Integrated Libraries
W skrócie
- Dowiedz się, jak biblioteki zintegrowane ułatwiają przenoszenie danych i pozwalają przechowywać modele komponentów w jednym miejscu.
- Poznaj sposoby przygotowywania bibliotek źródłowych i udostępniania modeli za pośrednictwem plików projektu, zainstalowanych bibliotek lub ścieżek wyszukiwania.
- Dowiedz się, jak skonfigurować raportowanie błędów i skompilować pakiet biblioteki do pliku IntLib.
Biblioteki zintegrowane odzwierciedlają model Integrated Component programu Altium Designer. W tym modelu komponent nadrzędny jest reprezentowany przez symbol schematowy w pliku biblioteki schematowej (*.SchLib). Pozostałe modele są powiązane z symbolem, a parametry komponentu są dodawane do symbolu. Wszystkie biblioteki źródłowe — symbole i powiązane modele — są definiowane w projekcie Integrated Library Package, który następnie jest kompilowany do pojedynczego pliku — Integrated Library, czyli IntLib.
W tym dokumencie omówiono różne sposoby tworzenia biblioteki zintegrowanej, a także wstawianie z niej komponentów i wprowadzanie w niej zmian.
Zalety bibliotek zintegrowanych
Najważniejsze zalety kompilacji do biblioteki zintegrowanej to:
- Wszystkie informacje o komponentach są dostępne w jednym, przenośnym pliku. Ponieważ wszystkie modele są zawarte w bibliotece zintegrowanej, wystarczy zapewnić projektowi dostęp do jednego pliku lub przenieść ten plik przy przenoszeniu projektu. Ta przenośność jest nieoceniona, jeśli pracujesz na różnych stacjach roboczych lub chcesz udostępniać swoje projekty innym.
- Jeśli komponent zostanie wstawiony na schemat projektu z biblioteki zintegrowanej, Altium Designer na pewno znajdzie właściwy model, o ile będzie w stanie zlokalizować bibliotekę zintegrowaną, z której pochodzi komponent (nie trzeba więc żonglować oddzielnymi plikami bibliotek i modeli, w których powiązania z modelami bywają bardzo nietrwałe i łatwo je zerwać podczas codziennych czynności porządkowych, takich jak zmiana nazw folderów na dysku twardym).
- Pod względem bezpieczeństwa biblioteki zintegrowane są niezawodne. Po wygenerowaniu nie można ich zmienić. W praktyce aktualizacja biblioteki zintegrowanej oznacza jej całkowite zastąpienie. Trzeba celowo otworzyć oryginalny pakiet bibliotek, zaktualizować dokumenty źródłowe, a następnie ponownie go skompilować.
- Podczas kompilacji sprawdzana jest również integralność tych bibliotek. Oznacza to, że weryfikowana jest nie tylko dostępność modeli, lecz także poprawność mapowania wyprowadzeń. Nawet jeśli chcesz pozostać przy oddzielnych plikach bibliotek, zaleca się kompilowanie bibliotek schematowych w pakiecie biblioteki zintegrowanej choćby po to, aby upewnić się, że komponenty źródłowe będą prawidłowo mapowane na modele docelowe. Po sprawdzeniu poprawności możesz zignorować utworzoną bibliotekę zintegrowaną i nadal wstawiać komponenty bezpośrednio z bibliotek schematowych.
Tworzenie biblioteki IntLib przy użyciu pakietu bibliotek
Pakiet biblioteki zintegrowanej (*.LibPkg) to typ projektu Altium Designer służący do zebrania zestawu dokumentów projektowych potrzebnych do utworzenia biblioteki zintegrowanej. Symbole schematowe są rysowane w edytorze bibliotek schematowych, a dla każdego z nich definiowane są odwołania lub powiązania z modelami oraz informacje o parametrach. Dane te są przechowywane w jednym lub kilku plikach bibliotek schematowych. Modele, do których prowadzą odwołania, mogą obejmować footprinty PCB, modele symulacji obwodów i modele integralności sygnałów.
Jedynym dokumentem, który trzeba dodać do pakietu biblioteki zintegrowanej, jest biblioteka schematowa (lub biblioteki schematowe). Pliki zawierające modele komponentów PCB 2D/3D oraz modele symulacyjne i podobwody mogą znajdować się w dowolnej prawidłowej lokalizacji wyszukiwania w projekcie, w plikach na liście zainstalowanych bibliotek lub w ścieżkach wyszukiwania określonych dla pakietu.
Pakiet bibliotek jest następnie kompilowany do pojedynczego pliku biblioteki zintegrowanej (*.IntLib).
Podsumowując, tworzenie biblioteki zintegrowanej obejmuje zasadniczo cztery kroki:
-
Utwórz źródłowy pakiet bibliotek.
-
Utwórz i dodaj wymagane źródłowe pliki bibliotek schematowych.
-
Utwórz i dodaj wymagane pliki modeli dziedzinowych (lub wskaż ich lokalizację).
-
Skompiluj pakiet bibliotek, aby utworzyć plik biblioteki zintegrowanej.
Tworzenie źródłowego pakietu bibliotek
Utwórz nowy pakiet biblioteki zintegrowanej, wybierając polecenie File » New » Library z menu głównego, a następnie opcję Integrated Library w obszarze File otwartego okna dialogowego New Library. Po kliknięciu Create nowy, pusty projekt pakietu bibliotek zostanie dodany do panelu Projects i początkowo nie będzie zawierać żadnych dokumentów.
Tworzenie i dodawanie źródłowej biblioteki schematowej
Utwórz źródłową bibliotekę schematową (*.SchLib) zawierającą wymagane komponenty. Dla każdego komponentu dodaj wymagane powiązania z modelami oraz informacje o parametrach. Źródłową bibliotekę schematową można utworzyć na dwa sposoby:
- Od podstaw, używając polecenia File » New » Library z menu głównego i wybierając opcję Schematic Library w obszarze File okna dialogowego New Library. Utwórz nowe komponenty w edytorze symboli schematowych lub skopiuj komponenty z innych otwartych bibliotek schematowych.
- Klikając prawym przyciskiem myszy wpis pakietu bibliotek w panelu Projects, a następnie wybierając polecenie Add New to Project » Schematic Library z menu kontekstowego.
- Na podstawie komponentów już umieszczonych w dokumentach schematowych projektu, używając polecenia Design » Make Schematic Library.
Po przygotowaniu źródłowej biblioteki schematowej (lub bibliotek) dodaj ją do pakietu bibliotek, korzystając z jednej z poniższych metod:
- Używając polecenia Project » Add Existing to Project.
- Klikając prawym przyciskiem myszy wpis pakietu bibliotek w panelu Projects, a następnie wybierając polecenie Add Existing to Project z menu kontekstowego.

Źródłowa biblioteka SchLib dodana do pakietu bibliotek.
Tworzenie i dodawanie plików modeli dziedzinowych
Utwórz modele, do których odwołują się komponenty schematowe, w odpowiednich plikach: modele komponentów PCB 2D/3D w bibliotece PCB (*.PcbLib), a modele symulacyjne i podobwody w plikach modeli (*.Mdl) i podobwodów (*.Ckt). Najważniejszym modelem będzie oczywiście model komponentu PCB 2D/3D, który — podobnie jak jego odpowiednik w bibliotece schematowej — można utworzyć na dwa sposoby:
- Używając polecenia File » New » Library z menu głównego i wybierając opcję PCB Library w obszarze File okna dialogowego New Library. Utwórz nowe footprinty 2D (i dodaj informacje o bryłach 3D) w edytorze footprintów PCB lub skopiuj komponenty z innych otwartych bibliotek PCB.
- Klikając prawym przyciskiem myszy wpis pakietu bibliotek w panelu Projects, a następnie wybierając polecenie Add New to Project » PCB Library z menu kontekstowego.
- Na podstawie modeli komponentów PCB 2D/3D już umieszczonych w dokumencie PCB, używając polecenia Design » Make PCB Library.
Określanie lokalizacji wyszukiwania modeli
Po zdefiniowaniu plików modeli należy udostępnić je pakietowi bibliotek, aby można je było łatwo odnaleźć w razie potrzeby — pamiętaj, że komponenty schematowe odwołują się do modeli (lub są z nimi powiązane). Altium Designer oferuje standardowy system udostępniania modeli, niezależnie od tego, czy tworzysz pakiet biblioteki zintegrowanej, czy pracujesz nad projektem schematu. Modele można udostępniać na trzy sposoby:
- Dodając bibliotekę/model do projektu.
- Instalując bibliotekę/model na liście zainstalowanych bibliotek. Będą wtedy dostępne dla wszystkich projektów.
- Definiując ścieżkę wyszukiwania biblioteki/modelu.
Każda z tych metod ma swoje zalety, wybierz więc tę, która najlepiej odpowiada Twojemu sposobowi pracy. Różne podejścia sprawdzają się też lepiej w przypadku różnych modeli. Na przykład po otwarciu pakietu bibliotek możesz nie chcieć widzieć dużej liczby modeli symulacyjnych w panelu Projects, ale chcieć widzieć biblioteki modeli komponentów PCB 2D/3D. W takim przypadku zdefiniuj ścieżkę wyszukiwania do folderu, w którym przechowywane są modele symulacyjne, i dodaj bibliotekę PCB do pakietu bibliotek.
Łącznie te trzy metody udostępniania modeli tworzą Libraries Preferences (dostępne dla projektu) i wszystkie można skonfigurować w oknie dialogowym Libraries Preferences, które otwiera się przez kliknięcie
w prawym górnym rogu panelu Components, a następnie wybranie polecenia Libraries Preferences.

Zdefiniuj dostępność modeli w oknie dialogowym Libraries Preferences .
Bibliotekę PCB (oraz w razie potrzeby inne pliki modeli) można również dodać bezpośrednio do pakietu bibliotek za pomocą polecenia Add Existing to Project, dostępnego w menu głównym Project lub w menu kontekstowym wpisu pakietu bibliotek w panelu Projects.

Źródłowa biblioteka PcbLib dodana do pakietu bibliotek.
Definiowanie ścieżek wyszukiwania plików modeli na karcie Search Path okna dialogowego Libraries Preferences otwiera kartę Search Paths w oknie dialogowym Options for Integrated Library (Project » Project Options). Dodaj jedną lub więcej ścieżek zgodnie z potrzebami, pamiętając, że modele są wyszukiwane w tych ścieżkach w kolejności od góry do dołu. Kliknij przycisk Refresh List, aby sprawdzić, czy wymagane pliki modeli rzeczywiście zostały znalezione, i w razie potrzeby popraw ścieżkę.

Przykład zdefiniowanej ścieżki wyszukiwania wymaganego pliku modelu PcbLib.
Kompilowanie i walidacja pakietu bibliotek
Po dodaniu bibliotek źródłowych do pakietu bibliotek i zdefiniowaniu wymaganych ścieżek do plików modeli można skompilować pakiet, aby wygenerować bibliotekę zintegrowaną. Podobnie jak w przypadku każdego innego projektu, kompilator pakietu biblioteki zintegrowanej wygeneruje listę ostrzeżeń i/lub komunikatów o błędach, na przykład ostrzeżeń o modelach, których nie znaleziono. Dodatkowo można sprawdzić błędy mapowania wyprowadzeń, takie jak przypisanie do pól lutowniczych 1 i 2, gdy rzeczywisty footprint zawiera pola A i K.
Przed uruchomieniem kompilacji warto przejrzeć i odpowiednio ustawić warunki zgłaszania błędów na karcie Error Reporting w oknie dialogowym Options for Integrated Library.

Przed skompilowaniem pakietu bibliotek warto ustawić opcje zgłaszania błędów i poziomy ich ważności zgodnie z potrzebami.
Aby rozpocząć kompilację, użyj polecenia Compile Integrated Library z menu głównego Project lub z menu kontekstowego wpisu pakietu bibliotek w panelu Projects. Biblioteki źródłowe i pliki modeli są kompilowane do biblioteki zintegrowanej o nazwie odpowiadającej źródłowemu pakietowi bibliotek (<LibraryPackageName>.IntLib). Kompilator sprawdzi, czy występują naruszenia reguł, a wszystkie znalezione błędy i ostrzeżenia zostaną wyświetlone w panelu Messages. Usuń problemy w bibliotekach źródłowych, a następnie ponownie przeprowadź kompilację.

Przykładowe błędy zgłoszone przez kompilator podczas kompilacji pakietu biblioteki zintegrowanej.
Biblioteka zintegrowana jest zapisywana w folderze wyjściowym wskazanym na karcie Options w oknie dialogowym Options for Integrated Library (domyślnie jest to podfolder w lokalizacji projektu: \Project Outputs for <ProjectName>). Jeśli opcja Open outputs after compile jest włączona na karcie Options w oknie dialogowym Options for Integrated Library, biblioteka zintegrowana jest automatycznie dodawana do karty Installed w oknie dialogowym Libraries Preferences oraz do strony Data Management – File-based Libraries w oknie dialogowym Preferences.

Skompilowana biblioteka zintegrowana jest dodawana do Installed karty w oknie dialogowym Libraries Preferences .
Tworzenie biblioteki IntLib z dokumentów projektu
Bibliotekę zintegrowaną można również utworzyć bezpośrednio z dokumentów składowych projektu (schematów źródłowych i dokumentu PCB). Jest to przydatne, jeśli chcesz utworzyć i ponownie wykorzystać sprawdzoną bibliotekę lub archiwum ukończonego projektu. Użyj polecenia Make Integrated Library, dostępnego w menu głównym Design zarówno w edytorze schematów, jak i w edytorze PCB.
Proces ten obejmuje zasadniczo:
- Otwarcie wszystkich źródłowych dokumentów schematów i utworzenie biblioteki schematowej.
- Utworzenie biblioteki PCB z dokumentu PCB.
-
Skompilowanie tych bibliotek do biblioteki zintegrowanej o nazwie odpowiadającej projektowi (
<ProjectName>.IntLib).
Biblioteka IntLib jest dodawana do projektu (w sekcji Libraries\Compiled Libraries w panelu Projects), do zainstalowanych bibliotek (jako część Available File-based Libraries dostępnych dla dowolnego projektu) oraz udostępniana za pośrednictwem panelu Components.

Uproszczone tworzenie biblioteki zintegrowanej bezpośrednio z dokumentów schematów i PCB w aktywnym projekcie.
Tworzenie biblioteki IntLib z biblioteki bazodanowej
Related page: Biblioteki bazodanowe
Biblioteki bazodanowe Altium Designer to idealny wybór, jeśli chcesz ściśle powiązać komponenty Altium Designer z firmową bazą danych. Jeśli projekt musi opuścić teren firmy lub wolisz, aby projektanci korzystali z bezpiecznych bibliotek zintegrowanych, można to łatwo zrealizować. Altium Designer umożliwia kompilowanie biblioteki zintegrowanej bezpośrednio z biblioteki bazodanowej: standardowej biblioteki bazodanowej (DbLib) lub biblioteki bazodanowej SVN z kontrolą wersji (SVNDbLib). Dzięki temu opiekunowie bibliotek CAD mogą nadal korzystać z bibliotek bazodanowych, a projektanci — z regularnie generowanych bibliotek zintegrowanych, pracując niejako w trybie offline.
Konwersja odbywa się za pomocą kreatora Offline Integrated Library Maker. Proces jest wykonywany osobno dla każdej tabeli bazy danych, przy pełnej kontroli nad tym, które tabele zostaną uwzględnione. Dla każdej uwzględnionej tabeli zostanie wygenerowana oddzielna biblioteka zintegrowana.

Konwertuj biblioteki bazodanowe (DbLib lub SVNDbLib) na biblioteki zintegrowane do pracy offline za pomocą Offline Integrated Library Maker.
Proces obejmuje następujące kroki:
-
Gdy plik Database Library (
*.DbLib) lub SVN Database Library (*.SVNDbLib), który chcesz przekonwertować, jest otwarty jako aktywny dokument, wybierz polecenie Tools » Offline Integrated Library Maker z menu głównego, aby otworzyć Offline Integrated Library Maker. - Na stronie Library to Convert wskaż bibliotekę DbLib lub SVNDbLib do przetworzenia. Domyślnie jako biblioteka do konwersji zostanie wskazana aktywna biblioteka, z której otwarto Offline Integrated Library Maker. W razie potrzeby możesz przeglądać pliki i wybrać inną bibliotekę bazodanową.
-
Na stronie Options określ, które tabele z połączonej bazy danych mają zostać uwzględnione w konwersji. Domyślnie uwzględniane są wszystkie tabele bazy danych. Aby wykluczyć tabelę, upewnij się, że przypisana do niej opcja Convert jest wyłączona. Ta strona Offline Integrated Library Maker umożliwia również wskazanie katalogu wyjściowego, w którym zostaną zapisane wygenerowane biblioteki zintegrowane. Wprowadź ścieżkę do tego katalogu bazowego bezpośrednio lub kliknij ikonę
po prawej stronie pola, aby otworzyć okno dialogowe, w którym możesz odszukać i wybrać wymagany katalog. Wynik konwersji (biblioteka zintegrowana) dla każdej uwzględnionej tabeli bazy danych zostanie zapisany w osobnym podfolderze wskazanego katalogu wyjściowego, nazwanym zgodnie z nazwą tabeli.
-
Po wybraniu biblioteki bazodanowej i odpowiednim ustawieniu opcji konwersji kliknij Next, aby rozpocząć konwersję. Zostanie wyświetlony pasek postępu wraz z informacją o aktualnie konwertowanej tabeli bazy danych. Pamiętaj, że proces konwersji jest wykonywany dla każdej tabeli wskazanej do konwersji. Poniżej przedstawiono poszczególne etapy tego procesu:
-
Pakiet biblioteki zintegrowanej (
*.LibPkg) zostaje utworzony i otwarty w panelu Projects. Pakiet otrzymuje nazwę tabeli. Na przykład dla tabeli o nazwieCapacitor - Ceramicbędzie toCapacitor - Ceramic.LibPkg. -
Dokument biblioteki schematowej zostaje utworzony i dodany do pakietu LibPkg. On również otrzymuje nazwę tabeli (np.
Capacitor - Ceramic.SchLib). - Następnie przetwarzany jest każdy rekord tabeli i tworzony jest odpowiedni komponent Altium Designer. W tym celu wskazany symbol schematowy jest pobierany z odpowiedniej biblioteki źródłowej i dodawany jako komponent do nowego dokumentu biblioteki schematowej. Następnie do komponentu dodawane są parametry i informacje o powiązaniach z modelami zdefiniowane w rekordzie.
-
Modele obudowy wskazane w rekordzie są pobierane i dodawane do dokumentu biblioteki PCB. Ten dokument również otrzymuje nazwę tabeli (np.
Capacitor - Ceramic.PcbLib). Następnie dokument biblioteki PCB jest dodawany do pakietu LibPkg. - Jeśli biblioteką źródłową jest DbLib, a w rekordzie bazy danych zdefiniowano powiązania z modelami PCB3D lub modelami symulacyjnymi, wskazane pliki bibliotek PCB3D i modeli symulacyjnych również są dodawane do pakietu LibPkg. Lokalizacja tych modeli pozostaje bez zmian. Pełna ścieżka do modelu jest określona w jego powiązaniu.
-
Następnie pakiet LibPkg jest kompilowany w celu utworzenia biblioteki zintegrowanej (np.
Capacitor - Ceramic.IntLib), która jest następnie dodawana do zainstalowanych bibliotek Altium Designer.
-
Pakiet biblioteki zintegrowanej (

Wyniki procesu konwersji — projekty pakietów bibliotek wraz z dokumentami symboli i modeli obudowy oraz skompilowane biblioteki IntLib, które są również dodawane jako biblioteki zainstalowane.
Tworzenie biblioteki IntLib przez pozyskiwanie komponentów
Related page: Pozyskiwanie danych z przestrzeni roboczej za pomocą Content Cart
Możesz również pozyskiwać komponenty z przestrzeni roboczej do biblioteki zintegrowanej (*.IntLib). Podczas umieszczania komponentów z takiej biblioteki zintegrowanej rzeczywiste powiązania prowadzą do komponentów w przestrzeni roboczej. Pozwala to efektywnie korzystać z komponentów firmowej przestrzeni roboczej w trybie offline, a jednocześnie zachować w projekcie rzeczywiste powiązanie z tymi komponentami w źródłowej przestrzeni roboczej.
W oknie dialogowym Content Cart proces pozyskiwania biblioteki IntLib przebiega następująco:
-
Kliknij łącze Select target server i wybierz IntLib file z menu.
-
Określ nazwę i lokalizację generowanego pliku IntLib. Domyślnie plik otrzyma nazwę w formacie
Integrated_Library - <Date> - <Time>.IntLibi zostanie wygenerowany w lokalizacji\Users\Public\Documents\Altium\AD<Solution/Version>\Library\ExportCmpLib. W razie potrzeby zmień te ustawienia w oknie dialogowym Save As, otwieranym przez kliknięcie łącza Change.
Zaakceptuj domyślny folder docelowy i nazwę pliku lub zmień je zgodnie z potrzebami. -
Jeśli chcesz pozyskać dodatkowe komponenty do tej samej biblioteki IntLib, kliknij łącze Add More Items i wybierz pozycję Select, aby otworzyć okno dialogowe Choose Item (uproszczoną wersję panelu Explorer). W tym miejscu możesz przeglądać źródłową przestrzeń roboczą w poszukiwaniu kolejnych elementów. Możesz też wybrać pozycję Add manually, aby otworzyć okno dialogowe Add new items. Umożliwia ono wklejenie zewnętrznej listy potrzebnych elementów (po jednym w każdym wierszu), które następnie można wyszukać w źródłowej przestrzeni roboczej według wybranego kryterium wyszukiwania (GUID, Item ID, Name lub MPN).
-
Gdy wszystko będzie gotowe, kliknij przycisk
, aby rozpocząć generowanie biblioteki IntLib. Zostanie utworzony tymczasowy pakiet biblioteki zintegrowanej (*.LibPkg), do którego zostaną dodane wygenerowane pliki źródłowe SchLib (z symbolami, parametrami i powiązaniami z modelami) oraz PcbLib (z modelami obudowy). Następnie pakiet zostanie skompilowany w celu utworzenia pliku IntLib we wskazanym folderze. Pomyślne wygenerowanie pliku zostanie potwierdzone w oknie informacyjnym.
Prześlij zawartość koszyka do folderu docelowego, w którym znajdzie się wymagany plik biblioteki zintegrowanej.
Po wygenerowaniu biblioteka IntLib jest dodawana do listy Installed Libraries – będącej częścią Available File-based Libraries oprogramowania.
Umieszczanie komponentów z biblioteki zintegrowanej
Komponenty z biblioteki zintegrowanej umieszcza się za pomocą panelu Components. Można je umieszczać w aktywnym dokumencie schematu lub w aktywnym dokumencie PCB. Można to zrobić na następujące sposoby:
-
Wybierz żądany plik
*.IntLibz listy rozwijanej w panelu Components, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy komponent, który chcesz umieścić, i wybierz Place <ComponentName> z menu kontekstowego. Ustaw komponent w dokumencie schematu, a następnie kliknij, aby go umieścić. -
Kliknij żądany komponent i przeciągnij go do obszaru projektowego.
Choć biblioteka schematów i biblioteka zintegrowana mogą zawierać ten sam komponent (z identycznymi powiązaniami z modelami), komponenty umieszczone z każdej z tych bibliotek będą zachowywać się inaczej podczas pobierania informacji o modelach. Komponenty umieszczone z bibliotek zintegrowanych będą szukać swoich modeli w oryginalnej bibliotece zintegrowanej, natomiast komponenty umieszczone z bibliotek schematów nie będą miały dostępu do modeli zapisanych w bibliotekach zintegrowanych.
Modyfikowanie biblioteki zintegrowanej
Biblioteki zintegrowane służą do umieszczania komponentów i nie można ich bezpośrednio edytować. Aby wprowadzić zmiany w bibliotece zintegrowanej, najpierw zmodyfikuj biblioteki źródłowe, a następnie ponownie skompiluj pakiet bibliotek, aby wygenerować nową bibliotekę zintegrowaną uwzględniającą te zmiany.
Aby zmodyfikować bibliotekę zintegrowaną:
- Otwórz projekt źródłowego pakietu bibliotek danej biblioteki zintegrowanej.
- Otwórz źródłowe biblioteki schematów lub modeli, które chcesz zmodyfikować.
- Wprowadź wymagane zmiany, zapisz zmodyfikowane biblioteki, a następnie je zamknij.
- Ponownie skompiluj pakiet bibliotek. Nowo wygenerowana biblioteka zintegrowana zastąpi starszą, istniejącą wersję.
Dekompilacja biblioteki zintegrowanej
Może się zdarzyć, że konieczne będzie uzyskanie dostępu do bibliotek źródłowych zawartych w bibliotece zintegrowanej w celu ich zmodyfikowania, ale z jakiegoś powodu oryginalny projekt źródłowego pakietu bibliotek będzie niedostępny. W takiej sytuacji przydaje się kolejna właściwość pojedynczego, przenośnego pliku biblioteki zintegrowanej. Choć bibliotek zintegrowanych nie można edytować bezpośrednio, można je zdekompilować, odzyskując składające się na nie źródłowe biblioteki symboli i modeli.
Aby to zrobić:
-
Otwórz bibliotekę zintegrowaną zawierającą biblioteki źródłowe, które wymagają modyfikacji. W tym celu:
- Wybierz polecenie File » Open, odszukaj bibliotekę zintegrowaną w oknie dialogowym Choose Document to Open, a następnie kliknij Open.
- Przeciągnij plik IntLib z Eksploratora plików systemu Windows i upuść go w oknie Altium Designer.
-
W wyświetlonym oknie dialogowym Open Integrated Library kliknij przycisk Extract .
Źródłowe biblioteki schematów i modeli zostaną wyodrębnione i zapisane w nowym folderze o nazwie odpowiadającej nazwie pliku biblioteki zintegrowanej, utworzonym w folderze zawierającym oryginalną bibliotekę zintegrowaną. Następnie zostanie utworzony pakiet bibliotek (<IntegratedLibraryFileName>.LibPkg), a źródłowe biblioteki schematów i PCB zostaną dodane do projektu i wyświetlone w panelu Projects. Pliki modeli symulacyjnych i podobwodów nie są automatycznie dodawane do projektu.

Wyodrębnianie bibliotek źródłowych z biblioteki zintegrowanej – dekompilacja w celu utworzenia projektu pakietu bibliotek.
