Creating the Physical Multi-board Assembly

W skrócie

Przekształć logiczny projekt systemu w fizyczny zespół wielopłytkowy w Altium Designer. W tym artykule wyjaśniamy, jak utworzyć dokument zespołu, przenieść wskazane płytki i zespoły za pomocą zleceń zmian inżynierskich (ECO) oraz dodać kolejne płytki PCB, zespoły lub modele STEP. Omawiamy również blokowanie, aktualizowanie i edytowanie części, a także poruszanie się po elementach zespołu i ich podświetlanie za pomocą panelu Multiboard Assembly. Czytaj dalej, aby przejść od schematu systemu do fizycznego zespołu, którym łatwo zarządzać.

- Dowiedz się, jak utworzyć dokument zespołu wielopłytkowego i wczytać płytki wskazane w projekcie logicznym.
- Poznaj sposób dodawania kolejnych części i aktualizowania zawartości zespołu w miarę zmian w projektach podrzędnych.
- Sprawdź, jak blokować i edytować części, poruszać się po strukturze zespołu oraz podświetlać elementy w celu ich sprawdzenia.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Altium Designer umożliwia tworzenie zespołu wielu płytek, określanego jako multi-board assembly. Po zdefiniowaniu struktury logicznej systemu na schemacie wielopłytkowym (*.MbsDoc) fizyczny projekt wielopłytkowy jest tworzony przez przeniesienie projektu systemu do pustego dokumentu zespołu wielopłytkowego (*.MbaDoc). Proces ten powoduje wczytanie do edytora zespołu wielopłytkowego reprezentacji fizycznej (płytek PCB i innych zespołów wielopłytkowych), do której odwołuje się każdy blok logiczny na schemacie wielopłytkowym. Na tej stronie omówiono ten proces.

Aby dowiedzieć się więcej o etapie projektowania logicznego zespołu wielopłytkowego, zapoznaj się ze stroną Tworzenie logicznego projektu systemu.

Projekty wielopłytkowe i powiązane z nimi podprojekty można zapisywać w połączonej przestrzeni roboczej, gdzie mogą korzystać z funkcji kontroli wersji, udostępniania i zarządzania oferowanych przez przestrzeń roboczą Altium 365 lub przestrzeń roboczą Enterprise Server.

Informacje o przechowywaniu i udostępnianiu projektu wielopłytkowego w przestrzeni roboczej Altium 365 znajdziesz na stronie Projekty w przestrzeni roboczej.

Aby utworzyć nowy dokument zespołu wielopłytkowego:

  1. Dodaj nowy dokument zespołu wielopłytkowego (*.MbaDoc) do projektu wielopłytkowego, klikając prawym przyciskiem myszy pozycję projektu w panelu Projects, a następnie wybierając Add New to Project » Multi-board Assembly z menu kontekstowego.

    Każdy projekt wielopłytkowy może zawierać tylko jeden dokument zespołu wielopłytkowego.

  2. Zapisz nowy dokument zespołu wielopłytkowego (kliknij prawym przyciskiem myszy jego pozycję w panelu Projects i wybierz Save As z menu kontekstowego).

  3. Przenieś reprezentację logiczną systemu ze schematu wielopłytkowego do dokumentu zespołu wielopłytkowego — dowiedz się więcej.

  4. Jeśli obudowa jest dostępna, wczytaj ją do zespołu — dowiedz się więcej.

  5. Ustaw położenie każdego elementu w zespole — więcej informacji znajdziesz na stronie Ustawianie położenia i orientacji płytek.

  6. Połącz elementy w zespole za pomocą wiązań — więcej informacji znajdziesz na stronie Praca z wiązaniami.

Przykładowy zespół wielopłytkowy. Wiele połączonych płytek PCB umieszczonych w obudowie.
Przykładowy zespół wielopłytkowy. Wiele połączonych płytek PCB umieszczonych w obudowie.

Opening a Multi-board Assembly Created in Altium Designer 18

Zespoły wielopłytkowe utworzone w Altium Designer 18 muszą zostać zaimportowane ze względu na zmiany formatu pliku wymagane do obsługi silnika 3D i rozszerzonego zestawu funkcji. Po otwarciu dokumentu zespołu wielopłytkowego w starym formacie zostanie wyświetlone okno dialogowe Legacy document import.

Wybierz polecenie Design » Import w edytorze zespołu wielopłytkowego, aby wygenerować zlecenia zmian inżynierskich (ECO), które ponownie wczytają moduły podrzędne.

Pamiętaj, że ze względu na zmiany formatu pliku wymagane do obsługi rozszerzonego zestawu funkcji i silnika 3D zespołu wielopłytkowego zapisanego w nowszej wersji Altium Designer nie można otworzyć w Altium Designer 18.

Edytor zespołu wielopłytkowego wykorzystuje bibliotekę Open CASCADE do modelowania geometrii zespołu wielopłytkowego. Pamiętaj, że podczas otwierania starszego dokumentu zespołu wielopłytkowego (z poprzedniej wersji oprogramowania) utworzone wiązania zostaną usunięte (możesz wybrać między zachowaniem względnych położeń części zespołu a ustawieniem ich w jednej linii). Podczas otwierania możesz utworzyć kopię zapasową starszej wersji.

Ta funkcja jest w fazie otwartych testów beta i jest dostępna po włączeniu opcji System.MBAEngine.UseOpenCascade w oknie dialogowym ustawień zaawansowanych.

Altium Designer wykorzystuje bibliotekę Open CASCADE w wersji 7.9.0 do przetwarzania geometrii 3D.

Ta funkcja jest w fazie otwartych testów beta i jest dostępna po włączeniu opcji PCB.UseOpenCascade790 w oknie dialogowym ustawień zaawansowanych.

Przenoszenie projektu systemu do dokumentu zespołu wielopłytkowego

Projekt wielopłytkowy jest przenoszony ze schematu wielopłytkowego do dokumentu zespołu wielopłytkowego za pomocą jednego z następujących poleceń:

  • Design » Update Assembly - <MultiBoardAssemblyDocumentName>.MbaDoc z menu głównego edytora schematów wielopłytkowych.

  • Design » Import Changes From <MultiBoardProjectName>.PrjMbd z menu głównego edytora zespołu wielopłytkowego.

Po uruchomieniu jednego z tych poleceń oprogramowanie sprawdza każdy moduł na schemacie wielopłytkowym, identyfikuje płytkę PCB lub zespół wybrany dla każdego z projektów podrzędnych i przedstawia listę zmian wymaganych do dodania każdej z tych płytek do zespołu w oknie dialogowym Engineering Change Order.

Płytka z każdego projektu PCB jest wymieniona jako zmiana ECO i zostaje wczytana do edytora zespołu wielopłytkowego po wykonaniu zleceń ECO.
Płytka z każdego projektu PCB jest wymieniona jako zmiana ECO i zostaje wczytana do edytora zespołu wielopłytkowego po wykonaniu zleceń ECO.

Po kliknięciu przycisku  płytki i zespoły zostają wczytane do edytora zespołu wielopłytkowego. Każda płytka lub zespół jest umieszczany w obszarze projektowym w tej samej orientacji co w projekcie podrzędnym. Proces ten może zająć trochę czasu, ponieważ pełny zestaw danych każdej płytki PCB musi zostać przeanalizowany i wczytany.

Płytki tego zespołu wielopłytkowego wczytane do obszaru projektowego edytora zespołu wielopłytkowego, gotowe do ustawienia ich położenia.
Płytki tego zespołu wielopłytkowego wczytane do obszaru projektowego edytora zespołu wielopłytkowego, gotowe do ustawienia ich położenia.

  • Za pomocą opcji na stronie Zespół wielopłytkowy — Ogólne w oknie dialogowym Preferences możesz określić, czy mają być importowane swobodne bryły 3D z podrzędnych płytek PCB oraz czy pomijać import brył 3D o wysokości mniejszej niż określona wartość.

  • Użyj polecenia View » Toggle Units z menu głównego (lub skrótu Q), aby przełączać jednostki między imperialnymi a metrycznymi.

Dodawanie dodatkowych obiektów do zespołu wielopłytkowego

Do zespołu wielopłytkowego można również wczytać dodatkowe obiekty (oprócz płytek PCB wskazanych na schemacie wielopłytkowym). Dodatkowe obiekty można wczytać za pomocą menu Design lub przycisków znajdujących się u góry panelu Multi-board Assembly.

Każdy obiekt lub element zespołu wielopłytkowego jest określany jako part.

Użyj odpowiedniego polecenia lub przycisku, aby:

  • Insert PCB Part () — wstawić do tego zespołu kolejną płytkę PCB.

  • Insert MBA Part () — wstawić do tego zespołu kolejny zespół wielopłytkowy.

  • Insert STEP Part () — wstawić do tego zespołu model mechaniczny w formacie STEP.

  • Pamiętaj, że część jest wstawiana do zespołu wielopłytkowego jako pojedynczy obiekt. Jeśli na przykład wstawisz model STEP obudowy składającej się z górnej i dolnej połowy, nie będzie można manipulować tymi połowami niezależnie. W takiej sytuacji należy wstawić każdą połowę do zespołu osobno.

  • Wstawiony zespół lub płytka PCB jest not dodany do projektu wielopłytkowego (*.PrjMbd), dlatego nie jest widoczny jako element podrzędny tego projektu w panelu Projects.

Aktualizowanie lub edytowanie części zespołu

Blokowanie/odblokowywanie części

Aby zablokować/odblokować część, zaznacz ją, kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz polecenie Lock Selected Part/Unlock Selected Part z menu kontekstowego, aby zablokować/odblokować część (lub części połączone wiązaniami) w jej bieżącym położeniu w obszarze projektowym edytora zespołu. Możesz też kliknąć prawym przyciskiem myszy wpis części w panelu Multiboard Assembly, a następnie wybrać Locked.

  • Zablokowanej części nie można edytować ani przesuwać.

  • Zablokowane części są oznaczone ikoną kłódki w panelu Multiboard Assembly.

  • W przypadku zablokowanej pojedynczej części manipulator obiektu nie jest wyświetlany (więcej informacji o manipulatorze obiektu znajdziesz na stronie Pozycjonowanie i orientowanie płytek).

  • Zablokowanej części nie można połączyć wiązaniem, jeśli została wybrana jako część źródłowa (obiekt, który się przemieszcza — więcej informacji o łączeniu części wiązaniami znajdziesz na stronie Praca z wiązaniami).

Aktualizowanie części

Jeśli część lub bryła 3D dodana do zespołu została zaktualizowana, aktualizację można wczytać do zespołu wielopłytkowego, wykonując jedną z poniższych czynności:

  • Wybierz polecenie Edit » Update All Parts z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu obszaru projektowego i wybierz polecenie Update All Parts z menu kontekstowego (skrót: Shift+Ctrl+U), aby zaktualizować wszystkie części w aktywnym zespole wielopłytkowym najnowszymi danymi o układzie z odpowiadających im podrzędnych dokumentów PCB.

  • Zaznacz wymagane części i wybierz polecenie Edit » Update Selected Part z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu obszaru projektowego i wybierz polecenie Update Selected Part z menu kontekstowego (skrót: Ctrl+U), aby zaktualizować zaznaczone części w aktywnym zespole wielopłytkowym najnowszymi danymi o układzie z odpowiadających im podrzędnych dokumentów PCB.

  • Zaznacz wymaganą bryłę 3D i wybierz polecenie Edit » Update Selected 3D Body z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu obszaru projektowego i wybierz polecenie Update Selected 3D Body z menu kontekstowego, aby zaktualizować zaznaczone bryły 3D w aktywnym zespole wielopłytkowym najnowszymi danymi o układzie z odpowiadających im podrzędnych dokumentów PCB.

Edytowanie części

Sesję edycji zespołu lub PCB można uruchomić z poziomu edytora zespołu wielopłytkowego. Zaznacz wymaganą część i uruchom polecenie Edit » Edit Selected Part lub kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu obszaru projektowego i wybierz polecenie Edit Selected Part z menu kontekstowego (skrót: Ctrl+E). Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu edycji części, a widok zaznaczonej płytki PCB zostanie powiększony i wyśrodkowany (w miarę możliwości), tak aby wypełniała główne okno projektowe. Płytka będzie nadal wyświetlana w pełnych kolorach, a wszystkie pozostałe płytki zostaną wyszarzone (tylko do odczytu).

Wprowadź wymagane zmiany w rozmieszczeniu komponentów, korzystając z funkcji ręcznego rozmieszczania i/lub wyrównywania. Po zakończeniu edycji użyj polecenia Finish Part Editing (Ctrl+E). Widok obszaru projektowego zostanie ponownie dopasowany do wszystkich płytek w zespole, a edytowana płytka pozostanie zaznaczona.

Jeśli chcesz anulować edycję bez wprowadzania jakichkolwiek zmian, użyj polecenia Cancel Part Editing.

Nawigowanie po zespole wielopłytkowym i zarządzanie nim

Do nawigowania po zespole wielopłytkowym i zarządzania nim możesz użyć panelu Multiboard Assembly.

Panel przedstawia rozwijany widok drzewa całej struktury zespołu, obejmujący:

  • Dołączone płytki (PCB) i zespoły wielopłytkowe oraz komponenty, warstwy i sieci w obrębie każdej płytki PCB

  • Dołączone modele STEP

  • Inne dołączone zespoły wielopłytkowe

  • Wiązania utworzone między obiektami w zespole

Wyróżnianie elementów w zespole wielopłytkowym

Panel Multiboard Assembly umożliwia wyróżnianie elementów — część zaznaczona w drzewie jest wyróżniana w obszarze projektowym. Wyróżnianie działa dwukierunkowo w przypadku zaznaczeń na najwyższym poziomie drzewa zespołu. Na przykład stan zaznaczenia wpisów w panelu zmienia się w odpowiedzi na zaznaczenie obiektów najwyższego poziomu w obszarze projektowym. Z poziomu panelu zaznaczanie jest obsługiwane na wszystkich poziomach drzewa, na których ma to sens. Na przykład zaznaczenie pojedynczej sieci spowoduje wyróżnienie jej na całej płytce, ale zaznaczenie pojedynczej warstwy dielektrycznej nie spowoduje wyróżnienia tej warstwy. Do zaznaczania wielu elementów w panelu można używać standardowych skrótów systemu Windows Shift+Click lub Ctrl+Click.

Trzy płytki zaznaczone w obszarze projektowym są również wyróżnione w panelu.
Trzy płytki zaznaczone w obszarze projektowym są również wyróżnione w panelu.

Wyróżnianie z poziomu panelu to doskonały sposób na znalezienie konkretnej części lub przeanalizowanie przebiegu grupy sieci pod płytką rozszerzeń.

Sterowanie widocznością i przezroczystością części zespołu

Oprócz wyróżniania określonych części panel umożliwia również sterowanie widocznością i przezroczystością części aktualnie w nim zaznaczonych. Kliknij zaznaczone części prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz Visible lub Transparent z menu kontekstowego. Części ustawione jako przezroczyste staną się przejrzyste. Części z wyłączoną opcją Visible zostaną ukryte.

Javascript ID: MBA_Pnl_MultiboardAssembly_PartVisibility

Model STEP jest w pełni widoczny w zespole.

Ten sam model ustawiono jako przezroczysty.

Ten sam model został całkowicie ukryty.

Widocznością płytki PCB, komponentu PCB lub modelu STEP można również sterować bezpośrednio w obszarze projektowym.

  • W przypadku całego obiektu, takiego jak płytka PCB lub model STEP, zaznacz obiekt, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy, aby wyświetlić menu kontekstowe, i wybierz opcję Visible, aby ukryć obiekt. Aby przywrócić widoczność, użyj panelu Multi-board Assembly.

  • W przypadku komponentu PCB zaznacz płytkę PCB w obszarze projektowym, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz Edit Selected Part. Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy dowolny komponent na tej płytce i wybierz polecenie Visible lub Transparent z menu kontekstowego. Po zakończeniu konfigurowania widoczności komponentów na tej płytce kliknij ją ponownie prawym przyciskiem myszy i wybierz Finish Editing Part lub Cancel Editing Part.

Pomiar odległości

Polecenie Tools » Measure Distance z menu głównego (skrót: Ctrl+M) służy do pomiaru odległości między bryłami 3D w zespole wielopłytkowym. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu pomiaru. Pomiar wykonuje się następująco:

  1. Wybierz pierwszy obiekt 3D lub określoną ścianę tego obiektu. Gdy przesuniesz kursor nad obiekt 3D, który można wybrać, jego kolor się zmieni. Jeśli chcesz wybrać określoną ścianę obiektu, przytrzymaj klawisz Ctrl podczas przesuwania kursora — ściana znajdująca się aktualnie pod kursorem zostanie podświetlona. Po ustawieniu kursora kliknij, aby potwierdzić wybór obiektu lub ściany.

  2. Wybierz drugi obiekt 3D lub określoną ścianę tego obiektu.

  3. Narzędzie przedstawia wizualnie najkrótszą odległość między dwoma wybranymi obiektami (ścianami).

  4. Kontynuuj pomiar odległości między innymi obiektami lub ścianami albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu pomiaru.

  • Wszystkie wyniki pomiarów z aktywnej sesji pomiarowej są prezentowane w panelu Messages. Możesz dwukrotnie kliknąć wpis, aby przejść do danego pomiaru w przestrzeni projektowej.

  • Po zakończeniu sesji pomiarowej wszystkie wizualizacje pomiarów zostaną usunięte wraz ze wszystkimi wpisami pomiarów w panelu Messages.

  • Po przesunięciu kursora nad bryłę 3D (lub jej ścianę) jej kolor zmieni się na kolor systemowy Highlight Under Cursor określony w sekcji System Colors panelu View Configuration.

Sprawdzanie kolizji

Kolizje są sygnalizowane zawsze, gdy powierzchnie dwóch obiektów stykają się lub przecinają.

Aby sprawdzić kolizje, wybierz Tools » Check Collisions (skrót: Ctrl+K). Po uruchomieniu polecenia oprogramowanie sprawdza kolizje między poszczególnymi elementami zespołu wielopłytkowego. Najpierw każda płytka jest sprawdzana pod kątem kolizji z górną i dolną częścią obudowy (częściami STEP), a następnie sprawdzane są kolizje między samymi płytkami (PCB).

Wszelkie kolizje zostaną zgłoszone w panelu Messages, a obiekty powodujące kolizje zostaną podświetlone kolorem systemowym Violation. Użyj obszaru Details panelu Messages, aby sprawdzić, który komponent na płytce uczestniczącej w konflikcie powoduje kolizję.

W razie potrzeby podświetlenia kolizji w przestrzeni projektowej, wyświetlone po sprawdzeniu kolizji, można usunąć, wybierając polecenie Tools » Clear Violations.

  • Sprawdzanie kolizji zostanie przeprowadzone między wszystkimi płytkami a częściami obudowy, niezależnie od widoczności danej płytki lub części w przestrzeni projektowej.

  • Powierzchnie połączone wiązaniem nie są uznawane za kolidujące.

Obsługa płytek sztywno-elastycznych

Edytor zespołów wielopłytkowych obsługuje płytki PCB sztywno-elastyczne. Płytka sztywno-elastyczna to obwód drukowany łączący części elastyczne i sztywne. Edytor zespołów wielopłytkowych wyświetla płytkę PCB w końcowym stanie złożenia zdefiniowanym w edytorze PCB.

Informacje na temat projektowania płytek PCB sztywno-elastycznych znajdziesz na stronie Projektowanie płytki PCB sztywno-elastycznej.

Eksport do MCAD

Zespół można wyeksportować w formacie STEP 3D lub Parasolid. Aby wyeksportować cały zespół w formacie STEP 3D (*.step lub *.stp), wybierz File » Export » STEP 3D z menu głównego. Aby wyeksportować cały zespół w formacie Parasolid (*.x_t), wybierz File » Export » Parasolid z menu głównego.

Przykład pliku STEP zespołu wielopłytkowego otwartego w narzędziu MCAD.
Przykład pliku STEP zespołu wielopłytkowego otwartego w narzędziu MCAD.

Zespół wielopłytkowy można również synchronizować między Altium Designer a obsługiwanym narzędziem MCAD za pomocą funkcji Altium MCAD CoDesigner.

Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się ze stroną Synchronizacja zespołu wielopłytkowego.

Eksport do PDF 3D

Dokument zespołu wielopłytkowego można również wyeksportować do pliku PDF (*.pdf). Aby to zrobić, wybierz polecenie File » Export to PDF File z menu głównego.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Przygotowanie pliku PDF3D.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents