowego łuku i kliknij, aby zakończyć wstawianie łuku.
    4. Kontynuuj wstawianie kolejnych łuków lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu wstawiania łuków.
    • Kierunek rysowania łuku — zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do niego — określa opcja Arc Direction na stronie CAM Editor - Drawing Modes okna dialogowego Preferences.
    • Nie musisz ustawiać kursora dokładnie w miejscu, w którym ma znajdować się punkt końcowy. Wystarczy przesuwać kursor zgodnie z ruchem wskazówek zegara (lub przeciwnie do niego), aż łuk osiągnie żądane położenie.
    • Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed kliknięciem określającym punkt końcowy, klikając prawym przyciskiem myszy lub naciskając Esc.
  • Place » Arc » 2-Points – łuk jest rysowany na podstawie dwóch punktów — początku i końca. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu wstawiania łuków. Wstawianie odbywa się w następującej kolejności:

    1. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby ustalić punkt początkowy łuku.
    2. Przesuń kursor do żądanego położenia punktu końcowego. Podczas przesuwania kursora pojawi się łuk zakotwiczony w punkcie początkowym. Gdy rozmiar i orientacja łuku będą odpowiednie, kliknij, aby określić punkt końcowy i zakończyć wstawianie łuku.
    3. Kontynuuj wstawianie kolejnych łuków lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu wstawiania łuków.
    • Kierunek rysowania łuku — zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do niego — określa opcja Arc Direction na stronie CAM Editor - Drawing Modes okna dialogowego Preferences.
    • Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed kliknięciem określającym punkt końcowy, klikając prawym przyciskiem myszy lub naciskając Esc.
  • Place » Arc » 3-Points (Start, End, Tangent) – łuk jest rysowany na podstawie trzech punktów — początku, końca i punktu styczności. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu wstawiania łuków. Wstawianie odbywa się w następującej kolejności:

    1. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby ustalić punkt początkowy łuku.
    2. Przesuń kursor do żądanego położenia punktu końcowego i kliknij, aby ustalić ten punkt.
    3. Pojawi się łuk zakotwiczony w tych dwóch punktach, gotowy do określenia jego rozmiaru. Przesuń kursor, aby uzyskać żądany rozmiar łuku, i kliknij, aby określić punkt styczności oraz zakończyć wstawianie łuku.
    4. Kontynuuj wstawianie kolejnych łuków lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu wstawiania łuków.

    Polecenie można anulować na dowolnym etapie przed kliknięciem określającym punkt styczności, klikając prawym przyciskiem myszy lub naciskając Esc.

  • Place » Arc » Tangent, Tangent, Radius – łuk jest rysowany na podstawie dwóch punktów — punktów styczności leżących na dwóch różnych liniach odniesienia — oraz promienia. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu wstawiania łuków. Wstawianie odbywa się w następującej kolejności:

    1. Ustaw kursor nad pierwszą linią odniesienia i kliknij.
    2. Ustaw kursor nad drugą linią odniesienia i kliknij ponownie.
    3. Pojawi się okno dialogowe Enter Value z prośbą o wprowadzenie wartości promienia łuku. Po wprowadzeniu żądanego promienia i kliknięciu OK łuk zostanie narysowany między dwiema liniami odniesienia w takim położeniu, aby miał zadany promień i był styczny do obu linii.
    4. Kontynuuj wstawianie kolejnych łuków lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu wstawiania łuków.
    • Łuk można narysować między dwiema liniami odniesienia tylko wtedy, gdy po przedłużeniu przecinają się one we wspólnym punkcie w obszarze roboczym (tj. mają wspólny wierzchołek).
    • Wprowadzony promień będzie wyrażony w bieżących jednostkach obszaru roboczego — calach lub milimetrach. Jednostki można zmienić w panelu CAMtastic  lub na stronie CAM Editor - Drawing Modes okna dialogowego Preferences.
    • Należy zachować ostrożność przy określaniu wartości promienia. Pamiętaj, że łuk zostanie narysowany tak, aby miał zadany promień, z zachowaniem punktów styczności na obu liniach odniesienia. Jeśli podany promień jest zbyt mały, łuk może być niewidoczny, ponieważ wspólny wierzchołek linii może znajdować się w znacznej odległości. Jeśli promień jest zbyt duży, łuk może wyglądać na niepołączony z liniami odniesienia, ponieważ punkty styczności znajdują się na przedłużeniach tych linii.
    • Jeśli do rysowania łuku mają być użyte polilinie, jako styczne można wykorzystać wyłącznie sąsiadujące ze sobą proste odcinki tej samej polilinii. W przeciwnym razie przed użyciem tego polecenia należy rozbić polilinię.

Okrąg

Edytor CAM zawiera polecenia umożliwiające wstawianie okręgów do bieżącego dokumentu na różne sposoby:

  • Place » Circle » Center, Tangent Point – okrąg jest rysowany na podstawie środka i promienia określanego graficznie. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu wstawiania okręgów. Wstawianie odbywa się w następującej kolejności:

    1. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby określić środek okręgu.
    2. Przesuń kursor, aby określić promień okręgu. Podczas przesuwania kursora pojawi się linia obrazująca promień. Gdy promień osiągnie wymaganą długość, kliknij ponownie, aby zakończyć umieszczanie okręgu.
    3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych okręgów lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania okręgów.
  • Place » Circle » Center, Radius – okrąg jest rysowany na podstawie środka i promienia określonego liczbowo. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania okręgów. Aby umieścić okrąg, wykonaj następujące czynności:

    1. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby określić środek okręgu.
    2. Pojawi się okno dialogowe Enter Value z prośbą o wprowadzenie wartości promienia. Po określeniu wymaganego promienia kliknij OK , aby zakończyć umieszczanie okręgu.
    3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych okręgów lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania okręgów.

    Wprowadzony promień będzie wyrażony w bieżących jednostkach obszaru roboczego — calach lub milimetrach. Jednostki można zmienić w panelu CAMtastic  lub na stronie CAM Editor - Drawing Modes okna dialogowego Preferences.

  • Place » Circle » Tangent, Tangent, Radius – okrąg jest rysowany na podstawie dwóch punktów — punktów styczności leżących na dwóch różnych liniach odniesienia — oraz promienia. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania okręgów. Aby umieścić okrąg, wykonaj następujące czynności:

    1. Ustaw kursor nad pierwszą linią odniesienia i kliknij.
    2. Ustaw kursor nad drugą linią odniesienia i kliknij ponownie.
    3. Pojawi się okno dialogowe Enter Value z prośbą o wprowadzenie wartości promienia okręgu. Po wprowadzeniu wymaganego promienia i kliknięciu OK okrąg zostanie narysowany między dwiema liniami odniesienia w takim położeniu, aby miał określony promień i był styczny do obu linii.
    4. Kontynuuj umieszczanie kolejnych okręgów lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania okręgów.
    • Okrąg można narysować między dwiema liniami odniesienia tylko wtedy, gdy ich przedłużenia przecinają się we wspólnym punkcie w obszarze roboczym (tj. mają wspólny wierzchołek).
    • Wprowadzony promień będzie wyrażony w bieżących jednostkach obszaru roboczego — calach lub milimetrach. Jednostki można zmienić w panelu CAMtastic  lub na stronie CAM Editor - Drawing Modes okna dialogowego Preferences.
    • Wartość promienia należy dobierać ostrożnie. Pamiętaj, że okrąg zostanie narysowany tak, aby miał zadany promień i zachował punkty styczności z obiema liniami odniesienia. Jeśli podany promień jest zbyt mały, okrąg może nie być widoczny, ponieważ wspólny wierzchołek linii może znajdować się w znacznej odległości. Jeśli promień jest zbyt duży, okrąg może wyglądać na oderwany od linii odniesienia, ponieważ punkty styczności będą leżeć na ich przedłużeniach.
    • Jeśli do rysowania okręgu mają być użyte polilinie, jako styczne można wykorzystać tylko sąsiadujące ze sobą proste segmenty tej samej polilinii. W przeciwnym razie przed użyciem tego polecenia należy rozbić polilinię.
  • Place » Circle » 2-Points – okrąg jest rysowany na podstawie dwóch przeciwległych punktów na obwodzie, których odległość określa średnicę okręgu. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania okręgów. Aby umieścić okrąg, wykonaj następujące czynności:

    1. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby określić pierwszy punkt na obwodzie.
    2. Przesuń kursor, aby określić drugi punkt na obwodzie. Podczas przesuwania kursora pojawi się linia obrazująca średnicę okręgu, której punkt środkowy będzie środkiem okręgu. Gdy średnica osiągnie wymaganą długość, kliknij, aby określić drugi punkt na obwodzie i zakończyć umieszczanie okręgu.
    3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych okręgów lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania okręgów.
  • Place » Circle » 3-Points – okrąg jest rysowany na podstawie trzech punktów na obwodzie. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania okręgów. Aby umieścić okrąg, wykonaj następujące czynności:

    1. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby określić pierwszy punkt na obwodzie.
    2. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby określić drugi punkt na obwodzie.
    3. Ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij, aby określić trzeci punkt na obwodzie. Okrąg zostanie narysowany po określeniu trzeciego punktu.
    4. Kontynuuj umieszczanie kolejnych okręgów lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania okręgów.

    Aby można było narysować okrąg, te trzy punkty nie mogą leżeć na jednej prostej.

Umieszczanie wymiaru

  • Właściwości wymiarów, w tym styl tekstu, wysokość i dokładność, można określić na stronie CAM Editor - Draw Dimension okna dialogowego Preferences. Zmiana tych ustawień będzie dotyczyć tylko wymiarów umieszczanych od tej chwili, a nie tych już umieszczonych.
  • Wszystkie wartości wymiarów będą wyświetlane w bieżących jednostkach miary wskazanych w panelu CAMtastic (domyślnie są to cale). Po zmianie bieżących jednostek miary (cale/mm) tylko nowo umieszczane obiekty wymiarowe będą wyświetlane w nowych jednostkach. Zmiana nie wpłynie na obiekty już umieszczone.

Wymiar współrzędnościowy

Wymiar współrzędnościowy przedstawia współrzędną X lub Y położenia w obszarze roboczym, w zależności od tego, czy jest rysowany pionowo, czy poziomo. Aby umieścić obiekty wymiarów współrzędnościowych w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Dimension » Ordinate z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania wymiarów. Aby umieścić wymiar, wykonaj następujące czynności:

  1. Ustaw kursor w żądanym punkcie na obiekcie, który chcesz zwymiarować, lub w jego pobliżu i kliknij.
  2. Przesuń kursor do miejsca, w którym chcesz umieścić tekst wymiaru — długość pomocniczej linii wymiarowej zostanie odpowiednio dostosowana — i kliknij, aby zakończyć umieszczanie wymiaru.
  3. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wymiarów współrzędnościowych lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania wymiarów.

Umieszczenie pionowego wymiaru współrzędnościowego spowoduje wyświetlenie wartości współrzędnej X. Umieszczenie poziomego wymiaru współrzędnościowego spowoduje wyświetlenie wartości współrzędnej Y.

Wymiar poziomy

Wymiar poziomy przedstawia odległość poziomą między dwoma wskazanymi punktami. Aby umieścić obiekty wymiarów poziomych w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Dimension » Horizontal z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania wymiarów. Aby umieścić wymiar, wykonaj następujące czynności:

  1. Ustaw kursor w punkcie, od którego ma wychodzić pierwsza pomocnicza linia wymiarowa, i kliknij.
  2. Ustaw kursor w punkcie, od którego ma wychodzić druga pomocnicza linia wymiarowa, i kliknij.
  3. Przesuń kursor w miejsce, w którym chcesz umieścić tekst wymiaru — najlepiej pomiędzy dwiema zdefiniowanymi pomocniczymi liniami wymiarowymi — i kliknij, aby zakończyć umieszczanie wymiaru.
  4. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wymiarów poziomych lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania wymiarów.

Wymiar pionowy

Wymiar pionowy określa odległość w pionie między dwoma wskazanymi punktami. Aby umieścić obiekty wymiarów pionowych w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Dimension » Vertical z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania wymiarów. Umieszczanie odbywa się w następujący sposób:

  1. Ustaw kursor w punkcie, od którego ma wychodzić pierwsza pomocnicza linia wymiarowa, i kliknij.
  2. Ustaw kursor w punkcie, od którego ma wychodzić druga pomocnicza linia wymiarowa, i kliknij.
  3. Przesuń kursor w miejsce, w którym chcesz umieścić tekst wymiaru — najlepiej pomiędzy dwiema zdefiniowanymi pomocniczymi liniami wymiarowymi — i kliknij, aby zakończyć umieszczanie wymiaru.
  4. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wymiarów pionowych lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania wymiarów.

Wymiar promienia

Wymiar promienia określa promień łuku lub okręgu. Aby umieścić obiekty wymiarów promienia w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Place » Dimension » Radius z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu umieszczania wymiarów. Umieszczanie odbywa się w następujący sposób:

  1. Ustaw kursor na krawędzi wybranego łuku lub okręgu i kliknij.
  2. Przesuwaj kursor i klikaj, aby umieścić wierzchołki określające kształt linii odniesienia wymiaru.
  3. Gdy linia odniesienia uzyska odpowiedni kształt, kliknij prawym przyciskiem myszy, aby umieścić tekst wymiaru.
  4. Kontynuuj umieszczanie kolejnych wymiarów promienia lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania wymiarów.

Narzędzia do edycji obiektów

Umieszczanie szyku

Aby skopiować zaznaczone obiekty i umieścić je w zdefiniowanym szyku w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Objects » Array z menu głównego (skrót: Ctrl+A). Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i przejdziesz do trybu umieszczania szyku. Umieszczanie szyku odbywa się w następujący sposób:

  1. Klikaj obiekty, które mają zostać uwzględnione w szyku, aby je zaznaczyć. Kliknięcie poza obiektem pozwala przeciągnąć obszar zaznaczenia i objąć nim wiele obiektów. Kolejne zaznaczenia sumują się.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy. Pojawi się okno dialogowe Edit Array. Umożliwia ono określenie liczby wierszy i kolumn szyku oraz precyzyjne zdefiniowanie odstępów w szyku za pomocą jednej z dwóch metod:
    • Distance — ta metoda pozwala określić odstępy między wierszami i kolumnami w odniesieniu do rozmiaru obrazu (czyli zaznaczonych obiektów). Podając wartość w polu Distance , należy dodać wymagany odstęp do wartości w polu Image Size i wprowadzić otrzymaną sumę jako odległość. Na przykład, jeśli rozmiar obrazu wynosi 0,5 cala, a wymagany odstęp wynosi 200 mil, w odpowiednim polu Distance należy wprowadzić 0.7.
    • Gap — ta metoda pozwala bezpośrednio określić odstępy między wierszami i kolumnami, niezależnie od rozmiaru obrazu. Na przykład, jeśli wymagany odstęp wynosi 200 mil, w odpowiednim polu Gap należy wprowadzić 0.2.
    Kliknij przycisk Show Preview, aby rozwinąć okno dialogowe i wyświetlić okno podglądu szyku, w którym można zobaczyć, jak szyk będzie wyglądał po umieszczeniu. Podgląd będzie aktualizowany w miarę wprowadzania zmian w ustawieniach szyku.
  3. Po zdefiniowaniu szyku zgodnie z wymaganiami kliknij OK , aby go umieścić. Szyk rozpoczyna się od pierwotnie zaznaczonych obiektów i jest umieszczany w górę oraz w lewo.
  4. Kontynuuj zaznaczanie kolejnych obiektów do uwzględnienia w następnych szykach lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • W szykach można używać kodów Step & Repeat. Umożliwiają one użycie kodu w pętli zamiast wielokrotnego zapisywania identycznych sekwencji, co zmniejsza rozmiar generowanych plików.
  • Obrazy w szyku mogą na siebie zachodzić, jeśli wprowadzisz ujemną wartość w odpowiednim polu Gap lub wartość w polu Distance mniejszą od odpowiedniego rozmiaru obrazu.

Dzielenie ścieżki

Aby podzielić prostą ścieżkę na dwa segmenty, wybierz polecenie Edit » Objects » Break z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu dzielenia i pojawi się monit o wskazanie miejsca podziału. Wystarczy ustawić kursor w punkcie na prostej ścieżce, w którym chcesz ją podzielić, i kliknąć. Ścieżka zostanie podzielona w tym punkcie.

Kontynuuj dzielenie ścieżek na kolejne segmenty lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu dzielenia.

Podczas dzielenia ścieżek, które są identyczne na wielu warstwach, zaleca się tymczasowe włączenie tylko tej warstwy, na której ma zostać wykonany podział, i wyłączenie wszystkich pozostałych. Można to szybko zrobić w panelu CAMtastic , zaznaczając warstwę, która ma pozostać włączona, i używając skrótu klawiaturowego Left Arrow.

