Preparing Manufacturing Data with Output Jobs

Altium Training

Altium Essentials: Output Job File for Documentation

This content is part of the official Altium Professional Training Program. For full courses, materials and certification, visit Altium Training.

W skrócie

Przygotowanie danych do produkcji PCB wymaga zarządzania wieloma rodzajami plików wyjściowych, z których każdy ma własne ustawienia i format. W tym artykule wyjaśniamy, jak pliki Output Job, czyli OutJobs, w Altium Designer łączą te konfiguracje, obsługują raporty weryfikacyjne i pozwalają ponownie wykorzystywać preferowane ustawienia wyjściowe w różnych projektach. Omawiamy również tworzenie, zapisywanie i edytowanie plików OutJobs oraz dodawanie do projektów plików przechowywanych w przestrzeni roboczej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ujednolicić przygotowywanie danych wyjściowych projektu.

- Dowiedz się, jak tworzyć pliki OutJobs i porządkować dane wyjściowe na potrzeby produkcji płytek, montażu i innych zadań projektowych.
- Poznaj sposób, w jaki pliki OutJobs skupiają ustawienia wyjściowe w jednym miejscu i uwzględniają raporty ERC i DRC na potrzeby końcowej weryfikacji.
- Odkryj, jak ponownie wykorzystywać pliki OutJobs w różnych projektach i zarządzać ich rewizjami przechowywanymi w przestrzeni roboczej.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Dla projektu PCB i na jego podstawie można generować wiele różnych danych wyjściowych — każdy ich typ ma własne ustawienia. Najlepszym sposobem zarządzania tak dużą liczbą danych wyjściowych jest użycie pliku Output Job, częściej nazywanego „OutJob”.

OutJob to wstępnie skonfigurowany zestaw danych wyjściowych. Każde wyjście ma własne ustawienia i format, na przykład zapis do pliku lub wydruk na drukarce. Ustawienia tych wyjść są przechowywane w pliku OutJob, który jest plikiem ASCII stanowiącym część projektu.

Pliki OutJob są bardzo elastyczne — mogą zawierać dowolną liczbę wyjść, zależnie od potrzeb, a do projektu można dodać dowolną liczbę plików OutJob. Najlepiej używać osobnego pliku OutJob do konfigurowania wszystkich danych wyjściowych wymaganych dla danego rodzaju dokumentacji generowanej z projektu. Na przykład wszystkie dane potrzebne do wyprodukowania nieobsadzonej płytki należy umieścić w jednym pliku OutJob, wszystkie dane potrzebne do montażu płytki — w drugim i tak dalej.

Pliki OutJob mogą również zawierać kontrole poprawności, takie jak raporty ERC i DRC. Raporty te przydają się do ostatecznego sprawdzenia projektu tuż przed wygenerowaniem danych wyjściowych, a następnie mogą być przechowywane jako potwierdzenie gotowości projektu do wydania.

Pliki OutJob są przenośne, dzięki czemu można je wykorzystywać ponownie w innych projektach — wystarczy skopiować plik Output Job z jednego projektu do drugiego, a następnie odpowiednio ustawić źródło danych.

Podsumowując, korzystanie z pliku OutJob ma szereg zalet:

  • Wszystkie dane wyjściowe są konfigurowane i generowane w jednym miejscu.

  • W razie potrzeby wiele wyjść można skierować do jednego pliku wyjściowego — na przykład wydruki schematów i układu PCB można zapisać w tym samym pliku PDF.

  • Pliki OutJob są używane w projekcie w obszarze roboczym, umożliwiając kontrolowane wydawanie projektu.

  • Pliki OutJob można kopiować między projektami, co zapewnia stałe stosowanie preferowanych w firmie ustawień wyjściowych.

Dodawanie i definiowanie pliku OutJob

Pliki OutJob definiuje się w edytorze OutputJob. Nowy plik Output Job można utworzyć:

  • Za pomocą polecenia File » New » Output Job File .
  • Klikając prawym przyciskiem myszy nazwę projektu w panelu Projects i wybierając Add New to Project » Output Job File z wyświetlonego menu podręcznego.

Po dodaniu do projektu pliki Output Job pojawiają się w panelu Projects w podfolderze Settings\Output Job Files.

Tworzenie pliku OutJob w obszarze roboczym

Możesz również skorzystać z zawartości przechowywanej w obszarze roboczym i utworzyć plik Output Job w połączonym obszarze roboczym:

  1. Otwórz kartę Templates na stronie Zarządzanie danymi – Szablony w oknie dialogowym Preferences.

  2. Wybierz polecenie Output Job z menu przycisku Add lub z menu kontekstowego tabeli szablonów.

  3. Po wybraniu polecenia kliknij OK w otwartym oknie dialogowym Close Preferences, aby zamknąć okno dialogowe Preferences i otworzyć tymczasowy edytor OutputJob. Planowana rewizja nowego pliku Output Job zostanie automatycznie utworzona w folderze obszaru roboczego typu Output Jobs.

  4. Skonfiguruj plik Output Job zgodnie z potrzebami, jak opisano poniżej na tej stronie.

  5. Zapisz plik Output Job w połączonym obszarze roboczym, wybierając polecenie File » Save to Server z menu głównego. Pojawi się okno dialogowe Edit Revision, w którym można zdefiniować Name i Description pliku Output Job tworzonego w obszarze roboczym oraz w razie potrzeby dodać uwagi do wydania.

Zapisywanie istniejącego lokalnego pliku Output Job w obszarze roboczym

Jeśli masz już plik Output Job (*.OutJob), możesz zapisać go bezpośrednio w obszarze roboczym. Procedura jest następująca:

  1. Otwórz plik Output Job w Altium Designer.

  2. Wybierz polecenie File » Save to Server z menu głównego.

    Przed zapisaniem w obszarze roboczym plik musi zostać zapisany lokalnie (File » Save).

  3. Pojawi się okno dialogowe Choose Planned Item Revision. Wybierz w nim docelowy element Output Job w obszarze roboczym, do którego kolejnej rewizji (lub istniejącej rewizji w stanie Planned) zostanie zapisany plik, a następnie kliknij OK.

    Jeśli docelowy element Output Job w obszarze roboczym nie istnieje, możesz utworzyć go na bieżąco w wybranym folderze obszaru roboczego za pomocą okna dialogowego Choose Planned Item Revision, klikając prawym przyciskiem myszy w obszarze listy rewizji tego okna (lub, jeśli folder nie zawiera jeszcze żadnych elementów, klikając Add an item) i wybierając polecenie Create Item » Outputjob. W takim przypadku pamiętaj o wyłączeniu opcji Open for editing after creation (w oknie dialogowym Create New Item). W przeciwnym razie przejdziesz do trybu edycji bezpośredniej.

  4. Pojawi się okno dialogowe Edit Revision, w którym można określić nazwę i opis oraz w razie potrzeby dodać uwagi do wydania.

  5. Po kliknięciu OK plik zostanie zapisany i umieszczony w rewizji elementu Output Job w obszarze roboczym.

Jeśli plik Output Job, który ma zostać zapisany w obszarze roboczym, znajduje się w Local Template folder (wskazanym u dołu strony Zarządzanie danymi – Szablony w oknie dialogowym Preferences) i jest wymieniony w pozycji Local tabeli szablonów, można przenieść go do nowego elementu Output Job w obszarze roboczym, klikając go prawym przyciskiem myszy i wybierając polecenie Migrate to Server. Kliknij przycisk OK w oknie dialogowym Template migration, aby kontynuować migrację — zgodnie z informacją w tym oknie oryginalny plik projektu zostanie dodany do archiwum ZIP w lokalnym folderze szablonów (a więc nie będzie widoczny na liście szablonów Local).

Edytowanie pliku Output Job w obszarze roboczym

W dowolnym momencie możesz wrócić do pliku Output Job w obszarze roboczym i go edytować. Na karcie Templates na stronie Zarządzanie danymi – Szablony w oknie dialogowym Preferences kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję pliku Output Job i wybierz polecenie Edit z menu kontekstowego. Otworzy się tymczasowy edytor z plikiem Output Job zawartym w najnowszej rewizji elementu Output Job w obszarze roboczym, gotowym do edycji. Wprowadź wymagane zmiany, a następnie zapisz plik Output Job w kolejnej rewizji elementu Output Job w obszarze roboczym.

Dodawanie pliku Output Job z obszaru roboczego do projektu

Plików Output Job z obszaru roboczego można używać w projektach.

Wybierz rewizję pliku Output Job z obszaru roboczego, której chcesz użyć, na karcie Zarządzane pliki OutputJob w oknie dialogowym Project Options. Kliknij przycisk — pojawi się okno dialogowe Select configuration item (Output Jobs) z listą najnowszych rewizji wszystkich dostępnych dla Ciebie elementów Output Job w obszarze roboczym. Wybierz wymagany element Output Job i kliknij OK.

Ręczne wybieranie rewizji pliku Output Job na karcie Managed OutputJobs w oknie dialogowym Project Options.
Ręczne wybieranie rewizji pliku Output Job na karcie Managed OutputJobs w oknie dialogowym Project Options.

W razie potrzeby dodawaj kolejne rewizje różnych zadań wyjściowych. Po kliknięciu OK w celu zamknięcia okna dialogowego Project Options wybrane zadania wyjściowe pojawią się w panelu Projects. Zadanie wyjściowe z przestrzeni roboczej jest oznaczone w panelu Projects ikoną .

Dodane rewizje zadań wyjściowych będą widoczne w panelu Projects.
Dodane rewizje zadań wyjściowych będą widoczne w panelu Projects.

Po dodaniu zadania wyjściowego z przestrzeni roboczej do projektu i jego otwarciu edytor OutputJob wskaże, że plik jest Managed OutputJob Document, wraz z informacją o rewizji elementu, jej opisem oraz nadrzędną przestrzenią roboczą, w której znajduje się to zadanie wyjściowe.

Edytor zadań wyjściowych podczas przeglądania zadania wyjściowego z przestrzeni roboczej.
Edytor zadań wyjściowych podczas przeglądania zadania wyjściowego z przestrzeni roboczej.

W przypadku zadania wyjściowego z przestrzeni roboczej wszystkie elementy sterujące, które umożliwiałyby jego modyfikację w jakikolwiek sposób, są wyłączone. Następujące możliwości ARE NOT dostępne:

  • Dodawanie nowych generatorów danych wyjściowych.
  • Konfigurowanie istniejących generatorów danych wyjściowych.
  • Wycinanie, kopiowanie, wklejanie, powielanie lub usuwanie istniejącego generatora danych wyjściowych.
  • Dodawanie nowych kontenerów wyjściowych lub zadań wydruku.
  • Konfigurowanie istniejącego kontenera wyjściowego lub zadania wydruku.
  • Wycinanie, kopiowanie, wklejanie lub usuwanie istniejących kontenerów wyjściowych lub zadań wydruku.
  • Zmiana stanu uwzględnienia generatora danych wyjściowych w odpowiednim kontenerze wyjściowym lub zadaniu wydruku.

Nadal można jednak określać użycie wariantów dla pliku OutJob.

Kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu głównego obszaru Outputs edytora, a następnie wybierz Document Options z menu podręcznego. Otworzy się okno dialogowe Document Options, zawierające informacje o wybranym pliku OutputJob: używanej rewizji elementu OutputJob, jej stanie cyklu życia oraz o tym, czy jest to najnowsza rewizja. Wyświetlana jest również źródłowa przestrzeń robocza, w której znajduje się ten plik OutputJob. Kliknij przycisk Show in Explorer, aby otworzyć panel Explorer z wczytaną rewizją zadania wyjściowego.

Elementy pliku OutJob

Konfigurowanie pliku OutJob obejmuje trzy kroki:

Elementy składowe pliku OutJob, definiowane i zarządzane w edytorze OutputJob.
Elementy składowe pliku OutJob, definiowane i zarządzane w edytorze OutputJob.

  1. Add and configure the required outputs – dane wyjściowe są pogrupowane w kategorie funkcjonalne, takie jak dane montażowe, dane produkcyjne i raporty. Ściśle rzecz biorąc, dane wyjściowe uzyskuje się przez uruchomienie powiązanego Output Generator, odpowiednio skonfigurowanego i korzystającego z określonego dokumentu w projekcie (lub samego projektu) jako źródła danych.
  2. Add and configure the required output formats – wygenerowanie danych wyjściowych dowolnego typu wymaga przypisania ich do odpowiedniego (i obsługiwanego) formatu wyjściowego. Może to być jeden z obsługiwanych Output Containers (PDF, struktura folderów, wideo) lub Hard Copy (dane wyjściowe przeznaczone do druku). Wiele zestawów danych wyjściowych można przypisać do tego samego kontenera lub wydruku, a użytkownik ma kontrolę nad miejscem i sposobem ich generowania (poprzez opcje dotyczące nośnika powiązane z kontenerem lub wydrukiem).
  3. Set the variant choice – Altium Designer umożliwia generowanie danych wyjściowych projektu PCB na podstawie projektu bazowego (bez wariantów) lub wskazanego, zdefiniowanego wariantu tego projektu. Można wybrać wariant osobno dla każdego odpowiedniego zestawu danych wyjściowych lub jeden wariant dla wszystkich odpowiednich zestawów danych wyjściowych w pliku.

Dodawanie danych wyjściowych do pliku OutJob

Dodaj nowe dane wyjściowe wymaganego typu, klikając odpowiedni tekst Add New [type] Output u dołu kategorii, a następnie wybierając wymagany typ danych wyjściowych z menu podręcznego. Możesz też wybrać odpowiednie polecenie z menu głównego Edit .

Dodaj wszystkie wymagane dane wyjściowe, wybierając odpowiednie źródło danych.   
Dodaj wszystkie wymagane dane wyjściowe, wybierając odpowiednie źródło danych.

Typy danych wyjściowych, dla których w projekcie są dostępne odpowiednie dane źródłowe, będą oznaczone jako dostępne, a wszystkie pozostałe — jako niedostępne (wyszarzone).

Drugie menu umożliwia określenie źródła danych, czyli dokumentów źródłowych używanych podczas generowania danych wyjściowych. Dla każdego typu danych wyjściowych dostępne są tylko odpowiednie źródła danych, co ogranicza ryzyko błędu.

Źródło danych zależy od konkretnego typu danych wyjściowych. Dane wyjściowe związane z PCB, takie jak wydruki PCB, pliki Gerber i raporty punktów testowych, korzystają z dokumentu projektu PCB jako źródła danych. Źródłem danych dla zestawienia materiałowego (BOM) może być jeden konkretny źródłowy dokument schematu, dokument projektu PCB lub wszystkie źródłowe dokumenty schematów. Tę ostatnią opcję reprezentuje pozycja [Project].

Źródło danych można zmienić w dowolnym momencie po dodaniu danych wyjściowych. Kliknij bieżące źródło danych, aby wyświetlić strzałkę listy rozwijanej; następnie wybierz z listy inne źródło.

W przypadku niektórych danych wyjściowych lista źródeł danych zawiera pozycję [Project Physical Documents]. Użyj tej opcji, jeśli projekt fizyczny (projekt w postaci, w jakiej zostanie zrealizowany na płytce) wymaga innego oznaczenia elementów niż projekt logiczny (oryginalne schematy). Jest to konieczne, jeśli projekt zawiera arkusze Device Sheets lub korzysta z funkcji wielokanałowych, a preferowany jest prosty, płaski schemat oznaczania elementów.

Termin „Project Physical Documents” odnosi się do fizycznego, czyli skompilowanego widoku schematów. 
Podczas ustawiania źródła danych dla wydruków schematów pozycja All SCH Documents oznacza drukowanie zestawu wszystkich schematów logicznych w projekcie (surowego, nieskompilowanego widoku „Editor” każdego schematu). Aby wydrukować zestaw wszystkich schematów fizycznych w projekcie (skompilowane widoki dokumentów poszczególnych schematów), ustaw źródło danych na [Project Physical Documents].

Do tworzenia listy danych wyjściowych można również używać poleceń Cut, Copy, Paste, Duplicate i Delete z menu głównego Edit (lub z podmenu Help » Right Mouse Click Output Medium albo paska narzędzi Job Manager Toolbar) bądź z menu kontekstowego obszaru Outputs (wiele pozycji danych wyjściowych można zaznaczyć za pomocą standardowych metod zaznaczania wielu elementów: Ctrl+click, Shift+click).

Pamiętaj, że oprogramowanie nie korzysta ze schowka systemu Windows podczas standardowych operacji wycinania i kopiowania w dokumentach OutputJob. Zamiast tego dla tego typu dokumentów utrzymywany jest osobny schowek wewnętrzny. Wewnętrzny schowek OutputJob jest również całkowicie niezależny od schowków wewnętrznych używanych przez inne edytory oprogramowania. Wycinanie, kopiowanie i wklejanie jest możliwe wyłącznie w obrębie dokumentów OutputJob lub między nimi.

Maksymalizacja możliwości ponownego użycia — tworzenie uniwersalnego pliku Output Job

Podczas konfigurowania danych wyjściowych dostępnych jest wiele innowacyjnych funkcji, które pozwalają nadać wynikowej konfiguracji Output Job możliwie uniwersalny charakter. Zachowanie uniwersalności pliku OutJob pozwala maksymalnie zwiększyć możliwości jego ponownego wykorzystania w przyszłych projektach.

Konfigurowanie plików wyjściowych

W zależności od typu danych wyjściowych mogą być dostępne opcje konfiguracji powiązanego generatora zapewniające większą kontrolę nad generowanymi danymi. Jeśli opcje konfiguracji są dostępne, można uzyskać do nich dostęp na jeden z następujących sposobów:

  • Kliknij dwukrotnie bezpośrednio w wierszu wybranej pozycji wyjściowej.
  • Kliknij prawym przyciskiem myszy wybraną pozycję wyjściową, a następnie wybierz Configure z menu kontekstowego.
  • Zaznacz wybraną pozycję wyjściową, a następnie użyj skrótu klawiaturowego Alt+Enter.
  • Zaznacz wybraną pozycję wyjściową, a następnie wybierz polecenie Edit » Configure.

Jeśli zaznaczono wiele pozycji wyjściowych, zostanie wyświetlone okno dialogowe konfiguracji ostatnio zaznaczonej (aktualnie aktywnej) pozycji.

Po uruchomieniu polecenia pojawi się odpowiednie okno dialogowe konfiguracji. Użyj go, aby określić opcje konfiguracji dla plików wyjściowych, które chcesz wygenerować. Zdefiniowane opcje zostaną użyte przy następnym generowaniu tych plików.

Poszczególne generatory plików wyjściowych mają własne okna dialogowe umożliwiające precyzyjne określenie generowanej zawartości.
Poszczególne generatory plików wyjściowych mają własne okna dialogowe umożliwiające precyzyjne określenie generowanej zawartości.

Typ okna dialogowego (a także to, czy okno konfiguracji w ogóle się pojawi) zależy od wybranej pozycji wyjściowej. W przypadku pozycji generującej dane bezpośrednio użycie tego polecenia nie spowoduje wyświetlenia okna dialogowego (np. podczas generowania raportu weryfikacji reguł projektowych).
W przypadku pozycji wyjściowych umożliwiających tworzenie wydruków (tj. danych wysyłanych do urządzenia drukującego) można również otworzyć okno dialogowe definiowania właściwości strony. Kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję wyjściową, a następnie wybierz Page Setup z menu kontekstowego lub zaznacz tę pozycję i użyj polecenia File » Page Setup.

Dostępne typy danych wyjściowych

Poniżej przedstawiono zestawienie dostępnych typów danych wyjściowych. Tam, gdzie ma to zastosowanie, zamieszczono łącze do dokumentacji opisującej konfigurację danego typu.

Definiowanie formatu wyjściowego

Dodawanie i konfigurowanie danych wyjściowych w pliku OutJob określa, what ma zostać wygenerowane oraz how. Należy określić, where mają zostać zapisane wygenerowane dane wyjściowe, czyli w jakim formacie mają zostać wygenerowane. W zależności od typu generowanych danych wyjściowych służy do tego połączenie Output Containers i Hard Copy.

Kontenery wyjściowe

Dane wyjściowe można zapisywać (tam, gdzie ma to zastosowanie) w trzech typach kontenerów wyjściowych — jako plik PDF, plik wyjściowy w określonym formacie (np. plik Gerber) lub film.

Nowy plik OutJob domyślnie zawiera po jednym kontenerze każdego z tych typów, o nazwach PDF, Folder Structure i Video. Można dodać dowolną liczbę dodatkowych kontenerów tych typów, klikając [Add New Output Container] lub korzystając z podmenu Edit » Add Output Medium, a ich nazwy można edytować w celu ułatwienia identyfikacji.

Nowy kontener wyjściowy można również utworzyć na podstawie co najmniej jednej wybranej, zgodnej pozycji wyjściowej, przeciągając zaznaczenie do obszaru Output Containers lub Hard Copy — poza istniejące, zdefiniowane kontenery wyjściowe. Pozycje wyjściowe zostaną automatycznie powiązane.

Aby utworzyć listę kontenerów wyjściowych, można również użyć poleceń Cut, Copy, Paste i Delete z podmenu Help » Right Mouse Click Output Medium menu głównego lub menu kontekstowego obszaru Output Containers lub Hard Copy.

Za pomocą poleceń Paste As można utworzyć nowy kontener wyjściowy na podstawie zawartości znajdującej się aktualnie w schowku edytora zadań wyjściowych. Polecenia te są dostępne tylko wtedy, gdy zawartość schowka jest zgodna — na przykład jako nowy kontener wyjściowy PDF można wkleić wyłącznie skopiowane zadanie drukowania, kontener wyjściowy PDF, kontener wyjściowy typu Struktura folderów (jeśli powiązane z nim dane wyjściowe można zapisać w formacie PDF) lub skopiowane pozycje wyjściowe, które można zapisać w formacie PDF.

Należy pamiętać, że oprogramowanie nie korzysta ze schowka systemu Windows podczas standardowych operacji wycinania, kopiowania i wklejania w dokumentach OutputJob. Zamiast tego dla tego typu dokumentów jest utrzymywany oddzielny schowek wewnętrzny. Ponadto wewnętrzny schowek OutputJob jest całkowicie niezależny od schowków wewnętrznych używanych przez inne edytory w oprogramowaniu. Operacje wycinania, kopiowania i wklejania można wykonywać wyłącznie między dokumentami OutputJob lub w ich obrębie.

Kontenery wyjściowe „odbierają” wygenerowane dane wyjściowe.
Kontenery wyjściowe „odbierają” wygenerowane dane wyjściowe.

Konfigurowanie kontenera

Kliknij kontener, aby uzyskać dostęp do dodatkowych elementów sterujących, w tym możliwości konfigurowania kontenera. Po kliknięciu żądanego kontenera kliknij łącze Change, aby otworzyć okno dialogowe Settings powiązane z danym typem kontenera:

  • W przypadku kontenera wyjściowego PDF pojawi się okno dialogowe PDF Settings.

    Warianty Advanced i Basic okna dialogowego PDF Settings 
    Warianty Advanced i Basic okna dialogowego PDF Settings

  • W przypadku kontenera wyjściowego typu Struktura folderów pojawi się okno dialogowe Folder Structure Settings.

    Wersje Advanced i Basic  okna dialogowego Folder Structure settings 
    Wersje Advanced i Basic  okna dialogowego Folder Structure settings

  • W przypadku kontenera wyjściowego wideo pojawi się okno dialogowe Video Settings.

    Wersje Advanced i Basic okna dialogowego Video settings 
    Wersje Advanced i Basic okna dialogowego Video settings

Okno dialogowe Settings można również otworzyć, wykonując jedną z następujących czynności:

  • dwukrotnie klikając pozycję kontenera;
  • zaznaczając pozycję kontenera, klikając prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierając polecenie Properties;
  • zaznaczając pozycję kontenera i wybierając polecenie Tools » Container Setup z menu głównego;
  • zaznaczając pozycję kontenera i używając skrótu Ctrl+Shift+O.

Okno dialogowe Settings początkowo otwiera się w trybie Basic , umożliwiającym skonfigurowanie lokalizacji wyjściowej, czyli miejsca, w którym zostanie utworzony kontener. Aby uzyskać dostęp do dalszych, bardziej zaawansowanych opcji związanych z generowaniem danych wyjściowych w kontenerze, kliknij przycisk Advanced u dołu okna dialogowego.

Otwórz okno dialogowe Settings  kontenera, aby skonfigurować go zgodnie z wymaganiami. W trybie Basic  użyj tego okna dialogowego do określenia lokalizacji wyjściowej kontenera.
Otwórz okno dialogowe Settings kontenera, aby skonfigurować go zgodnie z wymaganiami. W trybie Basic użyj tego okna dialogowego do określenia lokalizacji wyjściowej kontenera.

Bardziej szczegółowe opcje są dostępne w oknie dialogowym w Advanced trybie.
Bardziej szczegółowe opcje są dostępne w oknie dialogowym w Advanced trybie.

Nazwę kontenera wyjściowego można zmienić — kliknij raz, aby wybrać kontener, odczekaj chwilę, a następnie kliknij ponownie, aby edytować nazwę.

Lokalizacja wyjściowa

Lokalizację wyjściową — miejsce, w którym zostanie utworzony kontener — określa się w sekcji zarządzania danymi wyjściowymi w oknie dialogowym ustawień kontenera. Lokalizacja składa się z kilku poziomów definiowanych za pomocą odpowiednich okien podręcznych otwieranych przez kliknięcie danego poziomu.

  • Base Path — ten poziom służy do określenia ścieżki głównej kontenera wyjściowego.

Opcje definiowania ścieżki bazowej lokalizacji wyjściowej.
Opcje definiowania ścieżki bazowej lokalizacji wyjściowej.

Domyślnie wybrana jest opcja [Release Managed], co oznacza, że proces wydawania projektu płytki, przeprowadzany w narzędziu Project Releaser, automatycznie obsłuży ścieżkę bazową.

Lokalną ścieżkę wyjściową można zdefiniować, przełączając ten poziom na [Manually Managed] i podając odpowiednią ścieżkę (może to być ścieżka względna wobec projektu).

  • Container Type Folder — ten poziom służy do określenia podfolderu na podstawie typu generowanego kontenera multimedialnego. Korzystanie z tego dodatkowego folderu nadrzędnego jest całkowicie opcjonalne. Jeśli jest używany, system może nadać mu nazwę (na podstawie nazwy lub typu kontenera) albo można w razie potrzeby nadać mu własną nazwę.

Opcje definiowania podfolderu kontenera w lokalizacji wyjściowej.
Opcje definiowania podfolderu kontenera w lokalizacji wyjściowej.

  • Output Folder / Output Filename — funkcja tego poziomu zależy od typu kontenera wyjściowego, dla którego określana jest lokalizacja wyjściowa. W przypadku kontenerów typu PDF lub Video na tym poziomie należy wprowadzić żądaną nazwę pliku. Domyślnie wiele wyników generowanych w kontenerze jest łączonych w jeden plik, ale w razie potrzeby można wygenerować osobny plik dla każdego wyniku.
Przy generowaniu osobnego pliku dla każdego wyniku dostępna jest dodatkowa opcja umieszczenia każdego pliku we własnym podfolderze. Po jej włączeniu folderowi można automatycznie nadać nazwę na podstawie nazwy lub typu wyniku albo dostosować ją, podając określony prefiks.

Opcje definiowania nazwy pliku i opcjonalnego podfolderu.
Opcje definiowania nazwy pliku i opcjonalnego podfolderu.

W przypadku kontenera typu Folder Structure ten poziom służy do określenia folderu dla każdego generowanego typu danych wyjściowych. Również tutaj folderowi można automatycznie nadać nazwę na podstawie nazwy lub typu wyniku albo dostosować ją, podając określony prefiks. Po wprowadzeniu zmian na dowolnym poziomie lokalizacji wyjściowej podgląd w oknie dialogowym jest dynamicznie aktualizowany, co pozwala szybko ustalić preferowaną strukturę folderów wyjściowych. Dla każdego zdefiniowanego kontenera ścieżki — zarówno serwerowe (zarządzane w ramach wydania), jak i lokalne (zarządzane ręcznie) — są wyświetlane w głównej sekcji kontenerów wyjściowych pliku OutJob, co ułatwia ich sprawdzanie.

Zasady łączenia elementów

Nazwa wyjściowa zdefiniowana przez użytkownika jest tworzona przez konkatenację (łączenie) wymaganych elementów. Proces łączenia podlega następującym zasadom:

Element Funkcja Przykład Zwracana wartość
= (znak równości) Wskazuje, że następujący po nim ciąg znaków jest wyrażeniem wymagającym interpretacji. =ProjectName DB31 dla przykładowego projektu o nazwie DB31.PrjPcb
+ (plus) Służy do łączenia elementów wymaganych w nazwie wyjściowej. =ProjectName + '-' + ProjectRevision + '.PDF' DB31-07.PDF dla przykładowego projektu o nazwie DB31.PrjPcb
' ' (apostrofy) Służą do umieszczania stałego ciągu znaków w dowolnym miejscu nazwy wyjściowej. Niedozwolone znaki wymieniono poniżej. ='AcmeEngineering' +_+ ProjectName + '.PDF' AcmeEngineering_DB31.PDF dla przykładowego projektu o nazwie DB31.PrjPcb

Niedozwolone znaki i błędy składni

W nazwach wyjściowych definiowanych przez użytkownika nie można używać następujących znaków:

< > : " \ | ? *

Jeśli wyrażenie zawiera błąd składni, na przykład niedomknięty apostrof, jak w =ProjectName+.PDF' zamiast =ProjectName+'.PDF', wynikiem będzie #NAME. W takim przypadku należy dokładnie sprawdzić, czy nie brakuje apostrofów oraz czy ciągi specjalne są prawidłowe i nie zawierają literówek.

Obsługiwane parametry

Obsługiwane są parametry na poziomie projektu definiowane przez użytkownika oraz parametry wariantów. Parametry projektu definiuje się na karcie Parametry w oknie dialogowym Project Options (Project » Project Options). Parametry wariantów można zdefiniować dla każdego wariantu w oknie dialogowym zarządzania wariantami lub w narzędziu Variant Manager (Project » Variants).

Nazwy parametrów nie mogą zawierać spacji. Na przykład można użyć parametru PartNumber, ale nie można użyć parametru Part Number.

Obsługiwane ciągi specjalne

Ciągi specjalne to termin używany w Altium Designer do określania interpretowanych ciągów znaków. Większość z nich można zinterpretować na ekranie, umieszczając tekst o wartości =SpecialStringName, na przykład =CurrentDate. Są one zawsze interpretowane podczas generowania danych wyjściowych.

Obecnie obsługiwane ciągi specjalne, których można używać w nazwach plików wyjściowych, to:

Ciąg specjalny Zwracana wartość
CurrentDate Bieżąca data pobrana z systemu operacyjnego, w formacie ISO 8601 yyyy-mm-dd. Przykład: 2016-01-25
CurrentTime Bieżąca godzina pobrana z systemu operacyjnego, w formacie hh_mm. Przykład: 14_55.
DataSource Źródło danych używane dla tego wyniku w pliku Output Job.
OutputName Zdefiniowana przez użytkownika nazwa tego wyniku w pliku Output Job. Działa tylko wtedy, gdy w ustawieniach nazewnictwa plików wyjściowych wybrana jest opcja Separate File for Each Output.
ProjectName Wyświetla rzeczywistą nazwę projektu, bez rozszerzenia.
VariantName Nazwa wariantu montażowego zdefiniowanego dla tego projektu w oknie dialogowym zarządzania wariantami lub w narzędziu Variant Manager. Użyta wartość zależy od wariantu wybranego w pliku Output Job dla wyniku, którego nazwa pliku jest definiowana.
ProjectParameterName Wartość parametru projektu o nazwie <ProjectParameterName>.
VariantParameterName Wartość parametru wariantu o nazwie <VariantParameterName>.

Nadawanie nazw zbiorczym plikom wyjściowym

W przypadku zbiorczych plików wyjściowych można używać tylko tych ciągów specjalnych, które nie są przypisane do konkretnego wyniku. Na przykład nie można użyć ciągu OutputName w zbiorczym pliku wyjściowym, ponieważ odnosi się on do konkretnego wyniku w pliku Output Job. Nie można również używać ciągów VariantName i DataSource. Użycie jednego z tych ciągów specjalnych w zbiorczym pliku wyjściowym spowoduje użycie dosłownej treści ciągu jako nazwy pliku.

Jeśli nie uda się przeanalizować wyrażenia, zapisz plik Output Job, a następnie zamknij go i otwórz ponownie, aby odświeżyć mechanizm analizy wyrażeń.

Wydruki — zadania drukowania

Niektóre dane wyjściowe, w tym wydruki schematów, rysunki montażowe i zestawienie materiałowe (BOM), można również wysyłać bezpośrednio do urządzenia drukującego w celu uzyskania wydruku. Aby określić sposób obsługi takich wydruków, należy dodać i skonfigurować Print Job.

Nowy plik OutJob domyślnie zawiera jedno zadanie drukowania o nazwie Print Job skierowane do domyślnej drukarki komputera, na którym działa Altium Designer. Dowolną liczbę dodatkowych zadań drukowania można dodać, klikając tekst [Add New Print Job] lub korzystając z podmenu Edit » Add Print Job, a ich nazwy można edytować, aby ułatwić identyfikację (np. nadając im nazwę urządzenia drukującego powiązanego z danym zadaniem).

Zadania drukowania obsługują dane wyjściowe przeznaczone do druku, czyli „wydruki papierowe”.
Zadania drukowania obsługują dane wyjściowe przeznaczone do druku, czyli „wydruki papierowe”.

Konfigurowanie zadania drukowania

Kliknięcie zadania drukowania zapewnia dostęp do dodatkowych elementów sterujących, w tym do opcji konfiguracji zadania. Aby je skonfigurować, kliknij łącze Change, aby otworzyć okno dialogowe Printer Configuration powiązane z danym zadaniem. Okno dialogowe Printer Configuration można również otworzyć, klikając dwukrotnie wpis zadania drukowania lub zaznaczając go, klikając prawym przyciskiem myszy i wybierając polecenie Properties .

Otwórz okno dialogowe Printer Configuration, aby skonfigurować zadanie drukowania zgodnie z potrzebami.
Otwórz okno dialogowe Printer Configuration, aby skonfigurować zadanie drukowania zgodnie z potrzebami.

W oknie dialogowym Printer Configuration kliknij przycisk Properties , aby otworzyć standardowe okno dialogowe Properties drukarki docelowej. W tym oknie określ źródło papieru i układ strony oraz uzyskaj dostęp do zaawansowanych ustawień właściwości drukarki.

Łączenie danych wyjściowych z kontenerami wyjściowymi i zadaniami drukowania

Po dodaniu i skonfigurowaniu danych wyjściowych w pliku OutJob oraz zdefiniowaniu wymaganych kontenerów wyjściowych i zadań drukowania należy je ze sobą powiązać, czyli określić, które dane wyjściowe mają być generowane przy użyciu poszczególnych kontenerów i/lub zadań drukowania.

Każda pozycja danych wyjściowych ma powiązane pole Enabled . Pole to pozwala określić, czy dana pozycja ma zostać uwzględniona (opcja włączona), czy wykluczona (opcja wyłączona) z wybranego kontenera wyjściowego lub zadania drukowania.

Pole Enabled jest dostępne tylko wtedy, gdy dane wyjściowe można wygenerować w wybranym kontenerze lub wydrukować na wybranym urządzeniu drukującym.

Można również szybko włączyć/wyłączyć wszystkie zaznaczone pozycje danych wyjściowych lub wszystkie pozycje w aktywnej kategorii, łącząc je z aktualnie wybranym kontenerem wyjściowym lub zadaniem drukowania albo odłączając je od niego. W tym celu kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję w zaznaczeniu lub w wymaganej kategorii danych wyjściowych i wybierz z menu kontekstowego polecenie Enable Selected (skrót: Ctrl+Num +)/Disable Selected (skrót: Ctrl+Num -), Enable All/Disable All.

Po włączeniu danej pozycji zielona linia połączy ją z wybranym kontenerem/zadaniem drukowania. Te same dane wyjściowe mogą być uwzględnione na wielu nośnikach wyjściowych. Przykładowo zestawienie materiałowe BOM można wygenerować i zapisać jako plik PDF lub osobny plik albo wysłać do drukarki w celu natychmiastowego uzyskania wydruku papierowego.

Wybierz kontener lub zadanie drukowania, a następnie włącz pozycje danych wyjściowych, które mają zostać wygenerowane przy jego użyciu.
Wybierz kontener lub zadanie drukowania, a następnie włącz pozycje danych wyjściowych, które mają zostać wygenerowane przy jego użyciu.

Na powyższym obrazie włączono trzy pozycje danych wyjściowych do wygenerowania przy użyciu kontenera wyjściowego PDF o nazwie PDF. Zwróć uwagę, że pozycje Test Point Report, Pick and Place oraz Gerber Files nie mają pola Enabled , ponieważ tych typów danych wyjściowych nie można zapisać w pliku PDF.

Włączane pozycje danych wyjściowych otrzymują kolejne numery. Numeracja określa kolejność ich generowania. W przypadku tworzenia jednego pliku PDF zawierającego wiele różnych danych wyjściowych kolejność ta określa ich układ w pliku PDF.

Jeśli pozycja danych wyjściowych zostanie usunięta z kontenera lub zadania drukowania, numeracja zostanie odpowiednio zaktualizowana. Aby zmienić kolejność włączonych pozycji, kliknij dwukrotnie numer w polu Enabled danej pozycji i zmień go za pomocą dostępnego elementu sterującego lub ponownie zaznacz poszczególne pozycje w żądanej kolejności.

Podczas korzystania z poleceń Enable Selected/Disable Selected, Enable All/Disable All warto najpierw uporządkować pozycje, ponieważ kolejność generowania danych wyjściowych zależy od kolejności pozycji na liście. Można to zrobić szybko i sprawnie, klikając pozycję danych wyjściowych i przeciągając ją w nowe miejsce w obrębie jej kategorii.

Wybór wariantu

Wymagania dotyczące produktu mogą wiązać się z koniecznością wytwarzania szeregu podobnych płytek drukowanych, które nieznacznie różnią się od wspólnego projektu bazowego. Przykładowo standardowa i rozszerzona wersja komercyjnego produktu elektronicznego mogą różnić się oferowanymi funkcjami, przy czym wersja standardowa zawiera tylko część komponentów używanych w wersji rozszerzonej.

Na poziomie projektu Altium Designer umożliwia zdefiniowanie jednego lub większej liczby wariantów projektu płytki za pomocą funkcji Variants. Wariant to po prostu „wersja” oryginalnego projektu płytki z inną konfiguracją montażu.

Warianty zazwyczaj wpływają na odpowiednie dane wyjściowe dotyczące montażu — jest to istota Assembly Variant, gdzie zmienia się jedynie obsada montowanej płytki (np. to, które komponenty są montowane, a które nie). Altium Designer umożliwia jednak również uwzględnianie wariantów w niektórych danych wyjściowych dotyczących produkcji, pozwalając na zmianę komentarza komponentu w projekcie i przeniesienie tej zmiany do takich danych wyjściowych jak pliki Gerber, pliki ODB++, zbiorcze rysunki wierceń, rysunki/szablony wierceń oraz końcowe wydruki dokumentacji.

Chociaż warianty mogą wpływać na dane wyjściowe dotyczące produkcji, zmiany tych danych wynikają wyłącznie z różnic na poziomie komponentów w docelowym zespole płytki — w tym przypadku z parametru Comment komponentu. Nie można zmienić żadnego innego aspektu wytwarzanej płytki (fizycznych cech PCB), takiego jak przebieg ścieżek, rozmieszczenie komponentów czy stos warstw.

W pliku OutJob masz pełną kontrolę nad tym, co stanowi źródło zdefiniowanych danych wyjściowych — projekt bazowy (bez zmian wariantowych) lub wybrany, zdefiniowany wariant tego projektu.

Jeśli dane wyjściowe mają zostać wygenerowane dla określonego wariantu, należy wskazać go w konfiguracji pliku OutJob. Możesz wybrać wariant osobno dla każdego odpowiedniego zestawu danych wyjściowych lub jeden wariant dla wszystkich odpowiednich danych wyjściowych w pliku. Ten „zakres stosowania wariantu” określa się za pomocą opcji Variant Choice u góry pliku Output Job.

Opcje Variant Choice określają poziom, na którym warianty są stosowane podczas generowania skonfigurowanych danych wyjściowych z pliku Output Job.
Opcje Variant Choice określają poziom, na którym warianty są stosowane podczas generowania skonfigurowanych danych wyjściowych z pliku Output Job.

  • Choose a single variant for the whole outputjob file — po włączeniu tej opcji wybierz jeden wariant dla wszystkich odpowiednich danych wyjściowych w pliku Output Job. Wskaż wariant w polu rozwijanym po prawej stronie. Lista rozwijana zawiera wszystkie zdefiniowane warianty aktywnego projektu oraz pozycję [No Variations].
  • Choose a different variant for each output — po włączeniu tej opcji do obszaru Outputs w pliku OutJob zostanie dodana kolumna Variant . Użyj tego pola, aby wskazać wariant dla poszczególnych danych wyjściowych. Również w tym przypadku lista rozwijana zawiera wszystkie zdefiniowane warianty aktywnego projektu oraz pozycję [No Variations]. To ustawienie zakresu pozwala przypisać różne warianty do różnych danych wyjściowych.

Aby wygenerować dane wyjściowe na podstawie projektu bazowego (bez zmian wariantowych), użyj pozycji [No Variations].

Jeśli podczas określania wariantów dla poszczególnych danych wyjściowych wybrany wariant nie dopuszcza zmian w danych do produkcji płytki, a zostanie przypisany do takich danych, wpis wariantu w pliku OutJob będzie wyświetlany na czerwono, a po najechaniu na niego kursorem pojawi się podpowiedź informująca o tej sytuacji. Generowanie danych wyjściowych z użyciem wybranego wariantu będzie przebiegać tak, jakby wybrano ustawienie [No Variations]. Innymi słowy, źródłem danych wyjściowych będzie projekt bazowy (bez zmian wariantowych).

Generowanie danych wyjściowych

Dane wyjściowe skonfigurowane w pliku OutJob można wygenerować:

Z kontenerów wyjściowych

Wybranie kontenera wyjściowego zapewnia dostęp do elementu sterującego Generate content. Jest on aktywny po przypisaniu do kontenera co najmniej jednego zestawu danych wyjściowych.

Generowanie zawartości wybranego kontenera wyjściowego.
Generowanie zawartości wybranego kontenera wyjściowego.

Kliknij ten element sterujący, aby kolejno wygenerować wszystkie dane wyjściowe, dla których włączono generowanie do tego kontenera. Możesz też zaznaczyć kontener i użyć jednej z następujących metod:

  • Naciśnij klawisz F9.
  • Kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz z menu kontekstowego polecenie Generate (polecenie Run w przypadku kontenera typu Folder Structure).
  • Użyj polecenia Tools » Generate (kontenery typu PDF i Video) lub polecenia Tools » Run (kontener typu Folder Structure).
  • Kliknij przycisk  (kontener typu PDF),  (kontener typu Video) lub  (kontener typu Folder Structure) na pasku narzędzi Job Manager Toolbar.

Postęp można śledzić na pasku stanu. Wygenerowane dane wyjściowe zostaną zapisane w lokalizacji określonej w ustawieniach kontenera wyjściowego. Ustawienia te decydują również o tym, czy dane wyjściowe zostaną otwarte i/lub dodane do panelu Projects. Wygenerowane dane wyjściowe zostaną otwarte, jeśli w opcjach zaawansowanych kontenera włączono odpowiednią opcję.

Nie ma możliwości zbiorczego generowania zawartości wielu kontenerów wyjściowych; generowane są tylko dane przypisane do aktualnie zaznaczonego kontenera. Aby wygenerować wszystkie dane wyjściowe, zaznaczaj kolejno każdy zdefiniowany kontener wyjściowy i generuj jego zawartość osobno.

Podczas generowania danych wyjściowych Gerber, ODB++, NC Drill lub IPC-356-D do kontenera typu Folder Structure można automatycznie zaimportować je do nowego dokumentu edytora CAM (*.cam). Odpowiednie opcje znajdują się w oknie dialogowym Files Settings powiązanym z tym typem kontenera.

Aby otworzyć istniejący dokument PDF wygenerowany za pomocą zdefiniowanego kontenera wyjściowego PDF w aktywnym pliku Output Job Configuration, kliknij prawym przyciskiem myszy odpowiedni kontener wyjściowy PDF (w obszarze Output Containers), a następnie wybierz polecenie Open PDF z menu kontekstowego. Polecenie jest dostępne dopiero po wygenerowaniu pliku PDF i tylko dopóty, dopóki plik Output Job Configuration pozostaje otwarty.

Pamiętaj, że po zamknięciu i ponownym otwarciu pliku Output Job Configuration polecenie nie będzie już dostępne, mimo że plik PDF istnieje. Konieczne będzie ponowne wygenerowanie pliku lub odszukanie go w lokalizacji, w której został utworzony.

Publikowanie wygenerowanej zawartości

Drugi element sterujący — Generate and publish — umożliwia wygenerowanie danych wyjściowych przypisanych do wybranego kontenera wyjściowego oraz opublikowanie ich w zdefiniowanym miejscu docelowym Publishing Destination.

Miejsca docelowe publikowania umożliwiają publikowanie danych w przestrzeni dyskowej, takiej jak Box.net, Amazon S3, serwer FTP lub folder w udostępnionej lokalizacji sieciowej. Zapewnia to ogromne korzyści w zakresie dystrybucji i współpracy w dzisiejszych realiach, w których członkowie całego „zespołu produktowego” — zespołu projektowego, zespołu produkcyjnego i wszystkich pozostałych osób zaangażowanych w proces przekształcania pomysłu w gotowy produkt — są często rozproszeni po całym świecie. Wszystkie strony mają wspólny, kontrolowany dostęp do danych, dzięki czemu mogą je przeglądać, omawiać i wykorzystywać.

Aby opublikować dane, kliknij polecenie, a następnie wybierz jedną z aktualnie zdefiniowanych lokalizacji docelowych z wyświetlonego menu podręcznego. Dane wyjściowe zostaną najpierw wygenerowane w lokalnej ścieżce docelowej, a następnie opublikowane. Podczas publikowania pojawi się monit o wskazanie folderu (w docelowym miejscu publikowania), w którym mają zostać zapisane dane wyjściowe. Możesz wskazać istniejący folder, określić nowy lub zaakceptować folder domyślny — którego nazwa zawiera typ zawartości kontenera oraz znacznik daty i godziny (np. PDFs - 10-24-2011 11-32-33 AM).

Użyj polecenia Manage Publishing w menu, aby przejść do strony Zarządzanie danymi — Miejsca docelowe publikowania w oknie dialogowym Preferences . W tym miejscu można definiować nowe lokalizacje docelowe lub modyfikować połączenia z istniejącymi.

Miejsca docelowe publikowania określa się w preferencjach zarządzania danymi.
Miejsca docelowe publikowania określa się w preferencjach zarządzania danymi.

W przypadku zatwierdzonych danych wygenerowanych z projektu płytki serwer umożliwia publikowanie zatwierdzonych dokumentów, tj. danych wyjściowych wygenerowanych z plików Output Job przypisanych do zatwierdzanej konfiguracji projektu, dla dowolnej rewizji elementu w zdefiniowanym miejscu docelowym publikowania.

Publikowanie danych bezpośrednio z pliku OutJob powoduje umieszczenie kopii wygenerowanych plików w określonym podfolderze lokalizacji docelowej. Aby zapewnić wysoką integralność danych i wiarygodną ścieżkę audytu, wygenerowane dane należy publikować po ich zatwierdzeniu i zapisaniu w rewizji docelowego elementu na serwerze. Takie dane wyjściowe są oznaczane (w nazwie pliku) identyfikatorem elementu i rewizji, dzięki czemu wszyscy uczestnicy procesu mogą od razu rozpoznać, które dane odpowiadają danej rewizji elementu przeznaczonego do wykonania (płytki bez montażu lub płytki zmontowanej).

Z zadań drukowania

Wybranie zadania drukowania zapewnia dostęp do elementów sterujących podglądem i drukowaniem. Będą one aktywne, jeśli do zadania przypisano co najmniej jeden plik wyjściowy.

Elementy sterujące podglądem i drukowaniem dla wybranego zadania drukowania.
Elementy sterujące podglądem i drukowaniem dla wybranego zadania drukowania.

Podgląd wydruku

Kliknij Preview , aby wczytać pliki wyjściowe przypisane do zadania drukowania do podglądu wydruku. Możesz też zaznaczyć zadanie i skorzystać z jednej z poniższych metod, aby otworzyć podgląd wydruku:

  • Kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz Print Preview z menu kontekstowego.
  • Użyj polecenia Tools » Print Preview.
  • Kliknij przycisk  na pasku narzędzi Job Manager Toolbar.
  • Kliknij przycisk Preview w oknie dialogowym Ustawienia strony (File » Page Setup) dla zaznaczonego (aktywnego) pliku wyjściowego. Pamiętaj, że spowoduje to wczytanie wyłącznie stron tego konkretnego pliku wyjściowego, a nie wszystkich stron wszystkich plików wyjściowych przypisanych do zadania drukowania.

Dokumenty źródłowe będą wczytywane kolejno i zgodnie z opcjami określonymi w powiązanym oknie dialogowym Page Setup.

U dołu podglądu raportu oraz w jego menu kontekstowym dostępne są elementy sterujące umożliwiające zmianę widoku, otwieranie okien dialogowych konfiguracji drukarki, drukowanie, kopiowanie strony do schowka systemu Windows oraz eksportowanie aktywnej strony jako metapliku systemu Windows.

Drukowanie

Kliknij Print , aby wysłać pliki wyjściowe bezpośrednio do wskazanego urządzenia drukującego. Przypisane pliki wyjściowe można również wydrukować za pomocą jednej z poniższych metod:

  • Naciśnij klawisz F9 .
  • Kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz polecenie Print z menu kontekstowego.
  • Użyj polecenia Tools » Print.
  • Kliknij przycisk Print w oknie dialogowym Ustawienia strony dla zaznaczonego (aktywnego) pliku wyjściowego. Pamiętaj, że spowoduje to wydrukowanie wyłącznie stron tego konkretnego pliku wyjściowego, a nie wszystkich stron wszystkich plików wyjściowych przypisanych do zadania drukowania.
  • Kliknij przycisk Print w oknie dialogowym Podgląd wydruku.
  • Kliknij przycisk  na pasku narzędzi Job Manager Toolbar.

Element sterujący Print oraz pierwsze trzy wymienione powyżej metody umożliwiają drukowanie bezpośrednie. Dwie ostatnie metody umożliwiają drukowanie pośrednie za pomocą okna dialogowego Konfiguracja drukarki.

Nie jest dostępne drukowanie wsadowe wielu zadań drukowania; podgląd i drukowanie obejmują tylko pliki wyjściowe przypisane do aktualnie wybranego zadania drukowania. Aby wydrukować wszystkie pliki wyjściowe, należy kolejno wybierać każde zdefiniowane zadanie drukowania i drukować je osobno.

Z poziomu narzędzia Project Releaser

Pliki wyjściowe zdefiniowane w co najmniej jednym pliku Output Job przypisanym do konfiguracji projektu PCB są generowane podczas wydawania tej konfiguracji. Generowanie odbywa się w ramach procesu wydawania zapewniającego wysoką integralność danych, a dane wydania są zapisywane w nowej, zaplanowanej rewizji docelowego elementu na serwerze. Służy do tego interfejs Project Releaser .

Dostęp do Project Releaser można uzyskać w następujący sposób:

  • Wybierz polecenie Project » Project Releaser z menu głównego (gdy dokument źródłowy danego projektu jest otwarty jako aktywny dokument).
  • Kliknij prawym przyciskiem myszy wpis danego projektu w panelu Projekty, a następnie wybierz polecenie Project Releaser z menu kontekstowego.

Jeśli pliki wyjściowe not zostały zdefiniowane przed uruchomieniem Project Releaser, można to zrobić w ramach procesu wydawania.

Aby elementy danych produkcyjnych i montażowych zostały uwzględnione w wydaniu, musi być do nich przypisany co najmniej jeden plik OutputJob. Jeśli masz pliki Output Job o nazwach rozpoczynających się od ciągów „fab” i „ass”, zostaną one automatycznie przypisane odpowiednio do sekcji danych produkcyjnych i danych montażowych przy pierwszym otwarciu widoku Release . W przeciwnym razie konieczne będzie ręczne przypisanie odpowiednich plików OutJob do każdej sekcji.

Przykładowa lista plików wyjściowych do wygenerowania dla wybranej konfiguracji.
Przykładowa lista plików wyjściowych do wygenerowania dla wybranej konfiguracji.

W Project Releaser kliknij przycisk Options (w lewym dolnym rogu), aby otworzyć okno dialogowe Opcje wydania projektu. Służy ono do przypisywania odpowiednich plików OutJob i określania sposobu nadawania nazw docelowym elementom danych na serwerze podczas wydawania projektu (w rewizjach tych elementów zapisywane są wygenerowane dane). Karta Release Options zawiera w sekcji Output Jobs kilka opcji umożliwiających włączenie żądanych danych wyjściowych.

Karta Release Options okna dialogowego Project Release Options.
Karta Release Options okna dialogowego Project Release Options.

Jeśli z projektem nie są obecnie powiązane żadne pliki Output Job, Project Releaser wykryje to i pojawi się pytanie, czy chcesz dodać pliki domyślne. Jeśli się na to zdecydujesz, zostaną utworzone następujące pliki:

  • Fabrication.OutJob — z następującymi zdefiniowanymi plikami wyjściowymi:
    • Documentation Outputs: Wydruki PCB
    • Fabrication Outputs: Gerber, pliki wierceń NC i IPC-2581
    • Validation Outputs: Kontrola reguł projektowych, raport porównania footprintów
    • Export Outputs: Zapisz jako / eksportuj PCB (w formacie ASCII)
  • Assembly.OutJob — z następującymi zdefiniowanymi plikami wyjściowymi:
    • Documentation Outputs: Wydruk PCB 3D, wydruki schematów, rysunek zbiorczy

    • Assembly Outputs: Raport Pick and Place, rysunki montażowe, raport punktów testowych

    • Report Outputs: Zestawienie materiałów, zestawienie odwołań do komponentów, zestawienie materiałów GOST

      Aby uzyskać dostęp do zestawienia materiałów GOST w Altium Designer, należy zainstalować rozszerzenie GOST 2.701-2008/2.106-1996. Rozszerzenie to można instalować i usuwać ręcznie.

      Więcej informacji o zarządzaniu rozszerzeniami można znaleźć na stronie Extending Your Installation (Altium Designer Develop, Altium Designer Agile, Altium Designer).

  • Export Outputs: Eksport STEP

Jeśli dla projektu zdefiniowano co najmniej jeden plik OutJob, opcja automatycznego tworzenia nie zostanie zaproponowana.

Więcej informacji o procesie wydawania można znaleźć na stronie Wydawanie projektu.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents