PCB Libraries
W skrócie
- Utwórz nową bibliotekę PCB lub wygeneruj ją na podstawie istniejącego dokumentu PCB, aby móc ją ponownie wykorzystać lub zarchiwizować.
- Dodawaj i usuwaj footprinty oraz zmieniaj ich nazwy za pomocą edytora footprintów PCB i panelu PCB Library.
- Skonfiguruj zbiorcze generowanie footprintów, w tym pliki wejściowe, opcje bibliotek wyjściowych i raporty przetwarzania.
Rzeczywisty komponent montowany na płytce jest reprezentowany przez symbol schematowy podczas tworzenia schematu oraz przez footprint PCB podczas projektowania płytki. Komponenty w Altium Designer mogą być:
- Tworzone w lokalnych bibliotekach i z nich umieszczane lub
- Umieszczane bezpośrednio z połączonego obszaru roboczego Workspace, dostępnego dla całego zespołu projektowego.
Footprinty można kopiować z edytora PCB do biblioteki PCB, kopiować między bibliotekami PCB lub tworzyć od podstaw za pomocą Footprint Wizard lub narzędzi do rysowania.
Tworzenie nowej biblioteki PCB
Aby utworzyć nową bibliotekę PCB, wybierz polecenie File » New » Library z menu głównego, a następnie wybierz opcję PCB Library w sekcji File okna dialogowego New Library.
Po kliknięciu Create zostanie utworzony nowy dokument biblioteki PCB o nazwie PcbLib1.PcbLib, który pojawi się w panelu Projects, a także zostanie wyświetlony pusty arkusz komponentu o nazwie PCBComponent_1.
Zawartość biblioteki jest widoczna w panelu PCB Library.
Możesz teraz dodawać, usuwać lub edytować footprinty komponentów w nowej bibliotece PCB za pomocą poleceń edytora footprintów PCB.
Tworzenie biblioteki PCB na podstawie dokumentu PCB
Jeśli masz projekt PCB ze wszystkimi footprintami już umieszczonymi na płytce, możesz użyć polecenia Design » Make PCB Library w edytorze PCB, aby wygenerować bibliotekę PCB zawierającą tylko te footprinty. Jest to bardzo przydatne, gdy chcesz utworzyć dokładną bibliotekę roboczą lub archiwum ukończonego projektu.
Po uruchomieniu polecenia dokument biblioteki (<PCBDocumentName>.PcbLib) zostanie automatycznie utworzony (i zapisany w tej samej lokalizacji co dokument PCB, na podstawie którego powstał) oraz dodany do projektu. Utworzony plik pojawi się w panelu Projects jako część projektu, w podfolderze Libraries\PCB Library Documents. Dokument zostanie otwarty jako aktywny dokument w edytorze footprintów PCB. Następnie każdy unikatowy komponent PCB wykryty na płytce zostanie dodany do biblioteki.
Tworzenie nowego footprintu PCB
W bibliotece PCB można utworzyć dowolną liczbę footprintów PCB. Aby utworzyć nowy footprint PCB w istniejącej bibliotece, wybierz polecenie Tools » New Blank Footprint z menu głównego, kliknij prawym przyciskiem myszy w obszarze projektowym, a następnie wybierz polecenie Tools » New Blank Footprint z menu kontekstowego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w sekcji Footprints panelu PCB Library, a następnie wybierz New Blank Footprint z menu kontekstowego.
Ponieważ nowa biblioteka zawsze zawiera jeden pusty footprint PCB, możesz również zmienić nazwę Component_1, aby rozpocząć tworzenie footprintu. W tym celu wybierz PCBComponent_1 z listy Footprints w panelu, a następnie kliknij przycisk Edit w panelu lub kliknij dwukrotnie PCBComponent_1, aby otworzyć kartę Footprint panelu Properties w trybie Library Options. W polu Name wpisz nową nazwę footprintu, która będzie go jednoznacznie identyfikować.
Aby usunąć aktywny footprint z bieżącego dokumentu biblioteki PCB, wybierz polecenie Tools » Remove Footprint z menu głównego lub kliknij prawym przyciskiem myszy w obszarze projektowym, a następnie wybierz polecenie Tools » Remove Footprint z menu kontekstowego. Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe z prośbą o potwierdzenie usunięcia. Po kliknięciu Yes footprint zostanie usunięty z dokumentu biblioteki, a poprzedni footprint na liście Footprints stanie się aktywny. Jeden lub więcej footprintów bibliotecznych można również usunąć bezpośrednio w panelu PCB Library. Zaznacz wymagane footprinty na liście Footprints , kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz polecenie Delete z menu kontekstowego. Pojawi się okno dialogowe z prośbą o potwierdzenie usunięcia n footprintów. Po kliknięciu Yes footprinty zostaną usunięte z dokumentu biblioteki, a następny footprint na liście Footprints stanie się aktywny.
