Konfigurowanie dokumentu schematu
W skrócie
- Dowiedz się, jak utworzyć nowy dokument schematu oraz skonfigurować siatkę widoczną, siatkę przyciągania i siatkę elektryczną, aby ułatwić rozmieszczanie elementów i tworzenie połączeń.
- Poznaj sposoby stosowania szablonów schematów z poziomu panelu Properties, menu Design lub przestrzeni roboczej, a także ich aktualizowania i usuwania w razie potrzeby.
- Sprawdź, gdzie zarządzać parametrami dokumentu i jak ustawienia arkusza pochodzące z szablonu wpływają na dokumenty schematów.
Aby rozpocząć tworzenie schematu dla projektu PCB, dodaj nowy dokument schematu do projektu PCB. W tym celu kliknij prawym przyciskiem myszy wpis projektu w panelu Projects i wybierz polecenie Add New to Project » Schematic z menu kontekstowego (lub użyj polecenia File » New » Schematic z menu głównego).
Siatki i kursory
Przed rozpoczęciem umieszczania obiektów w edytorze schematów skonfiguruj siatki, aby ułatwić ich rozmieszczanie. Dostępne są trzy typy siatek: siatki widoczne ułatwiające nawigację, siatki przyciągania służące do rozmieszczania obiektów oraz siatki elektryczne, które pomagają w tworzeniu połączeń. Siatki należą do opcji dokumentu, co oznacza, że są zapisywane wraz z danym projektem, a zatem ich ustawienia mogą się różnić między dokumentami projektowymi. Wstępne ustawienia siatek określ w obszarze General panelu Properties, który jest dostępny, gdy w obszarze projektowym nie zaznaczono żadnych obiektów.
Siatka Visible Grid pojawia się zawsze, gdy poziom powiększenia zapewnia wystarczające odstępy, i jest wyświetlana w postaci linii lub punktów. Aby włączyć lub wyłączyć widoczną siatkę w bieżącym dokumencie, kliknij przycisk przełącznika Visible Grid (
) w panelu, wybierz polecenie View » Grids » Toggle Visible Grid z menu głównego lub użyj skrótu klawiaturowego Shift+Ctrl+G.
Siatka Snap Grid to siatka, do której przyciągany jest kursor podczas umieszczania lub przesuwania obiektów na schemacie. Bieżąca wartość siatki przyciągania jest wyświetlana po lewej stronie paska stanu. Możesz również użyć polecenia View » Grids » Set Snap Grid, aby ustawić konkretną wartość siatki przyciągania w oknie dialogowym Choose a snap grid size.
Siatki elektryczne mają pierwszeństwo przed siatkami przyciągania, ponieważ umożliwiają tworzenie połączeń z elementami leżącymi poza siatką. Włącz opcję Snap to Electrical Object Hotspots (za pomocą polecenia View » Grids » Toggle Electrical Grid z menu głównego lub skrótu Shift+E), aby podczas przesuwania obiektu elektrycznego w obszarze projektowym, gdy znajdzie się on w zasięgu siatki elektrycznej innego obiektu elektrycznego, z którym może się połączyć, został przyciągnięty do nieruchomego obiektu i pojawił się punkt aktywny (czerwony krzyżyk). Wartość siatki elektrycznej powinna być nieco mniejsza niż bieżąca wartość siatki przyciągania. W przeciwnym razie trudno będzie rozmieścić obiekty elektryczne w odstępie jednego kroku siatki przyciągania.
Siatki można szybko modyfikować oraz włączać i wyłączać za pomocą skrótów klawiaturowych lub myszy. Na przykład naciśnij G/Shift+G, aby przechodzić w przód lub wstecz przez ustawienia siatki przyciągania zdefiniowane na stronie Schematic - Grids w oknie dialogowym Preferences dla aktualnie używanego systemu jednostek (calowego lub metrycznego). Możesz również użyć poleceń View » Grids » Cycle Snap Grid i View » Grids » Cycle Snap Grid (Reverse) z menu głównego. Jeśli zmienisz rozmiar siatki w ten sposób, wprowadzone ustawienie (w oknie dialogowym Choose a snap grid size ) zostanie utracone, ponieważ przełączanie obejmuje tylko aktualnie wybrane, predefiniowane wartości odstępów.
Typ kursora możesz dostosować do swoich potrzeb w obszarze Cursor na stronie Schematic - Graphical Editing w oknie dialogowym Preferences . Na przykład duży krzyż o ramionach pod kątem 90 stopni, sięgających krawędzi okna projektowego (opcja Large Cursor 90), może być przydatny podczas umieszczania i wyrównywania obiektów projektowych.
Stosowanie szablonu schematu do arkusza schematu
Szablon schematu to dokument zawierający zdefiniowane przez użytkownika ustawienia rozmiaru arkusza, obramowania i tabelki rysunkowej, do którego arkusz schematu może się odwoływać (czyli być z nim powiązany). Eliminuje to konieczność wielokrotnego definiowania wspólnych atrybutów. Dostępne szablony schematów można zastosować do aktywnego dokumentu arkusza schematu w sposób opisany poniżej.
Stosowanie szablonu z panelu Properties
Panel Properties aktywnego dokumentu schematu, gdy w obszarze projektowym nie zaznaczono żadnych obiektów projektowych, wyświetla Document Options. W obszarze Formatting and Size sekcji Page Options panelu na karcie General wybierz Template, a następnie w polu Template wybierz szablon, który ma być używany dla arkusza. Lista jest podzielona na szablony obszaru roboczego (udostępnione Ci w obszarze roboczym) oraz lokalne szablony oparte na plikach.

Podczas przeglądania panelu aktywnego arkusza schematu panel Properties odzwierciedla rewizję wybraną dla szablonu schematu. Po wybraniu szablonu (lub zaktualizowaniu szablonu) otwiera się okno dialogowe Update Template, które umożliwia aktualizację do bieżącego szablonu. Następnie otwiera się okno dialogowe Information, informujące o zaktualizowaniu szablonu.

Okno dialogowe Update Template
Opcje i elementy sterujące okna dialogowego Update Template
-
Choose Document Scope – wybierz jedną z poniższych opcji, aby określić zakres aktualizacji:
-
Just this document – wybierz tę opcję, aby zaktualizować tylko aktywny dokument schematu o zmiany w jego bieżącym szablonie.
-
All schematic documents in the current project – wybierz tę opcję, aby zaktualizować aktywny dokument schematu oraz wszystkie pozostałe dokumenty schematów w aktywnym projekcie o zmiany w ich bieżących szablonach. Schematy, które są obecnie zamknięte, zostaną otwarte.
-
All open schematic documents – wybierz tę opcję, aby zaktualizować aktywny dokument schematu oraz wszystkie pozostałe otwarte dokumenty schematów (niezależnie od projektu nadrzędnego) o zmiany w ich bieżących szablonach.
-
-
Choose Parameter Actions – wybierz jedną z poniższych opcji, aby określić sposób obsługi zmian parametrów:
-
Do not update any parameters – wybierz, aby pozostawić bez zmian wszystkie parametry pochodzące z powiązanego szablonu.
-
Add new parameters that exist in the template only – wybierz, aby dodać wszystkie parametry, które istnieją w szablonie, ale nie występują obecnie na arkuszu schematu.
-
Replace all matching parameters – wybierz, aby zaktualizować wartość każdego parametru występującego zarówno w szablonie, jak i na arkuszu schematu, przypisując mu wartość z szablonu.
-
Stosowanie szablonu z menu Projekt
W podmenu Design » Sheet Templates głównego menu edytora schematów można wybrać inny szablon z Workspace lub szablon lokalny.
Wybierz polecenie Load From File z podmenu Design » Sheet Templates » Local, aby przeglądać i wybrać plik szablonu schematu na dysku twardym. Wybierz polecenie Manage Templates, aby otworzyć stronę Zarządzanie danymi – Szablony w oknie dialogowym Preferences.
Stosowanie szablonu z Workspace przy użyciu konfiguracji środowiska
Ponadto szablon schematu z Workspace może służyć jako element danych konfiguracyjnych w co najmniej jednej zdefiniowanej konfiguracji Environment Configurations. Po połączeniu z Workspace i przy korzystaniu z konfiguracji środowiska, która nie kontroluje użycia szablonów schematów, można ręcznie wybrać rewizję szablonu schematu. W tym celu użyj polecenia Design » Sheet Templates » Set Template from server . Spowoduje to otwarcie okna dialogowego Choose Template , w którym można przeglądać i wybrać wymagany szablon w Workspace.

Użyj polecenia Set Template from server, aby ręcznie ponownie stosować dostępne szablony schematów i przełączać się między nimi.
Aktualizowanie szablonu
Aby zaktualizować szablon schematu z Workspace używany obecnie na aktywnym arkuszu schematu do najnowszej rewizji powiązanego elementu szablonu schematu (lub odświeżyć szablon lokalny, którego dane mogły ulec zmianie), użyj przycisku
obok listy rozwijanej Template w panelu Document Options Properties lub wybierz polecenie Design » Sheet Templates » Update Current Template z menu głównego.
Usuwanie szablonu z arkusza schematu
Aby usunąć aktualnie używany szablon schematu, wybierz polecenie Design » Sheet Templates » Remove Current Template z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia otworzy się okno dialogowe Remove Template Graphics.

Okno dialogowe Remove Template Graphics
W tym oknie dialogowym określ, z których dokumentów ma zostać usunięty bieżący szablon: tylko z bieżącego dokumentu, ze wszystkich dokumentów schematów w bieżącym (aktywnym) projekcie (aktualnie zamknięte schematy zostaną otwarte) lub ze wszystkich otwartych dokumentów schematów (niezależnie od projektu nadrzędnego). Po użyciu tego polecenia pole aktualnie używanego szablonu będzie puste.
Podczas usuwania bieżącego szablonu ze wszystkich dokumentów schematów w bieżącym projekcie wszystkie aktualnie zamknięte dokumenty zostaną otwarte. W przypadku usuwania bieżącego szablonu ze wszystkich otwartych dokumentów schematów jest on usuwany niezależnie od projektu, do którego należy dokument.
Możesz też zrezygnować z używania szablonu, przełączając się na inny tryb Formatting and Size (Standard lub Custom) w panelu Properties .
Parametry na poziomie dokumentu
Parametry na poziomie dokumentu można skonfigurować dla każdego dokumentu schematu. Parametry dokumentu definiuje się w panelu Properties , który jest dostępny, gdy na schemacie nie zaznaczono żadnych obiektów. Na karcie Parameters tego panelu można dodawać, edytować lub usuwać parametry schematu. Użyj przycisków nad listą parametrów, aby wyświetlić na liście wyłącznie parametry, jak pokazano na poniższej ilustracji.
Aby dodać parametr, kliknij przycisk Add , a następnie wybierz Parameter, , jak pokazano na poniższej ilustracji. Na liście pojawi się nowy parametr o nazwie Parameter n. Kliknij nazwę, a następnie wprowadź żądaną nazwę parametru. Kliknij w kolumnie Value , a następnie wprowadź żądaną wartość parametru.
Aby edytować wartość parametru, kliknij komórkę w kolumnie Value , a następnie wprowadź odpowiednie zmiany.
Aby usunąć parametr, zaznacz go na liście, a następnie kliknij
. W panelu pojawi się prośba o potwierdzenie usunięcia. Na liście można zaznaczyć jeden lub więcej parametrów do jednoczesnego usunięcia.
Panel Właściwości
Gdy aktywny dokument jest dokumentem schematu (*.SchDoc) i w obszarze projektowym nie jest zaznaczony żaden obiekt projektu, panel Properties wyświetla Document Options.
Wiele opcji i elementów sterujących tego panelu jest intuicyjnych i nie wymaga dodatkowych wyjaśnień. Te, które ich wymagają, opisano w kolejnych sekcjach.
General Tab
Filtr zaznaczania
Opcje w tej sekcji panelu określają, które obiekty schematu można zaznaczać w obszarze projektowym.
Ogólne
-
Units – aby szybko sprawdzić aktywne jednostki, odczytaj wpis Grid przy lewym końcu paska stanu. Aby przełączyć jednostki miary aktywnego arkusza schematu między milsami a mm, użyj polecenia View » Toggle Units z menu głównego.
-
Visible Grid – użyj ikony oka, aby pokazać lub ukryć siatkę w obszarze projektowym.
-
Snap Grid – wprowadź żądany rozstaw siatki w polu tekstowym lub użyj skrótu
G, aby przełączać się między różnymi siatkami.-
Snap to Electrical Object Hotspots – włącz, aby używać siatki przyciągania do przyciągania do elektrycznych punktów aktywnych obiektu, lub użyj skrótu
Shift+E.
-
-
Snap Distance – gdy kursor znajdzie się w odległości mniejszej niż wprowadzona wartość od włączonego punktu przyciągania obiektu (a przyciąganie jest włączone dla aktywnej warstwy), zostanie przyciągnięty do tego punktu.
Opcje strony
Kilka opcji w tej sekcji nie wymaga wyjaśnienia. Te, które go wymagają, opisano poniżej.
-
Formatting and Size
-
Template tryb – ustaw rozmiar i format strony, wybierając spośród wstępnie zdefiniowanych szablonów arkuszy schematu. Szablon schematu to dokument zawierający zdefiniowane przez użytkownika opisy rozmiaru arkusza, obramowania i tabelki rysunkowej, do którego można odwołać się z arkusza schematu (powiązać go z nim), co eliminuje konieczność wielokrotnego definiowania tych wspólnych atrybutów. Lista obejmuje szablony lokalne i szablony z Workspace znajdujące się w lokalizacji określonej na stronie Zarządzanie danymi – Szablony w oknie dialogowym Preferences. Na tej stronie okna dialogowego Preferences można również zdefiniować domyślny arkusz schematu używany w nowych dokumentach schematów.
-
Template – użyj menu rozwijanego, aby wybrać szablon z listy szablonów lokalnych i szablonów z Workspace, a w razie potrzeby użyj przycisku
, aby odświeżyć szablon, którego zawartość mogła ulec zmianie.
-
-
-
Margin and Zones – określa rozmiar graficznego obramowania arkusza i jego podział na strefy. Usuń zaznaczenie pola Show Zones, aby ukryć podział na strefy w obramowaniu.
- Vertical – ustaw liczbę podziałów (wierszy) na pionowym marginesie arkusza. Typ alfanumerycznych oznaczeń stref jest określany przez ustawienie Origin.
- Horizontal – ustaw liczbę podziałów (kolumn) na poziomym marginesie arkusza.
-
Origin – określa narożnik arkusza lub arkuszy dokumentu, od którego rozpoczynają się alfanumeryczne oznaczenia stref na obwodzie (pozycja strefy
A-1lub1-A). - Margin Width – ustaw odległość (w bieżących jednostkach) między krawędzią strony a każdą z czterech linii obramowania, zgodnie ze strzałkami przypisanymi do poszczególnych pól wprowadzania.
Parameters Tab
Parametry
Karta Parameters panelu Properties zawiera listę wszystkich elementów Parameters i Rules dostępnych w bieżącym dokumencie projektu.
-
All przycisk – wybierz, aby wyświetlić zarówno Parameters, jak i Rules.
-
Parameters przycisk – wybierz, aby wyświetlić tylko Parameters.
-
Rules przycisk – wybierz, aby wyświetlić tylko Rules.
-
Parameters
- Name and Value kolumny – zawierają listę dostępnych parametrów pogrupowanych według typu.
-
Rules
- Name and Value kolumny – zawierają listę aktualnie określonych reguł i ich wartości.
-
Add – użyj menu rozwijanego, aby dodać Parameter lub Rule. Wybranie opcji dodania nowego elementu Rule otworzy okno dialogowe Choose Design Rule Type, w którym można określić typ reguły używanej podczas dodawania parametru jako reguły do obsługiwanego obiektu projektowego na schemacie lub do dokumentu schematu.
-
– opcja dostępna tylko po wybraniu reguły. Kliknij, aby otworzyć okno dialogowe Edit PCB Rule i edytować wybraną regułę.
-
– kliknij, aby usunąć aktualnie wybrany parametr lub regułę.
Po wybraniu obiektu projektowego panel wyświetla opcje właściwe dla danego typu obiektu. Poniższa tabela zawiera listę typów obiektów, które można umieszczać na arkuszu schematu. Kliknij łącze, aby przejść do strony właściwości danego obiektu.


