Support for Import & Export

W skrócie

Dowiedz się, jak importować dane CAM do edytora CAMtastic w Altium Designer za pomocą funkcji Quick Load lub poleceń importu pojedynczych plików. W tym artykule omówiono preferencje importu, rozszerzenia plików, wymagania dotyczące apertur Gerber oraz procedury wczytywania plików Gerber, ODB++, list połączeń IPC-D-356 i plików wierceń NC Drill, a także powiązane dzienniki i ograniczenia formatów. Czytaj dalej, aby wybrać odpowiednią metodę importu i prawidłowo skonfigurować import danych CAM.

- Dowiedz się, kiedy korzystać z funkcji Quick Load, a kiedy importować pliki pojedynczo.
- Poznaj sposób konfiguracji ustawień importu, jednostek, rozszerzeń plików i opcji apertur.
- Poznaj wymagania specyficzne dla poszczególnych formatów, w tym konieczność użycia oddzielnych danych wierceń w przypadku plików ODB++ generowanych przez edytor PCB oraz obsługiwane listy połączeń IPC-D-356.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Importowanie plików za pomocą funkcji Quick Load

Polecenie Quick Load umożliwia importowanie wszystkich plików CAM znajdujących się w jednym folderze. Quick Load importuje wszystkie tradycyjne dokumenty CAM (np. Gerber, ODB++, pliki list apertur (*.lst) i listy połączeń IPC-D-356) zapisane w jednym folderze. Jeśli płytka zawiera jakiekolwiek otwory, np. otwory przelotowe lub przelotki ślepe bądź zagrzebane, należy dostarczyć co najmniej warstwy sygnałowe (np. pliki Gerber dla warstwy górnej i dolnej) oraz co najmniej jeden plik wierceń NC Drill (w formacie Excellon 2).

Menu File » Import zawiera osobne polecenia umożliwiające importowanie wybranych plików Gerber, ODB++, list połączeń (IPC-356-D), NC Drill oraz Mill/Rout.

Konfigurowanie opcji importu

Przed zaimportowaniem plików Gerber, wierceń NC i list połączeń do nowego dokumentu CAM można skonfigurować opcje importu, takie jak ustawienia importu plików Gerber. W tym celu wybierz File » Setup » Import/Export z menu głównego, aby otworzyć stronę CAM Editor - Import/Export w oknie dialogowym Preferences.

Kliknij Import Settings w obszarze Gerber Import (Default), aby wyświetlić okno dialogowe Gerber Import Settings, w którym można skonfigurować domyślne ustawienia importu plików Gerber.

Możesz określić, czy edytor CAM ma tworzyć nowe warstwy, nawet jeśli istnieją już warstwy tego samego typu, czy też używać istniejących warstw. Korzystanie z istniejących warstw może być przydatne podczas wczytywania danych dla więcej niż jednej płytki z tych samych plików przy użyciu różnych kroków, aby umieścić wczytane płytki PCB na wspólnym panelu CAM. Jest to tak zwana panelizacja wieloetapowa.

Aby sprawdzić rozszerzenia plików lub dodać nowe rozszerzenie, kliknij stronę CAM Editor - Miscellaneous w oknie dialogowym Preferences.

Wymienione tutaj rozszerzenia plików określają typ importowanego pliku. Na przykład funkcja szybkiego wczytywania plików Gerber wyszuka i wczyta wszystkie pliki z rozszerzeniem *.A, *.G lub *.PHO. Możesz dodać dowolne wymagane rozszerzenia, oddzielając je od poprzedniego wpisu średnikiem (;).

Importowanie plików CAM za pomocą funkcji Quick Load

Aby zaimportować pliki Gerber, NC Drill i list połączeń do nowego dokumentu CAM (File » New » CAM Document), wybierz File » Import » Quick Load z menu głównego, aby otworzyć okno dialogowe File Import - Quick Load.

W tym oknie dialogowym przejdź do folderu zawierającego pliki, które chcesz zaimportować, i wybierz wymagane pliki.

Kliknij przycisk Gerber Options, aby otworzyć okno dialogowe Import Gerber Options, w którym można skonfigurować różne zaawansowane opcje importu plików Gerber.

Kliknij przycisk Default Units, aby otworzyć okno dialogowe File(s) Import Settings, w którym można określić format liczb stosowany do importowanych plików Gerber.

Jeśli pliki Gerber, które chcesz zaimportować, są w formacie niezawierającym osadzonych apertur, musisz wczytać osobny plik apertur. Użyj listy rozwijanej w dolnej części okna dialogowego, aby określić format (szablon) listy apertur używany podczas importu.

Po określeniu ścieżki do plików i wymaganych opcji kliknij OK , aby rozpocząć importowanie plików. Jeśli podczas importu wystąpią błędy, zostaną one wymienione w pliku tekstowym (Log<Date><Time>.log), który zostanie wygenerowany i otwarty jako aktywny dokument w obszarze projektowym.

Po zakończeniu importowania plików Gerber zostanie otwarte okno dialogowe Import Drill Data.

Następnie pliki NC zostaną zaimportowane do edytora CAM i wyświetlone w obszarze projektowym wraz z plikiem dziennika raportu procesu Quick Load. Pliki list połączeń IPC zostaną wczytane jako ostatnie.

  • Wybrany format/szablon listy apertur powinien odpowiadać narzędziu, w którym wygenerowano pliki apertur i Gerber. Jeśli nie wiesz, jakiego oprogramowania użyto do wygenerowania plików Gerber, użyj pozycji Auto-Detect Apertures (domyślnej).

  • Pliki danego typu zostaną uwzględnione podczas importu tylko wtedy, gdy zostały włączone w obszarze Quick Load na stronie CAM Editor - Miscellaneous okna dialogowego Preferences.

  • Dziennik błędów jest generowany i zapisywany automatycznie w następującym folderze instalacyjnym oprogramowania:

    Altium Designer Develop / Altium Designer Agile: \Users\<ProfileName>\AppData\Roaming\Altium\Altium Designer <Solution> <GUID>\CAMtastic\LogFiles

    Altium Designer: \Users\<ProfileName>\AppData\Roaming\Altium\Altium Designer <GUID>\CAMtastic\LogFiles

    Raport pojawi się w panelu Projects jako dokument niezwiązany z projektem.

  • Podczas generowania plików produkcyjnych w edytorze PCB programu Altium Designer dostępne są opcje automatycznego wczytywania wygenerowanych plików Gerber/ODB++, NC Drill i list połączeń IPC do edytora CAMtastic po uruchomieniu wsadowego generowania plików wyjściowych.

Importowanie plików ODB++ za pomocą funkcji Quick Load

Opcja importu ODB++ importuje pliki ODB++ do edytora CAM. Jeśli dane wierceń NC zostały wygenerowane w edytorze PCB, po zakończeniu importu ODB++ należy zaimportować je osobno. W przypadku innych pakietów CAD/CAM dane otworów powinny już znajdować się w strukturze ODB++, więc osobny import danych wierceń NC nie jest konieczny.

W tym celu wybierz File » New » CAM Document z menu głównego. Następnie wybierz File » Import » Quick Load, aby otworzyć okno dialogowe File Import - Quick Load.

Po zaimportowaniu plików zostanie otwarte okno dialogowe Steps Table. Wyświetla ono wszystkie kroki ODB++ zdefiniowane we wczytanej bazie danych ODB++ dla bieżącego dokumentu. Kroki są identyfikowane przez Step Name oraz powiązany z danym krokiem Object Count.

Po zaimportowaniu wszystkich domyślnych wartości przypisania kroków oraz projektu zostanie utworzony plik dziennika. Karta Steps w panelu CAM zostanie odświeżona. Można na niej dodawać lub modyfikować kroki, klikając prawym przyciskiem myszy i wybierając odpowiednie polecenie z menu kontekstowego.

Importowanie plików Gerber

Aby zaimportować jeden lub więcej plików Gerber do bieżącego dokumentu, wybierz polecenie File » Import » Gerber z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Select Gerber File(s). Użyj go, aby znaleźć i otworzyć wymagane pliki Gerber. Można wybrać wiele plików.

Po kliknięciu Open pojawi się okno dialogowe Import Gerber(s) - Options. Użyj go, aby ręcznie określić ustawienia importu.

Jeśli opcja Auto Detect Gerber Formats jest włączona, wszystkie opcje i ustawienia wymagane dla importowanego formatu Gerber zostaną wykryte automatycznie.

Po skonfigurowaniu wymaganych opcji kliknij OK , aby kontynuować import i wczytać dane z plików Gerber do bieżącego dokumentu — każdy zaimportowany plik stanie się osobną warstwą w edytorze CAMtastic.

  • Przed zaimportowaniem plików Gerber warto otworzyć nowy, pusty dokument CAM.
  • Jeśli masz folder zawierający wiele plików Gerber i chcesz zaimportować je wszystkie, użyj funkcji Quick Load dla plików Gerber.
  • Edytor CAMtastic obsługuje formaty plików Gerber RS-274, RS274X i Fire9000.
  • Format Gerber RS-274 wymaga dołączenia osobnego pliku apertur podczas importu, natomiast wersje rozszerzone (Gerber RS-274-X i Fire9000) korzystają z apertur osadzonych w plikach Gerber, dzięki czemu nie wymagają importowania osobnego pliku apertur.

Importowanie danych ODB++

Aby zaimportować dane ODB++ do bieżącego dokumentu, wybierz polecenie File » Import » ODB++ z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Choose Directory. W tym oknie znajdź i wybierz folder główny ODB++.

Po wybraniu odpowiedniego folderu ODB++ i kliknięciu OK pojawi się okno dialogowe Steps Table. Zawiera ono listę wszystkich obecnie zdefiniowanych kroków oraz liczbę obiektów dla każdego z nich. Kliknij OK — dane ODB++ zostaną zaimportowane do bieżącego dokumentu. Obecnie zdefiniowane kroki pojawią się na karcie Steps panelu CAMtastic .

  • Dane ODB++ można importować wyłącznie do nowego, pustego dokumentu CAM. Jeśli bieżący dokument CAM zawiera już dane z wcześniejszego importu Gerber lub ODB++, pojawi się okno dialogowe informujące o tym fakcie i monit o zaimportowanie danych do nowego dokumentu CAM.
  • Format ODB++ wykorzystuje standardową strukturę systemu plików. Zadanie w ODB++ jest reprezentowane przez niezależne drzewo katalogów, co oznacza, że można je przenosić między systemami komputerowymi bez utraty danych. Wszystkie pliki ODB++ są czytelnymi plikami ASCII.
  • Zadanie bazy danych to pojedynczy folder zawierający następujące podfoldery: fonts, input, matrix, misc, steps, symbols i user.
  • Folder steps zawiera zbiór warstw — fizycznych warstw płytki, warstw maski, wierceń NC itd. — oraz zbiór list połączeń.
  • Folder symbols zawiera jednowarstwowe obiekty graficzne, do których można się odwoływać z dowolnej warstwy graficznej w danym kroku.
  • Folder matrix zawiera definicje fizycznej kolejności warstw oraz powiązań warstw wierceń (przelotowych, nieprzelotowych, zagrzebanych itd.).

Importowanie listy połączeń

Aby zaimportować listę połączeń w formacie IPC-D-356 do bieżącego dokumentu, wybierz polecenie File » Import » Netlist z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe File Import - Netlist. W tym oknie znajdź i otwórz wymagany plik listy połączeń. Po kliknięciu OK plik zostanie zaimportowany, a odpowiednie warstwy listy połączeń (*.ipc) zostaną dodane do listy warstw w panelu CAMtastic.

  • Listy połączeń w formacie Protel nie są obsługiwane. Importowana lista połączeń musi być zapisana w standardowym formacie IPC-D-356.
  • Jeśli lista połączeń IPC została zaimportowana prawidłowo, na liście warstw w panelu CAMtastic pojawią się dwie nowe warstwy: <fabrication_testpoint_report_for_DesignName>.ipc_t i <fabrication_testpoint_report_for_DesignName>.ipc_b, zawierające informacje o połączeniach dla górnej i dolnej warstwy sygnałowej. (Trzecia warstwa, <fabrication_testpoint_report_for_DesignName>.ipc_in, pojawi się, jeśli projekt PCB zawiera wewnętrzne warstwy sygnałowe. Jeśli z tymi warstwami nie są połączone przelotki nieprzelotowe ani zagrzebane, trzecia warstwa będzie pusta i można ją pozostawić na liście warstw lub z niej usunąć).
  • W edytorze PCB programu Altium Designer listę połączeń IPC tworzy się przez wygenerowanie raportu punktów testowych i wybranie IPC-D-356A jako formatu wyjściowego. Poszczególne opcje dostępne dla tego formatu należy pozostawić wyłączone.

Importowanie plików wierceń NC

Aby zaimportować informacje o wierceniach NC związane z projektem, wybierz File » Import » Drill z menu głównego, aby otworzyć okno dialogowe File Import - NC Drill. W tym oknie znajdź i wybierz wymagane pliki wierceń. W razie potrzeby można wybrać wiele plików. Rozszerzenie plików danych wierceń NC tworzonych w edytorze PCB programu Altium Designer to .txt.

Po zaimportowaniu plików wierceń NC pojawi się okno dialogowe Import Drill Data. W tym oknie można określić jednostki początkowe, kształt i domyślny rozmiar otworu oraz uzyskać dostęp do okna dialogowego Tool Table.

Po zaakceptowaniu ustawień domyślnych dane wierceń NC zostaną zaimportowane na osobną warstwę, której nazwa jest oparta na nazwie pliku, na przykład _4_port_serial_interface.txt_. Zostanie również utworzony plik dziennika. Okno dialogowe Tool Table zostanie odpowiednio zaktualizowane o poszczególne narzędzia.

  • Każdy plik wierceń zawiera numery narzędzi dla poszczególnych wierteł oraz współrzędne X i Y każdego miejsca użycia danego wiertła na płytce.

  • Kliknięcie przycisku   w oknie dialogowym Import Drill Data spowoduje otwarcie okna dialogowego NC Drill Import Settings.

    Zmień ustawienia zgodnie z potrzebami:

    • Digits – wybierz liczbę cyfr przed separatorem dziesiętnym i po nim (odpowiednio część całkowita i dziesiętna), które edytor CAMtastic będzie odczytywać podczas importu.

    • Units – wybierz English (jednostki imperialne) lub Metric, aby dopasować jednostki do tych, w których pierwotnie zapisano informacje.

    • Type – wybierz Absolute lub Incremental. Współrzędne bezwzględne są zawsze określane względem początku układu współrzędnych, a wartości przyrostowe — względem siebie.

    • Zero Suppression – wybierz ignorowanie zer Leading lub Trailing, chyba że wybrano None.

  • Edytor CAMtastic importuje wyłącznie pliki wierceń w formacie ASCII. Gdy dane wierceń NC są generowane w edytorze PCB, używany plik ma rozszerzenie .TXT. Plik ten zostanie automatycznie wczytany do edytora CAMtastic po wygenerowaniu, jeśli opcja Open outputs after compile jest włączona na karcie Options w oknie dialogowym Options for Project.

Importowanie plików frezowania

Utwórz nowy plik CAM, wybierając File » New » CAM Document z menu głównego, a następnie wybierz File » Import » Mill/Rout, aby otworzyć okno dialogowe File Import - Mill/Rout. W tym oknie znajdź i otwórz pliki, które chcesz zaimportować.

Po kliknięciu OK pojawi się okno dialogowe Import Mill/Route Data. Kliknij przycisk Units , aby otworzyć okno dialogowe Mill/Rout Import Settings, w którym można zdefiniować format liczbowy importowanych danych. Określ domyślny rozmiar narzędzia używany podczas importu lub kliknij przycisk Tool Table, aby otworzyć okno dialogowe Tool Table, w którym można zmodyfikować definicje narzędzi wiertniczych.

Po kliknięciu OK dane zostaną zaimportowane na osobną warstwę, której nazwa jest oparta na nazwie pliku, na przykład „cam.rte”. Zostanie również utworzony plik dziennika. Aby zmodyfikować warstwę frezowania, musisz przejść do trybu edytora NC. Wybierz View » NC Editor, aby uzyskać dostęp do opcji menu Rout.

Obsługiwane są następujące formaty plików danych NC: *.dr*, *.rou, *.rte, *.nc*, *.tx*. Podczas generowania danych wierceń NC w edytorze PCB programu Altium Designer dane wierceń są zapisywane w pliku z rozszerzeniem .txt.

Więcej informacji na temat pracy z zaimportowanymi danymi i ich weryfikacji można znaleźć na stronie Weryfikacja danych.

Importowanie plików apertur

Jeśli pliki, które chcesz zaimportować, nie zawierają osadzonych apertur, możesz użyć następujących poleceń:

  • Aby zaimportować plik apertur, którego zawartość jest wykorzystywana podczas importowania plików Gerber, przy użyciu wstępnie zdefiniowanych formatów szablonów, wybierz File » Import » Aperture File (using Wizard formats). Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Open Aperture File. Wybierz wymagany format listy apertur z listy rozwijanej Existing wizard formats. Wpisz pełną ścieżkę i nazwę wymaganego pliku apertur bezpośrednio w polu Aperture file lub kliknij przycisk Browse, aby otworzyć standardowe okno dialogowe Open, w którym możesz znaleźć i otworzyć wymagany plik.

    • Jeśli pliki Gerber zostały wygenerowane przy użyciu standardowych apertur i narzędzi EDA, edytor CAMtastic automatycznie wykryje używane apertury podczas importowania plików. To polecenie jest przydatne w przypadku problemów z importem plików Gerber — na przykład gdy format apertur jest nieznany lub gdy apertury zostały dostosowane.

    • Wybrany format kreatora powinien odpowiadać narzędziu, w którym wygenerowano pliki apertur i pliki Gerber. Jeśli nie wybrano formatu kreatora, użycie przycisku Browse spowoduje otwarcie okna dialogowego Open z wybranym typem pliku *.LST. Jest to domyślny format pliku apertur CAMtastic.

    • Formaty kreatora można edytować i tworzyć w oknie dialogowym Aperture Wizard (Tables » Aperture List Wizard).

  • Aby zaimportować plik biblioteki niestandardowych apertur (.lib), wybierz File » Import » Custom Aperture Library File (.LIB). Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Open Custom Aperture .LIB File. Użyj tego okna, aby znaleźć i otworzyć plik biblioteki niestandardowych apertur (*.lib), z którego chcesz zaimportować apertury do bieżącego dokumentu. Zaimportowane apertury będą dostępne do edycji w oknie dialogowym Edit Apertures (Tables » Apertures).

Eksportowanie plików z edytora CAM

Wszystkie pliki wyjściowe edytora CAM są generowane za pomocą menu File » Export. Eksport plików jest konieczny po wprowadzeniu zmian w oryginalnych plikach wyjściowych lub gdy dane punktów testowych bądź wierceń NC mają zostać zapisane w formacie Gerber.

Jeśli pliki zostały wygenerowane z pliku PcbDoc lub pliku zadań wyjściowych i nie wprowadzono żadnych zmian, nie trzeba ponownie generować ich w edytorze CAM.

W edytorze CAM dostępne są następujące opcje eksportu:

  • Gerber

  • Lista połączeń

  • IPC-D-350

  • Zapis wierceń

  • Frezowanie/wycinanie

  • DXF

  • Środki elementów

  • Lista apertur

  • Biblioteka

  • Bitmapa (*.bmp).

Aby uzyskać dostęp do opcji eksportu wierceń, musisz pracować w trybie edytora NC.

W przypadku zapisywania pliku o tej samej nazwie i w tej samej lokalizacji co istniejący plik zostanie on nadpisany bez ostrzeżenia.

Więcej informacji na temat eksportowania do Altium Designer znajdziesz na stronie Inżynieria odwrotna PCB.

Eksportowanie plików Gerber

Wybierz File » Setup » Import/Export z menu głównego, aby otworzyć stronę CAM Editor Import/Export w oknie dialogowym Preferences. Upewnij się, że domyślny format eksportu to RS-274-X, czyli rozszerzony format Gerber zawierający definicje apertur, określane również jako apertury osadzone.

Kliknij przycisk Export Settings, aby wyświetlić okno dialogowe Gerber Export Settings, w którym możesz skonfigurować domyślne ustawienia eksportu plików Gerber.

Wybierz File » Export » Gerber z menu głównego, aby otworzyć okno dialogowe Export Gerber(s).

W tym oknie dialogowym możesz określić różne opcje eksportu, w tym użycie Step & Repeat Codes, rozdzielanie i eksportowanie warstw złożonych do osobnych plików, a także format Gerber.

Początkowo format eksportu Gerber jest domyślnie ustawiony na RS-274-X. Naciskając wielokrotnie przycisk RS-274-X, możesz przełączać się między dostępnymi formatami Gerber: RS-274, RS-274-X lub Fire9000.

Naciśnij przycisk Settings , aby otworzyć okno dialogowe Gerber Export Settings, w którym możesz określić format zapisu liczb w eksportowanych plikach.

Po odpowiednim skonfigurowaniu opcji eksportu kliknij przycisk OK — pojawi się okno dialogowe Write Gerber(s).

Wybierz pliki Gerber do wyeksportowania, zaznaczając je w oknie dialogowym Writer Gerber(s) . Możesz też wybrać pliki do eksportu za pomocą opcji menu kontekstowego lub użyć klawisza Spacebar , aby zmienić stan zaznaczenia. Domyślnie wszystkie pliki Gerber są zaznaczone do eksportu. Nazwę każdego pliku można zmienić, klikając w polu nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, klikając bezpośrednio w polu nazwy albo klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym następnie oknie dialogowym Enter Value.

Wybierz lokalizację eksportowanych plików, klikając przycisk przeglądania folderów ().

  • Pamiętaj, że przycisk OK jest nieaktywny, jeśli format nazwy pliku wyjściowego jest nieprawidłowy. Nazwy plików wyjściowych nie mogą zawierać spacji ani wielkich liter i nie mogą przekraczać 64 znaków. Kliknij dwukrotnie nazwę pliku, aby wpisać nową. Aby zmienić rozszerzenie pliku, zaznacz nazwę pliku Gerber, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz File Extensions. Wprowadź nowe rozszerzenie (maksymalnie trzy znaki) w oknie dialogowym Enter Value i kliknij OK.

  • Pliki Gerber w formacie RS-274 wymagają osobnego pliku apertur, natomiast rozszerzone formaty RS-274-X i Fire9000 go nie wymagają (ponieważ wszystkie apertury są osadzone w plikach Gerber).

Eksportowanie ODB++

Aby wyeksportować dane z bieżącego dokumentu w formacie ODB++, wybierz polecenie File » Export » ODB++ z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Write ODB++. W tym oknie określ miejsce zapisania eksportowanych danych. Domyślnie wygenerowany folder danych otrzyma nazwę job. Nazwę folderu można zmienić, klikając w polu nazwy i odpowiednio ją modyfikując.

Po określeniu nazwy i lokalizacji zapisu kliknij OK , aby wygenerować dane wyjściowe.

  • Format ODB++ wykorzystuje standardową strukturę systemu plików. Zadanie w ODB++ jest reprezentowane przez samodzielne drzewo katalogów, co oznacza, że można je przenosić między systemami komputerowymi bez utraty danych. Wszystkie pliki ODB++ są czytelnymi plikami ASCII.
  • Zadanie bazy danych to pojedynczy folder zawierający następujące podfoldery: fonts, input, matrix, misc, steps, symbols i user.
  • Folder steps zawiera zbiór warstw — fizyczne warstwy płytki, warstwy masek, wiercenia NC itp. — oraz zbiór list połączeń.
  • Folder symbols zawiera jednowarstwowe obiekty graficzne, do których można się odwoływać z dowolnej warstwy graficznej w danym kroku.
  • Folder matrix zawiera definicje fizycznej kolejności warstw oraz powiązań warstw wierceń (przelotowych, ślepych, zagrzebanych itp.).

Eksportowanie list połączeń

Listy połączeń można eksportować w dwóch formatach. Użyj polecenia File » Export » Netlist, aby wyeksportować listę połączeń w formacie IPC-D-356 (.net). Możesz również użyć File » Export » IPC-D-350, aby wyeksportować listę połączeń IPC-D-350 (.ipc). Aby skorzystać z tych poleceń, musisz mieć listę połączeń wyodrębnioną z zaimportowanych danych. Jeśli lista połączeń nie została jeszcze wyodrębniona, wybierz Tools » Netlist » Extract.

Wybierz File » Export » Netlist, aby otworzyć okno dialogowe Write IPC-D-356.

W oknie dialogowym Write IPC-D-356 wybierz plik .net oraz określ lokalizację i nazwę pliku raportu listy połączeń. Domyślnie generowany plik danych otrzyma nazwę cam.net. Aby zmienić nazwę pliku, kliknij pole nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, klikając ponownie bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym następnie oknie dialogowym Enter Value.

Po określeniu nazwy, rozszerzenia i lokalizacji zapisu kliknij OK , aby wygenerować plik.

  • Aby eksport listy połączeń zakończył się pomyślnie, w oknie dialogowym Layers Table (Tables » Layers) należy zdefiniować typy warstw Top i/lub Bottom, a także Drill Top lub Drill Bottom.
  • Aby pomyślnie wygenerować plik listy połączeń IPC-D-356, należy również zdefiniować fizyczną kolejność warstw sygnałowych i płaszczyzn. Jeśli pojawi się okno z ostrzeżeniem informującym o tym wymogu, należy określić tę kolejność w oknie dialogowym Create/Update Layers Order (Tables » Layers Order).

Eksport do formatu IPC-D-350

Aby wyeksportować bieżący dokument w formacie IPC-D-350, wybierz polecenie File » Export » IPC-D-350 z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Write IPC-D-350. Określ w nim miejsce zapisu eksportowanego pliku. Domyślnie generowany plik danych otrzyma nazwę cam.ipc. Aby zmienić nazwę pliku, kliknij pole nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, klikając ponownie bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym następnie oknie dialogowym Enter Value.

Po określeniu nazwy, rozszerzenia i lokalizacji zapisu kliknij OK , aby wygenerować plik.

Eksport plików wierceń

Aby wyeksportować dane wierceń dla jednej lub wszystkich warstw w bieżącym dokumencie, przejdź do trybu NC Editor, wybierając View » NC Editor z menu głównego, a następnie wybierz File » Export » Drill, aby otworzyć okno dialogowe Export Drill Data. W tym oknie wybierz konkretną warstwę lub wszystkie warstwy, dla których chcesz wyeksportować dane wierceń.

Obszar Header okna dialogowego umożliwia określenie wymaganych informacji nagłówka programu obróbki.

Kliknij przyciski Units i Tool Table, aby zmienić odpowiednio format danych i zdefiniowane narzędzia.

Możesz również wybrać, czy w eksportowanych danych mają być używane kody Step & Repeat oraz czy ma zostać wygenerowany plik raportu.

Po skonfigurowaniu opcji eksportu kliknij przycisk Save  — pojawi się okno dialogowe Write Drill.

Określ w nim miejsce zapisu eksportowanego pliku wierceń. Domyślnie generowany plik danych otrzyma nazwę cam.drl. Aby zmienić nazwę pliku, kliknij pole nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, klikając ponownie bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając polecenie File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym oknie dialogowym Enter Value.

  • Plik wierceń zawiera numery narzędzi dla poszczególnych wierteł oraz współrzędne X i Y każdego miejsca użycia danego wiertła na płytce.
  • Wygenerowany plik raportu będzie miał domyślną nazwę cam.rpt i będzie zawierał zestawienie użytych narzędzi oraz liczbę punktów wiercenia określonych dla każdego z nich w bieżącym dokumencie. Zostanie zapisany w tym samym folderze co plik danych wierceń.
  • Nagłówek programu obróbki służy do wykonywania zadań konfiguracyjnych i inicjalizacyjnych, takich jak wczytywanie danych narzędzi i parametrów skrawania.
  • Polecenia Step & Repeat są dostępne dla funkcji takich jak panelizacja i macierze danych. Umożliwiają używanie kodu w pętli zamiast wielokrotnego zapisywania identycznych sekwencji, co zmniejsza rozmiar generowanych plików.

Aby wyeksportować dane wierceń dla określonej warstwy w bieżącym dokumencie, przejdź do trybu NC Editor, wybierając View » NC Editor z menu głównego, a następnie wybierz polecenie File » Export » Save Drill z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Export Drill Data. W tym oknie wybierz konkretną warstwę, dla której chcesz wyeksportować dane wierceń. Kliknij przycisk Units , aby zmienić format danych w oknie dialogowym NC Drill Export Settings.

Po skonfigurowaniu opcji eksportu kliknij przycisk OK  — pojawi się okno dialogowe Write Drill. Określ w nim miejsce zapisu eksportowanego pliku wierceń. Domyślnie generowany plik danych otrzyma nazwę cam.drl. Aby zmienić nazwę pliku, kliknij pole nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, klikając ponownie bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając polecenie File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym oknie dialogowym Enter Value.

Plik wierceń zawiera numery narzędzi dla poszczególnych wierteł oraz współrzędne X i Y każdego miejsca użycia danego wiertła na płytce.

Eksport danych frezowania

Aby wyeksportować dane frezowania z bieżącego dokumentu, wybierz polecenie File » Export » Mill/Rout z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Export Mill/Rout Data. W tym oknie wybierz, czy chcesz wyeksportować dane dla pojedynczej warstwy, czy dla wszystkich warstw w bieżącym dokumencie. Sekcja Header okna dialogowego jest już wypełniona. Jeśli chcesz wprowadzić jakiekolwiek zmiany w nagłówku, po prostu edytuj informacje bezpośrednio w oknie.

Kliknij przycisk Units , aby otworzyć okno dialogowe Mill/Rout Export Settings, w którym można określić format liczb w eksportowanym pliku.

Kliknij przycisk Tool Table, aby otworzyć okno dialogowe Tool Table, w którym można zmodyfikować definicje narzędzi wiertarskich.

Jeśli w projekcie użyto macierzy Step & Repeat, możesz włączyć opcję Use Step & Repeat Codes (M25) w eksportowanym pliku danych.

Po kliknięciu przycisku Save  okno dialogowe Write Mill/Rout pojawi się okno dialogowe. W tym oknie określ, gdzie ma zostać zapisany eksportowany plik. Domyślnie wygenerowany plik danych otrzyma nazwę cam.rte. Nazwę pliku można zmienić, klikając w polu nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, ponownie klikając bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym następnie oknie dialogowym Enter Value.

Eksportowanie do formatu DXF

Aby wyeksportować wybrane warstwy bieżącego dokumentu w formacie .dxf do użycia w programie AutoCAD, wybierz polecenie File » Export » DXF z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Export DXF/DWG. W górnej części okna można określić, z których warstw bieżącego dokumentu mają zostać wyeksportowane dane. Sekcja Output Control umożliwia określenie, czy linie mają być eksportowane jako kontury o zerowej szerokości, czy jako linie wypełnione (z zakończeniami lub bez nich). Można także odfiltrować niepotrzebne kody D i przekonwertować tekst na polilinie (Plines).

Po odpowiednim skonfigurowaniu opcji eksportu kliknij przycisk Save — pojawi się okno dialogowe Write AutoCAD DXF. W tym oknie określ, gdzie ma zostać zapisany eksportowany plik. Domyślnie wygenerowany plik danych otrzyma nazwę cam.dxf. Nazwę pliku można zmienić, klikając w polu nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, ponownie klikając bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym następnie oknie dialogowym Enter Value.

Po określeniu nazwy, rozszerzenia i lokalizacji zapisu kliknij OK , aby wygenerować plik.

  • Domyślnie w oknie dialogowym Export DXF/DWG do eksportu wybrane są wszystkie wykryte warstwy bieżącego dokumentu.

  • Stosowanie zakończeń wypełnionych linii jest wymagane przez specyfikację wojskową i sprawia, że wyeksportowany obraz wygląda w programie AutoCAD dokładnie tak samo jak w dokumencie CAM.

  • Pliki DXF utworzone na podstawie danych Gerber mogą być bardzo duże. Użycie opcji eksportu linii Zero Width zmniejszy rozmiar pliku wynikowego.

  • Z eksportowanego pliku DXF można odfiltrować wiele kodów D. Wpisując je w polu Dcode Filter, oddzielaj je przecinkami lub spacjami i nie dodawaj prefiksu D. Na przykład wpisanie 10, 19 spowoduje, że żadne obiekty używające kodów D D10 i D19 nie zostaną wyeksportowane do wynikowego pliku DXF.

Eksportowanie współrzędnych środków elementów

Aby wyeksportować listę elementów bieżącego dokumentu, wybierz polecenie File » Export » Part Centroids lub Tables » Parts z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Export Part Centroids. Informacje o elementach będą wyświetlane tylko wtedy, gdy elementy zostały wcześniej utworzone i pogrupowane (oraz opcjonalnie przypisano im oznaczenia referencyjne). Dla każdego elementu wyświetlane są następujące informacje:

  • Ref. Des. — oznaczenie referencyjne przypisane do elementu, jeśli zostało nadane.
  • X — współrzędna X środka krzyżyka wyznaczającego środek elementu.
  • Y — współrzędna Y środka krzyżyka wyznaczającego środek elementu.
  • Board Side — informacja, czy element jest przeznaczony do montażu powierzchniowego (Top lub Bottom), czy przewlekanego (Thru).
  • Rotation — orientacja elementu.
  • Part Name — opis nadany elementowi (np. DIP14).

Kliknięcie przycisku Export List otworzy okno dialogowe Write Centroid Parts. W tym oknie określ, gdzie ma zostać zapisany eksportowany plik. Domyślnie wygenerowany plik danych otrzyma nazwę cam.pcf. Nazwę pliku można zmienić, klikając w polu nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, ponownie klikając bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym następnie oknie dialogowym Enter Value.

Po określeniu nazwy, rozszerzenia i lokalizacji zapisu kliknij OK , aby wygenerować plik.

Wszelkie zmiany informacji w tym oknie dialogowym zostaną zastosowane wyłącznie podczas eksportu i nie wpłyną na elementy utworzone w dokumencie. W przypadku wprowadzenia niepożądanych zmian wystarczy zamknąć i ponownie otworzyć okno dialogowe — zostaną w nim wyświetlone pierwotne informacje.

Eksportowanie listy apertur

Aby wygenerować listę apertur bieżącego dokumentu, wybierz polecenie File » Export » Aperture List z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Write Aperture List. W tym oknie określ, gdzie ma zostać zapisany eksportowany plik. Domyślnie wygenerowany plik danych otrzyma nazwę Aper.lst. Nazwę pliku można zmienić, klikając w polu nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, ponownie klikając bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym następnie oknie dialogowym Enter Value.

Wygenerowany raport (który domyślnie nie jest otwierany automatycznie) zawiera informacje o formacie liczb oraz informacje o wszystkich kodach D użytych w projekcie.

Eksportowanie biblioteki apertur

Aby wygenerować plik biblioteki niestandardowych apertur, zawierający wszystkie niestandardowe kształty apertur zdefiniowane w bieżącym dokumencie projektu, wybierz polecenie File » Export » Aperture Library z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Write Aperture List. W tym oknie określ, gdzie ma zostać zapisany eksportowany plik. Domyślnie wygenerowany plik danych otrzyma nazwę Aper.lib. Nazwę pliku można zmienić, klikając w polu nazwy. W razie potrzeby można również zmienić rozszerzenie pliku, ponownie klikając bezpośrednio w polu nazwy lub klikając wpis prawym przyciskiem myszy i wybierając File Extensions z menu kontekstowego. Nowe rozszerzenie można wpisać w wyświetlonym następnie oknie dialogowym Enter Value.

Eksportowanie mapy bitowej

Aby zapisać dane z dokumentu CAM jako mapę bitową, wybierz polecenie File » Export » Bitmap (*.BMP) z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i pojawi się monit o wybranie obiektów, które mają znaleźć się na mapie bitowej. Wystarczy umieścić kursor nad istniejącym obiektem, który chcesz dodać do zaznaczenia, i kliknąć. Kliknięcie poza obiektem umożliwia przeciągnięcie obszaru zaznaczenia w celu wybrania wielu obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.

Po wybraniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy. Pojawi się okno dialogowe Export Bitmap. W tym oknie określ rozdzielczość obrazu (w punktach na cal) i schemat kolorów (monochromatyczny lub kolorowy). Wraz ze zmianą rozdzielczości DPI odpowiednio aktualizowany będzie wynikowy rozmiar mapy bitowej w pikselach.

Po skonfigurowaniu wymaganych opcji kliknięcie OK spowoduje otwarcie okna dialogowego Save As. Określ ścieżkę zapisu i nazwę mapy bitowej, a następnie kliknij Save — mapa bitowa zostanie wygenerowana.

Domyślne tło eksportowanych map bitowych jest białe.

Eksport do formatu Graphite

Aby zapisać dane z dokumentu CAM jako plik binarny Graphite (*.grz), wybierz polecenie File » Export » Graphite z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia otworzy się okno dialogowe Save As. Określ ścieżkę zapisu i nazwę pliku, a następnie kliknij Save — plik zostanie wygenerowany.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents