Creating a Schematic Symbol
W skrócie
- Poznaj proces tworzenia, edytowania i zapisywania symboli w przestrzeni roboczej.
- Dowiedz się, czym są punkty przyłączeniowe pinów, jak działa kolejność wyświetlania obiektów i jakie właściwości mają symbole.
- Sprawdź, jak położenie początku układu współrzędnych i ustawienia siatki wpływają na rozmieszczanie komponentów i prowadzenie połączeń.
Symbol schematowy zazwyczaj obejmuje kształt, który może odzwierciedlać funkcję komponentu, oraz co najmniej jedno wyprowadzenie. Sposób przedstawienia komponentu, tj. wygląd symbolu i rozmieszczenie wyprowadzeń, zależy od projektanta. Powinien on być zgodny z wymaganiami organizacji oraz przyjętymi standardami projektowymi. Jeden symbol może reprezentować cały fizyczny komponent. Komponent można też zdefiniować za pomocą wielu części, z których każda reprezentuje pewien element logiczny w obrębie fizycznego komponentu (np. każdą bramkę AND w układzie zawierającym cztery bramki AND albo cewkę i zestawy styków przekaźnika). Taki komponent jest również nazywany komponentem wieloczęściowym.
Tworzenie nowego symbolu schematowego
Symbole schematowe można tworzyć bezpośrednio w połączonej przestrzeni roboczej:
-
Wybierz File » New » Library z menu głównego, a następnie w otwartym oknie dialogowym New Library wybierz Create Library Content » Symbol w obszarze Workspace tego okna.

Utwórz nowy symbol w przestrzeni roboczej za pomocą okna dialogowego New Library -
W otwartym oknie dialogowym Create New Item wprowadź wymagane informacje, upewnij się, że opcja Open for editing after creation jest włączona, i kliknij OK. Symbol zostanie utworzony w przestrzeni roboczej i otworzy się tymczasowy edytor symboli schematowych z dokumentem
.SchLibjako dokumentem aktywnym. Dokument otrzyma nazwę zgodną z identyfikatorem elementu i jego rewizji, w formacie:<Item><Revision>.SchLib(np.SYM-001-0001-1.SchLib). Użyj tego dokumentu do zdefiniowania symbolu w sposób opisany poniżej.
Przykład edycji początkowej rewizji symbolu w przestrzeni roboczej — tymczasowy edytor symboli schematowych udostępnia dokument służący do zdefiniowania symbolu schematowego. -
Po zdefiniowaniu symbolu zgodnie z wymaganiami zapisz go w przestrzeni roboczej za pomocą elementu sterującego Save to Server po prawej stronie wpisu symbolu w panelu Projects. Pojawi się okno dialogowe Edit Revision, w którym można w razie potrzeby zmienić nazwę i opis oraz dodać uwagi do wydania. Po zapisaniu dokument i edytor zostaną zamknięte.
Symbol zapisany w przestrzeni roboczej można wykorzystać podczas definiowania komponentu w edytorze komponentów w trybie edycji pojedynczego komponentu lub trybie edycji zbiorczej komponentów.
Symbole w przestrzeni roboczej można przeglądać za pomocą panelu Components. Włącz widoczność modeli, klikając przycisk
u góry panelu i wybierając Models, a następnie wybierz kategorię Symbols.
Aby edytować symbol w przestrzeni roboczej, kliknij jego wpis prawym przyciskiem myszy w panelu Components i wybierz polecenie Edit. Ponownie otworzy się tymczasowy edytor z symbolem gotowym do edycji. Wprowadź wymagane zmiany, a następnie zapisz dokument jako kolejną rewizję symbolu w przestrzeni roboczej.
Definiowanie symbolu schematowego
Symbole schematowe tworzy się przez umieszczanie obiektów rysunkowych reprezentujących korpus komponentu oraz wyprowadzeń reprezentujących fizyczne wyprowadzenia rzeczywistego komponentu. Symbole schematowe tworzy się w edytorze symboli schematowych Altium Designer.
Uwagi dotyczące tworzenia symboli:
-
Obiekty umieszczane w edytorze bibliotek są nakładane na siebie w kolejności ich umieszczania. Użyj poleceń Edit » Move, aby zmienić kolejność wyświetlania, jeśli wyprowadzenia zostaną zasłonięte przez korpus komponentu.
-
Tylko jeden koniec wyprowadzenia umożliwia połączenie elektryczne. Ten koniec jest nazywany punktem aktywnym. Upewnij się, że punkt aktywny (koniec, za który trzymasz wyprowadzenie) jest skierowany na zewnątrz korpusu komponentu. Więcej informacji znajdziesz w opisie obiektu wyprowadzenia.
-
W edytorze bibliotek schematowych właściwości aktualnie aktywnego symbolu, takie jak domyślne oznaczenie i opis, edytuje się w panelu Properties w trybie Symbol. Panel jest wyświetlany w tym trybie, gdy żaden obiekt nie jest zaznaczony. Jeśli dwukrotnie klikniesz obiekt podstawowy umieszczony jako część symbolu komponentu, panel Properties wyświetli właściwości tego obiektu, a nie komponentu nadrzędnego.
-
Opcję służącą do wyświetlania oznaczenia i komentarza na arkuszu edytora symboli (Show Comment/Designator) włącza się lub wyłącza dla bieżącej biblioteki w trybie Library Options panelu Properties. Wybierz polecenie Tools » Document Options, aby wyświetlić panel Properties w tym trybie.
-
Czcionki można konfigurować indywidualnie dla każdego obiektu podczas jego umieszczania albo ustawić preferowane czcionki dla nowych obiektów, edytując odpowiednie obiekty na stronie Schematic - Defaults w oknie dialogowym Preferences.
-
Użyj narzędzia do generowania symboli schematowych, aby szybko tworzyć komponenty o dużej liczbie pinów. Narzędzie umożliwia również importowanie danych pinów z arkusza kalkulacyjnego za pomocą menu kontekstowego.
-
Wiele pinów można zaimportować z arkusza kalkulacyjnego do bieżącego symbolu za pomocą poleceń Smart Grid w menu kontekstowym panelu SCHLIB List – dowiedz się więcej.
Przygotowanie obszaru projektowego
Zawsze rysuj symbol komponentu w pobliżu początku układu współrzędnych arkusza (środka arkusza). W razie potrzeby przenieś początek układu współrzędnych arkusza na środek okna projektowego, wybierając Edit » Jump » Origin (skrót J, O). Sprawdź pasek stanu w lewym dolnym rogu ekranu, aby upewnić się, że kursor znajduje się w początku układu współrzędnych. Komponenty dostarczane przez Altium są tworzone wokół tego punktu, oznaczonego krzyżykiem w środku arkusza. Zawsze twórz komponenty w pobliżu tego początku układu współrzędnych.
Podczas umieszczania komponentu na schemacie jest on „trzymany” za początek układu współrzędnych arkusza symbolu bibliotecznego. Często stosowaną praktyką podczas tworzenia symbolu jest umieszczenie punktu przyłączenia pinu 1 komponentu w początku układu współrzędnych arkusza. Dzięki temu podczas przenoszenia z biblioteki na arkusz schematu komponent jest trzymany za ten pin. Nie jest to obowiązkowe (piny i obiekty korpusu symbolu można umieszczać w dowolnym miejscu arkusza), jednak jeśli obiekty symbolu zostaną umieszczone z dala od początku układu współrzędnych, podczas umieszczania komponentu z biblioteki na arkuszu schematu będzie on odsunięty od kursora o tę samą odległość.
Domyślne jednostki siatek schematów i bibliotek schematowych są jednostkami imperialnymi. Ponieważ wszystkie komponenty Altium są projektowane na takiej siatce, należy mieć świadomość konsekwencji przejścia na metryczną siatkę arkusza: poprawne podłączanie przewodów do komponentów utworzonych na różnych siatkach staje się trudne. Pamiętaj, że siatki imperialne mogą być używane z metrycznymi formatami arkuszy, takimi jak A3, dlatego praca z arkuszami o wymiarach metrycznych nie wymaga przejścia na siatkę metryczną. Jednostki bieżącego arkusza definiuje się na karcie General w General sekcji panelu Properties w trybie Library Options (użyj polecenia Tools » Document Options z menu głównego, aby przełączyć panel Properties w ten tryb).

Użyj sekcji Ogólne panelu Właściwości w trybie Library Options, aby ustawić jednostki bieżącego arkusza.
W razie potrzeby włącz opcję Show Comment/Designator w panelu Właściwości , aby wyświetlić teksty komentarza i oznaczenia bieżącego komponentu w dokumencie biblioteki.
Obiekty są umieszczane na bieżącej siatce przyciągania. Bieżąca siatka jest wyświetlana u dołu obszaru projektowego, po lewej stronie paska stanu.
Ustawienia Snap Grid i Visible Grid można również skonfigurować w panelu Properties w trybie Library Options. Zamiast otwierać panel Właściwości za każdym razem, gdy chcesz zmienić siatkę, możesz nacisnąć G, aby przełączać siatkę przyciągania między dostępnymi ustawieniami. Dostępne ustawienia można edytować na stronie Schemat – Siatki okna dialogowego Preferences.
Panel Właściwości
Gdy aktywnym dokumentem jest dokument biblioteki schematowej (*.SchLib), wybierz polecenie Tools » Document Options z menu głównego – panel Properties wyświetli Library Options. Poniższe rozwijane sekcje zawierają informacje o dostępnych opcjach i elementach sterujących:
Filtr zaznaczania
Opcje w tej sekcji panelu określają, które obiekty biblioteki schematowej można zaznaczać w obszarze projektowym. Przycisk
- All Objects – kliknij, aby wyłączyć filtrowanie obiektów i umożliwić zaznaczanie wszystkich typów obiektów. Przyciski
- Object – przełączaj przyciski poszczególnych obiektów, aby włączać lub wyłączać możliwość zaznaczania obiektów danego typu.
Ogólne
- Units – wybierz żądaną jednostkę. Wybierz mm lub mils.
-
Visible Grid – wprowadź żądany skok siatki. Użyj
lub
, aby wyświetlić lub ukryć siatkę w obszarze projektowym.
- Snap Grid – zaznacz to pole, aby włączyć siatkę przyciągania. Wprowadź żądany skok siatki w polu tekstowym lub użyj skrótu klawiszowego G.
- Sheet Border – zaznacz to pole, aby włączyć obramowanie arkusza, a następnie kliknij kolorowe pole, aby zmienić kolor obramowania.
- Sheet Color – kliknij kolorowe pole, aby zmienić kolor arkusza.
- Show Hidden Pins – włącz, aby wyświetlić ukryte piny w obszarze projektowym. Tę opcję można również przełączać, wybierając polecenie View » Show Hidden Pins z menu głównego.
- Show Comment/Designator – włącz, aby wyświetlić komentarze i oznaczenia w obszarze projektowym.
Po zaznaczeniu obiektu projektowego panel wyświetli opcje właściwe dla jego typu. Poniższa tabela zawiera typy obiektów, które można umieszczać w obszarze projektowym biblioteki. Kliknij łącze, aby przejść do strony właściwości danego obiektu.
| Łuk | Elipsa |
| Grafika | Symbol IEEE |
| Pin | Wielokąt |
| Polilinia | Prostokąt |
| Prostokąt z zaokrąglonymi narożnikami | Ramka tekstowa |
| Tekst | Krzywa Béziera |
Tworzenie korpusu symbolu schematowego
Po skonfigurowaniu opcji obszaru projektowego zgodnie z wymaganiami kolejnym krokiem jest opracowanie graficznej reprezentacji komponentu, czyli utworzenie grafiki symbolu, który będzie reprezentować ten komponent po umieszczeniu go na arkuszu schematu. Ważne jest, aby wybrać standard graficznych symboli schematowych, którego należy się trzymać. Zapewni on formalny wzorzec podczas projektowania grafiki symboli i zagwarantuje ich spójność. Metodyka projektowania Altium jest zgodna z normą IEEE 315, która nie tylko obejmuje najczęściej spotykane elementy obwodów, lecz także jasno określa, jak można łączyć elementy półprzewodnikowe w symbole reprezentujące różne typy układów krzemowych.
Korpus symbolu tworzy się przez umieszczanie graficznych obiektów projektowych w obszarze projektowym edytora bibliotek schematowych za pomocą menu Place , paska Utilities lub Active Bar. Kliknij dwukrotnie umieszczony symbol schematowy, aby otworzyć panel Properties i dokładniej zdefiniować każdy kształt.
Altium Designer udostępnia różne zamknięte kształty symboli, w tym prostokąt, wielokąt, elipsę i prostokąt z zaokrąglonymi narożnikami, jak pokazano poniżej.
Kształty liniowe obejmują łuk, linię/polilinię, krzywą Béziera i łuk eliptyczny. Linie/polilinie mogą mieć groty i zakończenia strzałek. Kliknij dwukrotnie, aby otworzyć panel Properties i zdefiniować groty oraz zakończenia.
Dodawanie wyprowadzeń do symbolu
To wyprowadzenia nadają komponentowi właściwości elektryczne i określają punkty połączeń służące do doprowadzania i wyprowadzania sygnałów. Każde wyprowadzenie rzeczywistego komponentu fizycznego jest reprezentowane przez wyprowadzenie umieszczone w symbolu.
Wyprowadzenie można dodać do komponentu aktualnie widocznego w obszarze projektowym dokumentu biblioteki schematowej za pomocą jednej z poniższych metod. W każdym przypadku wyprowadzenie pojawia się przy kursorze, uchwycone za koniec elektryczny. W razie potrzeby obróć wyprowadzenie lub odbij je lustrzanie, a następnie kliknij, aby je umieścić.
-
Użyj polecenia Place » Pin (lub skrótu P, P).
-
Kliknij przycisk
na Active Bar.
-
Kliknij przycisk
na liście rozwijanej obiektów projektowych na pasku narzędzi Utilities .
-
Za pomocą okna dialogowego Component Pin Editor – gdy w obszarze projektowym nie jest zaznaczony żaden obiekt, panel Properties umożliwia edycję właściwości symbolu, w tym edytowanie, dodawanie i usuwanie wyprowadzeń. Panel zapewnia również dostęp do okna dialogowego Component Pin Editor; aby je otworzyć, kliknij przycisk
na karcie Pins panelu Properties. Okno to zapewnia jedno wygodne miejsce do modyfikowania określonych właściwości dowolnego wyprowadzenia powiązanego z symbolem. Oprócz edytowania właściwości wyprowadzeń umożliwia ono także dodawanie nowych wyprowadzeń i usuwanie istniejących.
Otwórz okno dialogowe Component Pin Editor, aby zarządzać wszystkimi wyprowadzeniami utworzonego symbolu.
Opcje i elementy sterujące okna dialogowego Component Pin Editor
Tabela wyprowadzeń
W tym obszarze przedstawione są wszystkie wyprowadzenia komponentu. Dla każdego wyprowadzenia wyświetlane są następujące informacje:
-
Designator – numeryczny identyfikator wyprowadzenia. Każde wyprowadzenie części musi mieć unikatowe oznaczenie.
-
Name – wyświetlana nazwa wyprowadzenia. Nazwa jest opcjonalna, więc w razie potrzeby to pole można pozostawić puste. Można też wprowadzić ciąg znaków w polu tekstowym Name, a następnie użyć pola wyboru Name, aby wyświetlić lub ukryć nazwę.
-
Desc – opis wyprowadzenia.
-
Footprint Model Mapping – pole lutownicze wskazanego powiązanego modelu obudowy, do którego przypisane jest to wyprowadzenie komponentu schematowego. Dla każdego powiązanego modelu obudowy wyświetlana jest osobna kolumna.
-
Type – typ elektryczny wyprowadzenia. Typ ten jest używany podczas kompilowania projektu lub analizowania dokumentu schematu do wykrywania błędów połączeń elektrycznych (za pomocą funkcji kontroli reguł elektrycznych). Dostępne typy to
Input,I/O,Output,Open Collector,Passive,HiZ,Open EmitteriPower. -
Owner – część nadrzędna, z którą powiązane jest wyprowadzenie. W przypadku komponentu jednoczęściowego ta pozycja zawsze ma wartość
1; ma ona znaczenie tylko w przypadku komponentów wieloczęściowych. Komponent wieloczęściowy zawiera również część niegraficzną, Part Zero. Część zerowa służy do definiowania wyprowadzeń, które mają być uwzględnione we wszystkich częściach komponentu wieloczęściowego, na przykład wyprowadzeń zasilania.-
Show – określa, czy wyprowadzenie jest widoczne na arkuszu (opcja włączona), czy ukryte (opcja wyłączona). Choć nie jest to zalecana praktyka, wyprowadzenia zasilania komponentów wieloczęściowych można ukryć, jeśli ich wyświetlanie niepotrzebnie zmniejszałoby czytelność arkusza schematu.
- Number – określa, czy oznaczenie wyprowadzenia jest wyświetlane (opcja włączona), czy ukryte (opcja wyłączona), gdy część nadrzędna zostanie umieszczona na arkuszu schematu.
-
Name – określa, czy nazwa wyprowadzenia jest wyświetlana (opcja włączona), czy ukryta (opcja wyłączona), gdy część nadrzędna zostanie umieszczona na arkuszu schematu.
-
-
Pin/Pkg Length – długość połączenia wyprowadzenia wewnątrz obudowy.
-
Propagation Delay – wyświetla opóźnienie propagacji, czyli czas potrzebny, aby czoło sygnału przemieściło się od nadajnika do odbiornika.
-
Add – kliknij ten przycisk, aby dodać nowy pin do komponentu. Nowemu pinowi zostanie przypisane kolejne dostępne oznaczenie (może to być pin 0) oraz następujące właściwości domyślne:
-
Name –
1 - Desc – puste
-
Mapping – wszystkie
0 -
Type –
Passive - Owner – numer aktywnej/wybranej części.
- Show/Number/Name – wszystkie włączone.
-
Name –
-
Remove – kliknij ten przycisk, aby usunąć aktualnie wybrany pin z komponentu. Otworzy się okno dialogowe potwierdzenia; kliknij Yes, aby kontynuować usuwanie. W przypadku usuwania pinu z instancji komponentu umieszczonej na schemacie może być konieczne ponowne poprowadzenie istniejących przewodów, które były podłączone do tego pinu.
Menu kontekstowe
Menu kontekstowe tabeli, dostępne po kliknięciu prawym przyciskiem myszy, zawiera następujące polecenia:
- Jump – służy do przejścia do aktualnie wybranego pinu w obszarze projektowym (z powiększeniem i wyśrodkowaniem, jeśli jest to możliwe).
- Add – służy do dodawania nowego pinu do komponentu (lub jego części).
- Remove – służy do usuwania aktualnie wybranego pinu z komponentu. Otworzy się okno dialogowe potwierdzenia; kliknij Yes, aby kontynuować usuwanie.
- Edit – to polecenie nie jest aktywne.
- Report – służy do otwierania okna dialogowego Report Preview.
Sekcja właściwości
Karta Ogólne
-
Location
-
(X/Y)
- X (pierwsze pole) – bieżąca współrzędna X (pozioma) punktu odniesienia obiektu względem bieżącego początku układu współrzędnych obszaru projektowego. Edytuj ją, aby zmienić położenie obiektu w osi X. Wartość można wprowadzić w jednostkach metrycznych lub imperialnych; jeśli wprowadzana wartość jest wyrażona w jednostkach innych niż aktualnie domyślne, podaj jednostkę.
- Y (drugie pole) – bieżąca współrzędna Y (pionowa) punktu odniesienia obiektu względem bieżącego początku układu współrzędnych obszaru projektowego. Edytuj ją, aby zmienić położenie obiektu w osi Y. Wartość można wprowadzić w jednostkach metrycznych lub imperialnych; jeśli wprowadzana wartość jest wyrażona w jednostkach innych niż aktualnie domyślne, podaj jednostkę.
- Rotation – wybierz kąt obrotu z listy rozwijanej.
-
(X/Y)
-
Properties
-
Designator – identyfikator liczbowy pinu. Każdy pin części musi mieć unikatowe oznaczenie. Użyj
lub
, aby określić, czy Designator pinu ma być widoczne, czy ukryte po umieszczeniu części nadrzędnej na arkuszu schematu.
-
Name – służy do określania opcjonalnej nazwy wyświetlanej pinu. Domyślnie nowo umieszczony pin otrzymuje nazwę odpowiadającą jego oznaczeniu. Podanie nazwy wyświetlanej jest szczególnie przydatne w przypadku układów scalonych, w których opisowa nazwa pozwala szybko rozpoznać funkcję pinu. Użyj
lub
, aby określić, czy Name pinu ma być widoczna, czy ukryta po umieszczeniu części nadrzędnej na arkuszu schematu.
-
Function – w tym polu możesz określić wiele nazw (funkcji) edytowanego pinu wielofunkcyjnego. Wprowadź alternatywną nazwę pinu, a następnie naciśnij Enter lub kliknij przycisk
po prawej stronie pola. Dodane nazwy alternatywne będą wyświetlane jako etykiety pod polem. Kliknij „x” na etykiecie funkcji, aby ją usunąć. - Electrical Type – wybierz typ elektryczny pinu z listy rozwijanej. Jest on używany podczas kompilowania projektu lub analizowania dokumentu schematu do wykrywania błędów połączeń elektrycznych (za pomocą funkcji sprawdzania reguł elektrycznych).
- Description – w razie potrzeby wprowadź opis pinu jasno określający jego funkcję.
- Pin Package Length – wprowadź długość wyprowadzenia w obudowie. Jednostka zostanie dodana automatycznie po naciśnięciu Enter.
- Propagation Delay – wprowadź opóźnienie propagacji. Jednostka zostanie dodana automatycznie po naciśnięciu Enter.
- Part Number – to pole jest dostępne podczas dodawania pinu do komponentu wieloczęściowego. Za pomocą strzałek w górę/w dół określ część, z którą pin ma zostać powiązany. Komponent wieloczęściowy zawiera również część niegraficzną — część zerową (Part Zero). Część zerowa służy do definiowania pinów, które mają być uwzględniane we wszystkich częściach komponentu wieloczęściowego, na przykład pinów zasilania.
- Preview Window – ten obszar zapewnia natychmiastowy podgląd zmian poszczególnych opcji, umożliwiając dostosowanie wyglądu pinu do wymagań projektu.
- Pin Length – służy do określania długości pinu zgodnie z aktualnie zdefiniowanymi jednostkami miary. Kliknij pole koloru, aby zmienić kolor pinu.
-
Designator – identyfikator liczbowy pinu. Każdy pin części musi mieć unikatowe oznaczenie. Użyj
-
Symbols
-
Inside – umożliwia opcjonalne dodanie symbolu do pinu wewnątrz graficznego obrysu komponentu.
-
Inside Edge – umożliwia opcjonalne dodanie symbolu do pinu na wewnętrznej krawędzi graficznego obrysu komponentu.
-
Outside Edge – umożliwia opcjonalne dodanie symbolu do pinu na zewnętrznej krawędzi graficznego obrysu komponentu.
-
Outside – umożliwia opcjonalne dodanie symbolu do pinu na zewnątrz graficznego obrysu komponentu.
-
Line Width – to pole służy do określania grubości linii używanej do rysowania symboli. Pozwala to spełnić wymagania norm GOST, zgodnie z którymi grubość linii tych symboli powinna być taka sama jak grubość linii używanej do rysowania symbolu komponentu.
-
-
Font Settings
-
Designator
-
Custom Settings – włącz, aby uzyskać dostęp do poniższej opcji Font Settings i dostosować czcionkę.
-
Font Settings – użyj dostępnych elementów sterujących, aby skonfigurować czcionkę, jej rozmiar, kolor oraz ustawienia specjalne, takie jak pogrubienie i podkreślenie.
-
Custom Position – włącz, aby uzyskać dostęp do poniższych elementów sterujących i dostosować położenie.
-
Margin (X/Y) – wprowadź żądane marginesy.
-
Orientation – z listy rozwijanej wybierz orientację.
-
To – z listy rozwijanej wybierz żądany obiekt oznaczenia.
-
-
Name
-
Custom Settings – włącz, aby uzyskać dostęp do poniższej opcji Font Settings i dostosować czcionkę.
-
Font Settings – użyj dostępnych elementów sterujących, aby skonfigurować czcionkę, jej rozmiar, kolor oraz ustawienia specjalne, takie jak pogrubienie i podkreślenie.
-
Custom Position – włącz, aby uzyskać dostęp do poniższych elementów sterujących i dostosować położenie.
-
Margin (X/Y) – wprowadź żądane marginesy.
-
Orientation – z listy rozwijanej wybierz orientację.
-
To – z listy rozwijanej wybierz żądany obiekt nazwy.
-
-
Designator
Karta parametrów
-
Parameters – w tym obszarze znajdują się wszystkie parametry aktualnie zdefiniowane dla pinu. Użyj ikony
lub
, aby wyświetlić lub ukryć wartość powiązanego parametru w obszarze projektowym. Użyj ikony
lub
, aby zablokować lub odblokować powiązany parametr.
-
Name – nazwa parametru. W przypadku parametru typu reguła to pole jest zablokowane i ma wartość
Rule. - Value – wartość parametru. W przypadku parametru typu reguła pole będzie zawierać typ reguły oraz listę zdefiniowanych dla niej ograniczeń.
-
Name – nazwa parametru. W przypadku parametru typu reguła to pole jest zablokowane i ma wartość
- Font – kliknij, aby otworzyć menu umożliwiające wybór czcionki, jej rozmiaru, koloru oraz atrybutów, takich jak pogrubienie, kursywa itp.
-
Other – kliknij, aby rozwinąć listę i zmienić dodatkowe opcje:
- Show Parameter Name – włącz, aby wyświetlić nazwę parametru.
- Allow Synchronization with Database – włącz, aby synchronizować z bazą danych.
- X/Y – wprowadź współrzędne X i Y.
- Rotation – z listy rozwijanej wybierz kąt obrotu.
- Autoposition – zaznacz, aby włączyć automatyczne pozycjonowanie.
-
Add – kliknij, aby dodać parametr. Użyj
, aby usunąć aktualnie zaznaczony parametr.
Konfigurowanie właściwości pinu
Naciśnij Tab, aby otworzyć tryb Component panelu Properties i edytować właściwości pinu przed jego umieszczeniem. Wartości liczbowe będą automatycznie zwiększane przy umieszczaniu kolejnych pinów. Sposób automatycznego zwiększania wartości konfiguruje się w ustawieniach Auto-Increment During Placement na stronie Schemat – Ogólne okna dialogowego Preferences . Użyj wartości ujemnych, aby automatycznie zmniejszać wartości.

Użyj strony Schematic - General okna dialogowego Preferences , aby zdefiniować sposób automatycznego zwiększania wartości. Podczas umieszczania lub przenoszenia pin jest trzymany za koniec elektryczny (zwany również aktywnym końcem pinu). Pin należy ustawić tak, aby jego koniec elektryczny był skierowany na zewnątrz korpusu komponentu. Naciśnij spację, aby obrócić pin podczas jego przenoszenia.
Piny można również umieszczać w celu odwzorowania punktów elektromechanicznych komponentu, takich jak metalowy występ stabilizatora napięcia.
Pin ma szereg właściwości, w tym nazwę i oznaczenie. To właśnie oznaczenie pinu służy do powiązania pinu symbolu z polem lutowniczym obudowy PCB. Domyślna odległość, w jakiej Designator i Name pinu są wyświetlane od jego końca, jest ustawieniem systemowym wspólnym dla edytora schematów i edytora bibliotek schematowych. Skonfiguruj Pin Margin na stronie Schemat – Ogólne okna dialogowego Preferences .
Indywidualne ustawienia właściwości Name można skonfigurować w oknie dialogowym Edytor pinów komponentu.
Wyprowadzenie ma Electrical Type, który jest używany przez system kontroli reguł elektrycznych Altium do sprawdzania poprawności połączeń między wyprowadzeniami. Ustaw tę opcję w oknie dialogowym Component Pin Editor odpowiednio do typu elektrycznego danego wyprowadzenia komponentu. Domyślna wartość Pin Length powinna być dostosowana do wybranej siatki przyciągania (zwykle 100 mil lub 50 mil). Domyślna długość wynosi 30; typowe długości to 20 lub 30.
Symbols można dodawać w oknie dialogowym Component Pin Editor w różnych miejscach wyprowadzenia, aby przedstawiać jego właściwości elektryczne.
Wyprowadzenie

Wyprowadzenie na schemacie reprezentuje fizyczne wyprowadzenie komponentu w obszarze projektowym schematu.
Podsumowanie
Wyprowadzenie jest podstawowym obiektem projektu elektrycznego. Wyprowadzenia nadają komponentowi (części) właściwości elektryczne i definiują na nim punkty połączeń dla sygnałów wejściowych i wyjściowych.
Dostępność
Wyprowadzenia można umieszczać wyłącznie w edytorze bibliotek schematów, korzystając z jednej z poniższych metod:
- Wybierz Place » Pin z menu głównego.
-
Kliknij
na liście rozwijanej paska narzędzi Utilities
- Kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz Place » Pin z menu kontekstowego.
Umieszczanie
Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w krzyżyk i zostanie włączony tryb umieszczania wyprowadzeń. Umieszczanie odbywa się w następujący sposób:
- Kliknij lub naciśnij Enter, aby ustalić położenie wyprowadzenia. Zwróć uwagę, że wyprowadzenie podążające za kursorem jest uchwycone za koniec elektryczny, który musi być skierowany na zewnątrz korpusu komponentu. Tylko jeden koniec wyprowadzenia jest elektryczny i to zawsze za ten koniec wyprowadzenie jest uchwycone.
- Kontynuuj umieszczanie kolejnych wyprowadzeń lub kliknij prawym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania.
Dodatkowe czynności, które można wykonać podczas umieszczania – gdy wyprowadzenie nadal podąża za kursorem, a jego koniec elektryczny nie został jeszcze umieszczony – to:
- Naciśnij klawisz Tab, aby wstrzymać umieszczanie i uzyskać dostęp do trybu wyprowadzenia w panelu Properties, w którym można na bieżąco zmieniać jego właściwości. Kliknij przycisk wstrzymania wyświetlany nad obszarem projektowym , aby wznowić umieszczanie.
- Naciśnij klawisz Alt, aby ograniczyć kierunek ruchu do osi poziomej lub pionowej, zależnie od początkowego kierunku ruchu.
- Naciśnij Spacebar, aby obrócić wyprowadzenie przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, lub Shift+Spacebar, aby obrócić je zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Obrót odbywa się w krokach co 90°.
- Naciśnij klawisz X lub Y, aby wykonać lustrzane odbicie wyprowadzenia względem osi X lub Y.
Uwagi dotyczące numeracji wyprowadzeń
Wiele komponentów ma szereg wyprowadzeń o liczbowych nazwach i numerach. Funkcja Auto-Increment During Placement na stronie Schematic – General okna dialogowego Preferences pozwala przyspieszyć umieszczanie takich wyprowadzeń. Automatyczna inkrementacja jest uruchamiana samoczynnie, jeśli właściwości wyprowadzenia zostaną zmodyfikowane przed jego umieszczeniem (naciśnij Tab, gdy wyprowadzenie podąża za kursorem). Funkcja działa zarówno dla Designator, jak i Name; Designator wyprowadzenia korzysta z pola automatycznej inkrementacji Primary, a Name wyprowadzenia — z pola Secondary. Obsługiwane są rosnące wartości literowe i liczbowe oraz malejące wartości liczbowe.

Skonfiguruj ustawienia Auto-Increment During Placement na stronie Schematic – General okna dialogowego Preferences.

Zwróć uwagę na rosnącą literową nazwę wyprowadzenia i malejący liczbowy numer wyprowadzenia.
Edycja graficzna
Aby przesunąć wyprowadzenie, kliknij je i przytrzymaj przycisk myszy. Kursor przeskoczy do elektrycznego punktu przyłączenia na końcu wyprowadzenia; przesuń je w nowe miejsce, tak aby koniec elektryczny był skierowany na zewnątrz korpusu komponentu.
Podczas przeciągania wyprowadzenie można obracać (Spacebar/Shift+Spacebar) lub odbijać lustrzanie (klawisze X lub Y służą do odbicia względem osi X lub Y).
Edycja niegraficzna
Edycja za pomocą okna dialogowego wyprowadzenia lub panelu właściwości
Properties page: Właściwości wyprowadzenia
Właściwości wyprowadzenia można edytować w oknie dialogowym Pin oraz w panelu Properties, który umożliwia edycję wszystkich obiektów aktualnie zaznaczonych w obszarze projektowym.
Wyświetlana nazwa i oznaczenie wyprowadzenia — położenie i czcionka
Położenie nazwy i oznaczenia wyprowadzenia jest definiowane globalnie w sekcji Pin Settings na stronie Schematic – General okna dialogowego Preferences. Jest to ustawienie środowiska, co oznacza, że obowiązuje na komputerze, na którym zostało zdefiniowane. Ustawienia określają względną odległość (margines) tekstu od nieelektrycznego końca wyprowadzenia.

Ustaw odległość tekstu wyprowadzenia (Pin Settings) w oknie dialogowym Preferences.
W przypadku wyprowadzeń można nadpisać systemowe ustawienia położenia, marginesu i czcionki. Elementy sterujące umożliwiające dostosowanie Designator i Name wyprowadzenia znajdują się w panelu Properties, w sekcji Font Settings.

W razie potrzeby można zmodyfikować Font Settings dla Designator i Name poszczególnych wyprowadzeń.
Użyj opcji Custom Position, aby zastąpić domyślne ustawienia położenia ustawieniami niestandardowymi. Dla Margin (X/Y) wpisz nowe wartości bezpośrednio w odpowiednich polach X i Y. Dla Orientation użyj listy rozwijanej, aby wybrać kąt i odniesienie To.
Użyj opcji Custom Settings, aby zastąpić domyślną czcionkę systemową czcionką niestandardową.
Szerokość linii symbolu wyprowadzenia
Podczas przedstawiania komponentu w edytorze schematów każdy pin zdefiniowany jako część symbolu schematowego tego elementu może mieć wyświetlany jeden lub więcej symboli. W zależności od potrzeb symbole te są wyświetlane wewnątrz, na wewnętrznej krawędzi, na zewnątrz lub na zewnętrznej krawędzi głównego obrysu symbolu komponentu. Przykładami mogą być symbol Clock na wewnętrznej krawędzi lub symbol Dot na zewnętrznej krawędzi. Takie symbole znacznie poprawiają czytelność projektu dzięki wizualnemu wskazaniu funkcji sygnału przechodzącego przez dany pin.
Użyj ustawienia Line Width w obszarze Symbols panelu Properties, aby określić szerokość linii używanej do rysowania tych symboli. Wybierz Small lub Smallest.
Właściwości pinu
Karta Ogólne
Położenie
-
(X/Y)
- X (pierwsze pole) – bieżąca współrzędna X (pozioma) punktu odniesienia obiektu względem bieżącego początku układu współrzędnych obszaru projektowego. Edytuj, aby zmienić położenie obiektu w osi X. Wartość można wprowadzić w jednostkach metrycznych lub imperialnych; jeśli używasz jednostek innych niż aktualnie domyślne, podaj je wraz z wartością.
- Y (drugie pole) – bieżąca współrzędna Y (pionowa) punktu odniesienia obiektu względem bieżącego początku układu współrzędnych. Edytuj, aby zmienić położenie obiektu w osi Y. Wartość można wprowadzić w jednostkach metrycznych lub imperialnych; jeśli używasz jednostek innych niż aktualnie domyślne, podaj je wraz z wartością.
- Rotation – wybierz kąt obrotu z listy rozwijanej.
Właściwości
-
Designator – numeryczne oznaczenie pinu. Każdy pin w części musi mieć unikatowe oznaczenie. Użyj
lub
, aby określić, czy Designator pinu ma być odpowiednio wyświetlane czy ukryte po umieszczeniu części nadrzędnej na arkuszu schematu.
-
Name – określ opcjonalną wyświetlaną nazwę pinu. Domyślnie nowo umieszczony pin otrzymuje nazwę zgodną z wartością oznaczenia. Podanie wyświetlanej nazwy jest szczególnie przydatne w przypadku układów scalonych, w których znacząca nazwa pozwala szybko zorientować się, do czego służy dany pin. Użyj
lub
, aby określić, czy Name pinu ma być wyświetlana czy ukryta po umieszczeniu części nadrzędnej na arkuszu schematu.
-
Function – w tym polu określ nazwy (funkcje) edytowanego pinu wielofunkcyjnego. Wprowadź alternatywną nazwę pinu, a następnie naciśnij Enter lub kliknij przycisk
po prawej stronie pola. Dodane nazwy alternatywne będą wyświetlane jako etykiety poniżej pola. Kliknij „x” na etykiecie funkcji, aby ją usunąć. - Electrical Type – wybierz typ elektryczny pinu z listy rozwijanej. Jest on używany podczas kompilowania projektu lub analizowania dokumentu schematu do wykrywania błędów połączeń elektrycznych (za pomocą funkcji kontroli reguł elektrycznych — ERC).
- Description – w razie potrzeby wprowadź opis pinu wyjaśniający jego funkcję.
- Pin Package Length – wprowadź długość połączenia pinu wewnątrz obudowy. Jednostka zostanie dodana automatycznie po naciśnięciu Enter.
- Propagation Delay – to pole zawiera opóźnienie propagacji, czyli czas potrzebny na przebycie drogi od nadajnika do odbiornika przez czoło sygnału.
- Part Number – to pole jest dostępne podczas dodawania pinu do komponentu wieloczęściowego. Użyj strzałek w górę/w dół, aby określić część, do której pin ma zostać przypisany. Komponent wieloczęściowy zawiera również część niegraficzną — część zerową. Część zerowa służy do definiowania pinów, które mają być uwzględnione we wszystkich częściach komponentu wieloczęściowego, na przykład pinów zasilania.
- Pin Length – określ długość pinu w aktualnie zdefiniowanych jednostkach miary. Kliknij pole koloru, aby zmienić kolor pinu.
Symbole
- Inside – opcjonalnie dodaj symbol pinu wewnątrz graficznego obrysu komponentu.
- Inside Edge – opcjonalnie dodaj symbol pinu na wewnętrznej krawędzi graficznego obrysu komponentu.
- Outside Edge – opcjonalnie dodaj symbol pinu na zewnętrznej krawędzi graficznego obrysu komponentu.
- Outside – opcjonalnie dodaj symbol pinu na zewnątrz graficznego obrysu komponentu.
-
Line Width – w tym polu określ szerokość linii używanej do rysowania symboli. Pozwala to spełnić wymagania norm GOST, zgodnie z którymi symbole te powinny mieć taką samą szerokość linii jak symbol komponentu.
Ustawienia czcionki
-
Designator
-
Custom Settings – włącz, aby uzyskać dostęp do poniższego Font Settings i dostosować czcionkę.
-
Font Settings – użyj dostępnych elementów sterujących, aby skonfigurować czcionkę, jej rozmiar, kolor oraz ustawienia specjalne, takie jak pogrubienie i podkreślenie.
-
Custom Position – włącz, aby uzyskać dostęp do poniższych elementów sterujących i dostosować położenie.
-
Margin (X/Y) – wprowadź żądane marginesy.
-
Orientation – wybierz orientację z listy rozwijanej.
-
To – wybierz żądany obiekt oznaczenia z listy rozwijanej.
-
-
Name
-
Custom Settings – włącz, aby uzyskać dostęp do poniższego elementu Font Settings i dostosować czcionkę.
-
Font Settings – użyj elementów sterujących, aby skonfigurować czcionkę, jej rozmiar, kolor oraz ustawienia specjalne, takie jak pogrubienie i podkreślenie.
-
Custom Position – włącz, aby uzyskać dostęp do poniższych elementów sterujących i dostosować położenie.
-
Margin (X/Y) – wprowadź żądane marginesy.
-
Orientation – wybierz orientację z listy rozwijanej.
-
To – wybierz z listy rozwijanej żądany obiekt nazwy.
-
Karta Parametry
Parametry
Ten obszar służy do zarządzania parametrami przypisanymi do aktualnie wybranego pinu.
-
Grid – ten obszar zawiera listę wszystkich parametrów aktualnie zdefiniowanych dla pinu. Użyj ikony
lub
, aby pokazać/ukryć wartość powiązanego parametru w obszarze projektowym. Użyj ikony
lub
, aby zablokować/odblokować powiązany parametr.
-
Name – nazwa parametru. W przypadku parametru typu reguła to pole będzie zablokowane z wartością
Rule. - Value – wartość parametru. W przypadku parametru typu reguła pole będzie przedstawiać typ reguły wraz z listą zdefiniowanych dla niej ograniczeń.
-
Name – nazwa parametru. W przypadku parametru typu reguła to pole będzie zablokowane z wartością
- Font – kliknij, aby otworzyć menu umożliwiające wybór czcionki, jej rozmiaru, koloru oraz atrybutów, takich jak pogrubienie, kursywa itp.
-
Other – kliknij, aby otworzyć listę rozwijaną i zmienić dodatkowe opcje:
- Show Parameter Name – włącz, aby wyświetlać nazwę parametru w edytorze bibliotek schematów.
- Allow Synchronization with Database – włącz, aby synchronizować z bazą danych. Ta opcja określa, czy komentarz może być aktualizowany. Domyślnie opcje te są włączone, aby zawsze umożliwiać synchronizację z biblioteką źródłową/bazą danych. Możesz wyłączyć tę opcję, aby dany komentarz nie był uwzględniany w procesie aktualizacji.
- X/Y – wprowadź żądane współrzędne X i Y.
- Rotation – wybierz kąt obrotu z listy rozwijanej.
- Autoposition – zaznacz, aby włączyć automatyczne pozycjonowanie, dzięki któremu tekst pozostanie w wybranym położeniu podczas przesuwania i obracania komponentu.
-
Add – kliknij, aby dodać parametr. Użyj
, aby usunąć aktualnie wybrany parametr.
Wklejanie szyku
Oprócz standardowych poleceń wycinania, kopiowania i wklejania podczas tworzenia symbolu komponentu można również użyć polecenia Edit » Paste Array z menu głównego, aby umieścić bieżącą zawartość schowka w aktualnym dokumencie w postaci pionowego lub poziomego szyku obiektów. Jest to szczególnie przydatne, gdy tworzony symbol komponentu ma zawierać wiele pinów.
Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Setup Paste Array.

Okno dialogowe Setup Paste Array
Opcje i elementy sterujące okna dialogowego konfiguracji wklejania szyku
Zmienne rozmieszczania
- Item Count - użyj tego pola, aby określić łączną liczbę kopii elementów do wklejenia w obszarze roboczym.
- Primary Increment - użyj tego pola, aby określić krok przyrostu. Aby zwiększać wartość liczbową, po prostu wprowadź krok przyrostu jako liczbę całkowitą. Aby zwiększać wartość alfabetycznie, wprowadź literę alfabetu odpowiadającą liczbie liter, o jaką chcesz przesuwać oznaczenie. Na przykład, jeśli początkowy tekst to 1A, ustaw w tym polu A (pierwszą literę alfabetu), aby zwiększać o 1. Jeśli ustawisz w polu C (trzecią literę alfabetu), tekst przyjmie kolejno wartości 1A, 1D (trzy litery po A), 1G itd. Gdy wklejany obiekt jest pinem, to pole wpływa na Pin Designator.
-
Secondary Increment - to pole ma zastosowanie wyłącznie podczas wklejania szyku pinów i wpływa na Pin Display Name. Użyj go do określenia kroku przyrostu tak jak w polu Primary Increment.
- Remove Leading Zeroes - włącz tę opcję, aby usuwać zera wiodące z tekstu wklejanego szyku. W przypadku standardowych ciągów tekstowych dotyczy to wyłącznie zer wiodących w części liczbowej ciągu; zera poprzedzające literę nie będą usuwane. Na przykład ciąg tekstowy C000020 zostanie wklejony (z opcją Primary Increment 1) jako C21, a ciąg tekstowy 000C000020 zostanie wklejony jako 000C21. Podczas wklejania pinów dotyczy to wyłącznie Pin Designator, a nie Pin Display Name.
Odstępy
- Horizontal - wprowadź wartość w tym polu, aby określić przesunięcie poziome każdego elementu szyku. Wartość dodatnia spowoduje umieszczenie szyku na prawo od położenia kursora. Wartość ujemna spowoduje umieszczenie szyku na lewo.
- Vertical - wprowadź wartość w tym polu, aby określić przesunięcie pionowe każdego elementu szyku. Wartość dodatnia spowoduje umieszczenie szyku powyżej położenia kursora. Wartość ujemna spowoduje umieszczenie szyku poniżej.
Skonfiguruj poszczególne opcje zgodnie z potrzebami i kliknij OK.
Pojawi się monit o wybranie w dokumencie położenia początkowego, w którym zostanie wstawiony szyk. Po prostu ustaw kursor w żądanym miejscu i kliknij lub naciśnij Enter. Szyk zostanie wklejony w wybranym położeniu początkowym.
Dodawanie symboli IEEE
W symbolu schematowym można używać symboli IEEE do przedstawiania funkcji logicznych lub urządzeń. Symbole te pozwalają użytkownikom zrozumieć właściwości logiczne tych funkcji lub urządzeń bez konieczności posiadania szczegółowej wiedzy o ich budowie wewnętrznej.
Symbole IEEE dostępne do umieszczenia przedstawiono na poniższej ilustracji.
Symbole IEEE

Umieszczony symbol IEEE (Sigma)
Podsumowanie
Symbole IEEE to nieelektryczne podstawowe obiekty graficzne. Służą do przedstawiania funkcji logicznych lub urządzeń. Symbole te pozwalają użytkownikom zrozumieć właściwości logiczne tych funkcji lub urządzeń bez konieczności posiadania szczegółowej wiedzy o ich budowie wewnętrznej.
Dostępność
Obiekty symboli IEEE można umieszczać wyłącznie w edytorze bibliotek schematów. Dostępne są łącznie 34 symbole, które można umieszczać na następujące sposoby:
- Wybierz Place » Symbole IEEE z menu głównego.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz Place » Symbole IEEE z menu kontekstowego.
-
Kliknij
przycisk na pasku narzędzi Utilities.
-
Wybierz Place IEEE Symbol na pasku Active Bar (zostanie umieszczony symbol
Open Collector).
Umieszczanie
Po uruchomieniu polecenia kursor zmieni się w krzyżyk i zostanie włączony tryb umieszczania symboli IEEE. Wybrany symbol IEEE będzie podążał za kursorem.
- Ustaw obiekt w odpowiednim miejscu, a następnie kliknij lub naciśnij Enter, aby go umieścić.
- Kontynuuj umieszczanie kolejnych symboli lub kliknij prawym przyciskiem myszy bądź naciśnij Esc, aby wyjść z trybu umieszczania.
Podczas umieszczania można wykonać następujące dodatkowe czynności:
- Naciśnij klawisz Tab, aby wstrzymać umieszczanie i przejść do trybu IEEE Symbol panelu Properties , w którym można na bieżąco zmieniać właściwości symbolu. Kliknij przycisk wstrzymania widoczny w obszarze projektowym , aby wznowić umieszczanie.
- Naciśnij Spacebar, aby obrócić obiekt przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, lub Shift+Spacebar, aby obrócić go zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Obrót odbywa się w krokach co 90°.
- Naciśnij klawisz X lub Y, aby wykonać odbicie lustrzane symbolu względem osi X lub Y.
- Naciśnij klawisz + lub - (na klawiaturze numerycznej), aby powiększyć lub pomniejszyć symbol.
Edycja graficzna
Ta metoda edycji umożliwia wybranie umieszczonego symbolu IEEE bezpośrednio w obszarze projektowym i graficzną zmianę jego położenia lub orientacji. Symbole IEEE mają stały kształt, a ich rozmiar można zmieniać wyłącznie za pomocą odpowiednich skrótów klawiaturowych. Dlatego po zaznaczeniu symbolu IEEE uchwyty edycji nie są dostępne.

Zaznaczony symbol IEEE (Sigma)
Kliknij w dowolnym miejscu wewnątrz przerywanej ramki i przeciągnij, aby ustawić symbol w wybranym miejscu. Podczas przeciągania symbol można obracać (Spacebar/Shift+Spacebar), wykonywać jego odbicie lustrzane (klawiszami X lub Y względem osi X lub Y) lub zmieniać jego rozmiar (klawiszami +/- na klawiaturze numerycznej).
Właściwości symboli IEEE
Położenie
- (X/Y) - bieżące współrzędne X (pozioma) i Y (pionowa) punktu odniesienia obiektu względem bieżącego początku układu współrzędnych obszaru projektowego. Edytuj je, aby zmienić położenie obiektu w osiach X i Y. Wartości można wprowadzać w jednostkach metrycznych lub imperialnych; podaj jednostkę, jeśli wprowadzana wartość jest wyrażona w jednostkach innych niż aktualnie domyślne.
- Rotation - wybierz kąt obrotu z listy rozwijanej.
Właściwości
- Symbol - określa graficzny symbol IEEE. Wybierz symbol z listy rozwijanej.
- Size - bieżący rozmiar symbolu IEEE. Domyślny rozmiar to 10 DXP Default Units (100mil). Zwiększ lub zmniejsz tę wartość, aby powiększyć lub pomniejszyć symbol. Wprowadzenie wartości ujemnej powoduje wyświetlenie symbolu tak, jakby został obrócony o 180 stopni.
- Line - szerokość linii używanej do rysowania obrysu symbolu.
Definiowanie właściwości symbolu
Właściwości symbolu, takie jak oznaczenie i opis, edytuje się w trybie Symbol panelu Properties .
-
Designator - wprowadź wymagany prefiks oznaczenia, a po nim ?. Zaleca się, aby prefiks składał się wyłącznie z liter.
-
Name i Description - te ciągi znaków są przydatne podczas wyszukiwania symboli.
-
Type określa typ komponentu reprezentowanego przez ten symbol. Niestandardowe komponenty, takie jak logo firmy (Graphical) lub radiator (Mechanical), można tworzyć jako symbole schematowe i umieszczać w projekcie.
Typ komponentu
W środowisku projektowym może również zajść potrzeba utworzenia obiektów projektowych, które niekoniecznie są komponentami montowanymi na gotowej płytce PCB. Przykładem może być moduł zewnętrzny podłączany do płytki, który chcesz narysować jako komponent i umieścić na schemacie dla większej przejrzystości projektu, ale nie chcesz uwzględniać go w zestawieniu materiałowym (BOM) tej płytki. Innym przykładem mogą być elementy mechaniczne, takie jak radiator i śruba mocująca, które muszą znaleźć się w BOM, ale nie chcesz umieszczać ich na schemacie.
Takie sytuacje obsługuje się przez ustawienie właściwości Type komponentu. W opisanym przykładzie typ komponentu można ustawić na Graphical. Inną specjalną kategorią komponentów jest punkt testowy — jest on wymagany zarówno na schemacie, jak i na PCB. Powinien być sprawdzany podczas synchronizacji projektu, ale nie jest wymagany w BOM. W tym przypadku właściwość Type komponentu ustawia się na Standard (No BOM).

W przypadku niestandardowego typu komponentu ustaw odpowiednio Type .
Pole Type służy nie tylko do określenia, czy komponent powinien znaleźć się w BOM, ale także do ustalenia sposobu jego obsługi podczas synchronizacji komponentów. Wszystkie komponenty typów Standard, Net Tie i Jumper są w pełni synchronizowane, co oznacza, że komponent jest przenoszony ze schematu na PCB, a połączenia sieci są sprawdzane. W przypadku typów Mechanical i Graphical Type komponent nie jest przenoszony ze schematu na PCB. Jeśli komponent jednego z tych typów został ręcznie umieszczony na PCB i wybrano odpowiednią opcję Type, synchronizacja jest wykonywana na poziomie komponentu, ale połączenia sieci nie są sprawdzane.
Szczegółowe informacje o poszczególnych opcjach Type można znaleźć w opisie trybu Component panelu Properties.
Dzielenie komponentu na wiele części
W niektórych przypadkach lepiej jest podzielić komponent na kilka symboli, z których każdy jest określany jako Part. Przykładami są sieci rezystorowe zawierające osiem osobnych rezystorów, z których każdy może być używany niezależnie od pozostałych, cewka i zestawy styków przekaźnika lub poszczególne piny złącza — na przykład gdy wolisz rozmieścić piny złącza w różnych miejscach arkusza zamiast prowadzić przewody do jednego symbolu złącza. Innym przykładem jest 74F08SJX, czyli poczwórna dwuwejściowa bramka AND — układ ten zawiera cztery niezależne dwuwejściowe bramki AND. Chociaż komponent można narysować jako pojedynczy symbol przedstawiający wszystkie cztery bramki, bardziej użyteczne jest przedstawienie go jako czterech osobnych bramek, z których każdą można umieścić niezależnie od pozostałych w dowolnym miejscu schematu.
Takie komponenty są określane jako multi-part components. Każdą część rysuje się oddzielnie w edytorze biblioteki schematowej i dodaje się do niej odpowiednie piny. Poniższy rysunek przedstawia tę samą sieć rezystorową narysowaną jako jedna część, a następnie jako cztery osobne części.

Ta sama sieć rezystorowa jest przedstawiona jako jedna część po lewej i jako cztery osobne części po prawej.
Uwagi dotyczące pracy z komponentami wieloczęściowymi:
- W edytorze symboli schematowych użyj polecenia Tools » New Part z menu głównego, aby dodać kolejną część do bieżącego komponentu. Możesz też kliknąć przycisk
na Active Bar lub kliknąć prawym przyciskiem myszy w obszarze projektowym i wybrać Tools » New Part z menu kontekstowego. Do komponentu zostanie dodana nowa część, a pusty arkusz tej części zostanie otwarty i uaktywniony w oknie projektu. Użyj tego arkusza, aby dodać elementy podstawowe tworzące graficzną reprezentację części.
-
Użyj panelu SCH Library, aby przechodzić między częściami komponentu wieloczęściowego, jak pokazano poniżej.
Możesz też użyć poleceń Tools » Next Part i Tools » Previous Part z menu kontekstowego obszaru projektowego, aby wyświetlić następną lub poprzednią część.
-
Aby usunąć aktywną część z otwartego komponentu wieloczęściowego w bieżącym dokumencie, wybierz Tools » Remove Part z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz Tools » Remove Part z menu kontekstowego. Części komponentu wieloczęściowego można też usuwać bezpośrednio z panelu SCH Library.
- Jeśli części komponentu nieznacznie się różnią, możesz kopiować i wklejać zawartość między nimi, a w nowych częściach aktualizować na przykład tylko informacje o pinach.
- Edytor symboli schematowych umożliwia tworzenie nieograniczonej liczby części w jednym komponencie, a każda część może mieć różne reprezentacje graficzne dzięki dostępnej na poziomie komponentu funkcji alternatywnego trybu wyświetlania. Ponadto komponent wieloczęściowy może być przedstawiony jako pojedynczy symbol (wszystkie części) lub wiele symboli (po jednym dla każdej części) przy użyciu tylko jednego komponentu i zdefiniowanych trybów normalnego oraz alternatywnego — dowiedz się więcej.
- Oznaczenie komponentu wieloczęściowego zawiera przyrostek identyfikujący każdą część. Przyrostek może być literowy lub liczbowy i jest ustawiany w sekcji Alpha Numeric Suffix na stronie Schematic - General okna dialogowego Preferences. Pamiętaj, że ta opcja jest ustawieniem środowiska danej instalacji oprogramowania. Nie jest zapisywana w bibliotece ani w pliku schematu, a zatem nie jest przenoszona wraz z plikami projektu.
-
Komponenty wieloczęściowe są traktowane jako jednorodne, co oznacza, że wszystkie ich części są równoważne podczas nadawania oznaczeń w projekcie i mogą zostać zamienione w trakcie tego procesu. Na przykład cewka przekaźnika może zostać zamieniona z zestawem jego styków, zależnie od ich wzajemnego położenia na arkuszu schematu. Aby zablokować określoną część umieszczonego komponentu, włącz
w panelu Properties, jak pokazano poniżej.
-
Podczas nadawania oznaczeń na schemacie części komponentu wieloczęściowego są grupowane w pełny komponent zgodnie z ustawieniami Matching Options skonfigurowanymi w oknie dialogowym Annotate (jak pokazano poniżej). Zaznaczone pola wyboru po lewej stronie określają, które właściwości komponentów muszą być zgodne, aby ich części mogły zostać zgrupowane. Jeśli chcesz kontrolować grupowanie określonych części, tak aby znalazły się w tym samym fizycznym komponencie, na przykład pary wzmacniaczy operacyjnych w projekcie filtra, i nie chcesz przypisywać ani blokować ich ręcznie, dodaj do tego komponentu dodatkowy parametr i wprowadź wartość określającą, które części mają być grupowane razem. Górny obraz poniżej przedstawia opcje dopasowywania w oknie dialogowym Annotate. Włączone parametry są używane do dopasowywania komponentów wieloczęściowych. Parametr ResPack został dodany w panelu Properties (dolny obraz), aby kontrolować grupowanie rezystorów w obudowach (gdy części mają taką samą wartość parametru, mogą zostać zgrupowane w tym samym fizycznym komponencie). Zwróć uwagę na opcję Strictly. Jeśli ta opcja jest włączona, części must zawierać ten parametr, aby mogły zostać zgrupowane. Zachowaj ostrożność przy korzystaniu z tej opcji, jeśli kontrolujesz grupowanie różnych typów komponentów wieloczęściowych — wszystkie muszą zawierać ten parametr, jeśli opcja Strictly jest włączona.
- Zamiana części na PCB jest możliwa tylko w przypadku komponentu, którego części zdefiniowano jako komponent wieloczęściowy. Więcej informacji znajdziesz w dokumencie Zamiana par pinów i części.
-
Aby zdefiniować piny zasilania, możesz utworzyć dodatkową część komponentu i umieścić na niej piny VCC i GND. Pamiętaj o włączeniu opcji
w panelu Properties, aby zapobiec zamianie tej części z którąkolwiek z bramek podczas ponownego nadawania oznaczeń.
Tryby wyświetlania — wiele reprezentacji tego samego komponentu
Oprogramowanie obsługuje różne reprezentacje tego samego komponentu. Mogą one zawierać różne graficzne przedstawienia komponentu, takie jak reprezentacja de Morgana lub IEEE. Na przykład niektórzy klienci mogą preferować rezystory rysowane jako prostokąty, a inni — jako linie zygzakowate.
Każda z tych reprezentacji jest określana jako tryb wyświetlania Mode. Jeśli dodano alternatywny widok części, można go wyświetlić do edycji w edytorze symboli schematowych, wybierając tryb alternatywny z podmenu Tools » Mode w menu głównym oraz z listy rozwijanej Mode na pasku narzędzi Mode. Bieżąca reprezentacja graficzna aktywnego komponentu jest oznaczona znacznikiem wyboru obok odpowiedniej pozycji w menu głównym lub na liście rozwijanej Mode na pasku narzędzi Mode . Pamiętaj jednak, że w menu i na pasku narzędzi wyświetlanych jest tylko pierwszych 20 alternatywnych trybów graficznych.
Oprócz wybierania trybu normalnego lub alternatywnego z menu głównego albo z listy rozwijanej na pasku narzędzi możesz też użyć poleceń Tools » Mode » Previous i Tools » Mode » Next z menu głównego (przycisków
i
na pasku narzędzi Mode), aby wyświetlić poprzedni lub następny tryb aktywnego komponentu.

Rezystor utworzony z dwoma trybami wyświetlania. Edytor bibliotek zawiera pasek narzędzi Mode, który umożliwia dodawanie i usuwanie trybów oraz przechodzenie między nimi.
Aby dodać alternatywny tryb widoku, gdy część komponentu jest wyświetlana w oknie projektu edytora symboli schematowych, wybierz Tools » Mode » Add lub kliknij przycisk
na pasku narzędzi Mode . Zostanie wyświetlony pusty arkusz dla Alternate N (N to kolejny dostępny numer z zakresu 1-255). Zazwyczaj należy skopiować część utworzoną w trybie Normal i wkleić ją do nowego trybu Alternate . Użyj Edit » Copy i Edit » Paste, aby skopiować i wkleić zawartość trybu Normal do trybu Alternate . W ten sposób uzyskasz właściwy zestaw pinów i możesz zmodyfikować elementy graficzne oraz rozmieścić piny zgodnie z potrzebami.
Aby zmienić nazwę bieżącego trybu alternatywnego, wybierz polecenie Tools » Mode » Rename z menu głównego lub kliknij Rename na pasku narzędzi Mode. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Rename Alternate Representation . Wprowadź nową nazwę wybranego symbolu i kliknij OK. Ten tryb alternatywny będzie odtąd wyświetlany pod zdefiniowaną nazwą w menu głównym i na pasku narzędzi Mode.
Aby usunąć bieżącą reprezentację graficzną (tryb) aktywnego komponentu, wybierz polecenie Tools » Mode » Remove z menu głównego lub kliknij przycisk
na pasku narzędzi Mode. Możesz usunąć dowolną reprezentację graficzną (Normal i Alternate) istniejącą dla danego komponentu. Jeśli komponent ma co najmniej jedną reprezentację alternatywną i usuniesz reprezentację Normal, pierwsza reprezentacja alternatywna (Alternate 1) stanie się reprezentacją Normal. Wszystkie pozostałe reprezentacje alternatywne zostaną odpowiednio przenumerowane. Jeśli komponent nie ma reprezentacji alternatywnych i usuniesz reprezentację Normal, pojawi się okno dialogowe z prośbą o potwierdzenie usunięcia komponentu z biblioteki — kliknięcie Yes spowoduje usunięcie komponentu z biblioteki.
Wymagany tryb wybiera się podczas umieszczania komponentu z biblioteki na arkuszu schematu za pomocą selektora Mode w sekcji Graphical panelu Properties. Domyślnym trybem umieszczania jest tryb wyświetlany w edytorze biblioteki podczas ostatniego zapisu biblioteki.
Używanie komponentów wieloczęściowych z trybami alternatywnymi
Altium Designer umożliwia przedstawienie komponentu wieloczęściowego jako pojedynczego symbolu (obejmującego wszystkie części) lub wielu symboli (po jednym dla każdej części) przy użyciu jednego komponentu, dzięki zdefiniowanym trybom normalnemu i alternatywnym. Na przykład podwójny wzmacniacz operacyjny można przedstawić za pomocą dwóch symboli w jednym trybie wyświetlania i pojedynczego symbolu w innym trybie, jak pokazano na poniższym rysunku. W takim przypadku druga część nie będzie zawierać żadnych obiektów podstawowych w trybie wyświetlania pojedynczego symbolu.
Generowanie raportu komponentu
Component Report zawiera informacje o aktywnym symbolu.
- Wybierz Reports » Component (skrót R, C).
-
Raport zatytułowany
<LibraryName>.cmpzostanie otwarty jako aktywny dokument. Plik zawiera nazwę komponentu oraz liczbę jego części. Dla każdej części podane są szczegóły pinów w każdej reprezentacji graficznej (normalnej i wszystkich alternatywnych). - Zamknij raport, aby wrócić do obszaru projektowego edytora schematów.
Obsługa komponentów zworek
Zworki, zwane również mostkami drutowymi, umożliwiają zastąpienie ścieżek komponentem zworki, co często jest niezbędne do pomyślnego zaprojektowania płytki jednostronnej. Altium Designer obsługuje komponenty zworek za pomocą specjalnego typu komponentu Jumper.
Choć można zacząć od umieszczenia obudów zworek bezpośrednio na PCB, zalecany proces rozpoczyna się od schematu. Więcej informacji znajdziesz na stronie Praca z komponentami zworek.
Korzystanie z narzędzia do generowania symboli schematowych
Wraz ze wzrostem złożoności komponentów tworzenie ich symboli bibliotecznych i danych pinów staje się coraz bardziej skomplikowanym zadaniem. Na przykład współczesne duże układy BGA wymagają umieszczenia i skonfigurowania setek pinów, dlatego tworzenie użytecznych symboli komponentów często pochłania dużo czasu i wysiłku.
Aby ułatwić tworzenie symboli komponentów, Altium Designer udostępnia zaawansowane narzędzie do generowania symboli schematowych, oparte na interfejsie kreatora symboli i oknie dialogowym edytora pinów. Oferuje ono automatyczne generowanie grafiki symbolu, tabele pinów oraz inteligentne wklejanie danych.
Tworzenie symbolu
Narzędzie do generowania symboli schematowych jest dostępne w edytorze bibliotek schematowych po wybraniu polecenia Tools » Symbol Wizard z menu głównego. Można je również uruchomić podczas tworzenia komponentu w przestrzeni roboczej za pomocą edytora komponentów w trybie edycji pojedynczego komponentu, klikając ikonę rozwijania na przycisku poniżej modelu symbolu i wybierając z menu Wizard.
Aby utworzyć nowy symbol komponentu za pomocą tego narzędzia, najpierw dodaj nowy komponent do aktywnego dokumentu biblioteki. Następnie można opracować nowy symbol w interfejsie narzędzia — oknie dialogowym Symbol Wizard — które otwiera się po uruchomieniu polecenia. W tym oknie dialogowym można interaktywnie zdefiniować symbol komponentu zgodnie z wymaganiami, w tym liczbę pinów, ich rozmieszczenie i dane.
- Number of Pins — wpisz żądaną liczbę pinów ręcznie lub użyj strzałek w górę i w dół, aby ją zwiększyć lub zmniejszyć.
-
Layout Style — wybierz jeden z predefiniowanych wzorców automatycznego rozmieszczania pinów. Użyj listy rozwijanej, aby wybrać preferowany układ. Obraz Preview po prawej stronie oraz dane w kolumnie Side zostaną odpowiednio zaktualizowane. Dostępne opcje obejmują:
- Dual in-line
- Quad side
- Connector zig-zag
- Connector
- Single in-line
- Manual
Siatka
- Position — indeks pozycji odniesienia pinu symbolu. Tych danych nie można edytować.
- Group — ręcznie wprowadzany ciąg znaków służący do zdefiniowania grupy pinów.
-
Display Name — ciąg znaków atrybutu wyświetlanej nazwy pinu komponentu.
- Designator – ciąg znaków atrybutu oznaczenia pinu. Domyślnie będzie on automatycznie zgodny z Position pinu.
- Electrical Type – użyj listy rozwijanej w tym polu, aby wybrać typ elektryczny pinu. Dostępne opcje to Input, I/O, Output, Open Collector, Passive, HiZ, Open Emitter oraz Power.
- Description – atrybut tekstowy opisu pinu.
- Side – użyj listy rozwijanej w tym polu, aby wybrać położenie symbolu. Dostępne opcje to Left, Bottom, Right oraz Top. Po zmianie w tym obszarze ustawienie Layout style zmienia się na Manual.
Menu kontekstowe
- Move Up – służy do przesuwania zaznaczonych danych o jeden wiersz w górę.
- Move Down – służy do przesuwania zaznaczonych danych o jeden wiersz w dół.
- Copy – służy do kopiowania zaznaczonych danych do schowka.
- Paste – służy do wklejania ostatnio skopiowanych do schowka danych w miejscu kursora.
- Smart Paste – służy do otwierania okna dialogowego Pin Data Smart Paste w celu skopiowania kilku kolumn danych ze źródła zewnętrznego do odpowiadających im kolumn w tabeli. W tym oknie skonfiguruj dane kolumn i separatory, a następnie kliknij Paste. Dowiedz się więcej o funkcji inteligentnego wklejania.
- Clear – służy do usuwania danych pinów.
Podgląd
W tym obszarze wyświetlany jest podgląd grafiki symbolu, który dynamicznie odzwierciedla bieżące ustawienia i dane pinów. Użyj suwaka lub - i +, aby powiększyć lub pomniejszyć grafikę.
Dodatkowe elementy sterujące
- Continue editing after placement – jeśli ta opcja jest zaznaczona, okno dialogowe pozostanie aktywne po umieszczeniu komponentu, umożliwiając dalszą edycję.
-
Place – służy do umieszczania gotowego symbolu wraz z danymi pinów. Dostępne opcje to:
- Place Symbol
- Place New Symbol
- Place New Part
Wklejanie danych pinów
Chociaż dane pinów w tabeli można edytować, nadając wielu komórkom wspólną wartość, funkcje Paste i Smart Paste dostępne w oknie dialogowym zapewniają zaawansowany sposób wypełniania wszystkich komórek przez importowanie dużych ilości zróżnicowanych danych ze źródeł zewnętrznych.
W tabeli można korzystać ze standardowych metod kopiowania i wklejania, aby przenosić dane między grupami komórek. Można na przykład zaznaczyć trzy komórki w kolumnie, skopiować dane (kliknięcie prawym przyciskiem myszy – Copy), a następnie zaznaczyć trzy komórki docelowe i wkleić do nich dane (kliknięcie prawym przyciskiem myszy – Paste).
Tę samą metodę można zastosować do kopiowania i wklejania wybranych danych ze źródła zewnętrznego, takiego jak arkusz kalkulacyjny, plik tekstowy lub plik PDF.
Przykład wklejania danych skopiowanych z zewnętrznego arkusza kalkulacyjnego do tabeli Pin data.
Inteligentne wklejanie
Oprócz standardowych metod kopiowania i wklejania funkcja inteligentnego wklejania umożliwia wypełnianie wielu kolumn danymi ze źródła zewnętrznego dzięki automatycznemu mapowaniu kolumn.
Aby skopiować kilka kolumn danych źródłowych do odpowiadających im kolumn w tabeli Pin data, kliknij tabelę prawym przyciskiem myszy i wybierz polecenie Smart Paste z menu kontekstowego. Spowoduje to otwarcie okna dialogowego Pin Data Smart Paste, które zostanie wypełnione danymi źródłowymi. Dostępne są różne separatory danych, które można dobrać tak, aby odpowiadały separatorom użytym w danych źródłowych.

Okno dialogowe Pin Data Smart Paste
Opcje i elementy sterujące okna dialogowego Pin Data Smart Paste
-
Delimiter – zaznacz pola wyboru separatorów odpowiadających tym użytym w danych źródłowych. Dostępne opcje to:
- Tab
- Semicolon
- Comma
- Space
- Other
-
Data Preview – użyj listy rozwijanej, aby wybrać nagłówek tej kolumny. Dostępne opcje pochodzą z nagłówków kolumn w obszarze tabeli okna dialogowego Symbol Wizard.
Dodatkowe elementy sterujące
- Paste – kliknij, aby zakończyć proces inteligentnego wklejania. Dane źródłowe zostaną skopiowane do wskazanych, odpowiadających im kolumn w obszarze tabeli.
Menu kontekstowe
- Remove Line – kliknij wiersz, a następnie wybierz to polecenie, aby go usunąć. Jeśli polecenie zostanie wywołane w pustym obszarze okna dialogowego, usunięty zostanie ostatni wiersz.
- Remove Column – kliknij kolumnę, a następnie wybierz to polecenie, aby ją usunąć.
Umieszczanie symbolu
Po skonfigurowaniu ustawień i danych pinów zgodnie z wymaganiami można umieścić symbol w obszarze projektowym aktywnego komponentu bibliotecznego. Można go umieścić jako pojedynczy komponent lub jako jedną z sekcji komponentu wieloczęściowego, korzystając z odpowiednich poleceń dostępnych w menu kontekstowym przycisku Place w oknie dialogowym. Pamiętaj, że jeśli opcja Continue editing after placement jest włączona, okno dialogowe Symbol Wizard pozostanie aktywne po umieszczeniu komponentu lub jego części, umożliwiając dalszą edycję.
Przyspieszanie tworzenia symboli schematowych za pomocą narzędzia Smart Grid Insert
Narzędzie Smart Grid Insert dostępne w panelu SCHLIB List umożliwia mapowanie bieżących danych ze schowka na właściwości obiektów Altium Designer. Narzędzia te znacznie upraszczają proces tworzenia symboli schematowych i pozwalają w kilku krokach utworzyć piny komponentu bezpośrednio na podstawie danych zewnętrznych, takich jak arkusz kalkulacyjny, plik PDF lub plik ASCII.
Choć dane wyprowadzeń można skopiować bezpośrednio ze źródła do Altium Designer, warto wykonać kilka czynności przygotowawczych, aby uzyskać optymalny rezultat. Najlepiej zrobić to w arkuszu kalkulacyjnym. Zazwyczaj wystarczy kilka kroków:
-
Dodaj wiersz nagłówka, aby ułatwić mapowanie kolumn. Nie musisz dbać o to, by nazwy kolumn były dokładnie takie same — Altium Designer dobrze radzi sobie z automatycznym rozpoznawaniem właściwego mapowania.
-
Dodaj kolumnę rodzaju obiektu (Object Kind), aby Altium Designer wiedział, że ma utworzyć obiekty typu wyprowadzenie.
-
Dodaj kolumnę typu (Type), aby określić typ elektryczny każdego wyprowadzenia.
-
Uwzględnij współrzędne X i Y wyprowadzeń. Arkusze kalkulacyjne oferują doskonałe narzędzia do wypełniania komórek wartościami. Na przykład w Microsoft Excel możesz zaznaczyć zakres komórek, przeciągając prawym przyciskiem myszy, a następnie określić żądany ciąg liczbowy. Ułatwia to równomierne rozmieszczenie wyprowadzeń w bibliotece schematów.
Komponenty o dużej liczbie wyprowadzeń, podzielone na regularne sekcje, takie jak układy FPGA, dobrze nadają się do tworzenia w Altium Designer jako komponenty wieloczęściowe. Najłatwiej zrobić to, tworząc wszystkie wyprowadzenia w pierwszej części komponentu w Altium Designer, a następnie wycinając i wklejając bloki wyprowadzeń do pozostałych części.
Aby uporządkować wyprowadzenia w grupy gotowe do przypisania do poszczególnych części, pozostaw w arkuszu po kilka pustych wierszy między wyprowadzeniami każdej części. Ułatwi to nie tylko zauważenie miejsc, w których trzeba rozpocząć numerację współrzędnych od nowa, ale także pozwoli automatycznie dodać wartości X i Y do dużego zaznaczonego obszaru, a następnie usunąć zbędne wartości X i Y z pustych wierszy. W miejscach tych nie zostaną utworzone wyprowadzenia, dzięki czemu grupy przeznaczone do poszczególnych części będą wyraźnie rozdzielone.

Użyj narzędzi arkusza kalkulacyjnego, aby dodać odpowiednie współrzędne X i Y wyprowadzeń.
Zaznacz i skopiuj potrzebne komórki w arkuszu. Nie przejmuj się, jeśli zaznaczenie obejmuje niepotrzebne kolumny — narzędzia Smart Grid mogą je pominąć.
W Altium Designer kliknij prawym przyciskiem myszy w panelu SCHLIB List i wybierz z menu Smart Grid Insert, aby otworzyć okno dialogowe Smart Grid Insert. Jeśli dane źródłowe zawierają wiersz nagłówka, Altium Designer spróbuje automatycznie rozpoznać rodzaj obiektu, a następnie utworzy listę tworzonych obiektów. Pamiętaj, że przed zmapowaniem kolumn obiekty na tej liście będą miały właściwości aktualnego domyślnego obiektu wyprowadzenia w Altium Designer. Jeśli więc chcesz na przykład, aby wszystkie wyprowadzenia były ustawione pod kątem 180 stopni i miały długość 20, ustaw te wartości domyślne w Altium Designer przed rozpoczęciem korzystania z funkcji Smart Grid. Dzięki temu nie trzeba będzie dodawać tych ustawień w arkuszu ani edytować ich w Altium Designer po utworzeniu obiektów. Nie wiesz, jak ustawić wartości domyślne? Wybierz z menu Place » Pin, a następnie, przed umieszczeniem wyprowadzenia, naciśnij Tab, aby zmienić wartości domyślne. Potem umieść to jedno wyprowadzenie i je usuń.
Kolejną istotną zaletą dodania wiersza nagłówka jest możliwość użycia przycisku Automatically Determine Paste. To bardzo przydatna funkcja — wyszukuje pola w tworzonym obiekcie, porównuje je z nagłówkami kolumn danych źródłowych i inteligentnie dobiera ich mapowanie. Jeśli funkcja automatyczna pomyli się w którymś przypadku, możesz użyć przycisku Undo Paste, aby cofnąć mapowanie kolumny. Aby zmapować kolumny ręcznie, zaznacz kolumnę w danych źródłowych oraz odpowiadającą jej kolumnę w tworzonych obiektach, a następnie kliknij przycisk Paste Column.
Po kliknięciu OK zestaw utworzonych obiektów pojawi się w obszarze projektowym. Dodaj odpowiedni obrys do każdej części, a następnie za pomocą wycinania i wklejania utwórz poszczególne części — symbol jest gotowy.

Wyprowadzenia wstawione za pomocą Smart Grid oraz części z dodanymi obrysami komponentu.