Fazowanie krawędzi ścieżek

Aby sfazować dwie sąsiadujące krawędzie ścieżek w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Objects » Chamfer z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Enter Value. Wprowadź w nim odległości X i Y od punktu przecięcia dwóch linii, w których ma zostać narysowana nowa linia łącząca. Po kliknięciu OK kursor zmieni się w kwadrat i pojawi się monit o wybranie pierwszej linii. Wystarczy ustawić kursor na linii i kliknąć. Następnie pojawi się monit o wybranie drugiej linii. Przesuń kursor na tę linię i kliknij ponownie. Zostanie wstawiona nowa linia łącząca, tworząca sfazowaną krawędź pomiędzy dwiema pierwotnymi liniami.

Kontynuuj fazowanie kolejnych sąsiadujących linii lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby zakończyć.

  • Oddziel wartości X i Y w oknie dialogowym dwukropkiem.
  • Odległość fazowania nie może przekraczać długości wybranych linii.

Wydłużanie linii

Aby wydłużyć jedną linię tak, aby zetknęła się z inną linią w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Objects » Extend z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i przejdziesz do trybu wydłużania linii. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Wybierz linię docelową. Jest to linia, do której zostanie wydłużona wybrana linia. Wystarczy ustawić kursor na odpowiedniej linii i kliknąć.
  2. Wybierz linię, którą chcesz wydłużyć. Ponownie umieść kursor nad odpowiednią linią i kliknij. Jeśli przedłużenie wybranej linii przecinałoby linię docelową, linia zostanie wydłużona do punktu przecięcia z linią docelową. Jeśli linie nie miałyby punktu przecięcia, pojawi się okno dialogowe z ostrzeżeniem, a linia nie zostanie wydłużona.
  3. Kontynuuj wydłużanie kolejnych linii albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • Polilinie złożone z wielu segmentów można wskazać jako obiekt docelowy, ale nie jako linię do wydłużenia. Jeśli chcesz wydłużyć jeden z segmentów polilinii, musisz rozbić ją na poszczególne odcinki.
  • Łuków nie można wydłużać.

Zaokrąglanie

Aby zaokrąglić narożnik między sąsiadującymi liniami, wybierz polecenie Edit » Objects » Fillet z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Enter Value. Wprowadź promień zaokrąglenia i kliknij OK. Kursor przyjmie kształt kwadratu i pojawi się monit o wybranie pierwszej linii. Wystarczy umieścić kursor nad odpowiednią linią i kliknąć. Następnie pojawi się monit o wybranie drugiej linii. Ponownie umieść kursor nad odpowiednią linią i kliknij. Narożnik między liniami zostanie zaokrąglony zgodnie z podanym promieniem.

Kontynuuj zaokrąglanie kolejnych par linii albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.

  • Sąsiadujące linie nie muszą być połączone przed uruchomieniem tego polecenia. Jeśli nie są połączone, jedna lub obie linie mogą zostać wydłużone, aby umożliwić wstawienie łuku zaokrąglenia.
  • Wprowadzony promień będzie wyrażony w bieżących jednostkach obszaru roboczego — calach lub milimetrach. Jednostki można zmienić w panelu CAMtastic  lub na stronie CAM Editor - Drawing Modes okna dialogowego Preferences.

Łączenie obiektów

Aby połączyć pojedyncze linie, łuki i polilinie, wybierz polecenie Edit » Objects » Join z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor przyjmie kształt małego kwadratu i pojawi się monit o wybranie pojedynczego obiektu ścieżki (rysunkowego). Wystarczy umieścić kursor nad linią, łukiem lub polilinią należącą do ciągu segmentów, które chcesz połączyć, i kliknąć. Cały ciąg zostanie podświetlony, co oznacza, że dotychczas oddzielne linie, łuki i polilinie zostały połączone i podczas edycji będą traktowane jako jeden obiekt.

Kontynuuj łączenie kolejnych pojedynczych segmentów ścieżek albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.

Końce poszczególnych segmentów linii, łuków lub polilinii muszą stykać się dokładnie, w przeciwnym razie łączenie się nie powiedzie. Prostym sposobem zapewnienia styku końców jest ustawienie Object Snap Mode na End (w panelu CAMtastic lub na stronie CAM Editor - Drawing Modes okna dialogowego Preferences) i umieszczenie ścieżki łączącej oba końce.

Modyfikowanie obiektów

Aby zmienić kształt i/lub warstwę wybranych obiektów w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Objects » Modify/Change z menu głównego (skrót: Ctrl+D). Po uruchomieniu polecenia kursor przyjmie kształt kwadratu i zostanie włączony tryb modyfikacji. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Kliknij obiekty, które chcesz zmodyfikować, aby je zaznaczyć. Klikając poza obiektem i przeciągając kursor, możesz wyznaczyć obszar zaznaczenia obejmujący wiele obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy. Pojawi się okno dialogowe Modify/Change. Użyj go, aby zmienić kształt (aperturę) obiektów i/lub warstwę, na której są narysowane. Pozostaw pole puste, jeśli nie chcesz zmieniać danego ustawienia.
  3. Po ustawieniu wymaganych opcji kliknij OK  — zaznaczone obiekty zostaną zaktualizowane zgodnie ze zdefiniowanymi zmianami.
  4. Kontynuuj zaznaczanie kolejnych obiektów do zmodyfikowania albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby wyjść z trybu modyfikacji.
  • Podczas modyfikowania kształtu zaznaczonych obiektów możesz wybrać aperturę powiązaną z istniejącym kodem D lub utworzyć własny, nowy kształt. W tym drugim przypadku należy wybrać dostępny kształt z odpowiedniej listy rozwijanej i określić jego rozmiar.
  • Podczas zmieniania warstwy zaznaczonych obiektów możesz wybrać istniejącą, zdefiniowaną warstwę z odpowiedniej listy rozwijanej lub wybrać New Layer, aby utworzyć nową warstwę o nazwie domyślnej. Nazwę nowej warstwy można zmienić, klikając prawym przyciskiem myszy jej pozycję na liście warstw w panelu CAMtastic  i wybierając polecenie Rename  z menu kontekstowego.

Dodawanie odsunięcia do obiektów

Odsunięcie to „cień” wybranej linii lub łuku, narysowany w określonej odległości od oryginału. Aby umieścić odsunięte linie lub łuki w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Objects » Offset z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Enter Value. Określ w nim odległość odsunięcia. Po kliknięciu OK kursor przyjmie kształt kwadratu i pojawi się monit o wybranie pojedynczej linii lub łuku. Wystarczy umieścić kursor nad odpowiednim obiektem i kliknąć. Następnie pojawi się monit o wybranie strony odsunięcia. Umieść kursor po jednej ze stron linii lub łuku i kliknij — odsunięta linia lub łuk zostanie narysowany w określonej odległości od oryginału.

Kontynuuj wybieranie kolejnych linii lub łuków do odsunięcia (o tę samą odległość) albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.

Odległość odsunięcia będzie wyrażona w bieżących jednostkach obszaru roboczego — calach lub milimetrach. Jednostki można zmienić w panelu CAMtastic  lub na stronie CAM Editor - Drawing Modes okna dialogowego Preferences.

Skalowanie zaznaczonych obiektów

Aby przeskalować zaznaczone obiekty w bieżącym dokumencie na podstawie określonego punktu bazowego i współczynnika skali, wybierz polecenie Edit » Objects » Scale z menu głównego (skrót: Ctrl+U). Po uruchomieniu polecenia kursor przyjmie kształt kwadratu i zostanie włączony tryb skalowania. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Kliknij obiekty, które chcesz przeskalować, aby je zaznaczyć. Klikając poza obiektem i przeciągając kursor, możesz wyznaczyć obszar zaznaczenia obejmujący wiele obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy.
  3. Następnie pojawi się monit o wskazanie punktu bazowego. Jest to punkt odniesienia dla skalowania. Przesuń kursor w żądane miejsce i kliknij, aby zdefiniować ten punkt.
  4. Pojawi się okno dialogowe Enter Value, w którym można wprowadzić współczynnik skali w procentach. Po kliknięciu OK pojawi się okno dialogowe z pytaniem, czy skalować apertury. Wybierz odpowiednią opcję — zaznaczone obiekty zostaną przeskalowane względem punktu bazowego zgodnie z podanym współczynnikiem skali.
  5. Kontynuuj wybieranie kolejnych obiektów do skalowania albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby wyjść z trybu skalowania.

Domyślny współczynnik skali wynosi 100% (w oknie dialogowym jest wyświetlany jako 0.0). Nie powoduje on zmiany rozmiaru zaznaczonych obiektów. Wprowadź liczbę mniejszą niż 100, aby zmniejszyć rozmiar. Wprowadź liczbę większą niż 100, aby go zwiększyć.

Edycja tekstu

Aby edytować obiekty tekstowe w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Edit » Objects » Text z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i pojawi się monit o wskazanie tekstu do modyfikacji. Umieść kursor nad ciągiem tekstowym i kliknij. Pojawi się okno dialogowe Edit Text.

W tym oknie dialogowym można zmienić atrybuty tekstu, takie jak typ czcionki (Standard lub TrueType), wygląd tekstu oraz jego treść. Po kliknięciu OK tekst w dokumencie zostanie zmieniony zgodnie z ustawionymi opcjami.

Kontynuuj wybieranie i modyfikowanie kolejnych obiektów tekstowych albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.

  • Jeśli ciąg tekstowy został rozbity na obiekty polilinii lub tekst utworzono za pomocą wstawionych linii, to polecenie nie będzie dostępne.
  • Jeśli to polecenie zostanie użyte dla zaznaczonego tekstu wierceń, pojawi się okno dialogowe Drill Text, w którym można zmienić wysokość, orientację i treść tekstu.

Dodawanie, usuwanie lub przesuwanie wierzchołka

Użyj poniższych poleceń, aby dodawać wierzchołki do obiektów linii i polilinii w bieżącym dokumencie albo usuwać lub przesuwać ich istniejące wierzchołki:

  • Edit » Vertex » Add – po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w kwadrat i pojawi się monit o wskazanie linii lub polilinii, do której chcesz dodać wierzchołek. Umieść kursor nad odcinkiem linii lub krawędzią polilinii, do której chcesz dodać wierzchołek, i kliknij.

    Następnie pojawi się monit o wskazanie położenia nowego wierzchołka. Przesuń kursor w żądane miejsce — podczas przesuwania pojawi się linia pomocnicza — i kliknij, aby umieścić nowy wierzchołek. Końce pierwotnej linii pozostaną na swoich miejscach, ale dwa odcinki po obu stronach nowego wierzchołka zostaną przerysowane tak, aby łączyły się w jego położeniu.

    Kontynuuj dodawanie wierzchołków albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.

    • Po dodaniu wierzchołka pojedynczy odcinek linii stanie się obiektem polilinii.
    • Z obiektów polilinii zawierających więcej niż dwa wierzchołki można usuwać wierzchołki.
  • Edit » Vertex » Delete – po uruchomieniu polecenia pojawi się monit o wskazanie wierzchołka do usunięcia. Umieść kursor nad wierzchołkiem, który chcesz usunąć, i kliknij. Wierzchołek zostanie usunięty, a polilinia odpowiednio przerysowana.

    Kontynuuj usuwanie kolejnych wierzchołków albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.

    • Linia z definicji musi mieć co najmniej dwa wierzchołki (czyli punkty końcowe), dlatego nie można usunąć wierzchołka z linii, która ma only dwa wierzchołki.
    • Jeśli klikniesz odcinek polilinii, zostanie usunięty ten z jego wierzchołków, który został umieszczony najwcześniej.
  • Edit » Vertex » Move – po uruchomieniu polecenia pojawi się monit o wskazanie wierzchołka do przesunięcia. Umieść kursor nad odpowiednim wierzchołkiem i kliknij. Następnie pojawi się monit o wskazanie nowego położenia wierzchołka. Przesuń kursor w żądane miejsce — podczas przesuwania pojawi się linia pomocnicza — i kliknij. Kształt polilinii zostanie odpowiednio zmodyfikowany.

    Kontynuuj przesuwanie kolejnych wierzchołków albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.

    • Jeśli klikniesz odcinek polilinii, do przesunięcia zostanie wybrany najbliższy wierzchołek tego odcinka. Choć cała polilinia będzie wyglądać na zaznaczoną, do przesuwanego wierzchołka będzie dołączona linia pomocnicza.
    • Nie można przesuwać wierzchołków łuków.
AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents