Preparing Fabrication Data

W skrócie

Przygotowanie danych produkcyjnych w Altium Designer obejmuje wybór odpowiednich formatów wyjściowych i konfigurację plików zgodnie z wymaganiami producenta płytek. W tym artykule przedstawiono dostępne dane wyjściowe do produkcji (Gerber RS-274X, Gerber X2, ODB++, IPC-2581, pliki wierceń NC, raport stosu warstw płytki, wydruki i raport punktów testowych do kontroli produkcyjnej), wyjaśniono różnice między formatami Gerber RS-274X i Gerber X2 oraz szczegółowo opisano opcje konfiguracji poszczególnych typów danych wyjściowych. Czytaj dalej, aby z większą pewnością przygotowywać dane wyjściowe do produkcji.

- Dowiedz się, jak generować dane wyjściowe do produkcji za pomocą pliku Output Job lub bezpośrednio z edytora PCB.
- Poznaj dodatkowe dane produkcyjne zawarte w formacie Gerber X2 oraz jego zgodność wsteczną z formatem Gerber RS-274X.
- Zapoznaj się z opcjami konfiguracji danych wyjściowych w formatach Gerber RS-274X, Gerber X2, ODB++ i IPC-2581, plików wierceń NC, raportu stosu warstw płytki oraz raportu punktów testowych do kontroli produkcyjnej.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Dostępny jest szeroki wybór formatów plików produkcyjnych PCB, które można generować zarówno pojedynczo, jak i za pomocą plików zadań wyjściowych, w tym:

  • Gerber RS-274X i Gerber X2

  • ODB++

  • IPC-2581

  • NC Drill

  • Raport stosu warstw płytki

  • Wydruki: zbiorcze rysunki wierceń, rysunki/szablony wierceń, wydruki końcowej mozaiki, wydruki warstw zasilania, wydruki masek lutowniczych/pasty lutowniczej.

  • Raport punktów testowych do produkcji

Przed przekazaniem plików wyjściowych niezbędnych do wyprodukowania projektu zaleca się skonsultowanie z producentem płytek w celu potwierdzenia jego wymagań.

Wyjścia produkcyjne można dodać do aktywnego pliku zadań wyjściowych z menu elementu sterującego [Add New Fabrication Output] w obszarze Fabrication Outputs tego pliku lub z podmenu Edit » Add Fabrication Outputs menu głównych.

Chociaż pliki OutputJob usprawniają przygotowywanie plików wyjściowych dla projektów i ich późniejsze generowanie z wykorzystaniem procesu wydawania projektu zapewniającego wysoką integralność danych, wyjścia produkcyjne dla aktywnego projektu PCB można również generować bezpośrednio z edytora PCB za pomocą poleceń z podmenu File » Fabrication Outputs.
W przypadku wyjść NC Drill, Gerber, Gerber X2 i ODB++ generowane są pliki obejmujące wszystkie pogłębienia otworów od góry i wszystkie pogłębienia od dołu, zamiast osobnych plików dla każdego typu pogłębienia.

Generowanie danych produkcyjnych Gerber

Każdy plik w formacie Gerber RS274X (znanym również jako Extended Gerber lub GerberX) odpowiada jednej warstwie fizycznej płytki — warstwie opisowej komponentów, górnej warstwie sygnałowej, dolnej warstwie sygnałowej, warstwom maski lutowniczej itd. Ten format pliku zawiera definicje apertur, współrzędne XY dla poleceń rysowania i naświetlania oraz inne informacje niezbędne do produkcji PCB.

Gerber X2 to bezpośrednie i znacznie bardziej zaawansowane rozwinięcie standardu Gerber RS-274X, wprowadzające szeroki zakres dodatkowych danych do produkcji i montażu PCB. W porównaniu ze standardem RS-274X format Gerber X2 zawiera kluczowe informacje, takie jak definicje stosu warstw oraz atrybuty padów i przelotek. Główną zaletą formatu Gerber X2 jest wsteczna zgodność ze starszym standardem Gerber RS-274X. Ponieważ jest to standard wieloplikowy, docelowy zakład produkcyjny lub montażowy, który nie przeszedł jeszcze na nowy standard, może w razie potrzeby wyodrębnić tradycyjne elementy plików Gerber. Może to być istotną zaletą dla osób niechętnych do wprowadzania dużych zmian w formatach plików produkcyjnych lub dla zakładów produkcyjnych korzystających ze sprzętu i oprogramowania o ograniczonej elastyczności.

Ogólną korzyścią z zastosowania formatu Gerber X2 do przekazywania danych projektowych płytek do zakładów produkcyjnych i montażowych jest bogaty zestaw danych produkcyjnych zawartych w plikach oraz wsteczna zgodność z poprzednim standardem, umożliwiająca przejście na nowy format przy niskim ryzyku. Pełne wdrożenie na obu końcach łańcucha CAD-CAM pozwala w znacznym stopniu wyeliminować ryzyko związane z błędną interpretacją danych, błędami w plikach i niejednolitym odczytywaniem danych. Krótko mówiąc, formaty Gerber X2 i IPC-2581 reprezentują nową generację przekazywania danych z projektowania płytek do produkcji.

Przydatne linki:

Jeśli płytka ma otwory, należy również wygenerować plik NC Drill, używając tych samych ustawień jednostek, rozdzielczości i położenia na kliszy.

Gdy plik PCB projektu jest aktywnym dokumentem, zestaw plików Gerber można wygenerować, wybierając File » Fabrication Outputs » Gerber Files lub File » Fabrication Outputs » Gerber X2 Files z menu głównych. Spowoduje to otwarcie odpowiedniego okna dialogowego Gerber Setup lub Gerber X2 Setup, w którym można zdefiniować warstwy do wykreślenia oraz ogólną konfigurację stosowaną podczas eksportu. Szczegółowe informacje o opcjach i elementach sterujących dostępnych w tych oknach dialogowych znajdują się w poniższych rozwijanych sekcjach.

Ta strona opisuje przygotowywanie plików Gerber przy użyciu okien dialogowych Gerber Setup i Gerber X2 Setup, dostępnych po włączeniu opcji UI.Unification.GerberDialog w oknie dialogowym Advanced Settings.

Gdy opcja UI.Unification.GerberDialog jest wyłączona, pliki Gerber są generowane przy użyciu wcześniejszych wersji okien dialogowych Gerber Setup i Gerber X2 Setup.

Gerber Setup i Gerber X2 Setup  — okna dialogowe
Gerber Setup i Gerber X2 Setup — okna dialogowe

Pliki wyjściowe są generowane w lokalizacji określonej w polu Output Path na karcie Options okna dialogowego Project Options. Nazwy wygenerowanych plików będą zawierać nazwę dokumentu PCB.

Wygenerowane pliki zostaną dodane do projektu i pojawią się w panelu Projects w folderach Generated\CAMtastic! Documents i Generated\Text Documents.

Podczas importowania plików Gerber i ODB++ do edytora CAM kolory warstw są teraz przypisywane zgodnie z typem warstwy (np. czerwony dla górnej warstwy sygnałowej, niebieski dla dolnej warstwy sygnałowej itd.), jeśli importowane pliki nie zawierają informacji o kolorach warstw.

Wygenerowane dane wyjściowe Gerber są również otwierane jako zbiorczy dokument CAM, który można edytować i/lub zapisać w bieżącym projekcie oraz zarządzać nim za pośrednictwem panelu CAMtastic.

Aby wygenerowane dane wyjściowe CAM były automatycznie otwierane w Altium Designer, włącz opcję Open outputs after compile na karcie Options okna dialogowego Project Options (Project » Project Options).

Generowanie danych produkcyjnych ODB++

ODB++ to format wymiany danych CAD–CAM używany w projektowaniu i produkcji płytek drukowanych. Format ten został pierwotnie opracowany przez firmę Valor Computerized Systems, Ltd., jako otwarta baza danych umożliwiająca wymianę bogatszych informacji między oprogramowaniem do projektowania PCB a oprogramowaniem CAD–CAM firmy Valor używanym przez producentów PCB.

Okno dialogowe ODB++ Setup umożliwia pełną konfigurację opcji wyjściowych plików ODB++. Okno to można otworzyć na jeden z następujących sposobów:

  • Za pomocą generatora plików wyjściowych ODB w pliku konfiguracji OutputJob (*.OutJob). Pliki wyjściowe są generowane po uruchomieniu skonfigurowanego generatora.
  • W aktywnym dokumencie PCB kliknij File » Fabrication Outputs » ODB++ Files. Pliki wyjściowe zostaną wygenerowane natychmiast po kliknięciu OK w oknie dialogowym.
Ustawienia zdefiniowane w oknie dialogowym ODB++ Setup podczas generowania plików wyjściowych bezpośrednio z PCB są niezależne od ustawień zdefiniowanych dla tego samego typu plików wyjściowych w pliku konfiguracji OutputJob. W pierwszym przypadku ustawienia są przechowywane w pliku projektu, a w drugim — w pliku konfiguracji OutputJob.

Generowanie z osadzonego panelu płytek

Podczas generowania danych wyjściowych ODB++ z projektu PCB zawierającego osadzony panel płytek obowiązują następujące zasady:

  • Projekt jest automatycznie analizowany pod kątem naruszeń stosu warstw.
  • Stosy warstw odwróconych płytek osadzonych będą wyświetlane jako odwrócone.
  • Różne wewnętrzne warstwy sygnałowe i płaszczyzny wewnętrzne mogą nadal pojawiać się w tym samym panelu warstwy wewnętrznej.
  • Wewnętrzne warstwy sygnałowe i płaszczyzny wewnętrzne mogą być odwrócone względem siebie.

Podczas generowania danych wyjściowych ODB++ z projektu PCB eksportowane są wszystkie obiekty ze wszystkich warstw, dla których włączono kreślenie. Aby wyeksportować wyłącznie obiekty projektu znajdujące się wewnątrz obrysu płytki, należy wyłączyć kreślenie dla wszystkich dodatkowych warstw zawierających obiekty poza tym obrysem.

Lokalizacja wygenerowanych plików ODB++

Ścieżka wyjściowa wygenerowanych plików zależy od sposobu generowania danych wyjściowych:

  • Z pliku OutputJob — wygenerowane pliki są zapisywane w folderze znajdującym się w folderze projektu. Nazewnictwo i struktura folderów są zdefiniowane w Output Container, do którego kierowane są dane wyjściowe ODB++.
  • Bezpośrednio z PCB — ścieżkę wyjściową określa się w oknie dialogowym Project Options — Options. Domyślnie ścieżka wyjściowa wskazuje podfolder w folderze zawierającym plik projektu, o nazwie Project Outputs for <ProjectName>. Ścieżkę wyjściową można zmienić według potrzeb. Jeśli na karcie Options włączono opcję używania osobnego folderu dla każdego typu danych wyjściowych, pliki ODB++ zostaną zapisane w kolejnym podfolderze o nazwie ODB++ Output.

Automatyczne otwieranie wygenerowanych danych wyjściowych ODB++

Podczas generowania danych wyjściowych ODB++ można określić, aby były one automatycznie otwierane w nowym dokumencie CAM. Sposób konfiguracji zależy od sposobu generowania danych wyjściowych:

  • Z pliku OutputJob — włącz opcję automatycznego wczytywania ODB++ Output w oknie dialogowym Output Job Options (Tools » Output Job Options w edytorze OutputJob).
  • Bezpośrednio z PCB — upewnij się, że opcja Open outputs after compile jest włączona na karcie Options okna dialogowego Project Options (Project » Project Options).

Generowanie danych produkcyjnych IPC-2581

Powiązany z istniejącym formatem ODB++ standard IPC-2581 jest otwartym standardem opracowanym przez Institute for Printed Circuits konsorcjum IPC-2581 w 2004 roku, a następnie udoskonalonym do najnowszych wersji A i B (IPC-2581A/B).

Standard ten stopniowo zyskuje coraz szerszą akceptację jako alternatywa dla tradycyjnych danych wyjściowych do produkcji, składających się zwykle ze zbioru plików Gerber, plików wierceń, BOM, plików tekstowych itp. Wcześniejsza konieczność korzystania ze złożonego zestawu plików produkcyjnych wynika z nieodłącznych ograniczeń tradycyjnego formatu RS-274x Gerber, w którym brakuje definicji stosu warstw, informacji o wierceniach, danych listy połączeń (połączeń elektrycznych) oraz informacji BOM.

Oficjalna nazwa standardu IPC-2581 to „Generic Requirements for Printed Board Assembly Products Manufacturing Description Data and Transfer Methodology”. Oferuje on oparty na XML format pojedynczego pliku, który zawiera szeroki zakres danych dotyczących produkcji płytki — od szczegółów stosu warstw po pełne informacje o polach lutowniczych, trasowaniu i komponentach oraz zestawienie materiałowe (BOM).

Pojedynczy plik XML IPC-2581 może zawierać:

  • Informacje o obrazie miedzi do trawienia warstw PCB.
  • Informacje o stosie warstw płytki (w tym o sekcjach sztywnych i elastycznych).
  • Listę połączeń do testowania nieobsadzonej płytki oraz testów wewnątrzukładowych.
  • Zestawienie materiałowe komponentów do zakupów i montażu (pick-and-place).
  • Uwagi i parametry dotyczące produkcji i montażu.

Potencjalna korzyść z zastosowania formatu IPC-2581 do przekazywania danych projektu płytki zakładom produkcyjnym i montażowym wynika z precyzyjnie zdefiniowanego, szczegółowego formatu pojedynczego pliku, który jest w pełni zrozumiały po obu stronach tego procesu. Wdrożenie sprawnego systemu wymiany danych CAD-CAM w dużej mierze eliminuje ryzyko związane z błędną interpretacją danych, błędami plików i różnicami w interpretacji formatu Gerber. Krótko mówiąc, zarówno IPC-2581, jak i Gerber X2 reprezentują nową generację formatów przekazywania danych z projektu płytki do produkcji.

Przydatne linki:

Aby korzystać z funkcji IPC-2581 w Altium Designer, należy zainstalować rozszerzenie IPC2581. To rozszerzenie jest domyślnie instalowane wraz z Altium Designer. Można je zainstalować lub usunąć ręcznie.

Więcej informacji o zarządzaniu rozszerzeniami można znaleźć na stronie Extending Your Installation (Altium Designer Develop, Altium Designer Agile, Altium Designer).

Gdy plik PCB projektu jest otwarty jako aktywny dokument, plik IPC-2581 można wygenerować, wybierając File » Fabrication Outputs » IPC-2581 z menu głównego. Spowoduje to otwarcie wstępnego okna dialogowego IPC-2581 Configuration, w którym można określić używaną wersję standardu IPC-2581 (A lub B), a także jednostki miary i precyzję liczb zmiennoprzecinkowych stosowaną podczas eksportu.

Określ ustawienia eksportu w oknie dialogowym IPC-2581 Configuration.
Określ ustawienia eksportu w oknie dialogowym IPC-2581 Configuration.

Ustawienie precyzji określa dokładność położenia i wymiarów w danych zawartych w wygenerowanym pliku zgodnym z IPC-2581, co zilustrowano na poniższym rysunku.

Ten sam fragment pliku IPC-2581 z precyzją ustawioną na 2 (po lewej) i 6 (po prawej).
Ten sam fragment pliku IPC-2581 z precyzją ustawioną na 2 (po lewej) i 6 (po prawej).

Plik IPC-2581 oparty na XML zostanie wyeksportowany do lokalizacji określonej w polu Output Path na karcie Options okna dialogowego Project Options. Jego nazwa będzie zgodna z formatem <PCBDocumentName>.cvg.

Wygenerowany plik zostanie dodany do projektu i pojawi się w panelu Projects w folderze Generated\Text Documents.

Generowanie danych produkcyjnych NC Drill

Pliki wierceń są używane podczas produkcji płytki do wiercenia otworów w PCB. Opcje generowania plików NC Drill konfiguruje się w oknie dialogowym NC Drill Setup.

Okno dialogowe NC Drill Setup
Okno dialogowe NC Drill Setup

Okno dialogowe NC Drill Setup można otworzyć na jeden z następujących sposobów:

  • Za pomocą generatora plików NC Drill w pliku konfiguracji OutputJob (*.OutJob). Pliki wyjściowe są generowane po uruchomieniu skonfigurowanego generatora.
  • W aktywnym dokumencie PCB kliknij File » Fabrication Outputs » NC Drill Files. Pliki wyjściowe zostaną wygenerowane natychmiast po kliknięciu OK w oknie dialogowym.
Ustawienia zdefiniowane w oknie dialogowym NC Drill Setup podczas generowania plików wyjściowych bezpośrednio z PCB są niezależne od ustawień zdefiniowanych dla tego samego typu plików wyjściowych w pliku konfiguracji OutputJob. W pierwszym przypadku ustawienia są przechowywane w pliku projektu, a w drugim — w pliku konfiguracji OutputJob.

Pliki NC Drill należy tworzyć w tym samym formacie co pliki Gerber. W przeciwnym razie położenia otworów mogą nie odpowiadać położeniom pól lutowniczych i przelotek. Na przykład, jeśli pliki Gerber skonfigurowano do używania formatu 4:3, odpowiadające im pliki NC Drill powinny używać tego samego formatu. Jeśli pliki Gerber wygenerowano z pozycją współrzędnych na kliszy odniesioną do bezwzględnego lub względnego początku układu współrzędnych, najlepiej wygenerować pliki NC Drill z tym samym punktem odniesienia.

Wygenerowane pliki NC Drill

Filename Description
FileName.DRL Plik wierceń w formacie binarnym. W przypadku wielowarstwowej PCB zawierającej przelotki ślepe i/lub zagrzebane dla każdej pary warstw tworzony jest oddzielny plik wierceń z unikatowym rozszerzeniem.
FileName.DRR Raport wierceń — zawiera szczegółowe informacje o przypisaniu narzędzi, rozmiarach otworów, liczbie otworów i drodze narzędzia.
FileName.TXT Plik wierceń w formacie ASCII. W przypadku wielowarstwowej PCB zawierającej przelotki ślepe i/lub zagrzebane dla każdej pary warstw tworzony jest oddzielny plik wierceń z unikatowym rozszerzeniem.
FileName-Plated.TXT Plik wierceń w formacie ASCII przeznaczony do otworów metalizowanych w projekcie PCB. Dla każdego typu otworów — podłużnych, kwadratowych lub okrągłych — zostanie utworzony oddzielny plik.
FileName-NonPlated.TXT Plik wierceń w formacie ASCII przeznaczony do otworów niemetalizowanych w projekcie PCB. Dla każdego typu otworów — podłużnych, kwadratowych lub okrągłych — zostanie utworzony oddzielny plik.
FileName-BoardEdgeRout.TXT Plik frezowania w formacie ASCII przeznaczony do obrysu płytki, w tym jej wycięć.
FileName.LDP Raport par warstw wierceń w formacie ASCII. Używany przez edytor CAM do wykrywania przelotek ślepych i zagrzebanych.

Po wygenerowaniu pliki wyjściowe zostaną dodane do projektu i pojawią się w panelu Projects w folderze Generated, w podfolderze o odpowiedniej nazwie. Jeśli dla każdego typu plików wyjściowych użyto oddzielnego folderu, do panelu Projects zostaną dodane odpowiednie (oddzielne) foldery Generated (np. Generated (NC Drill Output)).

Lokalizacja wygenerowanych plików NC Drill

Ścieżka wyjściowa wygenerowanych plików zależy od sposobu ich wygenerowania:

  • Z pliku OutputJob — wygenerowane pliki są przechowywane w folderze wewnątrz folderu projektu. Nazewnictwo i struktura folderów są zdefiniowane w Output Container, do którego kierowane są pliki wyjściowe NC Drill.
  • Bezpośrednio z PCB — ścieżka wyjściowa jest określana w oknie dialogowym Project Options – Options. Domyślnie ścieżka wyjściowa wskazuje podfolder o nazwie Project Outputs for <ProjectName> w folderze zawierającym plik projektu. Ścieżkę wyjściową można zmienić stosownie do potrzeb. Jeśli na karcie Options włączono opcję używania oddzielnego folderu dla każdego typu plików wyjściowych, pliki NC Drill zostaną zapisane w kolejnym podfolderze o nazwie NC Drill Output.

Automatyczne otwieranie wygenerowanych plików NC Drill

Podczas generowania plików NC Drill można określić, aby były one automatycznie otwierane w nowym dokumencie CAM. Sposób konfiguracji zależy od metody generowania plików wyjściowych:

  • Z pliku OutputJob — włącz opcję automatycznego wczytywania NC Drill Output w oknie dialogowym Output Job Options (Tools » Output Job Options z OutputJob Editor).
  • Bezpośrednio z PCB – upewnij się, że opcja Open outputs after compile jest włączona na karcie Options w oknie dialogowym Project Options (Project » Project Options).

Generowanie raportu struktury warstw płytki

Altium Designer umożliwia generowanie Board Stack Report w formacie Excel (<PCBDocumentName>.xls), zawierającego podsumowanie zdefiniowanych stosów warstw oraz warstw użytych w strukturze płytki (z uwzględnieniem nazwy warstwy, materiału, grubości i przenikalności elektrycznej względnej). Raport zawiera również całkowitą grubość każdego stosu. Opcje wyjściowe raportu struktury warstw płytki konfiguruje się w oknie dialogowym Layer Stack Report Setup, w którym można określić jednostkę miary oraz kolumny wyświetlane w raporcie.

Okno dialogowe Layer Stack Report Setup
Okno dialogowe Layer Stack Report Setup

Opisane powyżej okno dialogowe Layer Stack Report Setup jest dostępne, gdy opcja PCB.ModernBoardStackGenerator jest włączona w oknie dialogowym Advanced Settings. Gdy ta opcja jest wyłączona, dostępne jest okno dialogowe Layer Stack Report Setup, w którym można określić jedynie jednostkę miary w raporcie (​​​​​).

Generowanie dokumentacji produkcyjnej w postaci wydruków

Poniższe dane wyjściowe mają postać wydruków ze wstępnie zdefiniowanymi ustawieniami stron i umieszczonych na nich warstw:

  • Composite Drill Guide - generuje wstępnie zdefiniowany zbiorczy rysunek wierceń dla źródłowego dokumentu PCB.
  • Drill Drawings - generuje wstępnie zdefiniowany zestaw rysunków wierceń i szablonów wierceń dla źródłowego dokumentu PCB.
  • Final - generuje kompletny, wstępnie zdefiniowany zestaw wydruków końcowych klisz dla źródłowego dokumentu PCB.
  • Mask Set - generuje wstępnie zdefiniowane rysunki maski lutowniczej i maski pasty lutowniczej dla źródłowego dokumentu PCB.
  • Power-Plane Set - generuje wstępnie zdefiniowane rysunki płaszczyzn zasilania dla źródłowego dokumentu PCB.

Otwórz okno dialogowe Print, aby sprawdzić i dostosować konfigurację danych wyjściowych.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Konfigurowanie wydruków PCB.

Generowanie raportu produkcyjnych punktów testowych

Generator raportu produkcyjnych punktów testowych tworzy raport (w formatach txt i/lub csv i/lub IPC-D-356A) obejmujący wszystkie pola lutownicze i przelotki skonfigurowane do użycia jako produkcyjne punkty testowe.

Więcej informacji o przypisywaniu punktów testowych w projekcie PCB znajdziesz na stronie Przypisywanie punktów testowych na płytce.

Raport punktów testowych obsługuje osadzone panele płytek. Podczas eksportu z dokumentu PCB zawierającego wiele osadzonych paneli płytek generowanych jest wiele plików list połączeń IPC-D-356A.

Opcje wyjściowe raportu produkcyjnych punktów testowych konfiguruje się w oknie dialogowym Fabrication Testpoint Setup.

Okno dialogowe Fabrication Testpoint Setup
Okno dialogowe Fabrication Testpoint Setup

Raport produkcyjnych punktów testowych wykorzystuje wyłącznie ustawienia punktów testowych Fabrication  pól lutowniczych i przelotek, natomiast raport montażowych punktów testowych wykorzystuje wyłącznie ustawienia punktów testowych Assembly . Należy pamiętać, że okno dialogowe Assembly Testpoint Setup służące do konfigurowania raportu montażowo-produkcyjnego zawiera ten sam zestaw opcji co okno dialogowe Fabrication Report Setup.

Wygenerowane pliki raportów produkcyjnych

Nazwy wszystkich generowanych plików punktów testowych zaczynają się od typu (Fabrication lub Assembly), po którym następuje nazwa pliku. Na przykład: Fabrication Testpoint Report for BoardFileName. W zależności od tego, która z opcji Report Formats jest włączona, używane są następujące rozszerzenia plików: .txt, .CSV, .IPC (należy pamiętać, że jest to plik ASCII).

Lokalizacja wygenerowanych plików raportów produkcyjnych

Ścieżka wyjściowa generowanych plików zależy od sposobu wygenerowania danych wyjściowych:

  • Z pliku OutputJob — wygenerowane pliki są zapisywane w folderze wewnątrz folderu projektu. Nazewnictwo i strukturę folderów określa Output Container, do którego kierowane są dane wyjściowe Testpoint.
  • Bezpośrednio z PCB — ścieżka wyjściowa jest określana w oknie dialogowym Project Options - Options. Domyślnie ścieżka wyjściowa wskazuje podfolder w folderze zawierającym plik projektu, o nazwie: Project Outputs for ProjectName. Ścieżkę wyjściową można zmienić stosownie do potrzeb. Jeśli na karcie Options włączono opcję używania osobnego folderu dla każdego typu danych wyjściowych, pliki punktów testowych zostaną zapisane w dodatkowym podfolderze o nazwie Testpoint Output.

Automatyczne otwieranie wygenerowanego raportu produkcyjnego

Podczas generowania danych wyjściowych Testpoint można określić, aby były one automatycznie otwierane w nowym dokumencie CAM. Sposób konfiguracji zależy od metody generowania danych wyjściowych:

  • Z pliku OutputJob — włącz opcję automatycznego wczytywania IPC-D-356A Output w oknie dialogowym Output Job Options (Tools » Output Job Options w edytorze OutputJob).
  • Bezpośrednio z PCB — upewnij się, że opcja Open outputs after compile jest włączona na karcie Options w oknie dialogowym Project Options (Project » Project Options).

Generowanie plików produkcyjnych za pomocą pliku OutputJob

Aby uwzględnić generowanie plików produkcyjnych w pliku konfiguracji zadań wyjściowych projektu, kliknij [Add New Fabrication Output] w sekcji Fabrication Outputs, a następnie wybierz z menu typ danych wyjściowych oraz żądane źródło danych z odpowiedniego podmenu.


Skonfiguruj dane wyjściowe do produkcji w sekcji Fabrication Outputs pliku zadań wyjściowych. Pokazano tu przykład dla plików Gerber X2.

Po uruchomieniu pliku OutJob — ręcznie lub w ramach procesu wydania projektu — dane wyjściowe do produkcji zostaną wygenerowane zgodnie z ustawieniami zdefiniowanymi dla odpowiedniego kontenera wyjściowego.

Przygotowywanie danych wyjściowych do produkcji w ramach skonfigurowanego pliku OutJob.
Przygotowywanie danych wyjściowych do produkcji w ramach skonfigurowanego pliku OutJob.

Ustawienia zdefiniowane w odpowiednich oknach dialogowych podczas generowania danych wyjściowych do produkcji bezpośrednio z PCB są niezależne od ustawień zdefiniowanych dla tego samego typu danych wyjściowych w pliku konfiguracji zadań wyjściowych. W pierwszym przypadku ustawienia są przechowywane w pliku projektu, natomiast w drugim — w pliku konfiguracji zadań wyjściowych.
AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents