Preparing Printed Data

W skrócie

Dowiedz się, jak przygotować wydruki schematów, PCB w widoku 2D/3D oraz dokumentacji Draftsman w Altium Designer, korzystając z pliku Output Job lub drukując bezpośrednio z aktywnego edytora. W tym artykule wyjaśniamy, w jaki sposób ustawienia dla tych metod są przechowywane oddzielnie, oraz omawiamy opcje układu strony, skalowania, uwzględniania obiektów schematu, a także stron i warstw PCB. Dowiedz się również, jak przygotować materiały do druku za pomocą kreatora Smart PDF. Czytaj dalej, aby skonfigurować wydruki zgodnie z potrzebami dokumentacji swojego projektu.

- Poznaj różnice między konfiguracjami Output Job a drukowaniem bezpośrednio z edytora.
- Dowiedz się, jak dostosować ustawienia drukowania, w tym kolor, rozmiar i orientację strony, skalę oraz położenie.
- Poznaj opcje uwzględniania obiektów schematu oraz konfigurowania stron wydruku PCB, warstw i podglądów.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Dokumentację do druku dla projektu PCB w Altium Designer można przygotować, tworząc plik konfiguracji zadań wyjściowych (*.OutJob). Podczas tworzenia zadania wyjściowego dostępne są różne rodzaje dokumentacji produkcyjnej, w tym typowe dwuwymiarowe wydruki PCB, takie jak rysunki zbiorcze i rysunki schematów.

Pliki OutputJob usprawniają przygotowywanie plików wyjściowych projektów i ich późniejsze generowanie w ramach procesu wydawania projektu zapewniającego wysoką integralność danych. Wydruki aktywnego dokumentu można jednak również generować bezpośrednio z odpowiedniego edytora za pomocą polecenia File » Print w menu głównym. Zdefiniowane tutaj opcje konfiguracji są niezależne od opcji określonych dla tego samego typu danych wyjściowych w pliku Output Job. W pierwszym przypadku ustawienia są zapisywane w pliku projektu, a w drugim — w pliku Output Job. Opcje konfiguracji strony i drukarki dostępne z menu File są również niezależne od opcji dostępnych w pliku Output Job. Także w tym przypadku pierwsze z nich są zapisywane w pliku projektu, a drugie — w pliku Output Job.

Przygotowywanie wydruków schematów

Wydruki schematów można dodać do aktywnego pliku Output Job, wybierając opcję z menu Schematic Prints elementu sterującego [Add New Documentation Output] w obszarze Documentation Outputs pliku lub z podmenu Edit » Add Documentation Outputs » Schematic Prints w menu głównym.

Wydruki schematów konfiguruje się w oknie dialogowym Print.

Generowanie pliku PDF ze źródłowego dokumentu schematu zapewnia czytelne wyświetlanie tekstu i innych obiektów rysunkowych umieszczonych na obrazie graficznym. Ta funkcja jest dostępna po włączeniu opcji Schematic.ExportPDF.UseBitmapTransparency w oknie dialogowym Advanced Settings.

Przygotowywanie wydruków 2D płytki PCB

Wydruki PCB różnią się od innych wydruków tym, że można je skonfigurować tak, aby zawierały dowolną liczbę wydruków (stron), a każdy wydruk może obejmować dowolną kombinację warstw używanych w projekcie, w tym warstwy mechaniczne i systemowe.

Wydruki PCB można dodawać do aktywnego pliku Output Job z menu następujących elementów sterujących:

  • element [Add New Documentation Output] w obszarze Documentation Outputs (lub podmenu Edit » Add Documentation Outputs w menu głównych) — Composite Drawing, PCB Prints.
  • element [Add New Assembly Output] w obszarze Assembly Outputs (lub podmenu Edit » Add Assembly Outputs w menu głównych) — Assembly Drawings.
  • element [Add New Fabrication Output] w obszarze Fabrication Outputs (lub podmenu Edit » Add Fabrication Outputs w menu głównych) — Composite Drill Guide, Drill Drawings, Final, Mask Set, Power-Plane Set.

