Creating the Physical Multi-board Assembly

Altium Designer umożliwia tworzenie zespołu wielu płytek, określanego jako multi-board assembly. Po zdefiniowaniu struktury logicznej systemu na schemacie wielopłytkowym (*.MbsDoc) fizyczny projekt wielopłytkowy tworzy się przez przeniesienie projektu systemu do pustego dokumentu zespołu wielopłytkowego (*.MbaDoc). W ramach tego procesu do edytora zespołu wielopłytkowego wczytywane są fizyczne reprezentacje (płytki PCB i inne zespoły wielopłytkowe), do których odwołuje się każdy blok logiczny na schemacie wielopłytkowym. Na tej stronie omówiono ten proces.

Więcej informacji o etapie projektowania logicznego zespołu wielopłytkowego można znaleźć na stronie Tworzenie projektu logicznego systemu.

Projekty wielopłytkowe i powiązane z nimi podprojekty można zapisywać w połączonym obszarze roboczym, korzystając z funkcji kontroli wersji, udostępniania i zarządzania oferowanych przez obszar roboczy Altium 365 lub obszar roboczy Enterprise Server.

Informacje o przechowywaniu i udostępnianiu projektu wielopłytkowego w obszarze roboczym Altium 365 można znaleźć na stronie Projekty w obszarze roboczym.

Aby utworzyć nowy dokument zespołu wielopłytkowego:

  1. Dodaj nowy dokument zespołu wielopłytkowego (*.MbaDoc) do projektu wielopłytkowego, klikając prawym przyciskiem myszy wpis projektu w panelu Projects, a następnie wybierając Add New to Project » Multi-board Assembly z menu kontekstowego.

    Każdy projekt wielopłytkowy może zawierać tylko jeden dokument zespołu wielopłytkowego.

  2. Zapisz nowy dokument zespołu wielopłytkowego (kliknij prawym przyciskiem myszy jego wpis w panelu Projects i wybierz Save As z menu kontekstowego).

  3. Przenieś logiczną reprezentację systemu ze schematu wielopłytkowego do dokumentu zespołu wielopłytkowego – dowiedz się więcej.

  4. Jeśli obudowa jest dostępna, wczytaj ją do zespołu – dowiedz się więcej.

  5. Ustaw położenie każdego elementu w zespole – więcej informacji można znaleźć na stronie Pozycjonowanie i orientowanie płytek.

  6. Połącz elementy zespołu za pomocą wiązań – więcej informacji można znaleźć na stronie Praca z wiązaniami.

Przykładowy zespół wielopłytkowy. Wiele połączonych płytek PCB umieszczono w obudowie.
Przykładowy zespół wielopłytkowy. Wiele połączonych płytek PCB umieszczono w obudowie.

Opening a Multi-board Assembly Created in Altium Designer 18

Zespoły wielopłytkowe utworzone w Altium Designer 18 wymagają importu ze względu na zmiany formatu pliku niezbędne do obsługi silnika 3D i rozszerzonego zestawu funkcji. Po otwarciu dokumentu zespołu wielopłytkowego w starym formacie zostanie wyświetlone okno dialogowe Legacy document import.

Wybierz polecenie Design » Import w edytorze zespołu wielopłytkowego, aby wygenerować zlecenia zmian inżynierskich (ECO), które ponownie wczytają moduły podrzędne.

Pamiętaj, że ze względu na zmiany formatu pliku niezbędne do obsługi rozszerzonego zestawu funkcji i silnika 3D zespołu wielopłytkowego zapisanego w nowszej wersji Altium Designer nie można otworzyć w Altium Designer 18.

Edytor zespołu wielopłytkowego wykorzystuje bibliotekę Open CASCADE do modelowania geometrycznego zespołu wielopłytkowego. Pamiętaj, że podczas otwierania starszego dokumentu zespołu wielopłytkowego (z poprzedniej wersji oprogramowania) utworzone wiązania zostaną usunięte (można wybrać zachowanie względnego położenia części zespołu lub ustawienie ich w jednej linii). Podczas otwierania można utworzyć kopię zapasową tej starszej wersji.

Ta funkcja jest w fazie otwartej wersji beta i jest dostępna po włączeniu opcji System.MBAEngine.UseOpenCascade w oknie dialogowym Ustawienia zaawansowane.

Altium Designer wykorzystuje bibliotekę Open CASCADE w wersji 7.9.0 do przetwarzania geometrii 3D.

Ta funkcja jest w fazie otwartej wersji beta i jest dostępna po włączeniu opcji PCB.UseOpenCascade790 w oknie dialogowym Ustawienia zaawansowane.

Przenoszenie projektu systemu do dokumentu zespołu wielopłytkowego

Projekt wielopłytkowy przenosi się ze schematu wielopłytkowego do dokumentu zespołu wielopłytkowego za pomocą jednego z następujących poleceń:

  • Design » Update Assembly - <MultiBoardAssemblyDocumentName>.MbaDoc z menu głównego edytora schematów wielopłytkowych.

  • Design » Import Changes From <MultiBoardProjectName>.PrjMbd z menu głównego edytora zespołu wielopłytkowego.

Po uruchomieniu jednego z tych poleceń oprogramowanie analizuje każdy moduł na schemacie wielopłytkowym, identyfikuje płytkę PCB lub zespół wybrany dla każdego projektu podrzędnego i przedstawia w oknie dialogowym Engineering Change Order listę zmian wymaganych do dodania każdej z tych płytek do zespołu.

Płytka z każdego projektu PCB jest wymieniona jako zmiana ECO i zostaje wczytana do edytora zespołu wielopłytkowego po wykonaniu zleceń ECO.
Płytka z każdego projektu PCB jest wymieniona jako zmiana ECO i zostaje wczytana do edytora zespołu wielopłytkowego po wykonaniu zleceń ECO.

Po kliknięciu przycisku  płytki i zespoły są wczytywane do edytora zespołu wielopłytkowego. Każda płytka lub zespół jest umieszczany w przestrzeni projektowej w takiej samej orientacji jak w projekcie podrzędnym. Proces ten zajmie trochę czasu, ponieważ pełny zestaw danych każdej płytki PCB musi zostać przeanalizowany i wczytany.

Płytki tego zespołu wielopłytkowego wczytane do przestrzeni projektowej edytora zespołu wielopłytkowego, gotowe do ustawienia położenia.
Płytki tego zespołu wielopłytkowego wczytane do przestrzeni projektowej edytora zespołu wielopłytkowego, gotowe do ustawienia położenia.

  • Za pomocą opcji na stronie Zespół wielopłytkowy – Ogólne w oknie dialogowym Preferences można określić, czy mają być importowane swobodne bryły 3D z podrzędnych płytek PCB oraz czy pomijać import brył 3D o wysokości mniejszej od podanej wartości.

  • Użyj polecenia View » Toggle Units z menu głównego (lub skrótu Q), aby przełączać jednostki między imperialnymi a metrycznymi.

Dodawanie dodatkowych obiektów do zespołu wielopłytkowego

Do zespołu wielopłytkowego można także wczytywać dodatkowe obiekty (oprócz płytek PCB wskazanych na schemacie wielopłytkowym). Dodatkowe obiekty można wczytać za pomocą menu Design lub przycisków znajdujących się u góry panelu Multi-board Assembly.

Każdy obiekt lub element zespołu wielopłytkowego jest określany jako part.

Użyj odpowiedniego polecenia lub przycisku, aby:

  • Insert PCB Part () – wstawić do tego zespołu kolejną płytkę PCB.

  • Insert MBA Part () – wstawić do tego zespołu kolejny zespół wielopłytkowy.

  • Insert STEP Part () – wstawić do tego zespołu model mechaniczny w formacie STEP.

  • Pamiętaj, że część jest wstawiana do zespołu wielopłytkowego jako pojedynczy obiekt. Na przykład po wstawieniu modelu STEP obudowy składającej się z górnej i dolnej połowy nie będzie można manipulować tymi połowami niezależnie. W takiej sytuacji należy wstawić każdą połowę do zespołu osobno.

  • Wstawiony zespół lub płytka PCB jest not dodany do projektu wielopłytkowego (*.PrjMbd), dlatego nie jest widoczny jako element podrzędny tego projektu w panelu Projects.

Aktualizowanie lub edytowanie części zespołu

Blokowanie/odblokowywanie części

Aby zablokować/odblokować część, zaznacz ją, kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz polecenie Lock Selected Part/Unlock Selected Part z menu kontekstowego, aby zablokować/odblokować część (lub części połączone wiązaniami) w jej bieżącym położeniu w obszarze projektowym edytora zespołu. Możesz też kliknąć prawym przyciskiem myszy pozycję części w panelu Multiboard Assembly, a następnie wybrać Locked.

  • Zablokowanej części nie można edytować ani przesuwać.

  • Zablokowane części są oznaczone ikoną kłódki w panelu Multiboard Assembly.

  • Dla zablokowanej pojedynczej części nie jest wyświetlany manipulator obiektu (więcej informacji o manipulatorze obiektu znajdziesz na stronie Pozycjonowanie i orientowanie płytek).

  • Zablokowanej części nie można połączyć wiązaniem, jeśli została wybrana jako obiekt źródłowy (obiekt, który się przemieszcza — więcej informacji o łączeniu części wiązaniami znajdziesz na stronie Praca z wiązaniami).

Aktualizowanie części

Jeśli część lub bryła 3D dodana do zespołu została zaktualizowana, aktualizację można wczytać do zespołu wielopłytkowego za pomocą jednej z następujących czynności:

  • Wybierz polecenie Edit » Update All Parts z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu obszaru projektowego i wybierz polecenie Update All Parts z menu kontekstowego (skrót: Shift+Ctrl+U), aby zaktualizować wszystkie części w aktywnym zespole wielopłytkowym najnowszymi informacjami o układzie z odpowiadających im podrzędnych dokumentów PCB.

  • Zaznacz wymagane części i wybierz polecenie Edit » Update Selected Part z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu obszaru projektowego i wybierz polecenie Update Selected Part z menu kontekstowego (skrót: Ctrl+U), aby zaktualizować zaznaczone części w aktywnym zespole wielopłytkowym najnowszymi informacjami o układzie z odpowiadających im podrzędnych dokumentów PCB.

  • Zaznacz wymaganą bryłę 3D i wybierz polecenie Edit » Update Selected 3D Body z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu obszaru projektowego i wybierz polecenie Update Selected 3D Body z menu kontekstowego, aby zaktualizować zaznaczone bryły 3D w aktywnym zespole wielopłytkowym najnowszymi informacjami o układzie z odpowiadających im podrzędnych dokumentów PCB.

Edytowanie części

Sesję edycji zespołu lub PCB można uruchomić z poziomu edytora zespołu wielopłytkowego. Zaznacz wymaganą część i uruchom polecenie Edit » Edit Selected Part lub kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu obszaru projektowego i wybierz polecenie Edit Selected Part z menu kontekstowego (skrót: Ctrl+E). Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu edycji części, a wybrana płytka PCB zostanie powiększona i wyśrodkowana (o ile to możliwe), tak aby wypełniała główne okno projektowe. Płytka będzie nadal wyświetlana w pełnych kolorach, a wszystkie pozostałe płytki zostaną wyszarzone (tylko do odczytu).

Wprowadź wymagane zmiany w rozmieszczeniu komponentów, korzystając z funkcji ręcznego rozmieszczania i/lub wyrównywania. Po zakończeniu edycji użyj polecenia Finish Part Editing (Ctrl+E). Widok obszaru projektowego zostanie ponownie dopasowany tak, aby obejmował wszystkie płytki w zespole, a edytowana płytka pozostanie zaznaczona.

Jeśli chcesz anulować edycję bez wprowadzania żadnych zmian, użyj polecenia Cancel Part Editing.

Nawigacja i zarządzanie zespołem wielopłytkowym

Do nawigacji i zarządzania zespołem wielopłytkowym możesz użyć panelu Multiboard Assembly.

Panel przedstawia rozwijany widok drzewa całej struktury zespołu, obejmujący:

  • Dołączone płytki (PCB) i zespoły wielopłytkowe oraz komponenty, warstwy i sieci w obrębie każdej płytki PCB

  • Dołączone modele STEP

  • Inne dołączone zespoły wielopłytkowe

  • Wiązania utworzone między obiektami w zespole

Wyróżnianie elementów w zespole wielopłytkowym

Panel Multiboard Assembly umożliwia wyróżnianie elementów — część zaznaczona w drzewie jest wyróżniana w obszarze projektowym. Wyróżnianie działa dwukierunkowo dla zaznaczeń na najwyższym poziomie drzewa zespołu. Na przykład stan zaznaczenia pozycji w panelu zmienia się w odpowiedzi na zaznaczenie obiektów najwyższego poziomu w obszarze projektowym. Z poziomu panelu zaznaczanie jest obsługiwane na wszystkich poziomach drzewa, na których ma to sens. Na przykład zaznaczenie pojedynczej sieci wyróżni ją na całej płytce, ale zaznaczenie pojedynczej warstwy dielektrycznej nie spowoduje wyróżnienia tej warstwy. Do zaznaczania wielu pozycji w panelu można używać standardowych skrótów systemu Windows Shift+Click lub Ctrl+Click.

Trzy płytki zaznaczone w obszarze projektowym są również wyróżnione w panelu.
Trzy płytki zaznaczone w obszarze projektowym są również wyróżnione w panelu.

Wyróżnianie z poziomu panelu to doskonały sposób na odnalezienie konkretnej części lub prześledzenie przebiegu grupy sieci pod płytką rozszerzeń.

Sterowanie widocznością i przezroczystością części zespołu

Oprócz wyróżniania określonej części lub części panel umożliwia sterowanie widocznością i przezroczystością części aktualnie w nim zaznaczonych. Kliknij prawym przyciskiem myszy zaznaczone części, a następnie wybierz Visible lub Transparent z menu kontekstowego. Części przezroczyste pozwalają zobaczyć obiekty znajdujące się za nimi. Części z wyłączoną opcją Visible będą ukryte.

Javascript ID: MBA_Pnl_MultiboardAssembly_PartVisibility

Model STEP jest w pełni widoczny w zespole.

Ten sam model ustawiono jako przezroczysty.

Ten sam model został całkowicie ukryty.

Widocznością płytki PCB, komponentu PCB lub modelu STEP można również sterować bezpośrednio w obszarze projektowym.

  • Aby ukryć cały obiekt, taki jak płytka PCB lub model STEP, zaznacz go, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy, aby wyświetlić menu kontekstowe, i wybierz opcję Visible. Aby przywrócić widoczność, użyj panelu Multi-board Assembly.

  • W przypadku komponentu PCB zaznacz płytkę PCB w obszarze projektowym, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz Edit Selected Part. Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy dowolny komponent na tej płytce i wybierz polecenie Visible lub Transparent z menu kontekstowego. Po zakończeniu konfigurowania widoczności komponentów na tej płytce kliknij ją ponownie prawym przyciskiem myszy i wybierz Finish Editing Part lub Cancel Editing Part.

Pomiar odległości

Polecenie Tools » Measure Distance z menu głównego (skrót: Ctrl+M) służy do pomiaru odległości między bryłami 3D w zespole wielopłytkowym. Po uruchomieniu polecenia przejdziesz do trybu pomiaru. Pomiar wykonuje się następująco:

  1. Wybierz pierwszy obiekt 3D lub konkretną powierzchnię tego obiektu. Po najechaniu kursorem na obiekt 3D jego kolor się zmieni. Aby wybrać konkretną powierzchnię obiektu, przytrzymaj klawisz Ctrl podczas przesuwania kursora — powierzchnia znajdująca się pod kursorem zostanie podświetlona. Ustaw kursor w odpowiednim miejscu i kliknij, aby potwierdzić wybór obiektu lub powierzchni.

  2. Wybierz drugi obiekt 3D lub konkretną powierzchnię tego obiektu.

  3. Narzędzie wizualnie przedstawia najkrótszą odległość między dwoma wybranymi obiektami (powierzchniami).

  4. Kontynuuj pomiar odległości między innymi obiektami lub powierzchniami albo naciśnij Esc , aby wyjść z trybu pomiaru.

  • Wszystkie wyniki pomiarów z aktywnej sesji pomiarowej są prezentowane w panelu Messages . Możesz dwukrotnie kliknąć wpis, aby przejść do danego pomiaru w przestrzeni projektowej.

  • Po zakończeniu sesji pomiarowej wszystkie wizualizacje pomiarów zostaną usunięte wraz ze wszystkimi wpisami pomiarowymi w panelu Messages .

  • Po najechaniu kursorem na bryłę 3D (lub jej powierzchnię) jej kolor zmieni się na kolor systemowy Highlight Under Cursor określony w sekcji System Colors panelu View Configuration.

Sprawdzanie kolizji

Kolizje są sygnalizowane zawsze, gdy powierzchnie dwóch obiektów stykają się lub przecinają.

Aby sprawdzić kolizje, wybierz Tools » Check Collisions (skrót: Ctrl+K). Po uruchomieniu polecenia oprogramowanie sprawdza kolizje między poszczególnymi elementami zespołu wielopłytkowego. Najpierw każda płytka jest sprawdzana pod kątem kolizji z górną i dolną częścią obudowy (częściami STEP), a następnie sprawdzane są kolizje między samymi płytkami (PCB).

Wszelkie kolizje zostaną zgłoszone w panelu Messages , a obiekty powodujące kolizję zostaną podświetlone kolorem systemowym Violation . Użyj obszaru Details panelu Messages , aby ustalić, który komponent na płytce objętej konfliktem powoduje kolizję.

W razie potrzeby oznaczenia kolizji podświetlone w przestrzeni projektowej po przeprowadzeniu sprawdzania kolizji można usunąć, wybierając polecenie Tools » Clear Violations .

  • Sprawdzanie kolizji obejmuje wszystkie płytki i części obudowy, niezależnie od ich widoczności w przestrzeni projektowej.

  • Powierzchnie połączone wiązaniem nie są uznawane za kolidujące.

Obsługa płytek sztywno-elastycznych

Edytor zespołów wielopłytkowych obsługuje płytki PCB sztywno-elastyczne. Płytka sztywno-elastyczna to obwód drukowany łączący obwody elastyczne i sztywne. Edytor zespołów wielopłytkowych wyświetla płytkę PCB w końcowym stanie złożonym zdefiniowanym w edytorze PCB.

Informacje na temat projektowania płytek PCB sztywno-elastycznych znajdziesz na stronie Projektowanie płytki PCB sztywno-elastycznej.

Eksport do MCAD

Zespół można wyeksportować w formacie STEP 3D lub Parasolid. Aby wyeksportować cały zespół w formacie STEP 3D (*.step lub *.stp), wybierz File » Export » STEP 3D z menu głównego. Aby wyeksportować cały zespół w formacie Parasolid (*.x_t), wybierz File » Export » Parasolid z menu głównego.

Przykładowy plik STEP zespołu wielopłytkowego otwarty w narzędziu MCAD.
Przykładowy plik STEP zespołu wielopłytkowego otwarty w narzędziu MCAD.

Zespół wielopłytkowy można również synchronizować między Altium Designer a obsługiwanym narzędziem MCAD za pomocą funkcji Altium MCAD CoDesigner.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Synchronizacja zespołu wielopłytkowego.

Eksport do PDF 3D

Dokument zespołu wielopłytkowego można również wyeksportować do pliku PDF (*.pdf). W tym celu wybierz polecenie File » Export to PDF File z menu głównego.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Przygotowanie pliku PDF3D.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents