Schematic Libraries

W skrócie

Dowiedz się, jak tworzyć biblioteki schematowe oparte na plikach i zarządzać nimi w Altium Designer — od utworzenia nowej biblioteki po wygenerowanie jej na podstawie istniejącego projektu lub arkusza schematu. W tym artykule wyjaśniono, jak dodawać i usuwać komponenty, zmieniać ich nazwy, dołączać modele oraz mapować informacje o modelach na symbole schematowe. Czytaj dalej, aby sprawniej zarządzać bibliotekami schematowymi.

- Poznaj sposoby tworzenia bibliotek, w tym biblioteki roboczej lub archiwum zawierającego dokładnie te komponenty, które zostały użyte w projekcie.
- Dowiedz się, jak zarządzać komponentami i przekształcać porty arkusza schematu w wyprowadzenia symboli.
- Dowiedz się, jak dodawać i porządkować modele obudów, symulacyjne oraz integralności sygnałów, a także informacje o mapowaniu potrzebne do powiązania tych modeli z symbolami.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Rzeczywisty komponent montowany na płytce jest reprezentowany przez symbol schematowy podczas tworzenia schematu oraz przez footprint PCB podczas projektowania płytki. Komponenty Altium Designer mogą być:

W tym dokumencie opisano tworzenie bibliotek schematowych (*.SchLib) i zarządzanie nimi. Więcej informacji o tworzeniu samego symbolu komponentu można znaleźć na stronie Tworzenie symbolu schematowego.

Symbole można kopiować z edytora schematów do biblioteki schematowej, kopiować między bibliotekami schematowymi lub tworzyć od podstaw za pomocą Schematic Symbol Generation Tool lub narzędzi do rysowania.

Tworzenie nowej biblioteki schematowej

Aby utworzyć nową bibliotekę schematową, wybierz polecenie File » New » Library z menu głównego, a następnie wybierz opcję Schematic Library w obszarze File okna dialogowego New Library.

Po kliknięciu Create zostanie utworzony nowy dokument biblioteki schematowej o nazwie Schlib1.SchLib, który pojawi się w panelu Projects, oraz zostanie wyświetlony pusty arkusz komponentu o nazwie Component_1.

Zawartość biblioteki jest wyświetlana w panelu SCH Library.

Teraz możesz dodawać, usuwać lub edytować komponenty schematowe w nowej bibliotece schematowej za pomocą poleceń edytora symboli schematowych.

Tworzenie biblioteki schematowej z dokumentów schematowych

Możesz również utworzyć bibliotekę schematową zawierającą wszystkie komponenty użyte w źródłowych dokumentach schematowych aktywnego projektu, klikając Design » Make Schematic Library. Jest to bardzo przydatne, jeśli chcesz utworzyć dokładną bibliotekę roboczą lub archiwum ukończonego projektu. Jeśli istnieją komponenty o tym samym identyfikatorze bibliotecznym, lecz różnej strukturze wewnętrznej, otworzy się okno dialogowe Component Grouping, w którym można określić parametry używane do grupowania.

Wszystkie źródłowe dokumenty schematowe aktywnego projektu zostaną otwarte, jeśli nie są jeszcze otwarte, a dokument biblioteki (<ProjectName>.SchLib) zostanie automatycznie utworzony i dodany do projektu. Dokument otworzy się jako aktywny dokument w edytorze symboli schematowych. Biblioteka będzie zawierać wszystkie komponenty użyte w projekcie. Utworzony plik pojawi się w panelu Projects jako część projektu, w podfolderze Libraries\Schematic Library Documents. Początkowo plik nie jest zapisany na dysku twardym.

Tworzenie biblioteki schematowej z arkusza schematu

Nowy symbol komponentu schematowego można utworzyć na podstawie aktywnego arkusza schematu. Porty znajdujące się na tym arkuszu staną się wyprowadzeniami komponentu. Aby to zrobić, wybierz polecenie Design » Create Component From Sheet z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w głównym obszarze projektowym — poza obiektami projektu — i wybierz polecenie Sheet Actions » Create Component From Sheet z menu kontekstowego.

Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Symbol Options. Służy ono do określenia wysokości i szerokości symbolu, długości jego wyprowadzeń oraz ich stylu w odniesieniu do portów na arkuszu źródłowym.

Okno dialogowe Symbol Options
Okno dialogowe Symbol Options

Po kliknięciu OK w oknie dialogowym zostanie utworzony nowy komponent o nazwie odpowiadającej nazwie dokumentu schematowego, w nowym dokumencie biblioteki schematowej (Schlib1.SchLib). Biblioteka otworzy się jako aktywny dokument, a nowy komponent zostanie wyświetlony jako aktywny komponent tej biblioteki.

Jeśli źródłowy arkusz schematu nie zawiera portów, nowy komponent zostanie mimo to utworzony, ale nie będzie zawierał grafiki symbolu.

Tworzenie nowego komponentu schematowego

W bibliotece schematowej można utworzyć dowolną liczbę symboli komponentów. Aby utworzyć nowy komponent schematowy w istniejącej bibliotece, wybierz Tools » New Component z menu głównego lub z menu kontekstowego obszaru projektowego albo kliknij przycisk Add  pod obszarem Design Item ID w panelu SCH Library.

Po uruchomieniu polecenia otworzy się okno dialogowe New Component. Użyj pola Design Item ID w tym oknie, aby nadać komponentowi odpowiednią nazwę.

Okno dialogowe New Component
Okno dialogowe New Component

Po kliknięciu OK w bibliotece zostanie utworzony nowy komponent o tej nazwie, a w obszarze projektowym zostanie otwarty i uaktywniony pusty arkusz komponentu.

Ponieważ nowa biblioteka zawsze zawiera jeden pusty komponent, możesz również zmienić nazwę Component_1, aby rozpocząć tworzenie komponentu. W tym celu wybierz Component_1 z listy Design Item ID w panelu SCH Library, a następnie kliknij przycisk Edit w panelu lub kliknij dwukrotnie Component_1, aby otworzyć panel Properties w trybie Component. W polu Design Item ID wpisz nową nazwę jednoznacznie identyfikującą komponent, a następnie naciśnij Enter.

Aby usunąć bieżący komponent z aktywnej biblioteki, wybierz Tools » Remove Component z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w obszarze projektowym, a następnie wybierz Tools » Remove Component z menu kontekstowego. Komponenty można również usuwać bezpośrednio z panelu SCH Library. Zaznacz odpowiednie komponenty na liście Design Item ID , a następnie kliknij przycisk Delete  poniżej listy lub kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz polecenie Delete  z menu kontekstowego. Korzystając z panelu, można usuwać wiele komponentów jednocześnie.

Dodawanie modeli do komponentu schematowego

Do komponentu schematowego można dodać dowolną liczbę modeli footprintów PCB, a także pliki modeli używane do symulacji obwodów i analizy integralności sygnałów. Jeśli komponent ma wiele modeli (na przykład wiele footprintów), podczas umieszczania go na schemacie można wybrać odpowiedni model w panelu Properties. Modele można tworzyć samodzielnie lub pobierać pliki modeli dostawców z internetu. Biblioteki PCB mogą zawierać dowolną liczbę footprintów PCB.

Model 3D nie jest powiązany bezpośrednio z symbolem komponentu. Zamiast tego jest umieszczany w footprincie PCB. Dlaczego? Ponieważ model 3D musi być odpowiednio obrócony, wyrównany i ustawiony względem footprintu, dlatego najlepiej zrobić to w edytorze footprintów. Więcej informacji o pracy z modelami 3D i umieszczaniu ich w footprincie można znaleźć w sekcji Tworzenie footprintu PCB.

Modele można dodawać do bieżącego komponentu na następujące sposoby:

  • Z obszaru Model u dołu przestrzeni projektowej (kliknij symbol odwróconych strzałek / daszka w prawym dolnym rogu przestrzeni projektowej, jak pokazano na poniższym obrazie).

    Kliknij wyróżniony symbol daszka, aby uzyskać dostęp do obszaru Model  przestrzeni projektowej.
    Kliknij wyróżniony symbol daszka, aby uzyskać dostęp do obszaru Model przestrzeni projektowej.

  • Za pomocą listy rozwijanej Add w obszarze Parameters panelu Properties w trybie Component, a następnie wybierając model.

  • Okno dialogowe Model Manager edytora symboli schematowych (Tools » Model Manager lub kliknięcie komponentu prawym przyciskiem myszy w panelu SCH Library, a następnie wybranie Model Manager z menu kontekstowego) umożliwia przeglądanie i porządkowanie modeli wszystkich komponentów w aktywnej bibliotece schematowej. Można na przykład dodać ten sam model do wielu zaznaczonych komponentów.

    Okno dialogowe Model Manager
    Okno dialogowe Model Manager

Mapowanie modelu na symbol

W ramach procesu powiązywania modelu informacje o komponencie ze schematu muszą zostać zmapowane na model docelowy.

Informacje właściwe dla danej dziedziny znajdują się w plikach modeli o określonym formacie, takich jak pliki IBIS, MDL i CKT. Aby system mógł uzyskać dostęp do tych informacji, potrzebne są również inne dane, takie jak mapowanie wyprowadzeń i lista połączeń między symbolem schematowym a modelem właściwym dla danej dziedziny. Dane te definiuje się w odpowiednim edytorze modeli, który otwiera się podczas dodawania lub edytowania modelu. Oprócz odwołania do pliku modelu zawiera on również wszelkie informacje o mapowaniu wyprowadzeń lub liście połączeń wymagane dla danego rodzaju modelu.

W SPICE wbudowanych jest wiele predefiniowanych modeli elementów analogowych. W przypadku tych typów komponentów oddzielny plik modelu nie jest wymagany. Wszystkie informacje potrzebne do ich modelowania konfiguruje się w edytorze SIM Model.

Lokalizacje wyszukiwania plików modeli

Gdy dodajesz model do komponentu w edytorze symboli schematowych, tworzone jest powiązanie z modelem; dane modelu nie są kopiowane ani przechowywane w komponencie schematowym. Oznacza to, że powiązane modele muszą być dostępne zarówno podczas tworzenia biblioteki, jak i podczas umieszczania komponentu na arkuszu schematu. Podczas pracy w edytorze bibliotek powiązanie komponentu z danymi modelu jest rozwiązywane przy użyciu następujących prawidłowych lokalizacji wyszukiwania:

  • Najpierw przeszukiwane są biblioteki należące do bieżącego projektu pakietu bibliotek.
  • Następnie przeszukiwane są biblioteki PCB (nie biblioteki zintegrowane) dostępne na bieżącej liście Installed Libraries. Uwaga: kolejność bibliotek na liście można zmieniać.
  • Na końcu przeszukiwane są wszystkie biblioteki modeli znajdujące się w ścieżkach wyszukiwania projektu. Ścieżki wyszukiwania definiuje się na karcie Search Paths w oknie dialogowym Project Options (Project » Project Options). Uwaga: bibliotek znajdujących się w ścieżkach wyszukiwania nie można przeglądać w celu znalezienia modelu, jednak kompilator uwzględnia je podczas wyszukiwania modelu.

Więcej informacji o sposobie wyszukiwania modeli w edytorze symboli schematowych i edytorze schematów można znaleźć w sekcji Zarządzanie dostępnymi bibliotekami bazodanowymi i plikowymi na stronie Wyszukiwanie komponentów w bibliotekach plikowych i bazodanowych.

Dodawanie footprintu do komponentu schematowego

Aby dodać footprint do bieżącego komponentu schematowego, wybierz Footprint podczas wybierania opcji dodawania modelu w sposób opisany powyżej. Otworzy się okno dialogowe PCB Model.

Okno dialogowe PCB Model
Okno dialogowe PCB Model

W górnej części okna dialogowego PCB Model znajduje się pole Name, które musi zawierać nazwę obudowy PCB. Możesz wprowadzić nazwę bezpośrednio lub użyć przycisku Browse, aby znaleźć ją w dostępnych bibliotekach obudów PCB za pomocą okna dialogowego Przeglądaj biblioteki. Lista rozwijana Libraries zapewnia dostęp do listy dostępnych bibliotek. Kliknij przycisk , aby otworzyć okno dialogowe Dostępne biblioteki plikowe, w którym można dodawać lub usuwać biblioteki. Jeśli żądana obudowa PCB nie jest dostępna w żadnej z bieżących bibliotek, należy ją wyszukać, używając przycisku Find , aby otworzyć okno dialogowe Wyszukiwanie w bibliotekach plikowych.

W dolnej części okna dialogowego PCB Model znajduje się tekst wskazujący, gdzie znaleziono dany model.

Możliwość znalezienia modelu przez oprogramowanie zależy od ustawienia określającego, gdzie może ono szukać modeli. Ustawienie to znajduje się bezpośrednio pod nazwą modelu. Dostępne opcje obejmują Any, co oznacza przeszukiwanie wszystkich dostępnych bibliotek w poszukiwaniu tego modelu, oraz Integrated Library lub Server, co oznacza, że model może być używany wyłącznie z określonej biblioteki zintegrowanej lub przestrzeni roboczej.

Okno dialogowe PCB Model zawiera następujące opcje:

Opcja biblioteki Działanie Ustawienie w oknie dialogowym
Any Przeszukuje wszystkie dostępne biblioteki w poszukiwaniu pasującego modelu. Library option Any
Library name Przeszukuje wyłącznie dostępne biblioteki o tej nazwie w poszukiwaniu pasującego modelu. Library Option Library name
Library path Przeszukuje wyłącznie bibliotekę o tej nazwie, znajdującą się w tej lokalizacji, w poszukiwaniu pasującego modelu. Library Option Library path
Integrated library Wyszukuje model wyłącznie w bibliotece zintegrowanej, z której umieszczono komponent. Biblioteka zintegrowana musi być dostępna. Library Option Integrated Library
Server Wyszukuje model wyłącznie w przestrzeni roboczej, z której umieszczono ten komponent. Oprogramowanie musi być połączone z tą przestrzenią roboczą. Search for model in the server

Aby skonfigurować mapowanie wyprowadzeń dla powiązanej obudowy PCB, kliknij Pin Map w oknie dialogowym PCB Model, aby otworzyć okno dialogowe Model Map i wprowadzić niezbędne zmiany w parach wyprowadzenie–pad. Pamiętaj, że mapujesz właściwość Designator wyprowadzenia symbolu schematowego na odpowiadający jej identyfikator wyprowadzenia modelu, którym w przypadku obudowy PCB jest Designator pada. 

  • Component Pin Designator — kolumna zawiera wszystkie wyprowadzenia symbolu schematowego; tego pola nie można edytować.
  • Model Pin Designator — kolumna zawiera numery wyprowadzeń modelu. W tym przykładzie wyświetla pady przypisanej obudowy PCB; edytuj każde z tych pól, aby dopasować pad PCB do odpowiadającego mu wyprowadzenia symbolu schematowego.

Aby zmapować wyprowadzenie komponentu na wiele wyprowadzeń modelu, wprowadź listę numerów wyprowadzeń modelu oddzielonych przecinkami w odpowiedniej komórce kolumny Model Pin Designator.

Dodawanie modelu symulacyjnego do komponentu schematowego

Podczas tworzenia nowego komponentu model SPICE zazwyczaj pobiera się ze strony internetowej producenta układu.  Aby dodać model symulacyjny do bieżącego komponentu schematowego, wybierz Simulation podczas wybierania opcji dodawania modelu zgodnie z powyższym opisem. Otworzy się okno dialogowe Model symulacyjny. W tym oknie wybiera się model i mapuje wyprowadzenia symbolu schematowego na wyprowadzenia modelu.

Możesz również użyć SPICE Model Wizard (Tools » XSpice Model Wizard), aby utworzyć modele SPICE określonych typów i dodać je do komponentu: dowiedz się więcej.

Dodawanie modelu na etapie schematu

Na etapie schematu projekt jest zbiorem komponentów połączonych logicznie. Aby przetestować lub zrealizować projekt, na przykład przeprowadzić symulację obwodu, zaprojektować układ PCB, przeanalizować integralność sygnałów itp., należy przenieść go do innej domeny projektowej. W tym celu dla każdego komponentu musi istnieć odpowiedni model dla domeny docelowej.

  • Obudowy PCB są powiązywane z komponentem schematowym przez dodanie ich w obszarze Parametry panelu Properties. Kliknij listę rozwijaną Add, a następnie wybierz Footprint, aby otworzyć okno dialogowe PCB Model i skonfigurować obudowę PCB.

  • Modele są powiązywane z komponentem schematowym przez dodanie ich w obszarze Parametry panelu Properties. Kliknij listę rozwijaną Add , a następnie wybierz Simulation lub Ibis Model , aby otworzyć odpowiednie okno dialogowe.

Uzupełnianie informacji o komponencie za pomocą parametrów

Parametry komponentu służą do definiowania dodatkowych informacji o nim. Parametry pozwalają określać dodatkowe informacje tekstowe dotyczące komponentu. Mogą one obejmować specyfikacje elektryczne (np. moc lub tolerancję), dane zakupowe lub magazynowe, notatki projektanta, odnośniki do kart katalogowych komponentu — zasadniczo dowolne potrzebne informacje: dane wymagane przez firmę w zestawieniu BOM, dane producenta, odnośnik do karty katalogowej komponentu lub instrukcje projektowe, takie jak reguły projektowe czy przypisanie do klasy PCB itp.

Parametry można definiować w edytorze bibliotek schematowych podczas tworzenia komponentu za pomocą panelu Properties.

Dodawanie parametrów do komponentu

Dla pojedynczego komponentu parametry dodaje się w obszarze Parameters panelu Properties w trybie Component . Jak wspomniano, można to zrobić w bibliotece lub po umieszczeniu komponentu na arkuszu schematu.

Aby dodać parametr do komponentu schematowego, wykonaj następujące czynności:

  1. Kliknij dwukrotnie nazwę komponentu w panelu Biblioteka SCH, aby otworzyć panel Właściwości w trybie Komponent.
  2. W obszarze Parameters wybierz Parameter z listy rozwijanej Add.
  3. Wprowadź żądaną nazwę parametru i jego wartość.
  4. Upewnij się, że opcja widoczności parametru jest włączona (), jeśli chcesz, aby nazwa i wartość były wyświetlane po umieszczeniu komponentu na arkuszu schematu.
  5. Kliknij Font Link i Other na dole obszaru Parameters, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji konfiguracji parametrów.

Możesz również zaznaczyć parametr w obszarze projektowym, aby otworzyć panel Properties w trybie Parametr i skonfigurować parametr.

Dodawanie parametrów do wielu komponentów

Parametry są kluczowym elementem każdego komponentu, a wiele z nich jest często używanych w wielu komponentach. Oprócz dodawania parametrów osobno do każdego komponentu możesz również użyć polecenia Parameter Manager (Tools » Parameter Manager), aby dodać je do wielu komponentów. Oprócz dodawania i usuwania parametrów można także edytować ich wartości w wielu komponentach jednocześnie.

Okno dialogowe Parameter Table Editor umożliwia edycję wszystkich parametrów we wszystkich komponentach.
Okno dialogowe Parameter Table Editor umożliwia edycję wszystkich parametrów we wszystkich komponentach.

Uwagi dotyczące edycji wielu parametrów:

  • Parametry komponentów w bibliotece lub komponentów użytych w projekcie schematu można edytować w ten sam sposób. Wybierz Tools » Parameter Manager w edytorze schematów lub edytorze bibliotek schematowych, aby rozpocząć.
  • Ponieważ parametry można dodawać do różnych obiektów, pierwszym krokiem jest wybranie w oknie dialogowym Parameter Editor Options typów obiektów, których parametry mają być edytowane.
  • Edycja parametrów odbywa się w oknie dialogowym Parameter Table Editor. Okno to można otworzyć na różne sposoby, dlatego jego tytuł może się zmieniać. Sposób pracy w nim jest jednak zawsze taki sam: użyj standardowych skrótów klawiaturowych systemu Windows do zaznaczenia odpowiednich komórek, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz operację edycji.
  • Zmiany nie są wprowadzane od razu; są realizowane za pomocą zlecenia zmiany inżynierskiej (ECO).
  • Każda zmieniana komórka jest oznaczona małą kolorową ikoną. Opis poszczególnych ikon znajduje się na stronie okna dialogowego Parameter Table Editor.

Mapowanie parametru na pole komentarza komponentu

Domyślne parametry komponentu wyświetlane na schemacie to oznaczenie i komentarz. Podczas przenoszenia projektu z edytora schematów do edytora PCB ciągi oznaczenia i komentarza są również domyślnymi ciągami, które można łatwo wyświetlić na płytce.

Aby umożliwić wyświetlanie wartości dowolnego parametru komponentu na schemacie i PCB, na przykład wartości parametru o nazwie Capacitance, można zmapować dowolny parametr komponentu na jego pole Comment , korzystając z techniki pośredniego odwoływania się do ciągów.

W tym celu należy wprowadzić nazwę parametru w postaci =ParameterName. Na przykład, aby zmapować wartość parametru komponentu Capacitance na pole Comment tego komponentu, wprowadź ciąg =Capacitance w polu Comment panelu Properties, jak pokazano poniżej. Ciąg zdefiniowany przy użyciu składni '=ParameterName' jest określany jako special string.

Ciągi specjalne są automatycznie przekształcane na potrzeby wyświetlania na ekranie. Jeśli parametr zmapowany jako ciąg specjalny nie ma wartości, zamiast niej wyświetlana jest szarą czcionką nazwa parametru, o ile opcja Display Names of Special Strings that have No Value Defined jest włączona na stronie Schematic - Graphical Editing okna dialogowego Preferences. Jeśli ta opcja jest wyłączona, nic nie jest wyświetlane.

Użyj funkcji ciągów specjalnych, aby zmapować dowolną wartość parametru na Comment komponentu.
Użyj funkcji ciągów specjalnych, aby zmapować dowolną wartość parametru na Comment komponentu.

Ciągi specjalne umożliwiają mapowanie dowolnego parametru na dowolny ciąg. Może to być ciąg komponentu, niezależny ciąg umieszczony na arkuszu schematu lub ciąg umieszczony w szablonie schematu. Parametr może być parametrem komponentu, dokumentu lub projektu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Ciągi specjalne.

Definiowanie klikalnych łączy do informacji referencyjnych

Obszar Parametry panelu Properties w trybie Component  umożliwia dodanie łącza przez kliknięcie listy rozwijanej Add , a następnie wybranie Link. Funkcję tę można wykorzystać na przykład do dodania łączy do karty katalogowej lub witryny producenta. Dla komponentu można zdefiniować dowolną liczbę łączy.

Łącze należy skonfigurować w następujący sposób:

  • Name — służy do zdefiniowania pozycji wyświetlanej w menu:
  • Url — służy do zdefiniowania dokumentu docelowego. Poniższe przykłady są prawidłowymi wpisami:
    • C:\Design_Projects\Schematics\Modifications.txt
    • C:\Design_Projects\Schematics\MyDataSheet.pdf
    • https://www.altium.com
    • www.altium.com/documentation

Łącza wyświetlane w panelu są aktywne, więc kliknięcie tekstu łącza spowoduje otwarcie adresu URL w preferowanej przeglądarce. Aby edytować istniejące łącze, kliknij w dowolnym miejscu komórki poza tekstem łącza, a następnie kliknij przycisk edycji.

Łącza są dostępne w menu kontekstowym po kliknięciu prawym przyciskiem myszy komponentu umieszczonego na schemacie. Chociaż można zdefiniować dowolną liczbę nazwanych łączy, tylko pierwszych 9 będzie dostępnych w menu kontekstowym References edytora schematów. Dodatkowe nazwane łącza nie pojawią się w menu Reference edytora schematów, ale zostaną uwzględnione w wygenerowanym pliku PDF i będą w nim działać jako aktywne łącza po kliknięciu komponentu w dokumencie PDF (patrz poniżej).

Kliknij prawym przyciskiem myszy komponent na arkuszu, aby uzyskać dostęp do jego łączy.   
Kliknij prawym przyciskiem myszy komponent na arkuszu, aby uzyskać dostęp do jego łączy.

Po uruchomieniu polecenia zostanie otwarty wskazany dokument docelowy. Docelowa strona internetowa zostanie otwarta bezpośrednio (jeśli jest dostępna). W przypadku dokumentu PDF lub tekstowego wyszukiwanie dokumentu przebiega następująco:

  • Jeśli podano ścieżkę do dokumentu, najpierw przeszukiwana jest ta lokalizacja.

  • Jeśli dokumentu nie można znaleźć w tej lokalizacji lub nie podano ścieżki, przeszukiwany jest folder \Help w katalogu instalacyjnym Altium Designer.

Łącza można również uwzględnić w pliku PDF wygenerowanym ze schematu za pomocą funkcji Smart PDF lub z pliku OutputJob. Poniższa ilustracja pokazuje sposób wyświetlania listy parametrów komponentu w pliku PDF. Kliknięcie dowolnego parametru będącego adresem URL umożliwia przejście z pliku PDF do wskazanej lokalizacji. Parametry komponentów i łącza można również uwzględnić w wygenerowanym pliku PDF, włączając opcję Include Component Parameters w ustawieniach generowania w kreatorze Smart PDF lub w opcjach OutputJob.

Pliki PDF można generować bezpośrednio ze schematu za pomocą kreatora Smart PDF lub z pliku OutputJob. Kliknij komponent w pliku PDF, aby wyświetlić jego parametry, jak pokazano poniżej.

Kliknij komponent w pliku PDF, aby wyświetlić jego parametry; kliknij parametr typu łącze, aby otworzyć element docelowy.
Kliknij komponent w pliku PDF, aby wyświetlić jego parametry; kliknij parametr typu łącze, aby otworzyć element docelowy.

HelpURL i ComponentLinks mogą stać się łączami w pliku PDF, jeśli zostaną zdefiniowane w formacie Device Independent Path — program Acrobat wymaga tego, aby łącza działały we wszystkich systemach operacyjnych. W Altium Designer w polach HelpURL i ComponentLinks można używać zarówno formatu ścieżek systemu Windows, jak i formatu Device Independent Path. Jeśli łącze ma działać w programie Acrobat, musi zostać zdefiniowane w formacie Device Independent Path.

  • Składnia ścieżki systemu Windows: C:\MyFolder\MyFile.pdf
  • Składnia ścieżki niezależnej od urządzenia: /C/MyFolder/MyFile.pdf

Dodaj #page=<PageNumber> na końcu łącza, aby otworzyć docelowy plik PDF na określonej stronie.

Sprawdzanie komponentów i generowanie raportów

Aby sprawdzić, czy nowe komponenty zostały utworzone poprawnie, można wygenerować kilka raportów. Przed wygenerowaniem raportów upewnij się, że plik biblioteki został zapisany. 

Lista biblioteki

Library List zawiera listę wszystkich komponentów wraz z ich szczegółami z aktywnego dokumentu biblioteki.

  1. Wybierz Reports » Library List.
  2. Zostanie wygenerowany plik tekstowy ASCII (<LibraryName>.rep), który otworzy się jako aktywny dokument. Plik zawiera łączną liczbę komponentów w bibliotece oraz nazwę i opis każdego komponentu, jeśli opis jest dostępny.

    Zostanie również utworzony i otwarty drugi plik (<LibraryName>.csv), do którego odwołuje się plik .rep. Jest to plik wartości rozdzielanych przecinkami, zawierający bardziej szczegółowe informacje o każdym komponencie w bibliotece, pobrane z jego właściwości.

Raport biblioteki

Z aktywnego dokumentu biblioteki można wygenerować raport zawierający informacje o zapisanych w niej komponentach. Raport można skonfigurować tak, aby zawierał informacje o parametrach, pinach i modelach, a także podglądy komponentów i modeli (w kolorze lub czarno-białe). Raport można wygenerować jako dokument Microsoft Word (*.doc) lub standardowy dokument HTML (*.html).

  1. Wybierz Reports » Library Report, aby otworzyć okno dialogowe Library Report Settings. W tym oknie skonfiguruj zawartość i styl raportu, a także miejsce jego zapisu i nazwę. Domyślnie raport otrzyma nazwę biblioteki schematów i zostanie zapisany w tej samej lokalizacji.

  2. Skonfiguruj ustawienia raportu, a następnie kliknij OK. Jeśli wybrano otwarcie raportu po wygenerowaniu, zostanie on otwarty pod warunkiem, że dostępny jest program Microsoft Word (w przypadku raportu w formacie Doc) lub domyślna przeglądarka (w przypadku raportu w formacie HTML).

    Jeśli wybrano dodanie raportu do projektu po jego wygenerowaniu, pojawi się on w panelu Projects w podfolderze Generated\Documents (w przypadku raportu w formacie HTML) lub w podfolderze Generated\Text Documents (w przypadku raportu w formacie Doc).

Sprawdzanie reguł komponentów

Component Rule Checker sprawdza, czy występują błędy, takie jak duplikaty i brakujące piny.

  1. Wybierz Reports » Component Rule Check (skrót R, R), aby otworzyć okno dialogowe Library Component Rule Check. Ustaw atrybuty, które chcesz sprawdzić, a następnie kliknij OK.

  2. W obszarze projektowym zostanie wyświetlony raport zatytułowany <libraryname.ERR>, zawierający listę komponentów, dla których wykryto naruszenia reguł.

  3. Wprowadź niezbędne poprawki w bibliotece, a następnie ponownie wygeneruj raport.
  4. Zapisz bibliotekę schematów. Zamknij raport, aby wrócić do obszaru projektowego edytora schematów.
  • Powiązania pinów komponentu z modelem nie są sprawdzane przez Component Rule Checker. Są one jednak sprawdzane podczas kompilowania pakietu bibliotek do biblioteki zintegrowanej. Nawet jeśli nie zamierzasz korzystać ze skompilowanych bibliotek zintegrowanych, warto tworzyć biblioteki i zarządzać nimi za pomocą pakietów bibliotek.
  • Raport jest zapisywany w tej samej lokalizacji co dokument biblioteki i dodawany do panelu Projects jako dokument niezależny w podfolderze Documentation\Text Documents.
  • Podczas sprawdzania powielonych pinów dla każdego komponentu zgłaszane jest tylko pierwsze wystąpienie. Jeśli istnieje więcej duplikatów, nie zostaną one zgłoszone osobno.
Dla aktywnego symbolu schematowego można wygenerować raport komponentu – dowiedz się więcej.

Kopiowanie komponentów z innych źródeł

Przenoszenie i kopiowanie komponentów z innych bibliotek

Do swojej biblioteki schematów można również kopiować komponenty z innych otwartych bibliotek schematów, a następnie edytować ich właściwości zgodnie z potrzebami. Jeśli komponent jest częścią biblioteki zintegrowanej, należy otworzyć plik .IntLib i wybrać Yes, aby wyodrębnić biblioteki źródłowe. Następnie otwórz wygenerowaną bibliotekę źródłową (*.SchLib) z panelu Projects .

  1. Wybierz komponent, który chcesz przenieść lub skopiować, na liście Design Item ID w panelu SCH Library, aby wyświetlić go w oknie projektu.

  2. Wybierz Tools » Move Component lub Tools » Copy Component, aby otworzyć okno dialogowe Destination Library, zawierające listę wszystkich aktualnie otwartych dokumentów bibliotek schematów. W oknie dialogowym zostaną wyświetlone wszystkie otwarte biblioteki, niezależnie od tego, czy są dokumentami niezależnymi, czy częścią bieżącego lub innego otwartego projektu.

  3. Wybierz dokument, do którego chcesz przenieść/skopiować komponent, a następnie kliknij OK. Komponent lub jego kopia zostanie umieszczona w bibliotece docelowej, gdzie w razie potrzeby można go edytować.

    Podczas kopiowania komponentu możesz wybrać bieżącą bibliotekę jako bibliotekę docelową. Kopiowanie komponentu do tej samej biblioteki jest przydatne, gdy chcesz utworzyć nowy komponent, którego reprezentacja graficzna jest podobna do reprezentacji istniejącego komponentu i wymaga jedynie niewielkich zmian.

Kopiowanie komponentów ze schematów

Komponenty można również kopiować z arkuszy schematów do biblioteki schematowej, a następnie odpowiednio edytować ich właściwości. Zaznacz na arkuszu schematu komponent, który chcesz skopiować, i skopiuj go za pomocą polecenia Copy z menu kontekstowego zaznaczonego komponentu (skrót: Ctrl+C). Następnie otwórz docelową bibliotekę schematową, kliknij prawym przyciskiem myszy w obszarze listy komponentów w panelu SCH Library i wybierz Paste (skrót: Ctrl+V).

Pamiętaj, że jeśli komponent został umieszczony na arkuszu schematu z połączonego obszaru roboczego Workspace lub z panelu Manufacturer Part Search, zachowuje on powiązanie ze źródłowym obszarem roboczym Workspace. Takie komponenty są oznaczone ikoną  w panelu SCH Library. Możesz usunąć powiązania z obszarem roboczym Workspace dla wszystkich komponentów w otwartej bibliotece, wybierając polecenie Tools » Clear Server Links z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia otworzy się okno dialogowe Confirm Clear Vault Links. Kliknij Yes , aby usunąć powiązania z obszarem roboczym Workspace określone w oknie dialogowym i zapisać bibliotekę; kliknij No , aby zamknąć okno dialogowe bez wykonywania żadnych działań.

Okno dialogowe Confirm Clear Vault Links
Okno dialogowe Confirm Clear Vault Links

Kopiowanie wielu komponentów

Do kopiowania wielu komponentów można również użyć panelu SCH Library. Zaznacz komponenty w panelu, korzystając ze standardowych funkcji Ctrl+Click lub Shift+Click, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy jeden z zaznaczonych komponentów i wybierz Copy z menu podręcznego. Następnie możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy na liście i:

  • Wkleić komponenty z powrotem do tej samej biblioteki.
  • Wkleić komponenty do innej otwartej biblioteki.
  • Skopiować i wkleić komponenty ze schematu do otwartej biblioteki tą samą metodą.
Podczas wklejania do tej samej biblioteki lub wklejania więcej niż jednego wystąpienia skopiowanego komponentu do innej biblioteki komponent zostanie powielony, ale jego kopie nie będą miały tej samej nazwy. Zamiast tego do nazwy każdej kopii zostanie dodany przyrostek. Na przykład, jeśli oryginalny komponent nosi nazwę CAP, pierwsza kopia będzie nosić nazwę CAP_1, druga CAP_2 itd.

Przenoszenie projektu z jednej lokalizacji do innej

Gdy komponent zostaje umieszczony w projekcie z biblioteki, jest zapisywany w pamięci podręcznej pliku projektu, dzięki czemu dokument można otworzyć w dowolnej lokalizacji bez konieczności udostępniania lub ładowania bibliotek źródłowych. Jest to przydatne podczas przenoszenia projektu z jednej lokalizacji do innej, ponieważ nie trzeba przenosić również bibliotek. Pamiętaj, że oryginalna nazwa biblioteki źródłowej oraz nazwy modeli są również przechowywane we właściwościach umieszczonego komponentu.

Panel SCH Library

Panel SCH Library umożliwia przeglądanie i modyfikowanie komponentów przechowywanych w aktywnym dokumencie biblioteki schematowej. Panel umożliwia również przenoszenie wszelkich zmian wprowadzonych w komponentach biblioteki bezpośrednio do dokumentu schematu projektu, a także definiowanie powiązań komponentu z modelami.

Interaktywnie przeglądaj, wyświetlaj i edytuj komponenty biblioteki schematowej oraz ich wyprowadzenia.
Interaktywnie przeglądaj, wyświetlaj i edytuj komponenty biblioteki schematowej oraz ich wyprowadzenia.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Nav
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents