Streamlining Board Design Documentation with Draftsman

W skrócie

Ten artykuł pokazuje, jak korzystać z narzędzia Draftsman w Altium Designer, aby tworzyć przejrzystą dokumentację projektu płytki, gotową do przekazania do produkcji — od utworzenia nowego dokumentu i konfiguracji arkuszy po umieszczanie widoków rysunkowych, wymiarów, adnotacji i tabel oraz generowanie plików wyjściowych. Dowiesz się w praktyce, jak Draftsman pobiera dane z projektu PCB, obsługuje dokumenty wielostronicowe i pomaga tworzyć rysunki produkcyjne i montażowe za pomocą narzędzi automatycznych i ręcznych. Jeśli szukasz przystępnego przewodnika, który pomoże Ci sprawniej porządkować i tworzyć dokumentację płytki w Altium Designer, ten artykuł będzie dobrym punktem wyjścia. Czytaj dalej, aby poznać cały proces.

- Dowiedz się, jak tworzyć i konfigurować dokumenty oraz arkusze Draftsman, w tym szablony, ustawienia źródeł danych, jednostki i opcje stron.
- Zobacz, jakie widoki rysunkowe, wymiary, adnotacje, elementy graficzne i tabele możesz umieszczać, aby tworzyć kompletną dokumentację.
- Poznaj dostępne opcje generowania dokumentacji wyjściowej, w tym drukowanie i eksport dokumentów Draftsman do formatów PDF lub DXF.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Draftsman oferuje zaawansowane, a zarazem elastyczne środowisko edycji graficznej do tworzenia dokumentacji produkcyjnej projektu. Oparty na dedykowanym formacie plików i zestawie narzędzi rysunkowych system Draftsman umożliwia interaktywne łączenie rysunków wykonawczych i montażowych z niestandardowymi szablonami, adnotacjami, wymiarami, odnośnikami i uwagami. Umożliwia automatyczne umieszczanie rysunków montażowych i wykonawczych na żądanie oraz zawiera szeroką gamę narzędzi do ręcznego rysowania, które pozwalają dodawać ważne szczegóły do wielostronicowych dokumentów.

Umieszczaj widoki rysunkowe, obiekty i automatyczne adnotacje w jedno- lub wielostronicowych dokumentach Draftsman.
Umieszczaj widoki rysunkowe, obiekty i automatyczne adnotacje w jedno- lub wielostronicowych dokumentach Draftsman.

Aby korzystać z funkcji Draftsman w Altium Designer, należy zainstalować rozszerzenie Draftsman. To rozszerzenie jest domyślnie instalowane wraz z Altium Designer. Można je również ręcznie zainstalować lub usunąć.

Więcej informacji o zarządzaniu rozszerzeniami można znaleźć na stronie Extending Your Installation (Altium Designer Develop, Altium Designer Agile, Altium Designer).

Tworzenie rysunków za pomocą Draftsman jest obsługiwane w projektach PCB, układów wielopłytkowych i wiązek przewodów. Ta strona dokumentacji i jej podstrony zawierają informacje o ogólnych zasadach pracy z Draftsman oraz funkcjach przeznaczonych do projektów PCB.

Informacje o funkcjach Draftsman przeznaczonych do projektów układów wielopłytkowych i wiązek przewodów można znaleźć na następujących stronach:

Konfigurowanie dokumentu Draftsman

Aby rozpocząć tworzenie rysunku, dodaj nowy dokument Draftsman do projektu PCB. W tym celu kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję projektu w panelu Projects i wybierz polecenie Add New to Project » Draftsman Document z menu kontekstowego. Otworzy się okno dialogowe New Document, w którym można wybrać wstępnie zdefiniowany szablon dokumentu lub opcję [Default] tworzącą pusty dokument A4. Po kliknięciu OK w obszarze projektowania pojawi się nowy dokument Draftsman.

Nowo utworzony dokument Draftsman będzie aktywnym dokumentem w obszarze projektowania.
Nowo utworzony dokument Draftsman będzie aktywnym dokumentem w obszarze projektowania.

Opcje dokumentu Draftsman konfiguruje się w panelu Properties, gdy w obszarze projektowania nie jest zaznaczony żaden obiekt. Główne opcje dotyczące całego dokumentu Draftsman konfiguruje się na karcie General tego panelu:

  • Opcje siatki i przyciągania (sekcja General) — umożliwiają skonfigurowanie widocznej siatki i sposobu przyciągania, który ułatwia umieszczanie i przesuwanie obiektów na arkuszach dokumentu.

  • Opcje danych źródłowych (sekcja Source) — umożliwiają wybranie źródłowego dokumentu PCB dla bieżącego dokumentu, domyślnego wariantu projektu oraz skali używanej dla nowo umieszczanych widoków.

  • Jednostki i precyzja (sekcja Units) — umożliwiają wybranie jednostek podstawowych i dodatkowych oraz precyzji standardowych wymiarów i tolerancji wymiarowych w dokumencie.

Skonfiguruj opcje dokumentu Draftsman w panelu Properties.
Skonfiguruj opcje dokumentu Draftsman w panelu Properties.

Dokumenty Draftsman mogą zawierać wiele arkuszy (stron). Arkusze można dodawać do bieżącego dokumentu i z niego usuwać za pomocą poleceń Tools » Add New Sheet i Tools » Remove Sheet z menu głównego.

Ustawienia poszczególnych arkuszy w dokumencie Draftsman można określić na karcie Page Options panelu Properties, gdy w obszarze projektowania nie jest zaznaczony żaden obiekt. Skonfiguruj Formatting and Size, a także Margins and Zones dla bieżącego arkusza. Możesz wybrać dostępny Template, wybrać rozmiar arkusza Standard lub zdefiniować rozmiar Custom.

Skonfiguruj opcje poszczególnych arkuszy na karcie Page Options panelu Properties.
Skonfiguruj opcje poszczególnych arkuszy na karcie Page Options panelu Properties.

Draftsman pobiera dane projektu bezpośrednio z dokumentu PCB. Po zmianie danych PCB można odświeżyć dane w dokumencie Draftsman, wybierając polecenie Tools » Import Changes From <PCBDocumentName>.PcbDoc z menu głównego.

Więcej informacji można znaleźć na stronie Konfigurowanie dokumentu Draftsman.

Umieszczanie widoków rysunkowych

Draftsman udostępnia szeroki wybór widoków rysunkowych: widok montażowy płytki, widok wykonawczy płytki, widok przekroju płytki, rysunek wierceń, widok komponentu itp.

Aby umieścić widok rysunkowy, wybierz polecenie odpowiadające wymaganemu typowi widoku z menu głównego Place: Board Assembly View, Board Fabrication View, polecenie z menu Additional View lub Layer Stack Legend.

Umieszczaj widoki rysunkowe za pomocą poleceń z menu głównego Place.
Umieszczaj widoki rysunkowe za pomocą poleceń z menu głównego Place.

  • Po wybraniu polecenia umieszczania widoku zostanie włączony tryb umieszczania, sygnalizowany kursorem krzyżowym i widokiem pod kursorem. Kliknij w obszarze projektowania, aby umieścić widok.

  • Po wybraniu polecenia Board Section View lub Board Detail View określ odpowiednio położenie linii przekroju na widoku montażowym płytki lub obszar widoku szczegółowego na umieszczonym widoku rysunkowym obsługiwanego typu.

Po umieszczeniu widoku rysunkowego jego właściwości można skonfigurować w panelu Properties, gdy widok jest zaznaczony w obszarze projektowania.

Arkusz dokumentu Draftsman z kilkoma umieszczonymi widokami: widokiem montażowym płytki i utworzonym na jego podstawie widokiem przekroju płytki oraz widokiem wykonawczym płytki i utworzonym na jego podstawie widokiem szczegółowym płytki.
Arkusz dokumentu Draftsman z kilkoma umieszczonymi widokami: widokiem montażowym płytki i utworzonym na jego podstawie widokiem przekroju płytki oraz widokiem wykonawczym płytki i utworzonym na jego podstawie widokiem szczegółowym płytki.

Więcej informacji można znaleźć na stronie Praca z widokami.

Wymiarowanie i dodawanie adnotacji do rysunku

Aby umożliwić dodawanie ważnych szczegółów do rysunków, Draftsman udostępnia dodatkowe narzędzia do adnotacji i wymiarowania.

  • Aby wskazać długości, rozmiary i kąty obrysów obiektów lub odległości między obiektami, na widokach płytki można umieszczać oznaczenia wymiarowe. Użyj grupy poleceń umieszczania wymiarów w menu głównym Place, aby wybrać wymagany typ wymiaru.

  • Aby dodawać ważne informacje do rysunków, można korzystać z dodatkowych narzędzi do adnotacji, takich jak odnośnik, symbol struktury powierzchni i automatyczna lista uwag. Użyj poleceń menu Place » Annotation dostępnego w menu głównym, aby wybrać wymagane narzędzie do adnotacji.

  • Do umieszczania w dokumencie rysunkowym podstawowych elementów rysunkowych o dowolnej formie dostępny jest również zestaw narzędzi graficznych. Użyj grupy poleceń umieszczania obiektów graficznych w menu głównym Place, aby wybrać wymagany typ obiektu.

Umieszczaj wymiary, adnotacje i elementy graficzne za pomocą poleceń z menu głównego Place.
Umieszczaj wymiary, adnotacje i elementy graficzne za pomocą poleceń z menu głównego Place.

Arkusz dokumentu Draftsman z kilkoma umieszczonymi wymiarami i elementami adnotacji: wymiarami liniowymi, wymiarem promienia, skalami osi X i Y, odnośnikami, znacznikami środka i uwagą.
Arkusz dokumentu Draftsman z kilkoma umieszczonymi wymiarami i elementami adnotacji: wymiarami liniowymi, wymiarem promienia, skalami osi X i Y, odnośnikami, znacznikami środka i uwagą.

Więcej informacji można znaleźć na stronach Praca z adnotacjami, Praca z wymiarami i Narzędzia graficzne.

Umieszczanie tabel

Edytor Draftsman udostępnia szereg tabel, których dane są pobierane bezpośrednio z odpowiedniego dokumentu źródłowego projektu. Dostępne są: zestawienie materiałowe (BOM), tabela otworów, tabela linii transmisyjnych oraz tabela ogólna, którą można wypełnić własnymi danymi. Aby wybrać wymagany typ tabeli, użyj grupy poleceń wstawiania tabel w menu głównym Place.

Wstawiaj tabele za pomocą poleceń z menu głównego Place.
Wstawiaj tabele za pomocą poleceń z menu głównego Place.

Arkusz dokumentu Draftsman ze wstawioną tabelą BOM (podzieloną na dwie strony).
Arkusz dokumentu Draftsman ze wstawioną tabelą BOM (podzieloną na dwie strony).

Więcej informacji znajdziesz na stronie Praca z tabelami.

Generowanie plików wyjściowych

Dokumenty Draftsman można drukować lub generować jako pliki wyjściowe.

  • Dokument Draftsman można dodać do pliku Output Job. Dla dodanego dokumentu wyjściowego skonfiguruj opcje drukowania i przypisz go do kontenera PDF lub zadania drukowania.

    Pliki Output Job usprawniają przygotowywanie plików wyjściowych projektów oraz ich późniejsze generowanie przy użyciu procesu wydawania projektu zapewniającego wysoką integralność danych, ale aktywny dokument Draftsman można również wydrukować bezpośrednio z edytora Draftsman za pomocą polecenia File » Print z menu głównego.

  • Aby wyeksportować dokument Draftsman do jedno- lub wielostronicowego pliku PDF (zależnie od struktury dokumentu), wybierz File » Export to PDF z menu głównego, a następnie w otwartym oknie dialogowym Save As określ nazwę i lokalizację pliku.

  • Dokumenty Draftsman można eksportować do formatu DXF. Umożliwia to eksportowanie dokumentów Draftsman w formacie wektorowym. Wybierz polecenie File » Export to Dxf z menu głównego, a następnie w otwartym oknie dialogowym Save As określ nazwę i lokalizację pliku.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents