Tworzenie rysunku produkcyjnego
W skrócie
- Skonfiguruj dokument Draftsman dla zespołu wielopłytkowego i zapisz szablony rysunków produkcyjnych do wielokrotnego użytku.
- Aktualizuj rysunki zgodnie ze zmianami w zespole i poruszaj się po dokumentach wieloarkuszowych.
- Umieszczaj i dostosowuj widoki zespołu oraz przekroje, w tym ich skalę, tytuły, widoczność i położenie płaszczyzn cięcia.
Po ukończeniu zespołu wielopłytkowego (dowiedz się więcej) można utworzyć rysunek produkcyjny i dodać do niego wymagane adnotacje. Rysunek produkcyjny projektu wielopłytkowego tworzy się w edytorze Draftsman.
Konfigurowanie dokumentu rysunku produkcyjnego
Aby utworzyć rysunek produkcyjny projektu wielopłytkowego, należy dodać do projektu nowy dokument Draftsman (*.MbDwf). W tym celu kliknij prawym przyciskiem myszy wpis projektu w panelu Projects, a następnie wybierz Add New to Project » Draftsman Document z menu kontekstowego (lub użyj polecenia File » New » Draftsman Document z menu głównego). W otwartym oknie dialogowym New Document wybierz odpowiedni dostępny szablon rysunku produkcyjnego i upewnij się, że wybrano prawidłowe Project oraz Document zespołu wielopłytkowego.

Dodaj nowy dokument Draftsman do projektu wielopłytkowego za pomocą panelu Projects i okna dialogowego New Document.
Tworzenie szablonu rysunku produkcyjnego
Szablon rysunku produkcyjnego określa zawartość dokumentu rysunku produkcyjnego oraz (opcjonalnie) właściwości jego stylu.
Aby utworzyć nowy szablon dokumentu rysunku produkcyjnego:
-
Gdy projekt wielopłytkowy jest aktywnym projektem, utwórz nowy dokument rysunku produkcyjnego, wybierając polecenie File » New » Draftsman Document z menu głównego.
-
Zdefiniuj zawartość szablonu. Szablon obsługuje dokumenty wielostronicowe, dane głównych atrybutów dokumentu (tabele i listy, typy rysunków itp.), ustawienia stron oraz elementy niezależne od zawartości projektu wielopłytkowego. Szablon arkusza może służyć do określenia formatu graficznego nowego lub istniejącego dokumentu rysunku i jest również zapisywany jako część szablonu dokumentu rysunku produkcyjnego.
Wielostronicowy dokument rysunku produkcyjnego zazwyczaj zawiera widoki zespołu wielopłytkowego i tabele BOM. Podczas zapisywania go jako szablonu dokumentu wielopłytkowego Draftsman dane z bieżącego projektu wielopłytkowego są zachowywane w celu zdefiniowania „szkieletu” zawartości rysunku.
-
Wybierz polecenie File » Save Copy As lub File » Save As z menu głównego. W wyświetlonym oknie dialogowym Save przejdź do lokalnego folderu szablonów swojej instalacji Altium Designer (określonego w polu Local Templates folder u dołu strony Data Management – Templates w oknie dialogowym Preferences;
C:\Users\Public\Documents\Altium\AD<Solution/Version>\Templatesw przypadku instalacji domyślnej), wprowadź żądaną nazwę szablonu i wybierz Altium Draftsman MultiBoard Document Templates (*.MbDot) z listy rozwijanej Save as type.Po kliknięciu Save zawartość i atrybuty istniejącego dokumentu rysunku, z wyjątkiem tych powiązanych z danymi pobranymi z projektu wielopłytkowego, zostaną zapisane jako szablon dokumentu rysunku produkcyjnego. Jeśli źródłowy dokument rysunku ma określony styl strony (na przykład zastosowany za pomocą szablonu arkusza), te elementy graficzne i atrybuty zostaną zapisane wraz z nowym szablonem dokumentu rysunku produkcyjnego.
Gdy szablon zostanie następnie użyty do utworzenia nowego dokumentu rysunku produkcyjnego, dane projektu zostaną wczytane do szkieletu w miejsce danych szablonu, odtwarzając w ten sposób format dokumentu i typ jego zawartości.
Opcje dokumentu rysunku produkcyjnego można skonfigurować w panelu Properties w trybie Document Options, który jest aktywny, gdy w obszarze projektowym dokumentu nie jest zaznaczony żaden obiekt. Więcej informacji można znaleźć na stronie Konfigurowanie dokumentu Draftsman.
Praca z widokami
W dokumencie rysunku produkcyjnego można umieszczać widoki zespołu wielopłytkowego zawartego w tym projekcie.
Widok zespołu wielopłytkowego
Widok zespołu wielopłytkowego (Place » Multiboard View) to automatycznie generowana kompozycja graficzna obrysów części tworzących zespół wielopłytkowy (*.MbaDoc).

Dwa umieszczone widoki przedstawiające zespół wielopłytkowy z góry i z przodu
Właściwości umieszczonego widoku zespołu wielopłytkowego można skonfigurować w panelu Properties po zaznaczeniu widoku w obszarze projektowym
Skala |
|
| Scale, Use Custom Scale |
Użyj tych opcji, aby skonfigurować skalę widoku. Więcej informacji można znaleźć na stronie Praca z widokami. |
Tytuł |
|
| Title, Location, Font |
Użyj tych opcji, aby skonfigurować tytuł widoku. Więcej informacji można znaleźć na stronie Praca z widokami. |
Styl |
|
| Line Style | Użyj list rozwijanych, aby wybrać grubość i styl linii obramowania/obrysu widoku. Dostępne opcje są zdefiniowane w sekcji Line Styles panelu Properties, gdy w obszarze projektowania nie jest zaznaczony żaden obiekt. Więcej informacji znajdziesz na stronie Konfigurowanie dokumentu Draftsman. Użyj powiązanego przycisku koloru, aby określić kolor linii. |
Właściwości |
|
| View Side | Kierunek patrzenia używany do przedstawienia rysunku płytki. Użyj menu rozwijanego, aby wybrać jeden z predefiniowanych kierunków patrzenia. |
| |
Kliknij przycisk, aby otworzyć okno dialogowe Parts, w którym można zarządzać widocznością części tworzących zespół w wybranym widoku |
Widok przekroju
Widok przekroju przedstawia profil lub rysunek przekrojowy wykonany w wyznaczonym miejscu przecięcia umieszczonego widoku zespołu wielopłytkowego. Generator widoków przekroju wykorzystuje dostępne dane 3D bieżącego zespołu wielopłytkowego, aby utworzyć niezależny rysunek przekroju wyrównany do wyznaczonego miejsca przecięcia. Na podstawie jednego widoku zespołu wielopłytkowego można utworzyć dowolną liczbę widoków przekroju.

Dwa umieszczone widoki przekroju utworzone na podstawie tego samego widoku zespołu wielopłytkowego
Widok przekroju umieszcza się w dokumencie rysunku produkcyjnego w następujący sposób:
-
Wybierz polecenie umieszczania widoku przekroju (Place » Additional Views » Section View).
-
Umieść kursor nad widokiem zespołu wielopłytkowego. Pionowa linia cięcia (początkowo
A-A) będzie podążać za ruchem kursora — użyjSpacebar, aby przełączać się między pionową a poziomą linią cięcia. -
Kliknij, aby ustawić położenie linii cięcia.
-
Przesuń kursor na jedną ze stron linii, aby ustawić kierunek patrzenia (wskazywany przez strzałki linii cięcia), a następnie kliknij, aby potwierdzić.
-
Przeciągnij nowy widok przekroju i umieść go w żądanym miejscu.
Po zaznaczeniu umieszczonego widoku przekroju w obszarze projektowania można graficznie modyfikować jego położenie, rozmiar i punkt docelowy. Widok umożliwia korzystanie z różnych trybów edycji graficznej:
-
Click, Hold&Draggrafikę widoku przekroju, aby zmienić jego położenie. -
Click, Hold&Draguchwyt skalowania (węzeł) widoku przekroju, znajdujący się w prawym górnym rogu jego obrysu, aby zmienić rozmiar wyświetlanego widoku. -
Click, Hold&Draglinię cięcia widoku przekroju (poza jej węzłami), aby zmienić położenie przekroju przez zespół. -
Click, Hold&Dragjeden z węzłów linii cięcia widoku przekroju, aby zmienić zakres przekroju przez zespół. -
Podczas przeciągania linii cięcia lub jej węzła użyj
Spacebar, aby zmienić Positioning Mode (Horizontal lub Vertical).
Właściwości umieszczonego widoku przekroju, w tym styl jego prezentacji na rysunku, kierunek patrzenia i oznaczenia, można skonfigurować w panelu Properties, gdy widok jest zaznaczony w obszarze projektowania
Skala |
|
| Scale, Use Custom Scale |
Użyj tych opcji, aby skonfigurować skalę widoku. Więcej informacji znajdziesz na stronie Praca z widokami. |
Tytuł |
|
| Title, Location, Font |
Użyj tych opcji, aby skonfigurować tytuł widoku. Więcej informacji znajdziesz na stronie Praca z widokami. |
Styl |
|
| Cutting Line | Użyj list rozwijanych, aby wybrać grubość i styl linii wskaźników widoku zakończonych strzałkami. Dostępne opcje są zdefiniowane w sekcji Line Styles panelu Properties, gdy w obszarze projektowania nie jest zaznaczony żaden obiekt. Więcej informacji znajdziesz na stronie Konfigurowanie dokumentu Draftsman. Użyj powiązanego przycisku koloru, aby określić kolor linii. |
| Connector Line | Użyj list rozwijanych, aby wybrać grubość i styl linii cięcia widoku, która znajduje się między wskaźnikami przekroju zakończonymi strzałkami (i przechodzi przez widok zespołu płytek). Dostępne opcje są zdefiniowane w sekcji Line Styles panelu Properties, gdy w obszarze projektowania nie jest zaznaczony żaden obiekt. Więcej informacji znajdziesz na stronie Konfigurowanie dokumentu Draftsman. Użyj powiązanego przycisku koloru, aby określić kolor linii. |
| Arrow Style | Użyj dostępnych opcji, aby skonfigurować wskaźnik przekroju.
|
| Board Cut Fill Style | Użyj tych opcji, aby skonfigurować wyświetlanie wzoru i koloru wypełnienia płytki w przekroju. Próbka wzoru pokazuje jego podgląd zgodnie ze skonfigurowanymi ustawieniami. Użyj powiązanych przycisków kolorów, aby określić kolory wypełnienia i kreskowania. Wybierz powiązany przycisk
|
Właściwości |
|
| Label | Ciąg tekstowy lub znak używany jako nazwa etykiety widoku wyświetlana jako oznaczenie przekroju. |
| Rotation | Kąt obrotu, pod którym wyświetlany jest widok przekroju względem źródłowego widoku zespołu wielopłytkowego. Użyj menu rozwijanego, aby wybrać jedną z predefiniowanych wartości w odstępach co 90°. |
| Positioning Mode | Orientacja X/Y płaszczyzny przekroju: Horizontal lub Vertical. |
| Flip View Direction | Po włączeniu tej opcji orientacja widoku przekroju (kierunek, z którego jest „oglądany”) zostaje odwrócona. Strzałki wskazujące kierunek linii cięcia zmienią się odpowiednio. |
| Slice Section | Po włączeniu tej opcji obiekty za linią cięcia zostają ukryte. Usuwa to obiekty tła z widoku, tworząc rzeczywisty widok przekroju płytki. |
| Display Mode | Styl wyświetlania strzałek wskaźnika cięcia, określający ich położenie za (Standard) lub przed (Alternative) linią cięcia. |
| Show Connector Line | Po włączeniu tej opcji linia cięcia jest widoczna. |
Widok szczegółowy płytki
Widok szczegółowy płytki to niezależny, powiększony widok określonego obszaru widoku zespołu wielopłytkowego. Widok szczegółowy płytki można utworzyć dla obszaru o kształcie koła lub prostokąta.

Dwa umieszczone widoki szczegółowe płytki (z obszarami w kształcie koła i prostokąta) utworzone na podstawie tego samego widoku zespołu wielopłytkowego
Aby utworzyć widok szczegółowy płytki:
-
Wybierz polecenie umieszczania widoku szczegółowego płytki (Place » Additional Views » Board Detail View » Circle area detail view lub Place » Additional Views » Board Detail View » Rectangle area detail view, zależnie od wymaganego kształtu widoku).
-
Kliknij punkt w widoku zespołu wielopłytkowego, aby określić środek docelowego obszaru widoku szczegółowego płytki.
-
Przesuń mysz, a następnie kliknij, aby określić promień (dla widoku kołowego) lub narożnik (dla widoku prostokątnego) obszaru widoku (obszaru źródłowego widoku szczegółowego płytki). Widok zostanie dołączony do kursora.
-
Kliknij ponownie, aby ustalić położenie powiększonego widoku szczegółowego płytki.
Zarówno widok szczegółowy płytki, jak i jego obszar źródłowy oraz jego rozmiar można modyfikować graficznie. Aby włączyć tryb edycji graficznej, kliknij dowolną część reprezentacji graficznej, w tym powiększony widok szczegółowy płytki, obwód obszaru źródłowego, etykietę lub linię łączącą/linię odniesienia.
-
Click, Hold&Dragsam widok szczegółowy płytki (powiększony widok obszaru źródłowego), aby zmienić jego położenie. -
Najedź kursorem na etykietę lub linię łączącą/linię odniesienia (kursor zmieni się w krzyżyk przenoszenia – , a następnie
Click, Hold&Drag, aby zmienić położenie obszaru źródłowego widoku. -
Najedź kursorem na obrys obszaru źródłowego (kursor zmieni się w krzyżyk zmiany rozmiaru – , a następnie
Click, Hold&Drag, aby zmienić rozmiar obszaru źródłowego widoku. -
Jeśli obiekt widoku szczegółowego płytki używa linii odniesienia etykiety (Display Mode ustawione na With Leader w panelu Properties), będzie wyświetlał uchwyt edycji, który można przeciągnąć, aby zmienić położenie linii odniesienia i jej etykiety.
Właściwości umieszczonego widoku szczegółowego płytki, w tym współczynnik powiększenia (skalę), etykiety i atrybuty linii, można skonfigurować w panelu Properties, gdy widok jest zaznaczony w obszarze projektowym
Skala |
|
| Scale, Use Custom Scale |
Użyj tych opcji, aby skonfigurować skalę widoku. Więcej informacji znajdziesz na stronie Praca z widokami. |
Tytuł |
|
| Title, Location, Font |
Użyj tych opcji, aby skonfigurować tytuł widoku. Więcej informacji znajdziesz na stronie Praca z widokami. |
Styl |
|
| Connection Line | Użyj list rozwijanych, aby wybrać grubość i wzór linii odniesienia etykiety (gdy opcja Display Line jest ustawiona na With Leader) lub linii łączącej obrys obszaru źródłowego z samym widokiem (gdy opcja Display Line jest ustawiona na Connected). Dostępne opcje są zdefiniowane w sekcji Line Styles panelu Properties, gdy żaden obiekt nie jest zaznaczony w obszarze projektowym. Więcej informacji znajdziesz na stronie Konfigurowanie dokumentu Draftsman. Użyj odpowiedniego przycisku koloru, aby określić kolor linii. |
| Source Border Line | Użyj list rozwijanych, aby wybrać grubość i wzór linii obrysu obszaru źródłowego widoku. Dostępne opcje są zdefiniowane w sekcji Line Styles panelu Properties, gdy żaden obiekt nie jest zaznaczony w obszarze projektowym. Więcej informacji znajdziesz na stronie Konfigurowanie dokumentu Draftsman. Użyj odpowiedniego przycisku koloru, aby określić kolor linii. |
| Detail Border Line | Użyj list rozwijanych, aby wybrać grubość i wzór linii obrysu powiększonego obszaru widoku. Dostępne opcje są zdefiniowane w sekcji Line Styles panelu Properties, gdy żaden obiekt nie jest zaznaczony w obszarze projektowym. Więcej informacji znajdziesz na stronie Konfigurowanie dokumentu Draftsman. Użyj odpowiedniego przycisku koloru, aby określić kolor linii. |
Właściwości |
|
| Label | Ciąg tekstowy lub znak używany jako nazwa etykiety widoku. Jest wyświetlany jako etykieta widoku, gdy opcja Display Line jest ustawiona na With Leader lub No Leader. |
| Rotation | Kąt, pod którym jest wyświetlany powiększony obszar, przy czym 0° odpowiada pierwotnemu kątowi widoku tego obszaru w źródłowym (docelowym) widoku rysunkowym. Wybierz z menu rozwijanego jedną z opcji orientacji widoku w odstępach co 90°. |
| Display Mode | Styl linii łączącej z obszarem źródłowym widoku. Użyj listy rozwijanej, aby wybrać styl Connected, With Leader lub No Leader. |
Realistyczny widok płytki
Realistyczny widok płytki (Place » Additional Views » Board Realistic View) to skalowalna wizualizacja 3D bieżącego zespołu wielopłytkowego. Po umieszczeniu widok początkowo przyjmuje bieżący widok 3D z edytora zespołów wielopłytkowych.

Umieszczony realistyczny widok płytki
Właściwości umieszczonego realistycznego widoku płytki można skonfigurować w panelu Properties, gdy widok jest zaznaczony w obszarze projektowym
Rozmiar |
|
| Width | Szerokość widoku. |
| Height | Wysokość widoku. |
| Maintain Aspect Ratio | Po włączeniu tej opcji proporcje obrazu zostaną zachowane podczas skalowania obiektu przez wprowadzenie nowej wartości Width lub Height albo przez przeciąganie uchwytów zaznaczenia obiektu w obszarze projektowym. |
Tytuł |
|
| Title, Location, Font |
Użyj tych opcji, aby skonfigurować tytuł widoku. Więcej informacji znajdziesz na stronie Praca z widokami. |
Właściwości |
|
| Rotation | Kąt obrotu używany do renderowania widoku, ustawiany za pomocą menu rozwijanego. |
| View Configuration | Kliknij przycisk |
Adnotacje i wymiarowanie rysunku
Dostępny jest szereg dodatkowych narzędzi do tworzenia adnotacji, wymiarowania i rysowania, które pozwalają dodawać istotne informacje do rysunku produkcyjnego. Obejmują one automatyczne systemy notatek i wyróżniania, a także narzędzia do wskazywania długości, rozmiarów i kątów obrysów obiektów lub odległości między wskazanymi obiektami. Dostępne są również tabele BOM oraz tabele ogólnego przeznaczenia.

).
).
).
).
).
.