Kliknij prawym przyciskiem myszy żądany wydruk, a następnie wybierz Configure, aby otworzyć okno dialogowe Print, w którym można określić zawartość wydruku, wyświetlić podgląd wydruków i edytować ich konfigurację.

  • Pamiętaj, że podgląd nie zostanie wygenerowany automatycznie po otwarciu okna dialogowego Print z pliku OutJob. Naciśnij klawisz F5 lub kliknij łącze Refresh (F5) nad obszarem podglądu lub w jego obrębie, aby wygenerować podgląd.
  • Pamiętaj, że kształty miedzi i maski lutowniczej dla niemontowanych komponentów są widoczne na wydrukach PCB, nawet jeśli ich warianty mają ustawienie Not Fitted. Ta funkcja jest dostępna po włączeniu opcji PCB.PrintNotFittedComponents w oknie dialogowym Advanced Settings.

Opcje i elementy sterujące okna dialogowego Print znajdują się na trzech kartach:

  • Karta General zawiera opcje konfiguracji drukarki i ustawień strony.
  • Karta Pages zawiera opcje wyświetlania i zarządzania ustawieniami warstw oraz umożliwia dodawanie i usuwanie stron.
  • Karta Advanced udostępnia opcje ustawień oznaczeń komponentów, a także czcionek i kolorów.

Obszar podglądu po prawej stronie okna dialogowego odzwierciedla zmiany ustawień. Po zmianie ustawień wymagane jest odświeżenie (F5).

Konfigurowanie ogólnych ustawień wydruku

Podstawowe ustawienia wydruku konfiguruje się na karcie General okna dialogowego Print.

Ustawienia na tej karcie obejmują:

  • Ustawienia drukarki i ustawień wstępnych (pamiętaj, że po otwarciu okna dialogowego Print z pliku OutJob pola Printer nie można konfigurować, ponieważ ustawienia drukarki są zdefiniowane w samym pliku OutJob).
  • Ustawienia strony, w tym zestaw kolorów używany na wydruku (skala szarości, monochromatyczny lub kolorowy), rozmiar i orientacja strony.
  • Ustawienia skali i położenia. 
  • Obszar dokumentu PCB do wydrukowania (cały arkusz lub określony obszar, który można zdefiniować przez wpisanie współrzędnych jego przeciwległych punktów lub interaktywnie w dokumencie PCB).

Dodawanie nowej strony

Nową stronę wydruku można dodać do bieżącej konfiguracji, klikając przycisk Add Page na karcie Pages okna dialogowego.

Dodawanie nowej strony do wydruku.
Dodawanie nowej strony do wydruku.

Strona zostanie dodana poniżej istniejących wydruków i otrzyma domyślną nazwę New PrintOut. Użyj Move Page Up/Move Page Down (opcja dostępna po kliknięciu ), aby przesunąć wybraną stronę w górę lub w dół listy, zmieniając tym samym kolejność drukowania stron.

Konfigurowanie strony

Nowo dodaną stronę wydruku można skonfigurować (a konfigurację istniejącej strony — edytować) w powiązanym obszarze Printout Properties po wybraniu strony na liście stron na karcie Pages okna dialogowego.

Skonfiguruj wybraną stronę w obszarze Printout Properties okna dialogowego.
Skonfiguruj wybraną stronę w obszarze Printout Properties okna dialogowego.

Podczas konfigurowania wybranej strony dostępne są następujące opcje i elementy sterujące:

  • Polecenie Edit (dostępne po kliknięciu ) umożliwia zmianę nazwy strony na bardziej opisową, która pozwoli łatwo rozpoznać charakter i przeznaczenie strony.
  • Opcje poniżej nazwy strony można włączyć, aby określić, które komponenty zostaną uwzględnione na powiązanych wydrukach (np. czy mają być pokazywane komponenty do montażu powierzchniowego), a także skorzystać z dodatkowych ustawień (takich jak wyświetlanie warstw w odbiciu lustrzanym).
  • Obszar Pad Display Options udostępnia opcje pozwalające sterować wyświetlaniem padów na wydruku, tj. określić, czy mają być wyświetlane numery padów i powiązane z nimi sieci.
  • Opcja Pad Font Size umożliwia określenie rozmiaru czcionki używanej do wyświetlania numerów padów i nazw sieci.