Tworzenie footprintu za pomocą generatora wsadowego footprintów IPC
Oprócz metod opisanych na stronie Tworzenie footprintu PCB można użyć IPC Footprint Batch Generator do generowania wielu footprintów dla różnych poziomów gęstości upakowania. Generator odczytuje dane wymiarowe komponentów elektronicznych z arkusza kalkulacyjnego Excel lub pliku z wartościami rozdzielanymi przecinkami, a następnie stosuje równania IPC do tworzenia footprintów PCB w pełni zgodnych z rewizją B normy IPC 7351 — Generic Requirements for Surface Mount Design and Land Pattern Standard.
Generator wsadowy umożliwia tworzenie następujących typów footprintów: BGA, BQFP, CAPAE, CFP, CHIP, Chip Array, CQFP, DFN, DIP, DPAK, FM, LCC, LGA, MELF DIODE/RESISTOR, MOLDED CAP/IND/DIODE, PLCC, PQFN, PQFP, PSON, QFN, QFN-2ROW, SIP, SODFL, SOIC, SOJ, SON, SOP, SOT143/343, SOT223, SOT23, SOT89, SOTFL, WIRE WOUND oraz ZIP.
Obsługa IPC Footprints Batch Generator obejmuje:
-
Puste pliki szablonów dla poszczególnych typów obudów znajdują się w folderze
\Templatesw katalogu instalacyjnym Altium Designer. - Pliki wejściowe obudów mogą zawierać informacje dotyczące jednego lub większej liczby footprintów jednego typu obudowy i mogą mieć format Excel lub format z wartościami rozdzielanymi przecinkami (CSV).
Wybierz polecenie Tools » IPC Compliant Footprints Batch Generator z menu głównego, aby otworzyć okno dialogowe IPC Compliant Footprints Batch Generator. W tym oknie dodaj pliki obudów footprintów, które chcesz przetworzyć, i odpowiednio ustaw opcje generowania.

IPC Footprints Batch Generator udostępnia opcje umożliwiające utworzenie wszystkich footprintów w otwartej bibliotece footprintów PCB lub wygenerowanie osobnej biblioteki na podstawie pliku wejściowego albo nazwy footprintu.
Proces przebiega następująco:
- Dodaj do listy pliki do przetworzenia. Mogą to być pliki Excel lub CSV. Użyj przycisków Add Files/Remove Files, aby utworzyć listę, lub po prostu przeciągnij pliki i upuść je w obszarze listy.
- Określ folder wyjściowy dla wygenerowanych plików (jeśli w ramach procesu tworzone są nowe pliki bibliotek PCB).
- Za pomocą dostępnych opcji określ sposób generowania footprintów. Wszystkie footprinty można wygenerować w aktywnym dokumencie biblioteki PCB. Można też wygenerować jeden dokument biblioteki PCB dla każdego pliku wejściowego (o takiej samej nazwie jak plik wejściowy) lub jeden dokument biblioteki PCB dla każdej nazwy footprintu (nazwany zgodnie z polem FootprintName określonym w pliku albo zgodnie z nazewnictwem IPC, jeśli to pole jest puste). Wygenerowane pliki bibliotek zostaną zapisane zgodnie z ustawieniem Output Folder.
- Opcjonalnie wybierz utworzenie raportu HTML (oraz jego otwarcie po zakończeniu przetwarzania). Raport zawiera datę, godzinę i czas przetwarzania, a także listę wszystkich przetworzonych plików oraz wszelkie powiązane błędy krytyczne, błędy i ostrzeżenia.
- Jeśli wybrano generowanie nowych bibliotek PCB, można również włączyć ich otwieranie po zakończeniu generowania.
Po zdefiniowaniu listy plików do przetworzenia i skonfigurowaniu pozostałych opcji kliknij Start. Rozpocznie się przetwarzanie, a jego postęp będzie widoczny w oknie dialogowym. Proces można anulować w dowolnym momencie, klikając Stop lub Close. Po zakończeniu generowania wszystkich footprintów kliknij Close , aby zamknąć okno dialogowe i korzystać z wyników pracy generatora.
Opcje i elementy sterujące okna dialogowego IPC Footprints Batch Generator
- Text Box — lista plików do przetworzenia.
-
Open Template — kliknij, aby otworzyć okno dialogowe Open Template, a następnie wybierz typ szablonu z listy rozwijanej. Kliknij OK , aby otworzyć bazowy szablon Excel dla bieżących zestawów danych.
- Help On — kliknij, aby otworzyć okno dialogowe Help On, a następnie wybierz typ szablonu, aby uzyskać dostęp do informacji referencyjnych, lub wybierz żądany typ obudowy z listy rozwijanej.
- Add Files — kliknij, aby wybrać pliki wejściowe obudów i dodać je do pola tekstowego.
- Remove Files — kliknij, aby usunąć zaznaczone pliki z pola tekstowego.
- Output Folder — użyj przycisku przeglądania, aby wyszukać i ustawić żądaną lokalizację wyjściową.
-
Produce STEP model — włącz, aby wygenerować model STEP.
- Model Folder — użyj przycisku przeglądania, aby wyszukać i wybrać lokalizację żądanego modelu.
- Generate all footprints in — włącz, aby wygenerować wszystkie footprinty w bieżącej bibliotece PCB.
- Generate single PcbLib files per input file — zaznacz, aby wygenerować w folderze wyjściowym plik biblioteki PCB o takiej samej nazwie jak przetwarzany plik wejściowy. Footprinty z tego pliku zostaną dodane do biblioteki PCB.
- Generate single PcbLib files per footprint name — zaznacz, aby wygenerować w folderze wyjściowym plik biblioteki PCB dla każdej obudowy z plików wejściowych.
-
Generate report on completion — zaznacz, aby wygenerować raport po zakończeniu.
-
Open generated report — zaznacz, aby otworzyć wygenerowany raport. Ta opcja jest dostępna tylko wtedy, gdy zaznaczono Generate report on completion.
-
- Open generated PcbLib files on completion — zaznacz, aby otworzyć wygenerowane pliki bibliotek PCB po zakończeniu. Ta opcja jest dostępna tylko wtedy, gdy zaznaczono Generate single PcbLib files per input file.
- Processing — pasek wskazujący postęp procesu generowania wsadowego.
- Start/Stop — kliknij Start , aby uruchomić generowanie wsadowe. Po użyciu przycisku Start zmienia się on w Stop; kliknij Stop , aby zatrzymać proces wsadowy.
- Close — kliknij, aby zatrzymać proces wsadowy i zamknąć okno dialogowe.
Dodawanie footprintów z innych źródeł
Komponenty PCB można kopiować z innych bibliotek PCB, a następnie zmieniać ich nazwy i modyfikować je w bibliotece docelowej, aby odpowiadały wymaganym specyfikacjom. Można to zrobić na kilka sposobów.
- Zaznacz footprinty umieszczone w dokumencie PCB, a następnie skopiuj je (Edit » Copy) i wklej do otwartej biblioteki PCB za pomocą Edit » Paste Component. Jeśli z edytora PCB skopiowano do schowka wiele komponentów, wszystkie zostaną wklejone do dokumentu biblioteki jako osobne footprinty komponentów.
- Wybierz Edit » Copy Component, gdy footprint do skopiowania jest aktywny w edytorze bibliotek PCB, przejdź do otwartej docelowej biblioteki PCB, a następnie wybierz Edit » Paste Component.
-
Zaznacz jeden lub więcej footprintów na liście w panelu PCB Library za pomocą standardowych klawiszy Shift+Click lub Ctrl+Click, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz Copy. Przejdź do biblioteki docelowej, kliknij prawym przyciskiem myszy na liście nazw footprintów i wybierz Paste
nComponents, gdziento liczba komponentów.
Należy pamiętać, że jeśli komponent został umieszczony na PCB z połączonego Workspace lub z panelu Manufacturer Part Search, łącze do źródłowego Workspace pozostaje zachowane. Możesz usunąć łącza do Workspace dla wszystkich komponentów w otwartej bibliotece, wybierając polecenie Tools » Clear Server Links z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia otworzy się okno dialogowe Confirm Clear Vault Links. Kliknij Yes , aby usunąć łącza do Workspace wskazane w oknie dialogowym i zapisać bibliotekę; kliknij No , aby zamknąć okno dialogowe bez wprowadzania zmian.
Sprawdzanie footprintów i generowanie raportów
Aby sprawdzić, czy nowe footprinty zostały utworzone prawidłowo, można wygenerować kilka rodzajów raportów.
Lista zawartości biblioteki
Aby wygenerować raport zawierający listę wszystkich footprintów PCB w bieżącym dokumencie biblioteki PCB, wybierz polecenie Reports » Library List z menu głównego. Po uruchomieniu polecenia raport zostanie wygenerowany (<PCBLibraryDocumentName>.REP) w tym samym folderze co źródłowy dokument biblioteki PCB i automatycznie otwarty jako aktywny dokument w głównym oknie projektowania. Raport podaje łączną liczbę modeli komponentów w bibliotece i zawiera listę nazw wszystkich modeli komponentów.
Raport zostanie dodany do panelu Projects jako niezależny dokument w podfolderze Documentation\Text Documents.
Raport biblioteki
Na podstawie aktywnego dokumentu biblioteki można wygenerować raport zawierający informacje o przechowywanych w niej komponentach. Raport można skonfigurować tak, aby zawierał podglądy komponentów (w kolorze lub czarno-białe). Raport można wygenerować jako dokument Microsoft Word (*.doc) lub standardowy dokument HTML (*.html).
Wybierz polecenie Reports » Library Report z menu głównego, aby otworzyć okno dialogowe Library Report Settings. W tym oknie możesz skonfigurować zawartość i styl raportu, a także miejsce jego zapisania oraz nazwę. Domyślnie raport otrzyma nazwę biblioteki PCB i zostanie zapisany w tej samej lokalizacji.

Okno dialogowe Library Report Settings
Opcje i elementy sterujące okna dialogowego Library Report Settings
Nazwa pliku wyjściowego
- Output File Name — wyświetla pełną nazwę pliku wyjściowego wraz ze ścieżką. Użyj ikony przeglądania folderów, aby wyszukać i wybrać inną lokalizację oraz nazwę.
- Document style — plik będzie miał rozszerzenie .doc, a raport biblioteki zostanie wygenerowany w formacie dokumentu Word.
- Browser style — plik będzie miał rozszerzenie .html, a strona internetowa zostanie wygenerowana w przeglądarce internetowej. W razie potrzeby możesz edytować pełną nazwę pliku wyjściowego.
- Open generated report — włącz, aby otworzyć wygenerowany raport w programie MS Word lub w przeglądarce internetowej.
- Add generated report to current project — włącz, aby dodać wygenerowany raport do bieżącego projektu.
Rysuj podglądy komponentów
Włącz, aby w raporcie były rysowane podglądy komponentów.
Ustawienia
- Use Color — włącz, aby raport biblioteki zawierał elementy kolorowe, zarówno w dokumentach Word, jak i dokumentach internetowych.
Po kliknięciu OK raport zostanie wygenerowany. Jeśli wybrano opcję otwarcia raportu po wygenerowaniu, zostanie on otwarty pod warunkiem, że na komputerze jest zainstalowany program Microsoft Word (w przypadku raportu w formacie Doc) lub Microsoft Internet Explorer (w przypadku raportu w formacie HTML).
Jeśli wybrano opcję dodania wygenerowanego raportu do projektu, pojawi się on w panelu Projects w podfolderze Generated\Documents (w przypadku raportu w formacie HTML) lub w podfolderze Generated\Text Documents (w przypadku raportu w formacie Doc).
Sprawdzanie reguł komponentów
Aby zweryfikować wszystkie komponenty w aktywnej bibliotece, edytor footprintów PCB udostępnia funkcję sprawdzania reguł komponentów. Oferuje ona szereg kontroli, w tym wykrywanie zduplikowanych obiektów podstawowych, brakujących oznaczeń pól lutowniczych, niepodłączonej miedzi oraz nieprawidłowego oznaczenia komponentu. Wynikiem jest raport tekstowy zawierający listę wszystkich wykrytych naruszeń. Aby uruchomić sprawdzanie reguł komponentów:
- Zapisz plik biblioteki.
-
Wybierz Reports » Component Rule Check (skrót R, R), aby otworzyć okno dialogowe Component Rule Check.
-
Zaznacz wszystkie dostępne pola wyboru, a następnie kliknij OK. Zostanie wygenerowany raport zatytułowany
<LibraryName>.ERR, który otworzy się w edytorze tekstu. Raport będzie zawierał informacje o wszelkich błędach. Każdy footprint komponentu, w którym wykryto błędy, zostanie wymieniony wraz z konkretnymi testami, których nie przeszedł. - Zamknij raport, aby powrócić do edytora footprintów PCB.
Aktualizowanie footprintu PCB
Footprint PCB można zaktualizować na podstawie biblioteki PCB na dwa sposoby: przez „wypchnięcie” aktualizacji z biblioteki PCB lub przez jej „pobranie” z poziomu edytora PCB. Wypchnięcie aktualizacji footprintu PCB polega na użyciu wybranego footprintu lub footprintów z biblioteki PCB do zaktualizowania wszystkich otwartych dokumentów PCB zawierających dany footprint. Ta pierwsza metoda jest najlepszym rozwiązaniem, gdy wymagana jest całkowita zamiana. Druga metoda pozwala przejrzeć wszystkie różnice między istniejącym footprintem a footprintem w bibliotece przed wykonaniem aktualizacji. Możesz również wybrać, które obiekty mają zostać zaktualizowane na podstawie biblioteki. Ta druga metoda jest najlepszym rozwiązaniem, gdy trzeba dokładnie ustalić, co zmieniło się między footprintem na płytce a footprintem w bibliotece.
Wypychanie aktualizacji footprintów z biblioteki PCB
W edytorze PCBLIB użyj polecenia Tools » Update PCB with Current Footprint (gdy footprint, którego zmiany chcesz przenieść do dokumentów PCB, jest aktywny) lub Tools » Update PCB With All Footprints. W panelu PCB Library kliknij prawym przyciskiem myszy w obszarze Components panelu PCB Library, a następnie wybierz Update PCB with [Component] lub Update PCB with All. Uruchomienie tych poleceń otwiera okno dialogowe Component(s) Update Options, w którym możesz wybrać obiekty podstawowe i atrybuty do zaktualizowania. Użyj tego okna, aby określić, które elementy footprintu mają zostać zaktualizowane. Po kliknięciu OK, wszystkie umieszczone wystąpienia tego footprintu we wszystkich otwartych dokumentach PCB zostaną zaktualizowane o wprowadzone zmiany zgodnie z określonymi opcjami aktualizacji.
Pobieranie aktualizacji footprintów z poziomu edytora PCB
W edytorze PCB użyj polecenia Tools » Update From PCB Libraries, które otworzy okno Update From PCB Libraries - Options. Kliknij OK, aby otworzyć okno dialogowe Update From PCB Libraries.
Panel PCB Library
Panel PCB Library umożliwia przeglądanie footprintów zapisanych w aktywnym dokumencie biblioteki PCB oraz edytowanie ich właściwości. Gdy dokument biblioteki PCB jest aktywny, panel wypełnia się informacjami dotyczącymi footprintów zawartych w tej bibliotece. Panel umożliwia również przekazywanie wszelkich wprowadzonych w nich zmian bezpośrednio do dokumentu projektu PCB.

Panel PCB Library
Zawartość i obsługa panelu PCB Library
Przeglądanie biblioteki
Panel zawiera trzy główne sekcje, z których każda oferuje inny zakres informacji lub widok footprintów w aktywnej bibliotece PCB:
- Footprinty — lista footprintów w aktywnej bibliotece. Dla każdej pozycji podana jest liczba pól lutowniczych i obiektów podstawowych użytych do zdefiniowania footprintu.
- Footprint Primitives — obiekty podstawowe tworzące aktualnie wybrany footprint oraz ich główne właściwości.
- Other — uproszczony widok ogólny aktualnie wybranego footprintu z nałożonym oznaczeniem obszaru widocznego w głównym oknie edytora.
Po wybraniu footprintu w panelu tworzące go obiekty podstawowe pojawiają się w sekcji Footprint Primitives, a sam footprint jest wyświetlany w głównym obszarze projektowym edytora. Wybranie obiektu podstawowego w panelu powoduje podświetlenie odpowiadającego mu obiektu w obszarze projektowym edytora. Dzięki temu panel PCB Library zapewnia szybki i łatwy sposób przeglądania i wyświetlania footprintów z biblioteki PCB oraz uzyskiwania do nich dostępu.
Filtrowanie zawartości
Zawartość listy można filtrować, aby szybko znaleźć określony footprint w bibliotece. Jest to szczególnie przydatne, gdy biblioteka zawiera dużą liczbę elementów. Filtrowanie można stosować na następujące sposoby:
Filtrowanie pośrednie
Ta metoda wykorzystuje pole Mask u góry panelu do filtrowania zawartości listy. Maskowanie jest stosowane na podstawie wpisu w tym polu. Na liście pozostają widoczne tylko footprinty pasujące do wpisu.
Użyj symbolu wieloznacznego *, aby uzyskać bardziej zaawansowane filtrowanie. Na przykład wpisanie m* spowoduje wyświetlenie tylko footprintów, których nazwy zaczynają się od m, natomiast wpisanie *16, jak na ilustracji poniżej, spowoduje wyświetlenie tylko footprintów zawierających 16 w nazwie.
Filtrowanie bezpośrednie
Ta metoda jest dostępna we wszystkich obszarach list w panelu i umożliwia szybkie przejście do pozycji przez wpisywanie znaków bezpośrednio w obszarze listy. Maskowanie nie jest stosowane, więc pełna zawartość listy pozostaje przez cały czas widoczna.
Aby użyć tej funkcji do szybkiego znalezienia footprintu, kliknij w sekcji Footprinty panelu, a następnie wpisz pierwszą literę nazwy footprintu, do którego chcesz przejść. Na przykład, aby szybko przejść do footprintów zaczynających się od litery S, naciśnij „S” na klawiaturze. Pierwszy footprint na liście zaczynający się od S zostanie uaktywniony, a litera zostanie podświetlona, aby wskazać, że filtrowanie listy odbywa się na jej podstawie.
Jeśli wiele footprintów zaczyna się od tej samej litery, a zwłaszcza gdy biblioteka jest bardzo duża, wpisz kolejne litery, aby wskazać konkretną pozycję, na przykład „SO” jak pokazano poniżej.
Filtrowanie łączone
W niektórych sytuacjach przydatne może być jednoczesne użycie filtrowania pośredniego i bezpośredniego. Jeśli na przykład pamiętasz, że szukany footprint ma numer podtypu 4 i prefiks PO, możesz wykorzystać te informacje jako wpisy filtra pośredniego (maski) i bezpośredniego.
Elementy sterujące footprintami
- Place — kliknij, aby umieścić wybrany footprint.
-
Add — kliknij, aby dodać nowy footprint do listy. Jego domyślna nazwa to
PCBCOMPONENT_1. - Delete — kliknij, aby usunąć wybrany footprint. Przed usunięciem zostanie otwarte okno dialogowe z prośbą o potwierdzenie.
- Edit — kliknij, aby otworzyć panel Properties i edytować właściwości wybranego footprintu.
Przeglądanie obiektów podstawowych footprintu
Sekcja Footprint Primitives zawiera listę wszystkich obiektów podstawowych tworzących footprint aktualnie wybrany na liście Footprinty . Dla każdego obiektu podstawowego wyświetlane są następujące informacje:
- Type — typ obiektu podstawowego (np. pole lutownicze, ścieżka, łuk itp.).
- Name — określona wartość oznaczenia obiektu (jeśli istnieje).
- X-Size — wymiar X obiektu (np. szerokość łuku, ścieżki lub wypełnienia, wartość X-Size pola lutowniczego).
- Y-Size — wymiar Y obiektu (np. wysokość wypełnienia, wartość Y-Size pola lutowniczego). W przypadku ścieżki lub łuku to pole pozostaje puste.
- Layer — warstwa, na której znajduje się obiekt.
Po wybraniu poszczególnych obiektów podstawowych w panelu odpowiadający im obiekt (ścieżka, łuk, pole lutownicze itp.) zostaje graficznie podświetlony w obszarze projektowym edytora.
Sterowanie wyświetlaniem przeglądanych pozycji w obszarze projektowym
Wybranie pozycji w dowolnym z obszarów list panelu powoduje zastosowanie filtra, którego zakres jest wyznaczany przez tę pozycję. Wizualny efekt filtrowania dokumentu w oknie edytora projektu zależy od zestawu elementów sterujących podświetlaniem znajdujących się u góry panelu.
-
Mask / Dim / Normal — udostępnia opcje wizualnego rozróżniania obiektów objętych i nieobjętych filtrem w oknie edytora projektu. Intensywność maskowania i przyciemniania zależy od ustawienia Highlighting Options na stronie PCB Editor - Display w oknie dialogowym Preferences.
- Gdy Mask jest wybrana, odfiltrowane obiekty będą widoczne w oknie edytora projektu, a wszystkie pozostałe obiekty będą wyświetlane monochromatycznie. Po zastosowaniu tej opcji obiektów niespełniających kryteriów filtru nie będzie można zaznaczać ani edytować.
- Gdy wybrana jest opcja Dim, odfiltrowane obiekty będą widoczne w oknie edytora projektu, a wszystkie pozostałe obiekty zachowają swoje kolory, ale zostaną przyciemnione.
- Select - po włączeniu (domyślnie) odfiltrowane obiekty zostaną zaznaczone w obszarze projektowym.
- Zoom - po włączeniu (domyślnie) odfiltrowane obiekty zostaną przybliżone i wyśrodkowane (o ile to możliwe) w obszarze projektowym.
- Clear Existing - po włączeniu (domyślnie) istniejący filtr zostanie wyczyszczony przed zastosowaniem nowego. Wyłączenie tej opcji pozwala rozszerzyć istniejący filtr, a tym samym doprecyzować filtrowanie przez zastosowanie nowego filtru dodatkowo do już istniejącego.
Można włączyć dowolną kombinację tych opcji. Można na przykład przybliżyć, wyśrodkować i zaznaczyć wszystkie odfiltrowane obiekty w obszarze projektowym, a jednocześnie zastosować maskowanie, aby ograniczyć widoczność pozostałych obiektów projektu. Użyj przycisku Clear, aby wyczyścić aktualnie zastosowany filtr. Wszystkie obiekty w obszarze projektowym staną się w pełni widoczne i dostępne do zaznaczania oraz edycji. Aby ponownie zastosować filtr, kliknij przycisk Apply.
Korzystanie z miniaturowego podglądu w panelu
Dolna sekcja udostępnia miniaturowy podgląd dokumentu, w którego centrum znajduje się obraz aktywnego footprintu. Obszar aktualnie wyświetlany w oknie edytora projektu jest oznaczony białym kreskowaniem, jak pokazano na poniższej ilustracji.
Kliknij przycisk Magnify u góry panelu, aby włączyć ruchomą lupę i kursor powiększenia w oknie edytora projektu. Podczas przesuwania ich w obszarze projektowym miniaturowy podgląd w panelu będzie wyświetlać powiększony obraz aktywnego footprintu, wyśrodkowany względem kursora. Pozwala to przeglądać dokument w pełnym rozmiarze w oknie edytora projektu, a jednocześnie oglądać powiększone szczegóły w oknie miniaturowego podglądu.
Użyj klawiszy Page Up i Page Down, aby zwiększyć lub zmniejszyć powiększenie. Kliknij prawym lub lewym przyciskiem myszy albo naciśnij Esc, aby wyjść z trybu powiększania.
Menu kontekstowe
Footprinty
- New Blank Footprint - wybierz, aby dodać nowy footprint do listy. Footprint otrzyma domyślną nazwę PCBCOMPONENT_1, a w oknie edytora projektu zostanie otwarty pusty arkusz, gotowy do rozpoczęcia umieszczania obiektów podstawowych, które będą go definiować.
- Footprint Wizard - kliknij, aby otworzyć kreator footprintów. Strony Wizard przeprowadzą Cię przez kolejne etapy tworzenia nowego footprintu komponentu.
- Cut - umieść kopię zaznaczonych footprintów w wewnętrznym schowku edytora bibliotek PCB, a następnie trwale usuń je z biblioteki. Pojawi się okno dialogowe z prośbą o potwierdzenie usunięcia.
- Copy - umieść kopię zaznaczonych footprintów w wewnętrznym schowku edytora bibliotek PCB.
- Copy Name - skopiuj nazwę footprintu z fokusem do wewnętrznego schowka edytora bibliotek PCB.
- Paste - wklej footprint z wewnętrznego schowka edytora bibliotek PCB do aktywnego dokumentu biblioteki. Nazwa tego polecenia zmieni się, aby odzwierciedlić liczbę prawidłowych footprintów znajdujących się w schowku.
- Usuń - trwale usuń zaznaczone footprinty z dokumentu biblioteki. Pojawi się okno dialogowe z prośbą o potwierdzenie, czy kontynuować usuwanie.
- Select All - szybko zaznacz wszystkie footprinty na liście.
- Footprint Properties - kliknij, aby otworzyć panel Properties i wyświetlić lub zmodyfikować Name, Description, Type, Height, Area oraz Parameters footprintu z fokusem. Panel Properties footprintu otworzy się również po dwukrotnym kliknięciu pozycji footprintu w panelu.
- Place - umieść footprint z fokusem w dokumencie projektu PCB. Po kliknięciu ostatnio aktywny dokument PCB (niezależnie od projektu, do którego należy) stanie się aktywnym dokumentem w obszarze projektowym.
- Update PCB With <FocusedFootprint> - przenieś zmiany wprowadzone w footprincie z fokusem w dokumencie biblioteki do wszystkich otwartych dokumentów projektów PCB, w których umieszczono ten footprint. Wszystkie wystąpienia footprintu zostaną zaktualizowane.
- Update PCB With All - przenieś wszystkie zmiany wprowadzone w footprintach w dokumencie biblioteki do wszystkich otwartych dokumentów projektów PCB, w których umieszczono te footprinty. Wszystkie umieszczone wystąpienia zmienionych footprintów zostaną zaktualizowane.
-
Report - wygeneruj raport dla aktywnego footprintu. Po uruchomieniu polecenia raport zostanie wygenerowany (
LibraryName.CMP) w tym samym folderze co źródłowy dokument biblioteki PCB i automatycznie otwarty jako aktywny dokument w oknie edytora projektu. Raport zawiera między innymi wymiary footprintu, zestawienie tworzących go obiektów podstawowych oraz warstwy, na których się znajdują. - Delete All Grids And Guides In Library - kliknij, aby usunąć siatki i prowadnice tej biblioteki.
Obiekty podstawowe footprintu
-
Show Pads - włącz, aby wyświetlić pozycje pól lutowniczych.
-
Show Vias - włącz, aby wyświetlić pozycje przelotek.
-
Show Tracks - włącz, aby wyświetlić pozycje ścieżek.
-
Show Arcs - włącz, aby wyświetlić pozycje łuków.
-
Show Regions - włącz, aby wyświetlić pozycje regionów.
-
Show Component Bodies - włącz, aby wyświetlić pozycje brył komponentów.
-
Show Fills - włącz, aby wyświetlić pozycje wypełnień.
-
Show Strings All - włącz, aby wyświetlić pozycje ciągów tekstowych.
-
Show Bond Wires - włącz, aby wyświetlić pozycje drutów połączeniowych.
- Select All - szybko zaznacz wszystkie pozycje obiektów podstawowych footprintu na liście.
- Report - wygeneruj raport z informacjami o obiektach podstawowych footprintu z fokusem w sekcji Footprints panelu. Po uruchomieniu polecenia otworzy się okno dialogowe Report Preview zawierające informacje o obiektach podstawowych aktualnie wyświetlane w obszarze Footprint Primitives panelu. W tym oknie można przeglądać, drukować i eksportować raport do plików w różnych formatach.
- Properties - otwórz odpowiedni panel Properties dla obiektu podstawowego z fokusem, w którym można wyświetlać i modyfikować jego właściwości. Odpowiedni panel Properties obiektu podstawowego otworzy się również po dwukrotnym kliknięciu jego pozycji w panelu.
Uwagi
- Przy zaznaczaniu wielu pozycji na liście obsługiwana jest standardowa funkcjonalność Ctrl+Click i Shift+Click.
- Aktywny footprint to ten, którego grafika jest aktualnie wyświetlana w oknie edytora projektu. Footprint może być aktywny, nie będąc zaznaczonym ani nie mając fokusu na liście Footprinty .
- Ctrl+Click na zaznaczonej pozycji listy, aby usunąć jej zaznaczenie. Jeśli jest to jedyna zaznaczona pozycja w danej sekcji, wykonanie tej czynności wyczyści filtr.
- Skróty klawiaturowe Home, Down Arrow, Up Arrow oraz End oraz polecenia First Component, Next Component, Previous Component i Last Component z podmenu Tools dostępnego po kliknięciu prawym przyciskiem myszy w obszarze projektowania służą do wyświetlania odpowiednio pierwszego, następnego, poprzedniego i ostatniego footprintu.
- W obszarach panelu zawierających wiele kolumn danych można sortować dane według dowolnej kolumny, klikając jej nagłówek. Jedno kliknięcie powoduje sortowanie rosnąco, a ponowne — malejąco.
- Można zmienić kolejność wyświetlania kolumn danych. Aby przenieść kolumnę, kliknij jej nagłówek i przeciągnij go poziomo w żądane miejsce. Prawidłowe położenie jest wskazywane przez dwie strzałki.
- Filtr stosowany podczas przeglądania obiektów projektu pozostaje aktywny do momentu jego wyczyszczenia. Jeśli wybrano metodę wyróżniania Mask lub Dim, wszystkie obiekty niespełniające kryteriów filtra zostaną przygaszone w obszarze projektowania (zależnie od ustawień) i nie będzie można ich zaznaczać ani edytować. Kliknięcie w oknie edytora projektu nie spowoduje wyczyszczenia filtra. Taki filtr należy wyczyścić, klikając przycisk Clear w panelu.
- Footprint wklejany do aktywnego dokumentu biblioteki może pochodzić z dokumentu projektu PCB lub z innego dokumentu biblioteki PCB.
- Jeśli z głównego projektu w edytorze PCB skopiowano do schowka wiele footprintów, do dokumentu biblioteki zostanie wklejony tylko ten, który został zaznaczony jako ostatni w grupie.
- Jeśli ten sam footprint zostanie wklejony do biblioteki więcej niż raz lub jeśli do biblioteki zostanie dodany więcej niż jeden nowy footprint bez zmiany nazwy, kopie będą rozróżniane za pomocą przyrostków - DUPLICATE, - DUPLICATE1, - DUPLICATE2 itd.
- Aby można było umieścić footprint z biblioteki za pomocą polecenia Place, dokument projektu PCB musi być otwarty.
- Aby można było przenieść zmiany wprowadzone we footprintach w dokumencie biblioteki, dokument projektu PCB musi być otwarty.
-
Po utworzeniu nowego dokumentu biblioteki PCB panel będzie domyślnie zawierał jeden pusty footprint —
PCBCOMPONENT_1. -
Footprinty biblioteczne można edytować tylko w źródłowej bibliotece PCB (
*.PcbLib). Nie można edytować footprintów w bibliotece zintegrowanej (*.IntLib). Najpierw należy zdekompilować bibliotekę zintegrowaną, a następnie edytować wymagane footprinty w źródłowych dokumentach bibliotek PCB. Następnie można ponownie skompilować pliki źródłowe, aby utworzyć zaktualizowaną bibliotekę zintegrowaną.



