Obsługa weryfikacji zaimportowanych danych

W skrócie

Edytor CAMtastic w Altium Designer udostępnia narzędzia do importowania danych produkcyjnych PCB, sprawdzania przypisania i układu warstw, wyodrębniania listy połączeń oraz przeprowadzania kontroli reguł projektowych w celu wykrywania potencjalnych problemów produkcyjnych. Ten artykuł przeprowadzi Cię przez proces weryfikacji, obejmujący przeglądanie naruszeń, analizowanie obiektów, których one dotyczą, oraz stosowanie funkcji Auto Fix tam, gdzie jest ona dostępna. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak wykorzystać te narzędzia do sprawdzania zaimportowanych danych CAM.

- Dowiedz się, jak korzystać z funkcji Quick Load oraz weryfikować typy warstw, ich fizyczną kolejność i zestawy warstw dla przelotek ślepych lub zagrzebanych.
- Poznaj sposób wyodrębniania listy połączeń i przywracania oryginalnych nazw sieci przy użyciu zaimportowanej listy połączeń IPC.
- Dowiedz się, jak konfigurować kontrole reguł projektowych, przeglądać i analizować naruszenia oraz stosować lub cofać obsługiwane poprawki automatyczne.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Edytor CAM w Altium Designer umożliwia importowanie plików Gerber, NC Drill, ODB++, list połączeń, plików frezowania/trasowania oraz różnych plików apertur, a następnie uruchomienie zestawu reguł projektowych w celu weryfikacji danych w zaimportowanych plikach. Po weryfikacji dla wielu z tych reguł można skorzystać z opcji automatycznej korekty.

Tworzenie nowego dokumentu CAM

Nowy dokument CAM można utworzyć, wybierając z menu File » New » CAM Document. W oknie projektowym pojawi się nowy, pusty dokument CAM. Aby zapisać dokument, wybierz File » Save (Ctrl+S).

Importowanie plików za pomocą funkcji Quick Load

Wybierz File » Import » Quick Load, aby otworzyć okno dialogowe File Import - Quick Load. Aby zaimportować żądane pliki do nowego dokumentu CAM, możesz użyć funkcji Quick Load, która importuje jednocześnie wszystkie pliki znalezione w wybranym folderze.

Okno dialogowe File Import - Quick Load Okno dialogowe File Import - Quick Load

Kliknij (), aby otworzyć przeglądarkę plików i wybrać folder do zaimportowania. Po zaimportowaniu wszystkich plików (w tym plików Gerber, NC Drill i list połączeń) otworzy się okno dialogowe Import Drill Data.

Okno dialogowe Import Drill DataOkno dialogowe Import Drill Data

Po skonfigurowaniu ustawień zgodnie z potrzebami pliki zaimportowane do CAM Editor zostaną wyświetlone w oknie projektowym wraz z raportem procesu Quick Load (*.log).

Jeśli płytka zawiera jakiekolwiek otwory, np. otwory przelotowe lub przelotki ślepe bądź zagrzebane, należy dostarczyć co najmniej warstwy sygnałowe (np. pliki Gerber dla warstwy górnej i dolnej) oraz co najmniej jeden plik NC Drill (w formacie Excellon 2).

Weryfikacja przypisania warstw

Wszystkie warstwy Gerber, NC Drill i list połączeń w dokumencie CAM muszą mieć przypisany odpowiedni typ warstwy. CAM Editor próbuje zrobić to automatycznie, dopasowując rozszerzenia plików Gerber do rozszerzeń wymienionych w oknie dialogowym Layer Types Detection Template , zaleca się jednak sprawdzenie Layers Table pod kątem kompletności i poprawności. Aby wyświetlić lub zmodyfikować szablon wykrywania typów warstw, wybierz Tables » Layer Type Detection, aby otworzyć okno dialogowe Layer Types Detection Template.

Okno dialogowe Layer Types Detection TemplateOkno dialogowe Layer Types Detection Template

Warstwy istotne dla wyodrębniania listy połączeń, które jest wymagane przed uruchomieniem kontroli DRC w celu weryfikacji danych, to warstwy sygnałowe i warstwy płaszczyzn. Warstwom sygnałowym można przypisać następujące typy: górna, dolna lub wewnętrzna. Podczas kontroli DRC uwzględniane są również warstwy opisowe. Jeśli trzeba dodać kolejny ciąg znaków określający typ warstwy, dodaj go (oddzielając przecinkiem od poprzedniego wpisu, jak pokazano powyżej), aby powiązać warstwę z jej typem. Pamiętaj, że jeśli na tym etapie wprowadzisz zmiany w szablonie, konieczne będzie ponowne zaimportowanie plików, aby zobaczyć nowe powiązania.

Okno dialogowe Layers Table Okno dialogowe Layers Table

Aby przejrzeć lub edytować tabelę warstw, wybierz Tables » Layers z menu głównego, aby otworzyć okno dialogowe Layers Table.

Możesz przejrzeć listę nazw warstw utworzoną w wyniku automatycznego przypisywania typów. Zobaczysz na niej, że nazwom warstw przypisano typy zdefiniowane w szablonie Layer Types Detection. Warstwy mechaniczne są ustawione na Temporary.

Weryfikacja kolejności warstw

Po prawidłowym przypisaniu wszystkich warstw możesz przejrzeć Layers Order Table , aby upewnić się, że stos warstw PCB jest poprawny.

Wybierz Tables » Layers Order, aby otworzyć okno dialogowe Create/Update Layers Order. Okno to przedstawia powiązania między warstwami w kolejności, w jakiej zostały zaimportowane do CAM Editor (logiczna kolejność warstw), a ich fizycznym układem na potrzeby produkcji (fizyczna kolejność warstw). Możesz przejrzeć listę nazw warstw z automatycznie przypisanymi powiązaniami. W razie potrzeby zmień Layer Physical Order, klikając listę rozwijaną danej warstwy w tej kolumnie i wybierając nową wartość. Pamiętaj, że nie można przypisać tej samej wartości Layer Physical Order do więcej niż jednej warstwy.

Okno dialogowe Create/Update Layers OrderOkno dialogowe Create/Update Layers Order

Po zamknięciu i ponownym otwarciu tego okna dialogowego zauważysz, że stos warstw został uporządkowany tak, aby odzwierciedlał zmiany w Layer Physical Order.

Weryfikacja zestawów warstw

Sprawdzanie zestawów warstw jest konieczne tylko wtedy, gdy płytka zawiera przelotki ślepe lub zagrzebane. W takim przypadku należy osobno zdefiniować każdy zestaw otworów, powiązać go z odpowiednim plikiem NC Drill i wybrać wszystkie warstwy, przez które będą przechodzić otwory z tego zestawu. Aby skonfigurować zestawy warstw dla innego projektu, zacznij od wybrania Tables » Layers Sets, aby otworzyć okno dialogowe Create/Update Layers Sets.

Okno dialogowe Create/Update Layers Set  Okno dialogowe Create/Update Layers Set  

W oknie dialogowym Create/Update Layers Sets można dodawać lub usuwać zestawy warstw oraz wybierać pary warstw. Aby utworzyć zestaw warstw, wpisz nazwę w kolumnie Layers Set Name, np. „Ślepe od góry”, lub kliknij Insert Layers Set, aby dodać nowy zestaw. Wprowadź dane, aby utworzyć zestawy warstw wymagane dla przelotek ślepych i zagrzebanych w projekcie. Wybierz przypisaną warstwę wierceń z listy rozwijanej wyświetlanej po kliknięciu kolumny Assigned Drill Layer .

Wybierz warstwy sygnałowe/płaszczyzn, które mają zostać uwzględnione w zestawie, w oknie dialogowym Select Layer Pairs wyświetlanym po kliknięciu kolumny Signal/Plane Layers in Set. Aby wybrać wiele warstw, możesz użyć klawiszy Ctrl lub Shift .

Wyodrębnianie listy połączeń i zmiana nazw sieci

Po sprawdzeniu konfiguracji warstw możesz utworzyć listę połączeń. Listę połączeń należy wyodrębnić przed uruchomieniem Design Rule Check w celu weryfikacji projektu. Aby to zrobić, wybierz Tools » Netlist » Extract. Po wyodrębnieniu listy połączeń sieci są śledzone wzdłuż połączonych obszarów miedzi między warstwami, zgodnie ze zdefiniowanym stosem warstw i zestawami warstw. Kliknij kartę Nets w panelu CAMtastic, aby wyświetlić nazwy sieci. Na tym etapie sieciom przypisane są nazwy ogólne, np. $Net1.

Zmiana nazw sieci

W razie potrzeby możesz przywrócić sieciom ich oryginalne nazwy z projektu PCB, ponieważ podczas importu za pomocą funkcji Quick Load uwzględniliśmy listę połączeń IPC, która przechowuje oryginalne nazwy sieci. Jeśli folder Quick Load nie zawierał pliku listy połączeń IPC-356-D odpowiadającego danym Gerber i NC Drill, możesz go zaimportować za pomocą polecenia File » Import » Netlist.

Aby zmienić nazwy sieci, wybierz Tools » Netlist » Rename Nets. Nazwy sieci wygenerowane przez edytor CAM (np. $Net1) zostaną zastąpione oryginalnymi nazwami z projektu PCB, takimi jak GND i VCC. Po zaktualizowaniu nazw sieci zmiany będą widoczne na karcie Nets w panelu CAMtastic.

Konfigurowanie kontroli reguł projektowych

Aby upewnić się, że plik .CAM nie zawiera naruszeń mogących wpłynąć na produkcję, możesz uruchomić kontrolę reguł projektowych (DRC). Dodatkowo możesz wybrać Analysis » PCB Design Check/Fix, aby otworzyć okno dialogowe PCB Design Check/Fix.

 Okno dialogowe PCB Design Check / Fix

W tym oknie dialogowym możesz w razie potrzeby zmienić odpowiednie wartości wymiarów lub włączyć opcję Auto Fix, jeśli jest dostępna. Po włączeniu Auto Fix edytor CAM podejmuje próbę skorygowania wszystkich wykrytych naruszeń. Najpierw uruchomimy kontrolę DRC z wyłączoną opcją Auto Fix, aby sprawdzić liczbę naruszeń, a następnie z opcją włączoną.

Korzystanie z automatycznej naprawy

Po dostosowaniu okna dialogowego PCB Design Check/Fix do swoich potrzeb kliknij OK, aby uruchomić kontrolę DRC. Po jej zakończeniu w oknie dialogowym Information zostaną wyświetlone szczegółowe informacje o każdym naruszeniu.

Okno dialogowe Information Okno dialogowe Information

Możesz również skorzystać z opcji Auto Fix, jeśli jest dostępna, w menu kontekstowym otwieranym prawym przyciskiem myszy na karcie DRC panelu CAMtastic. Pozwala to naprawiać zarówno pojedyncze błędy, jak i wszystkie błędy danego typu DRC. Aby na przykład automatycznie naprawić błędy nakładania się warstwy opisowej na maskę lutowniczą, kliknij prawym przyciskiem myszy folder naruszeń Silkscreen over Solder Mask na karcie DRC panelu CAMtastic i wybierz Fix All Silkscreen over Solder Mask errors. Aby automatycznie naprawić pojedynczy błąd, o ile taka opcja jest dostępna, kliknij prawym przyciskiem myszy folder danego błędu Ref i wybierz Fix DRC Error.

Możesz użyć polecenia Edit » Undo (Ctrl+Z), aby cofnąć automatyczne poprawki.

Dwukrotne kliknięcie błędu DRC na karcie DRC panelu CAMtastic spowoduje podświetlenie lokalizacji wybranego błędu.

Uzyskiwanie dodatkowych informacji o naruszeniu

Więcej informacji o możliwych przyczynach błędów możesz uzyskać, sprawdzając obiekty, których dotyczy naruszenie. Jeśli panel CAMtastic jest aktywny, naciśnij Shift+F5, aby uaktywnić okno projektu, lub kliknij w obszarze projektowania.

Wybierz Analysis » Query » Object lub naciśnij Q, aby zmienić kursor we wskazującą dłoń. Kliknij obiekt, o którym chcesz uzyskać więcej informacji. Informacje o wybranym obiekcie zostaną wyświetlone na karcie Info panelu CAMtastic. Na dole sekcji Info Query znajduje się lista wszystkich błędów DRC związanych ze sprawdzanym obiektem. Kliknij te błędy, aby przybliżyć widok odpowiednich naruszeń.

W przypadku problemów z odstępami możesz również zmierzyć odległości między obiektami. W tym celu wybierz opcję pomiaru, taką jak Point to Point lub Object to Object, z podmenu Analysis » Measure, a następnie kliknij punkty lub obiekty, między którymi chcesz zmierzyć odległość. Wyniki pomiarów zostaną wyświetlone na karcie Info panelu CAMtastic.

W przypadku problemów z odstępami możesz również zmierzyć odległości między obiektami. W tym celu wybierz opcję pomiaru, taką jak Point to Point lub Object to Object, z podmenu Analysis » Measure, a następnie kliknij punkty lub obiekty, między którymi chcesz zmierzyć odległość. Wyniki pomiarów zostaną wyświetlone na karcie Info panelu CAMtastic.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents