Praca z fragmentami
W skrócie
- Dowiedz się, jak tworzyć fragmenty schematów i PCB na podstawie istniejącej zawartości projektu oraz zapisywać je w przestrzeni roboczej lub folderze lokalnym.
- Zobacz, jak wyszukiwać fragmenty, przeglądać ich szczegóły i umieszczać je w odpowiednich dokumentach docelowych, w tym umieszczać fragment schematu jako symbol arkusza.
- Poznaj sposoby porządkowania lokalnych folderów z fragmentami, edytowania fragmentów oraz wykonywania operacji na fragmentach przechowywanych lokalnie i w przestrzeni roboczej.
Funkcja snippets umożliwia zapisanie dowolnego zaznaczonego fragmentu obwodu na pojedynczym arkuszu schematu lub w projekcie PCB, w tym komponentów i połączeń, a następnie ponowne wykorzystanie go w dowolnym projekcie. Panel Design Reuse zapewnia szybki dostęp do wszystkich elementów sterujących potrzebnych do pracy z kolekcją fragmentów i zarządzania nią.
Tworzenie fragmentu
Nowy fragment schematu lub PCB można utworzyć na podstawie istniejącego obwodu na arkuszu schematu lub w dokumencie PCB:
-
Zaznacz wymagany obwód w edytorze schematów lub PCB.
-
Wybierz polecenie Tools » Convert » Create Snippet from selected objects z menu głównego (w edytorze PCB możesz również kliknąć zaznaczenie prawym przyciskiem myszy i wybrać Snippets » Create Snippet from selected objects z menu kontekstowego).
-
Pojawi się okno dialogowe New Schematic Snippet lub New PCB Snippet, w którym możesz określić Name, Description, miejsce zapisu (Save to – połączona przestrzeń robocza lub folder lokalny) oraz folder, w którym zostanie zapisany nowy fragment (Path).
Kliknij przycisk
po prawej stronie pola Path w oknie dialogowym, aby otworzyć okno dialogowe Choose Folder (podczas zapisywania fragmentu w przestrzeni roboczej) lub Choose Snippet Folder (podczas zapisywania fragmentu w folderze lokalnym), które umożliwia wybranie istniejącego folderu do zapisania fragmentu lub utworzenie nowego folderu na bieżąco.
-
Kliknij
w oknie dialogowym, aby zapisać fragment.
Wyszukiwanie i umieszczanie fragmentu
Fragmenty z przestrzeni roboczej i fragmenty lokalne można umieszczać za pomocą panelu Design Reuse.
-
Gdy panel jest ustawiony na wyświetlanie zasobów przestrzeni roboczej , umożliwia dostęp do fragmentów przechowywanych w połączonej przestrzeni roboczej.
-
Gdy panel jest ustawiony na wyświetlanie zasobów lokalnych , zapewnia dostęp do fragmentów przechowywanych w folderach na dysku twardym (foldery konfiguruje się w sposób opisany powyżej).
Możesz przeglądać foldery przestrzeni roboczej lub foldery lokalne, aby znaleźć wymagany fragment. Możesz też użyć pola Search u góry panelu, aby wyszukać fragment według nazwy lub opisu.
Kliknij element sterujący Details u dołu panelu, aby rozwinąć obszar Details, który wyświetla szczegóły wybranego bloku do ponownego wykorzystania, w tym:
-
Nazwę fragmentu.
-
Ikonę stanu cyklu życia i rewizję (tylko dla fragmentu z przestrzeni roboczej; kliknij łącze, aby otworzyć szczegółowy widok historii elementu bloku do ponownego wykorzystania z zaznaczoną najnowszą rewizją).
-
Opis fragmentu.
-
Ogólne informacje o fragmencie.
-
Obrazy podglądu fragmentu.
Przed umieszczeniem fragmentu upewnij się, że właściwy dokument docelowy jest otwarty i aktywny. Polecenie umieszczania będzie dostępne tylko wtedy, gdy fragment można prawidłowo umieścić w tym dokumencie, tzn. typ fragmentu i typ dokumentu muszą być takie same.
Aby umieścić fragment, najedź kursorem na jego pozycję w panelu Design Reuse, kliknij przycisk
(lub kliknij tę pozycję prawym przyciskiem myszy) i wybierz z menu polecenie Place (dla fragmentu schematu lub PCB) albo Place as Sheet Symbol (tylko dla fragmentu schematu). Po wybraniu drugiego polecenia fragment zostanie umieszczony na aktywnym arkuszu schematu jako symbol arkusza. Umieszczony symbol arkusza będzie zawierał wejścia arkusza odpowiadające portom we fragmencie. Zawartość fragmentu zostanie umieszczona na automatycznie utworzonym podrzędnym arkuszu schematu, do którego odwołuje się symbol arkusza.
Porządkowanie lokalnych fragmentów
Lokalne fragmenty można porządkować w folderach, grupując powiązane fragmenty i ułatwiając ich wyszukiwanie. Foldery fragmentów to istniejące foldery systemu Windows, których nie można tworzyć z poziomu panelu Design Reuse. Zamiast tego są one „otwierane” lub „zamykane” podczas przeglądania zawartych w nich lokalnych fragmentów. Foldery te można tworzyć wyłącznie bezpośrednio na dysku twardym lub w sieci, poza Altium Designer.
Gdy panel Design Reuse jest ustawiony na wyświetlanie zasobów lokalnych (kliknij skrajną lewą ikonę na pasku adresu u góry panelu i wybierz pozycję Local – ikona przyjmie postać , foldery fragmentów można otwierać i zamykać w oknie dialogowym Available Snippets Folders dostępnym po kliknięciu przycisku
w prawym górnym rogu panelu i wybraniu polecenia Snippet Folders z menu.
-
Kliknij
, aby przejść do wymaganego folderu na dysku twardym lub w sieci. Wybrany folder zostanie dodany do listy w oknie dialogowym, a następnie pojawi się w panelu Design Reuse.
-
Aby usunąć folder fragmentów z listy (czyli zamknąć go na potrzeby przeglądania), zaznacz folder na liście w oknie dialogowym Available Snippets Folders, a następnie kliknij
.
Edytowanie fragmentu
Aby edytować fragment z Workspace, najedź kursorem na jego wpis w panelu Design Reuse, kliknij przycisk
(lub kliknij wpis prawym przyciskiem myszy) i wybierz z menu polecenie Edit. Otworzy się tymczasowy edytor, w którym do edycji zostanie otwarty fragment dokumentu zawarty w najnowszej rewizji elementu fragmentu. Wprowadź wymagane zmiany, a następnie zapisz fragment jako kolejną rewizję elementu (File » Save to Server).
Aby edytować zawartość lokalnego fragmentu, otwórz dokument <SCHSnippetName>.SchDoc lub <PCBSnippetName>.PcbDoc z folderu systemu Windows, w którym zapisano fragment (za pomocą polecenia File » Open z menu głównego Altium Designer lub za pośrednictwem Windows Explorer), wprowadź wymagane zmiany, a następnie zapisz dokument (File » Save).
Właściwości lokalnego fragmentu (jego nazwę, opis i ścieżkę) można edytować w oknie dialogowym Snippet Properties. Aby otworzyć to okno, najedź kursorem na wpis fragmentu w panelu Design Reuse, kliknij przycisk
(lub kliknij wpis prawym przyciskiem myszy) i wybierz z menu kontekstowego polecenie Edit. Wprowadź wymagane zmiany w oknie dialogowym.
Inne operacje na fragmentach
Menu przycisku
(oraz menu dostępne po kliknięciu prawym przyciskiem myszy) przy wpisie fragmentu w panelu Design Reuse zapewnia również dostęp do następujących poleceń:
-
Move (tylko dla fragmentu z Workspace) – służy do zmiany lokalizacji elementu fragmentu w strukturze folderów Workspace. Wywołanie polecenia otwiera okno dialogowe Move Item, w którym można wybrać folder docelowy, w którym ma zostać umieszczony element.
-
Share (tylko dla fragmentu z Workspace) – służy do określania uprawnień do udostępniania fragmentu. Po wybraniu polecenia otworzy się okno dialogowe Share For Item, w którym można odpowiednio skonfigurować udostępnianie. Dowiedz się więcej o udostępnianiu na poziomie elementu.
-
Operations (tylko dla fragmentu z Workspace) – zapewnia dostęp do menu rozwijanego z dodatkowymi funkcjami dotyczącymi fragmentów, opisanymi poniżej.
-
Make a Copy – służy do kopiowania fragmentu. Otworzy się tymczasowy edytor fragmentu z taką samą zawartością jak w oryginalnym fragmencie. Wprowadź wymagane zmiany i zapisz fragment w Workspace.
-
Change Revision State – służy do zmiany stanu najnowszej rewizji fragmentu. Po wybraniu polecenia otworzy się okno dialogowe zbiorczej zmiany stanu, które umożliwia zmianę stanu rewizji fragmentu.
-
Download – służy do pobierania danych przechowywanych we fragmencie. Powiązane dane zostaną pobrane do podfolderu w wybranym katalogu, nazwanego zgodnie z identyfikatorem rewizji elementu. Plik można znaleźć w znajdujących się w nim folderach Released.
-
-
Delete – służy do usuwania fragmentu.
-
W przypadku fragmentu z Workspace pojawi się okno dialogowe Delete Items, w którym należy potwierdzić usunięcie.
-
W przypadku lokalnego fragmentu pojawi się okno dialogowe Confirm z prośbą o potwierdzenie usunięcia. Ta operacja usunie pliki fragmentu z dysku twardego.
-
-
History (tylko dla fragmentu z Workspace) – zapewnia dostęp do widoku szczegółowego fragmentu, otwieranego na nowej karcie w Altium Designer.

).