Zarządzanie warstwami strony

Najważniejszym elementem konfiguracji strony jest obszar zarządzania warstwami w oknie dialogowym Print, który udostępnia elementy sterujące niezbędne do określenia zestawu warstw strony, ustalenia ich kolejności oraz skonfigurowania ustawień każdej warstwy. Aby uzyskać dostęp do tego obszaru, wybierz stronę z listy na karcie Pages okna dialogowego, a następnie kliknij przycisk Edit Layer lub kliknij dwukrotnie stronę bezpośrednio na liście.

Skonfiguruj warstwy wybranej strony w odpowiednim obszarze okna dialogowego Print. 
Skonfiguruj warstwy wybranej strony w odpowiednim obszarze okna dialogowego Print. 

Włącz warstwy przeznaczone do wydrukowania, zaznaczając odpowiednie pola wyboru. Użyj próbki koloru, aby określić kolor danej warstwy.
 

Konfigurowanie warstwy

Warstwę w zestawie warstw strony wydruku można skonfigurować w powiązanej sekcji Settings po wybraniu jej na liście warstw.

Skonfiguruj wybraną warstwę w sekcji Settings.
Skonfiguruj wybraną warstwę w sekcji Settings.

Podczas konfigurowania wybranej warstwy dostępne są następujące opcje i elementy sterujące:

  • First Drill Layer – z listy rozwijanej wybierz warstwę początkową wymaganej pary wiercenia. Lista zawiera wszystkie dostępne warstwy sygnałowe i wewnętrzne warstwy płaszczyzn zdefiniowane w stosie warstw płytki.
  • Last Drill Layer – z listy rozwijanej wybierz warstwę końcową wymaganej pary wiercenia. Lista zawiera wszystkie dostępne warstwy sygnałowe i wewnętrzne warstwy płaszczyzn zdefiniowane w stosie warstw płytki.
  • Configure Drill Symbols – kliknij, aby otworzyć okno dialogowe Drill Symbol, w którym można przypisać symbole lub litery do poszczególnych średnic otworów.
  • Free Primitives – wybierz, aby określić sposób wyświetlania na wydruku swobodnych obiektów podstawowych znajdujących się na warstwie.
  • Component Primitives – wybierz, aby określić sposób wyświetlania na wydruku obiektów podstawowych komponentów znajdujących się na warstwie.
  • Other – wybierz, aby określić sposób wyświetlania na wydruku pozostałych obiektów znajdujących się na warstwie.

Rozważmy na przykład rysunek montażowy zawierający następujące warstwy:

  • Warstwa opisowa komponentów
  • Warstwa górna (dla pól lutowniczych do montażu powierzchniowego)
  • Warstwa wielowarstwowa (dla pól lutowniczych do montażu przewlekanego)

Warstwę górną należy skonfigurować tak, aby wyświetlała obiekty podstawowe komponentów — dzięki temu pola lutownicze do montażu powierzchniowego będą widoczne — oraz ukrywała swobodne obiekty podstawowe, aby ścieżki nie były widoczne. Warstwę wielowarstwową również należy skonfigurować tak, aby wyświetlała obiekty podstawowe komponentów, dzięki czemu pola lutownicze komponentów przewlekanych będą widoczne, oraz ukrywała swobodne obiekty podstawowe, aby przelotki nie były widoczne.

Konfigurowanie zaawansowanych ustawień wydruku

Zaawansowane ustawienia wydruku konfiguruje się na karcie Advanced w oknie dialogowym Print.

Zaawansowane ustawienia wydruku konfiguruje się na karcie Advanced w oknie dialogowym Print.
Zaawansowane ustawienia wydruku konfiguruje się na karcie Advanced w oknie dialogowym Print.

Ustawienia na tej karcie obejmują:

  • Designator Print Settings – wybierz typ informacji o oznaczeniach, które mają być uwzględnione na wydrukach. 
  • Opcja Print Keepout Objects zapewnia pełną kontrolę nad tym, czy obiekty projektowe obszarów zabronionych mają być uwzględnione w drukowanym dokumencie.
  • Zastępowanie czcionek – każdą z trzech standardowych czcionek używanych w edytorze PCB (Default, Serif i SansSerif) można zastąpić inną czcionką systemu Windows podczas generowania wydruku. Użyj opcji w sekcji Replace Stroke fonts by TT fonts, aby włączyć zastępowanie czcionek i wybrać czcionki.
  • Ustawienia kolorów – użyj elementów sterujących w sekcji Color Settings, aby określić globalne ustawienia kolorów dla bieżącego wydruku. Dostępne opcje obejmują używanie koloru nadpisania sieci zamiast koloru warstwy (opcja Use Net override color) oraz stosowanie kolorów skonfigurowanych dla projektu PCB w edytorze PCB (przycisk Retrieve Layer Colors from PCB). Dostępne są również elementy sterujące umożliwiające zapisanie bieżącej konfiguracji kolorów jako domyślnej oraz przywrócenie konfiguracji domyślnej.

Przygotowywanie wydruków PCB w widoku 3D

Okno dialogowe PCB 3D Print Settings umożliwia wybieranie lub tworzenie wydruków PCB w widoku 3D w celu uwzględnienia ich w pliku zadań wyjściowych. Pamiętaj, że możesz utworzyć wiele wystąpień dowolnego wydruku (w tym celu użyj elementu sterującego Add New Documentation Output w obszarze Output Containers pliku OutJob). Jest to szczególnie przydatne w przypadku widoku 3D, ponieważ pozwala drukować widoki płytki z różnych perspektyw.

Okno dialogowe PCB 3D Print Settings
Okno dialogowe PCB 3D Print Settings

Okno dialogowe jest podzielone na cztery obszary:

  • Render Resolution – zawiera opcje jakości „obrazu” modelu 3D przeznaczonego do wydruku. Dostępne rozdzielczości nie zależą od drukarki.
  • View to Print – umożliwia wybranie płaskich widoków płytki, czyli widoków z kamerą ustawioną prostopadle do płytki, z góry lub z dołu, albo widoku Custom.
  • View Configuration – umożliwia zastosowanie bieżącej konfiguracji widoku w zakresie kolorów powierzchni, widoczności, nieprzezroczystości i grubości płytki.
  • Preview – pokazuje dokładnie to, co zostanie wydrukowane.

Tworzenie niestandardowych wydruków 3D

Niestandardowy widok płytki może obejmować obrót pod wybranym kątem, powiększenie oraz różne ustawienia kolorów powierzchni, widoczności, nieprzezroczystości i grubości płytki. Za pomocą tych opcji można generować bardzo szczegółowe widoki, aby wyróżnić wybrane obszary projektu, a nawet tworzyć efekty wizualne.

Aby utworzyć wydruk niestandardowego widoku 3D płytki, wykonaj następujące czynności:

  1. Przejdź do okna edytora PCB i włącz tryb 3D (skrót: 3).
  2. Użyj elementów sterujących widokiem 3D, aby uzyskać żądaną perspektywę.
  3. Wróć do pliku zadań wyjściowych i kliknij dwukrotnie w dowolnym miejscu wiersza PCB 3D Print (lub kliknij go prawym przyciskiem myszy i wybierz Configure z menu kontekstowego), aby otworzyć okno dialogowe PCB 3D Print Settings.
  4. Wybierz opcję Custom, a następnie naciśnij przycisk Take Current Camera Position. Panel Preview zostanie zaktualizowany, aby pokazać nową perspektywę.
  5. Kliknij OK, aby zastosować ustawienie niestandardowe do bieżącego wydruku PCB w widoku 3D.

Aby zastosować niestandardowe kolory powierzchni i inne ustawienia, wykonaj następujące czynności:

  1. Przejdź do okna edytora PCB i otwórz panel konfiguracji widoku (wybierz View » Panels » View Configuration z menu głównego lub kliknij przycisk Panels w prawym dolnym rogu głównego okna edytora i wybierz View Configuration, albo użyj skrótu L).
  2. Ustaw wymagane opcje. Pamiętaj, że nie musisz zapisywać ustawień, aby zastosować je do wydruku PCB w widoku 3D.
  3. Wróć do pliku zadań wyjściowych, otwórz okno dialogowe PCB 3D Print Settings, włącz opcję Custom, a następnie naciśnij przycisk Take Current View Configuration. Panel Preview zostanie zaktualizowany zgodnie z nowymi ustawieniami konfiguracji widoku. Po zastosowaniu konfiguracja widoku będzie obowiązywać dla wszystkich opcji View to Print.
  4. Kliknij OK, aby zastosować konfigurację widoku do bieżącego wydruku PCB w widoku 3D.
  5. Zapisz plik OutJob, aby zachować wszystkie nowe wydruki 3D.

Przygotowywanie wydruków Draftsman

Wydruki Draftsman można dodać do aktywnego pliku zadań wyjściowych, wybierając opcję z menu Draftsman elementu sterującego [Add New Documentation Output] w obszarze Documentation Outputs pliku lub z podmenu Edit » Add Documentation Outputs » Draftsman menu głównego.

Kliknij prawym przyciskiem myszy żądany wydruk, a następnie wybierz Page Setup, aby otworzyć okno dialogowe PCBDrawing Properties, w którym można skonfigurować ustawienia papieru, skalowania i kolorów wydruku.

Podczas generowania wydruku bezpośrednio z programu Draftsman za pomocą polecenia menu File » Print do konfiguracji wydruku służy okno dialogowe Print.

Przygotowywanie materiałów do druku za pomocą kreatora Smart PDF

Smart PDF Wizard generuje jeden plik PDF dla wybranych dokumentów lub całego projektu, obejmującego schematy, PCB i zestawienie materiałów. Dla każdej sieci i każdego komponentu w projekcie tworzone są zakładki PDF. Ustawienia Smart PDF można zapisać w pliku OutJob, aby ponownie wygenerować plik PDF jednym kliknięciem.

Smart PDF Wizard
Smart PDF Wizard

Smart PDF Wizard  uruchamia się, wybierając File » Smart PDF z menu głównego.

Po uruchomieniu polecenia pojawi się Smart PDF Wizard. Przejdź przez kolejne, intuicyjne strony kreatora, aby zebrać wszystkie informacje niezbędne do wyeksportowania projektu do jednego dokumentu PDF zgodnie z wymaganiami. Kreator obsługuje:

  • Tworzenie dokumentacji aktywnego dokumentu, wybranych dokumentów lub wszystkich dokumentów w projekcie — w tym schematów, PCB i zestawienia materiałów.
  • Konfigurowanie ustawień wydruku podczas eksportowania dokumentu PCB.
  • Dodawanie dodatkowych informacji, w tym informacji o sieciach (dodawanych jako zakładki wyprowadzeń, etykiet sieci lub portów), parametrów komponentów oraz globalnych zakładek komponentów i sieci.
  • Określanie kolorystyki schematów i PCB — w kolorze, skali szarości lub trybie monochromatycznym.
  • Zarządzanie określonymi elementami, które można uwzględnić na arkuszach schematu lub z nich wykluczyć — znacznikami No ERC, zestawami parametrów, sondami, obszarami Blanket i notatkami.
  • Określanie jakości wydruku w jednostkach dots per inch (dpi).
  • Wybór między eksportem projektu logicznego a fizycznego. W tym drugim przypadku można określić używany wariant projektu oraz zdecydować, czy dla poszczególnych identyfikatorów sieci mają być używane rozszerzone nazwy fizyczne.
  • Zapisywanie ustawień w pliku konfiguracyjnym zadania wyjściowego (*.OutJob) — umożliwia to wielokrotne publikowanie tego samego zadania z tymi samymi ustawieniami bez konieczności każdorazowego przechodzenia przez kreator.

Po skonfigurowaniu poszczególnych stron kreatora zgodnie z wymaganiami kliknij Finish , aby wygenerować plik PDF. Jeśli wybrano opcję otwarcia pliku PDF po wygenerowaniu, zostanie on wyświetlony w domyślnym programie Acrobat Reader zainstalowanym na komputerze. Wygenerowany plik PDF grupuje dokumenty według typu: schemat, PCB lub BOM:

  • Dla każdego schematu tworzone są zakładki zgodnie z wybranymi ustawieniami, umożliwiające przeglądanie dokumentów oraz poszczególnych komponentów i sieci znajdujących się w danym dokumencie. Jeśli schematy źródłowe mają strukturę hierarchiczną, zostanie ona odzwierciedlona w zakładkach PDF: arkusz najwyższego poziomu pojawi się na jednym poziomie, a wszystkie arkusze podrzędne jako zakładki podrzędne. Jeśli podczas eksportu włączono opcję Use Physical Structure, wynikowy dokument PDF będzie zawierał oddzielne arkusze dla każdego kanału w projekcie wielokanałowym.
  • Dla dokumentu PCB tworzone są zakładki dla każdego z eksportowanych wydruków.
  • Dla zestawienia materiałów tworzone są zakładki umożliwiające przejście do każdego komponentu.

Jeśli w ustawieniach dodatkowych zakładek włączono generowanie informacji o sieciach dla wyprowadzeń, etykiet sieci i portów, informacje te będą widoczne podczas przeglądania schematu lub PCB (w przypadku PCB — tylko dla wyprowadzeń).

Kliknięcie zakładki spowoduje powiększenie obszaru dokumentu, w którym znajduje się dany obiekt. Poziom powiększenia zależy od położenia suwaka powiększenia ustawionego w kreatorze. W miarę możliwości obiekt zostanie wyśrodkowany w głównym oknie przeglądarki PDF. Podczas przeglądania według komponentów, wyprowadzeń, portów lub etykiet sieci obiekty będą wyróżniane, aby ułatwić ich identyfikację.

  • Za pomocą kreatora Smart PDF można eksportować do formatu PDF wyłącznie dokumenty schematów, PCB i BOM.
  • Jeśli nie włączono opcji generowania informacji o sieciach, w wygenerowanym pliku PDF będą dostępne tylko informacje o komponentach.
  • Opcje eksportu określone w kreatorze są zapisywane w projekcie.
  • Podczas generowania pliku PDF z pliku zadania wyjściowego używany jest ten sam generator Smart PDF, co podczas generowania pliku PDF bezpośrednio za pomocą kreatora Smart PDF.
  • Ustawienia dokumentów wyjściowych można ponownie skonfigurować w wygenerowanym dokumencie OutJob. Na przykład zestawienie BOM można skonfigurować tak, aby korzystało z innego szablonu, a następnie ponownie opublikować za pomocą polecenia Publish to PDF.

Edytor OutputJob

Ustawienia Smart PDF można zapisać w dokumencie zadań wyjściowych. Dokument ten można modyfikować w edytorze OutputJob, który staje się aktywny, gdy aktywnym dokumentem jest plik *.OutJob.

Rozmiary papieru dla generowanego pliku PDF

Rozmiary papieru używane przez generator PDF nie są pobierane z bieżącej domyślnej drukarki systemu Windows na komputerze. Rozmiary dostępne podczas generowania plików PDF są stałe i niezależne od rozmiarów oferowanych przez drukarkę domyślną, niezależnie od typu drukarki wybranej jako domyślna. Innymi słowy, rozmiar papieru A3 wybrany podczas generowania pliku PDF za pomocą pliku zadań wyjściowych pozostanie niezmieniony, nawet jeśli zmienisz drukarkę domyślną na małą drukarkę atramentową A4 stojącą na końcu korytarza. Drukarka PDF udostępnia następujący stały zestaw rozmiarów papieru:

  • A0
  • A1
  • A2
  • A3
  • A4
  • A5
  • A6
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • Legal
  • Letter
  • Tabloid

Systemowe ustawienia drukarki

Można również zdefiniować niestandardowe rozmiary stron dla wyników generowanych w formacie PDF. Niestandardowe rozmiary stron definiuje się na stronie System - Ustawienia drukarki w oknie dialogowym Preferences . Menu rozwijane powiązane z przyciskiem Add  w oknie dialogowym Preferences  zawiera różne wstępnie zdefiniowane rozmiary niestandardowe:

  • ARCH A
  • ARCH B
  • ARCH C
  • ARCH D
  • ARCH E
  • ARCH E1
  • Koperta C5 (162 x 229 mm)
  • Koperta DL (110 x 220 mm)
  • Folio (8,5 x 13 cali)
  • JIS B1
  • JIS B2
  • JIS B3
  • JIS B4
  • JIS B5
  • Ledger (17 x 11 cali)
  • Koperta Monarch (3,87 x 7,5 cala)
  • Koperta nr 10 (4,125 x 9,5 cala)
  • Note (7,5 x 10 cali)
  • Statement (5,5 x 8,5 cala)

Wybierz pozycję, aby dodać dany rozmiar do listy. Jeśli potrzebujesz innego rozmiaru, dodaj jeden z rozmiarów wstępnie zdefiniowanych, zaznacz jego pozycję na liście, a następnie kliknij przycisk Edit Page. Pojawi się okno dialogowe, w którym możesz określić:

  • Title  niestandardowego rozmiaru strony — warto wybrać coś opisowego, na przykład z szerokością i wysokością (oraz jednostkami!), aby ułatwić identyfikację.
  • Width  i Height strony.
  • Jednostki miary (mm lub cale).

Zdefiniowane niestandardowe rozmiary stron będą wyświetlane w menu pola Size  podczas konfigurowania właściwości strony przed eksportem do pliku PDF.

Sygnalizacja rozmiaru papieru nieobsługiwanego przez nośnik docelowy

Po zmianie miejsca docelowego odpowiedniego generatora wyjściowego z kontenera wyjściowego PDF na drukarkę fizyczną (wydruk papierowy) może się okazać, że rozmiar papieru zdefiniowany dla generatora — w odpowiednim oknie dialogowym właściwości (prawy przycisk myszy, Page Setup) — nie jest obsługiwany przez nośnik docelowy. W takim przypadku linia łącząca generator z nośnikiem jest wyświetlana na czerwono.

W tym stanie generowanie zawartości (kontener wyjściowy PDF) oraz podgląd i drukowanie (wydruk papierowy) są zablokowane. Aby pomyślnie wygenerować odpowiednie dane wyjściowe, możesz zmienić rozmiar papieru dla generatora wyjściowego (co przywróci zielony kolor linii łączącej) lub po prostu zmienić nośnik docelowy na taki, który obsługuje wybrany rozmiar papieru.
Jeśli występuje niezgodność rozmiaru papieru i zdecydujesz się zmienić rozmiar papieru dla skonfigurowanego generatora wyjściowego, korzystając z Page Setup polecenie dla generatora spowoduje wyświetlenie okna informacyjnego. Ostrzega ono o problemie i informuje, że przywrócono domyślne ustawienia rozmiaru papieru. Oznacza to, że lista rozwijana rozmiarów papieru w oknie konfiguracji zostaje odświeżona i zawiera standardowy zestaw obsługiwanych rozmiarów papieru (PDF Output Container) lub zestaw rozmiarów papieru obsługiwanych przez drukarkę docelową (Hard Copy).

Przeglądanie wygenerowanego pliku PDF

Wygenerowany plik PDF grupuje dokumenty według ich typu: schemat, PCB i BOM. Dla każdego schematu tworzone są zakładki zgodnie z wybranymi ustawieniami, co umożliwia przeglądanie zarówno dokumentów, jak i poszczególnych komponentów oraz sieci znajdujących się w danym dokumencie.

Jeśli schematy źródłowe mają strukturę hierarchiczną, zostanie ona odzwierciedlona w zakładkach pliku PDF: arkusz najwyższego poziomu będzie widoczny na jednym poziomie, a wszystkie arkusze podrzędne — jako zakładki podrzędne. Jeśli w ramach procesu eksportu włączono opcję Use Physical Structure, wynikowy dokument PDF będzie zawierał osobne arkusze dla każdego kanału w projekcie wielokanałowym.

W przypadku dokumentu PCB zakładki są tworzone dla każdego z eksportowanych wydruków.

W przypadku zestawienia materiałowego zakładki umożliwiają przejście do każdego komponentu.

Jeśli na stronie Additional PDF Settings kreatora włączono dodatkowe zakładki umożliwiające generowanie informacji o sieciach dla pinów, etykiet sieci i portów, będą one widoczne podczas przeglądania schematu lub PCB (tylko piny).

Kliknięcie zakładki spowoduje powiększenie obszaru dokumentu, w którym znajduje się dany obiekt. Poziom powiększenia zależy od ustawienia suwaka powiększenia na stronie Additional PDF Settings. Jeśli to możliwe, obiekt zostanie wyśrodkowany w głównym oknie przeglądarki PDF. Podczas przeglądania według komponentów, pinów, portów lub etykiet sieci stosowane jest wyróżnianie, aby ułatwić ich odnalezienie.

Jeśli nie włączono opcji generowania informacji o sieciach, w wygenerowanym pliku PDF będą dostępne tylko informacje o komponentach.

Parametry komponentów w wynikowym pliku PDF

Altium Designer uwzględnia parametry komponentów w generowanym pliku PDF. Po jego wygenerowaniu można kliknąć komponent na arkuszu w pliku PDF i przejrzeć jego parametry w wygodnym oknie podręcznym. Aby uniemożliwić przeglądanie parametrów komponentów w ten sposób, wyłącz (usuń zaznaczenie) opcję Include Component Parameters w sekcji Additional Information na stronie Additional PDF Settings.

Ta funkcja działa niezależnie od tego, czy plik PDF jest generowany dla pojedynczego arkusza schematu, czy dla całego projektu.

Jeśli komponent zawiera parametr, którego wartością jest adres URL strony internetowej w formacie http://<siteaddress>, wpis ten będzie aktywnym łączem w oknie podręcznym parametrów. Można go kliknąć, aby otworzyć wskazany adres URL w zewnętrznej przeglądarce internetowej.

Wymagane jest uwzględnienie prefiksu „http://" ”. Skrócone formy adresów URL, takie jak www.altium.com lub live.altium.com, nie są obsługiwane.

Uwaga

Podczas generowania wydruku bezpośrednio z odpowiedniego edytora za pomocą polecenia menu File » Print funkcja ta jest konfigurowana niezależnie od konfiguracji zdefiniowanych w pliku OutJob. W takim przypadku użyj karty Default Prints w oknie dialogowym Project Options (Project » Project Options), aby skonfigurować domyślne ustawienia wydruku i układ strony dla każdego z możliwych do wygenerowania wyników związanych z drukowaniem.

Aby uzyskać dostęp do karty Default Prints w oknie dialogowym Project Options, pole Value dla UI.ProjectOptions.DefaultPrints w oknie dialogowym Advanced Settings musi być włączone.

Karta Default Prints w oknie dialogowym Project Options
Karta Default Prints w oknie dialogowym Project Options

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents