Dodatkowe narzędzia

W skrócie

Poznaj dodatkowe narzędzia edytora CAMtastic w Altium Designer, które umożliwiają obliczanie powierzchni miedzi, umieszczanie wylewek miedzi, usuwanie izolowanych i nakładających się padów, zmianę rozmiaru obiektów, dodawanie wzmocnień typu teardrop oraz przycinanie warstwy opisowej. W tym artykule omówiono kroki, ustawienia i wymagania wstępne dotyczące tych operacji, aby ułatwić ich stosowanie w dokumentach CAM. Czytaj dalej i dowiedz się, jak wykorzystać te praktyczne narzędzia podczas kolejnej edycji CAM.

- Dowiedz się, jak generować raporty powierzchni miedzi oraz konfigurować wzory wypełnienia i odstępy wylewek miedzi.
- Poznaj sposoby usuwania padów na warstwach wewnętrznych, powiększania i pomniejszania obiektów oraz dodawania wzmocnień typu teardrop do wybranych padów.
- Sprawdź, jak przycinać warstwę opisową wokół otworów w masce lutowniczej nad padami, zachowywać oryginały do porównania oraz spełniać wymagania dotyczące warstw i listy połączeń.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Edytor CAM w Altium Designer zawiera szereg narzędzi ułatwiających wykonywanie określonych zadań podczas pracy z dokumentem CAM.

Obliczanie powierzchni miedzi

Aby obliczyć całkowitą powierzchnię miedzi dla zaznaczonych obiektów w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Tools » Calc. Copper Area z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i zostanie włączony tryb obliczania powierzchni miedzi. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Kliknij obiekty, które chcesz uwzględnić w obliczeniach, aby je zaznaczyć. Kliknięcie poza obiektem umożliwia przeciągnięcie obszaru zaznaczenia w celu zaznaczenia wielu obiektów. Kolejne zaznaczenia są dodawane do poprzednich.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich wymaganych obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy. Zostanie wygenerowany plik raportu (Copper Area.rpt) i otwarty jako aktywny dokument w głównym oknie projektowym. Dla każdej warstwy powiązanej z zaznaczonymi obiektami raport podaje powierzchnię miedzi, która zostanie użyta, w calach kwadratowych. Podana jest również całkowita powierzchnia miedzi.

Raport jest generowany i zapisywany automatycznie w następującym folderze:

Altium Designer Develop / Altium Designer Agile: \Users\<ProfileName>\AppData\Roaming\Altium\Altium Designer <Solution> <GUID>\CAMtastic

Altium Designer: \Users\<ProfileName>\AppData\Roaming\Altium\Altium Designer <GUID>\CAMtastic

Aby uzyskać dostęp do folderu, kliknij prawym przyciskiem myszy plik raportu (*.rpt) w panelu Projects i wybierz opcję Explore z menu kontekstowego.

Umieszczanie wylewki miedzi

Aby wypełnić zamknięty obrys miedzią, wybierz polecenie Tools » Copper Pour z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i pojawi się monit o wybranie zamkniętego obrysu. Zamkniętym obrysem może być okrąg, prostokąt lub polilinia (jeśli została zamknięta). Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Umieść kursor w dowolnym miejscu na obrysie obszaru, który chcesz wypełnić miedzią, i kliknij. Pojawi się okno dialogowe Copper Pour.
  2. W oknie dialogowym wyświetlany jest podgląd wzoru, który zostanie użyty do wylewki miedzi, a także wartość odstępu. Wartość ta określa odstęp od obrysu, zapewniając, że wylewka będzie w całości mieścić się w granicach oryginalnego obrazu. Domyślnie proponowany jest ostatnio zdefiniowany wzór wypełnienia miedzią. Jeśli chcesz użyć innego wzoru wypełnienia, kliknij przycisk Edit Pattern, aby otworzyć okno dialogowe Edit Pattern - Copper Pour. W tym oknie zdefiniuj wzór wylewki zgodnie z potrzebami:
    1. Jeśli opcja Fill Type ma wartość Polygon (Raster), wszystkie pozostałe ustawienia w tym oknie dialogowym będą niedostępne. Wybrany obrys zostanie wypełniony pełnym wielokątem z zachowaniem odstępu określonego w oknie dialogowym Copper Pour.
    2. Jeśli opcja Fill Type ma wartość Vector, można wybrać pełny obraz lub kształt/kod D. Można wybrać kształt i wprowadzić rozmiar używany do wypełnienia albo wskazać istniejącą aperturę. W przypadku wybrania kształtu/kodu D można określić rozstaw użytego kształtu w osiach X i Y.
  3. Po zdefiniowaniu wzoru i odstępu zgodnie z potrzebami kliknij OK , aby wypełnić obrys miedzią.
  4. Kontynuuj wybieranie kolejnych zamkniętych obrysów do wypełnienia miedzią albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • Użycie wypełnienia wielokątnego spowoduje dodanie nowego kodu D do listy apertur. Pojawi się on jako pozycja Poex.
  • Jeśli do wypełnień wektorowych użyjesz kształtów i rozmiarów, które nie są istniejącymi aperturami, zostaną one dodane do listy apertur z kolejnym dostępnym kodem D.
  • Chociaż wypełnienie Polygon (Raster) wygląda tak samo jak Vector (Solid), będzie zdefiniowane za pomocą dużych, nakładających się kształtów zamiast drobnych wypełnień. Zazwyczaj pozwala to zmniejszyć rozmiar pliku i przyspieszyć odświeżanie widoku.
  • Dla odstępu od obrysu akceptowane są wyłącznie wartości dodatnie. W przypadku wprowadzenia liczby ujemnej znak minus zostanie zignorowany.

Usuwanie padów

Aby usunąć izolowane i nałożone na siebie pady ze wszystkich wewnętrznych warstw sygnałowych w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Tools » Pad Removal z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno informacyjne z podsumowaniem izolowanych i nałożonych na siebie padów wykrytych na wszystkich wewnętrznych warstwach sygnałowych bieżącego dokumentu. Po kliknięciu OK wskazana łączna liczba padów zostanie usunięta.

  • Aby można było użyć tego polecenia, co najmniej jedna warstwa w bieżącym dokumencie musi być typu Internal.
  • Jeśli do generowania plików Gerber używany jest edytor PCB w Altium Designer, wyłączenie opcji Include unconnected mid-layer pads — na karcie Layers w oknie dialogowym Gerber Setup — da w praktyce taki sam efekt jak to polecenie.

Zmiana rozszerzenia obiektu

Polecenie Tools » Spread/Reduce z menu głównego służy do zwiększania lub zmniejszania rozszerzenia zaznaczonego obiektu, czyli do pogrubiania lub pocieniania oryginalnej apertury powiązanej z obiektem, a następnie zapisywania wyniku jako nowej apertury.

Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i zostanie włączony tryb rozszerzania/zwężania. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Zaznacz obiekty, które chcesz powiększyć lub pomniejszyć. Umieść kursor nad poszczególnymi obiektami i klikaj, aby dodać je do zaznaczenia, lub użyj jednego z wielu dostępnych narzędzi zaznaczania.
  2. Po zaznaczeniu wszystkich obiektów kliknij prawym przyciskiem myszy. Pojawi się okno dialogowe Spread/Reduce Size. Określ w nim wielkość powiększenia lub pomniejszenia, pamiętając o znaku minus w przypadku pomniejszania. Nowe obiekty można umieścić na tej samej warstwie, na nowej warstwie lub na jednej z istniejących warstw. Opcja Delete Old Objects umożliwia zachowanie oryginalnych obiektów do porównania.
  3. Po zdefiniowaniu wymaganych opcji zmiany rozmiaru kliknięcie OK spowoduje zmianę rozmiaru zaznaczonych obiektów. Uzyskane kształty zostaną dodane jako nowe definicje apertur — po jednej dla każdej różnej apertury początkowej w zaznaczeniu — a każdej z nich zostanie przypisany kod D, począwszy od pierwszego dostępnego (wolnego) kodu D.
  4. Kontynuuj powiększanie lub pomniejszanie kolejnych obiektów albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • Jeśli zmniejszasz rozmiar obiektu i do umieszczenia nowego obiektu wybrano tę samą warstwę, opcja Delete Old Objects musi być włączona. W przeciwnym razie nic się nie stanie.
  • Nowe definicje apertur można wyświetlić w panelu CAMtastic lub w oknie dialogowym Edit Apertures (Tables » Apertures).

Dodawanie łezek do zaznaczonych padów

Polecenie Tools » Teardrops z menu głównego służy do dodawania łezek do zaznaczonych padów na warstwach trasowania (sygnałowych) w bieżącym dokumencie. Dodawanie łezek do padów jest powszechnie stosowaną techniką zabezpieczającą przed wyjściem wierconego otworu poza obrys pada podczas produkcji płytki.

Najpierw upewnij się, że warstwy trasowania (sygnałowe), na których chcesz dodać łezki do padów, są WŁĄCZONE na liście warstw w panelu CAMtastic .

Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i pojawi się monit o wybranie padów, do których chcesz dodać wzmocnienia typu teardrop. Ustawiaj kursor nad poszczególnymi padami i klikaj, aby dodać je do zaznaczenia, lub użyj jednego z wielu dostępnych narzędzi zaznaczania. Po zaznaczeniu wszystkich padów, do których chcesz dodać wzmocnienia, kliknij prawym przyciskiem myszy. Pojawi się okno dialogowe Add Teardrops.

Lewa połowa okna dialogowego umożliwia określenie stylu wzmocnień typu teardrop, który chcesz zastosować — Pad lub Line. Wzmocnienie w stylu Pad polega na umieszczeniu pada o połowę mniejszego od oryginalnego w miejscu połączenia ścieżki z padem. Wzmocnienie w stylu Line polega na umieszczeniu dwóch linii (stycznych do pada), które wypełniają obszar połączenia ścieżki z padem. W przypadku stylu Line można określić parametr Line Offset Factor, który steruje długością wzmocnienia.

Prawa połowa okna dialogowego umożliwia zdefiniowanie i zastosowanie różnych kontroli odstępów. Zdefiniuj te ograniczenia zgodnie z potrzebami. Domyślnie każde z nich ma wartość 5mil.

Pole Inflate Pads/Vias bounding Rect By służy do przyspieszenia procesu dodawania wzmocnień typu teardrop. Powiększając prostokąt ograniczający pad, można zawęzić liczbę ścieżek uwzględnianych podczas dodawania wzmocnień tylko do tych, które stykają się z powiększoną granicą. Można to traktować jako kontrolę wstępną, po której następuje dokładna kontrola pozostałych ścieżek w celu ustalenia, czy rzeczywiście łączą się z padem. Ustawienie domyślne to 25mil/side.

Po zdefiniowaniu stylu wzmocnień i kontroli odstępów zgodnie z potrzebami kliknij OK , aby dodać wzmocnienia do wszystkich zaznaczonych padów. Jeśli umieszczenie wzmocnienia spowodowałoby naruszenie co najmniej jednego ze sprawdzanych ograniczeń, wzmocnienie nie zostanie dodane do danego pada.

Kontynuuj zaznaczanie kolejnych padów, do których mają zostać dodane wzmocnienia, lub naciśnij Esc , aby zakończyć.

  • Aby zastosować opcje ograniczeń odstępów, przed użyciem polecenia dodawania wzmocnień typu teardrop należy wyodrębnić listę połączeń dla bieżącego dokumentu.
  • Wzmocnienie typu teardrop zostanie dodane do pada tylko wtedy, gdy jest do niego podłączona co najmniej jedna ścieżka.
  • Podczas dodawania wzmocnień do padów efekt powiększenia prostokąta ograniczającego będzie widoczny tylko w przypadku padów skupionych w określonym obszarze. Jeśli pady są znacznie od siebie oddalone w projekcie, prostokąt ograniczający używany podczas wstępnej kontroli będzie obejmował łącznie wszystkie indywidualnie zaznaczone pady. Może więc objąć cały projekt i spowolnić proces.
  • Nie zaleca się dodawania wzmocnień typu teardrop do padów zarówno w narzędziu do edycji PCB, jak i w edytorze CAMtastic. Wyniki w miejscach połączeń ścieżek z padami byłyby niezadowalające.

Przycinanie warstwy opisowej

Polecenie Tools » Trim Silkscreen z menu głównego służy do przycinania obrazów warstwy opisowej w miejscach, w których nachodzą one na pady warstwy maski lutowniczej.

Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Trim Silkscreen. Użyj go, aby określić wymagany odstęp między obrazami warstwy opisowej a krawędziami padów maski lutowniczej. Można wprowadzać wartości dodatnie (odsunięcie nadruku od pada) lub ujemne (nachodzenie nadruku na pad).

Użyj opcji Copy to New Layer, aby zapisać kopię oryginalnej warstwy opisowej na nowej warstwie. Może to być bardzo przydatne podczas porównywania wyników operacji przycinania.

Po zdefiniowaniu opcji przycinania zgodnie z potrzebami kliknij OK , aby wykonać przycinanie.

  • Aby można było użyć tego polecenia, w bieżącym dokumencie musi być zdefiniowana co najmniej jedna warstwa opisowa i jedna warstwa maski lutowniczej. W oknie dialogowym Layers Table (Tables » Layers) należy przypisać odpowiednim warstwom właściwy typ (Silk Top, Silk Bot, Mask Top, Mask Bot).
  • Podczas korzystania z opcji Copy to New Layer dla każdej pary warstw opisowej i maski lutowniczej zostanie utworzona warstwa <designname>-old_n (np. jedna dla strony górnej i jedna dla dolnej, jeśli warstwy te istnieją i zostały zdefiniowane w oknie dialogowym Layers Table).
  • Podczas korzystania z tego polecenia zaleca się włączenie widoczności wyłącznie warstw maski lutowniczej i opisowej. Ułatwia to nie tylko sprawdzenie, na które pady nachodzi nadruk, lecz także porównanie oryginalnych i przyciętych warstw opisowych bez zakłóceń powodowanych przez pozostałe warstwy.

Tworzenie i grupowanie elementów

Polecenie Tools » Parts » Create & Group Parts z menu głównego służy do tworzenia i grupowania identycznych elementów w bieżącym obrazie projektu, co pozwala następnie wygenerować listę elementów i ją wyeksportować.

Najpierw upewnij się, że w głównym oknie projektu widoczna jest tylko jedna warstwa górna lub dolna (np. górna lub dolna warstwa maski lutowniczej), a widoczność wszystkich pozostałych warstw jest wyłączona.

Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i pojawi się monit o wybranie footprintu. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Za pomocą kursora zaznacz wszystkie pady danego footprintu, klikając każdy z nich osobno lub przeciągając wokół nich prostokąt zaznaczenia.
  2. Kliknij prawym przyciskiem myszy — pojawi się okno dialogowe Assign/Group Parts. Użyj go, aby nadać footprintowi opis (np. DIP14), określić jego obrót i zdefiniować typ (Thru Holelub SMT).
  3. Po zdefiniowaniu właściwości footprintu zgodnie z potrzebami kliknij OK. Oprogramowanie wyszuka identyczne footprinty wyłącznie na tej samej warstwie, uwzględniając ich rozmiar, kształt i orientację. Wokół każdego identycznego elementu zostanie narysowany prostokąt z krzyżykiem przechodzącym przez jego środek. Prostokąty te zostaną dodane do nowej warstwy — Refdes_Top lub Refdes_Bottom — w zależności od tego, czy warstwa używana do tworzenia elementów znajduje się po stronie górnej, czy dolnej. Warstwa ta zostanie dodana do listy warstw w panelu CAMtastic.
  4. Kontynuuj zaznaczanie i grupowanie kolejnych footprintów albo kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • Nie można grupować elementów, które zostały już zgrupowane. Dlatego zaznaczenie zgrupowanego footprintu i nadanie mu nowego opisu nie spowoduje żadnej zmiany. Można jednak dodać footprint tego samego typu do listy elementów, zaznaczając go i nadając mu taki sam opis.
  • Informacje o elementach są wyświetlane w oknie dialogowym Export Part Centroids (File » Export » Part Centroids).

Przypisywanie oznaczeń referencyjnych

Polecenie Tools » Parts » Assign Ref Designators z menu głównego służy do przypisywania oznaczeń referencyjnych wszystkim elementom, które zostały pomyślnie utworzone lub zgrupowane w bieżącym dokumencie projektu.

Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i pojawi się monit o wybranie elementu. Ustaw kursor nad środkiem krzyżyka w zgrupowanym elemencie i kliknij. Okno Enter Value pojawi się okno dialogowe, w którym można wprowadzić oznaczenie referencyjne, które ma zostać przypisane do danej części. Po wprowadzeniu wymaganego oznaczenia i kliknięciu OK oznaczenie pojawi się na środku krzyżyka danej części.

Kontynuuj przypisywanie oznaczeń referencyjnych do pozostałych części w projekcie lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby zakończyć.

  • Oznaczenia referencyjne mogą zawierać dowolne litery i cyfry. Można używać podkreśleń, ale spacje i inne znaki są niedozwolone. Oznaczenie może zawierać wyłącznie małe litery.
  • Stosowanie oznaczeń alfanumerycznych umożliwia automatyczne zwiększanie numeracji. Na przykład wprowadzenie u1 jako pierwszego oznaczenia spowoduje, że podczas umieszczania drugiego oznaczenia automatycznie dostępne będzie oznaczenie u2 i tak dalej. Może to być bardzo przydatne podczas przypisywania oznaczeń do części tego samego komponentu.
  • Informacje o oznaczeniu referencyjnym zostaną dodane do listy części w oknie dialogowym Export Part Centroids (File » Export » Part Centroids).

Konwersja padów typu flash na pady typu homebase

Polecenie Tools » SMT Stencil » Homebase Pad Conversion z menu głównego służy do konwersji pary padów typu flash na pad typu homebase. Pady typu homebase służą do optymalizacji powierzchni pasty lutowniczej nakładanej przez szablon SMT na każdy pad.

Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i nastąpi przejście do trybu konwersji. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Wybierz początkową parę padów typu flash do konwersji. W tym celu umieść kursor nad każdym padem z pary i kliknij.
  2. Kliknij prawym przyciskiem myszy, aby otworzyć okno dialogowe Flash - Homebase Conversion. W tym oknie możesz:
    • Zdefiniować pad typu homebase, określając kierunek i stopień ścięcia każdego z padów w parze.
    • Wybrać, czy wynikowe pady typu homebase mają zostać narysowane na tej samej warstwie, na nowej warstwie czy na jednej z istniejących warstw bieżącego dokumentu.
    • W oknie dialogowym dostępne są również inne opcje konwersji, w tym możliwość ustawienia tolerancji padów typu flash podczas wyszukiwania par padów zgodnych z początkowo wybraną parą oraz określenia, czy stare pady mają zostać zachowane, czy całkowicie usunięte.
  3. Po odpowiednim ustawieniu opcji kliknięcie OK  spowoduje powrót do głównego okna projektu i wyświetlenie monitu o zaznaczenie całego obszaru, który ma zostać objęty konwersją. Przeciągnij ramkę zaznaczenia wokół całego projektu, a po zaznaczeniu obszaru kliknij prawym przyciskiem myszy. Zaznaczone obiekty zostaną porównane z początkowo wybraną parą padów, a wszystkie znalezione pasujące pary zostaną przekształcone w pady typu homebase.
  4. Kontynuuj konwersję kolejnych par padów typu flash na pady typu homebase lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • Pady w początkowej parze padów typu flash mogą różnić się kształtem lub rozmiarem. Do obliczenia rozmiaru pada typu homebase zostanie użyty mniejszy z nich.
  • Po konwersji każdy pad typu homebase jest traktowany jako pojedynczy obiekt.

Dodawanie pasków kleju epoksydowego

Polecenie Tools » SMT Stencil » Add Epoxy Bars z menu głównego służy do dodawania paska kleju epoksydowego między padami we wszystkich wystąpieniach wybranej pary padów typu flash w bieżącym dokumencie.

Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w mały kwadrat i nastąpi przejście do trybu dodawania pasków kleju epoksydowego. Procedura obejmuje następujące czynności:

  1. Wybierz początkową parę padów typu flash. W tym celu umieść kursor nad każdym padem z tej pary i kliknij.
  2. Kliknij prawym przyciskiem myszy, aby otworzyć okno dialogowe Add Epoxy Bars. W tym oknie możesz:
    • Zdefiniować szerokość i wysokość paska kleju epoksydowego w odniesieniu do jego położenia między dwoma padami.
    • Wybrać, czy wynikowe paski kleju epoksydowego mają zostać narysowane na tej samej warstwie, na nowej warstwie czy na jednej z istniejących warstw bieżącego dokumentu.
    • W oknie dialogowym dostępne są również inne opcje konwersji, w tym możliwość ustawienia tolerancji padów typu flash podczas wyszukiwania par padów zgodnych z początkowo wybraną parą oraz określenia, czy stare pady mają zostać zachowane, czy całkowicie usunięte.
  3. Po odpowiednim ustawieniu opcji kliknięcie OK  spowoduje powrót do głównego okna projektu i wyświetlenie monitu o zaznaczenie całego obszaru, który ma zostać objęty konwersją. Przeciągnij ramkę zaznaczenia wokół całego projektu, a po zaznaczeniu obszaru kliknij prawym przyciskiem myszy. Zaznaczone obiekty zostaną porównane z początkowo wybraną parą padów, a między padami każdej znalezionej pasującej pary zostanie umieszczony pasek kleju epoksydowego.
  4. Kontynuuj dodawanie pasków kleju epoksydowego lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby zakończyć.
  • Parametr Gap Factor paska kleju epoksydowego określa szerokość i wysokość paska między dwoma padami. Szerokość jest zależna od poziomej odległości między padami (mierzonej od ich wewnętrznych krawędzi). Wysokość jest zależna od pionowego zakresu zajmowanego przez pady (mierzonego od górnej krawędzi wyżej położonego pada do dolnej krawędzi niżej położonego pada). W tych polach można wprowadzać wyłącznie wartości od 10 do 100 procent.
  • Jeśli to polecenie zostanie użyte dwukrotnie podczas jednej sesji projektowej, okno dialogowe Add Epoxy Bars pojawi się tylko wtedy, gdy początkowa para padów będzie inna niż para wybrana przy pierwszym uruchomieniu polecenia. W przeciwnym razie przyjmuje się, że mają zostać zastosowane te same ustawienia, i od razu pojawi się monit o zaznaczenie obszaru konwersji.

Tworzenie i używanie makra

Aby zarejestrować nowe makro obejmujące czynności wykonywane w bieżącym dokumencie, wybierz polecenie Macro » Start Recording z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Create New Macro File. W tym oknie określ lokalizację i nazwę pliku skryptu nowego makra. Po kliknięciu Open nastąpi przejście do trybu rejestrowania. Wszystkie czynności wykonywane w edytorze CAMtastic będą rejestrowane, a odpowiadające im wiersze skryptu będą dodawane do pliku makra (*.bas).

Po wykonaniu wszystkich czynności, które mają zostać uwzględnione w makrze, użyj polecenia Macro » Stop Recording, aby wyjść z trybu rejestrowania. Bieżąca sesja rejestrowania makra zostanie zakończona, a wygenerowany plik skryptu makra zostanie automatycznie otwarty jako aktywny dokument w głównym oknie projektu. Wygenerowany plik pojawi się w panelu Projects jako dokument niezależny. Używanym językiem skryptowym jest Enable Basic.

Aby edytować wygenerowany skrypt makra, użyj polecenia Macro » Edit Script. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Open Macro File. W tym oknie odszukaj i otwórz plik makra (*.bas), który chcesz edytować. Plik makra zostanie otwarty jako aktywny dokument w głównym oknie projektu. Następnie możesz odpowiednio zmodyfikować skrypt.

Aby uruchomić określony skrypt makra, wybierz Macro » Run Script z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Open Macro File. Użyj tego okna, aby odszukać plik makra (*.bas), które chcesz uruchomić. Po kliknięciu Open makro zostanie uruchomione, a zawarte w nim polecenia zostaną wykonane.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents