Projektowanie płytki sztywno-giętkiej PCB — tryb zaawansowany

W skrócie

W tym artykule omówiono najważniejsze etapy tworzenia płytki sztywno-giętkiej w trybie Advanced Rigid-Flex w Altium Designer — od definiowania podstosów warstw w menedżerze stosu warstw (Layer Stack Manager), przez tworzenie obrysów i obszarów płytki, aż po umieszczanie i konfigurowanie linii zgięcia w sekcjach elastycznych. Wyjaśniono również, jak tryb zaawansowany obsługuje granice obszarów i ich nakładanie się, a także przedstawiono wskazówki dotyczące szczególnych przypadków, takich jak płytki całkowicie elastyczne oraz płytki z obszarami elastycznymi wewnątrz wycięć. Jeśli chcesz lepiej poznać przebieg pracy i najważniejsze narzędzia do planowania oraz kształtowania zaawansowanych projektów sztywno-giętkich, czytaj dalej — ten artykuł pomoże Ci pewniej przejść przez cały proces.

- Dowiesz się, jak włączyć tryb Advanced Rigid-Flex, zdefiniować podstosy warstw i uporządkować obszary płytki o różnych stosach warstw.
- Poznasz różne sposoby tworzenia obrysów płytki oraz obszarów sztywnych i elastycznych, w tym dzielenie obszarów i przypisywanie im odpowiednich stosów warstw.
- Zrozumiesz, jak umieszczać i edytować linie zgięcia oraz na co zwracać uwagę w projektach całkowicie elastycznych i w przypadku obszarów elastycznych wewnątrz wycięć.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Definiowanie podstosów

Strukturę płytki definiuje się w menedżerze stosu warstw (Design » Layer Stack Manager). W tym miejscu można włączyć wymagany tryb rigid-flex i zdefiniować podstosy potrzebne w projekcie sztywno-elastycznym.

Definiowanie podstosów:

  • Aby włączyć funkcje potrzebne do projektowania płytki sztywno-elastycznej w trybie zaawansowanym, wybierz polecenie Tools » Features » Rigid-Flex (Advanced) z menu głównego Layer Stack Manager.

  • Tryb Board w Layer Stack Manager służy do wizualnej edycji i organizowania poszczególnych podstosów w projekcie sztywno-elastycznym. Pojedynczy podstos można edytować, klikając go dwukrotnie. Spowoduje to wyświetlenie trybu Stackup dla tego podstosu.

  • Dodaj nowy podstos, zaznaczając wymagane warstwy w istniejącym podstosie w trybie Board za pomocą Shift+Click i wybierając odpowiednie polecenie z menu przycisku . Płytka może zawierać dowolną liczbę podstosów.

  • Zdefiniuj właściwości podstosu w panelu Properties.

  • Jeśli projekt zawiera układ stosów warstw, którego nie można odwzorować w trybie Board, można dodać kolejne gałęzie.

Dowiedz się więcej o definiowaniu podstosów — tryb zaawansowany

Definiowanie kształtu i obszarów płytki

Stos warstw definiuje płytkę w kierunku pionowym, czyli w osi Z. W edytorze PCB obszar zajmowany przez płytkę w płaszczyźnie XY jest określany przez Board Shape. Kształt płytki może być obszarem wielokątnym o dowolnym obrysie, z prostymi lub zakrzywionymi krawędziami biegnącymi pod dowolnym kątem. Może również zawierać wycięcia (otwory wewnętrzne) o dowolnym kształcie.

Ogólny kształt płytki oraz poszczególne obszary sztywne i elastyczne można zdefiniować na dwa sposoby:

  1. Zdefiniuj ogólny kształt płytki, a następnie podziel go na obszary. Dowiedz się więcej o dzieleniu obrysu płytki na obszary.

  2. Umieść poszczególne sztywne i elastyczne obszary płytki w przestrzeni projektowej, aby utworzyć ostateczny kształt płytki. Dowiedz się więcej o umieszczaniu obszaru płytki.

Ostateczny kształt można utworzyć, łącząc obie metody.

Ogólny kształt płytki jest określany przez zbiór jej obszarów. Film przedstawia dwa sposoby tworzenia tych obszarów.

Definiowanie kształtu i obszarów płytki:

  • Kształt płytki można zdefiniować interaktywnie w trybie planowania płytki (View » Board Planning Mode) lub na podstawie istniejącego obrysu w trybie projektowania 2D (View » 2D Layout Mode).

  • Aby zdefiniować kształt płytki na podstawie istniejącego obrysu, zaznacz obrys w trybie projektowania 2D i uruchom polecenie Design » Board Shape » Define from selected objects (lub polecenie Tools » Convert » Create Board Region from selected primitives). Oprogramowanie wyznaczy zewnętrzną krawędź kształtu płytki wzdłuż linii środkowych zaznaczonych ścieżek i łuków.

  • Aby zdefiniować kształt płytki interaktywnie, przełącz się do trybu planowania płytki i wybierz polecenie Place » Board Region (lub kliknij przycisk  na Active Bar). Obowiązują standardowe zasady umieszczania obiektu obszaru. Aby ułatwić ten proces, korzystaj z siatki przyciągania i prowadnic roboczych. Włącz opcję Board Shape na palecie Snap Options, aby uzyskać najlepszą kontrolę podczas edycji obszaru płytki. Dowiedz się więcej o zasadach przyciągania.

  • Umieść wymaganą liczbę obszarów. Obszary można rysować tak, aby na siebie zachodziły. Należy jednak pamiętać, że nie określa to zakresu zachodzenia obszaru elastycznego na obszar sztywny — jest on określany przez wartości Intrusion w definicji stosu warstw.

  • Aby zdefiniować Name i przypisać Layer stack do każdego obszaru, zaznacz obszar i edytuj jego właściwości w trybie Board Region panelu Properties.

  • Aby podzielić obszar płytki na dwa mniejsze obszary, użyj polecenia Design » Slice Board Region (lub kliknij przycisk  na Active Bar). Narzędzie podziału wykorzystuje standardowe tryby prowadzenia narożników podczas umieszczania linii: 45°, 90°, łuk 45°, łuk 90° oraz dowolny kąt. Naciśnij Shift+Spacebar, aby zmienić tryb podczas dzielenia.

  • Położenie i kształt istniejącego obszaru płytki można zmieniać za pomocą standardowych technik edycji obiektów wielokątnych.

  • W standardowym trybie rigid-flex granicę między dwoma obszarami płytki definiuje się przez umieszczenie linii podziału. Zaawansowany tryb rigid-flex nie wykorzystuje linii podziału — zamiast tego krawędź obszaru płytki określa, gdzie kończy się jeden podstos, a zaczyna sąsiedni. Jeśli dwa obszary płytki nachodzą na siebie i mają wspólne warstwy, w części wspólnej stosowany jest stos o większej liczbie warstw.
  • Jeśli nachodzące na siebie obszary nie mają wspólnych warstw, można je zginać niezależnie.

Dowiedz się więcej o planowaniu obszarów sztywnych i elastycznych — tryb zaawansowany

Definiowanie zgięć w obszarze elastycznym

Zgięcie w elastycznej części płytki sztywno-elastycznej definiuje się przez umieszczenie linii zgięcia. Linia zgięcia jest obiektem liniowym, którego właściwości edytuje się w trybie Bend panelu Properties.

Umieszczanie linii zgięcia

  • Linie zgięcia umieszcza się w trybie planowania płytki (skrót 1).

  • Aby umieścić linię zgięcia, uruchom polecenie Place » Define Bending Line (lub kliknij przycisk  na Active Bar). Umieść linię zgięcia w poprzek elastycznego obszaru płytki. Początek i koniec linii zgięcia nie muszą dokładnie stykać się z krawędziami obszaru — oprogramowanie automatycznie ją wydłuży (jeśli jest zbyt krótka) lub skróci (jeśli jest zbyt długa). Co najmniej jeden koniec linii zgięcia musi stykać się z krawędzią obszaru lub wykraczać poza nią.

  • Aby edytować właściwości zgięcia, zaznacz je i zmień ustawienia w trybie Bend panelu Properties:

    • Strefa zgięcia jest wyświetlana w kolorze zielono-pomarańczowym. Kliknij w dowolnym miejscu tej strefy, aby zaznaczyć zgięcie.

    • Każdemu zgięciu można nadać nazwę, aby ułatwić jego identyfikację.

    • Sprawdź, czy zgięcie jest stosowane do właściwego obszaru podstosu. Dostępne obszary są wymienione w sekcji Stack Regions.

    • Ustaw parametry Radius i Bend Angle strefy zgięcia zgodnie z wymaganiami.

    • Zgięcia są wykonywane w kolejności określonej przez ich indeks zginania. Skorzystaj z tej funkcji, gdy istotne jest sprawdzenie kolejności zginania.

  • Aby przesunąć linię zgięcia, kliknij i przeciągnij uchwyty na jej końcach.

  • Linie zgięcia można stosować do krawędzi wycięć w płytce.

  • Aby usunąć zaznaczone zgięcie, kliknij i przytrzymaj jeden z jego wierzchołków, a następnie naciśnij Delete na klawiaturze.

Dowiedz się więcej o definiowaniu linii zgięcia — tryb zaawansowany

Projektowanie całkowicie elastycznej płytki PCB

Całkowicie elastyczną płytkę można utworzyć wyłącznie w zaawansowanym trybie rigid-flex.

Aby zaprojektować całkowicie elastyczną płytkę PCB, można zdefiniować jednowarstwowy elastyczny podstos w menedżerze stosu warstw, jak pokazano poniżej.

 

W trybie planowania płytki zdefiniuj kształt całkowicie elastycznej płytki PCB i upewnij się, że elastyczny podstos warstw jest przypisany do obszaru płytki w panelu Properties.

 

Zdefiniowanie jednowarstwowego podstosu jest możliwe, gdy opcja PCB.SingleLayerStack.Support jest włączona w oknie dialogowym ustawień zaawansowanych. Gdy ta opcja jest wyłączona, projektowanie całkowicie elastycznej płytki PCB wymaga zdefiniowania co najmniej jednego sztywnego podstosu warstw w menedżerze stosu warstw. Najpierw zdefiniuj sztywny podstos warstw, a następnie dodaj elastyczny podstos warstw (). W trybie planowania płytki zdefiniuj kształt całkowicie elastycznej płytki PCB i przypisz elastyczny podstos warstw w trybie obszaru płytki w panelu Properties (, ).

Jeśli projekt całkowicie elastycznej płytki zawiera wiele zgięć, sztywny podstos warstw służy do określenia, który z elastycznych obszarów ma być zablokowany (nie porusza się podczas zginania płytki). Opcja 3D Locked nie jest dostępna, gdy do obszaru przypisano elastyczny podstos warstw — w takiej sytuacji przypisz sztywny podstos warstw do obszaru płytki, który chcesz zablokować, następnie włącz opcję 3D Locked w panelu Properties, po czym zmień ustawienie Layer stack z powrotem na wymagany elastyczny podstos warstw.

Projektowanie płytki z elastycznym obszarem wewnątrz wycięcia

Można zaprojektować płytkę sztywno-elastyczną z elastycznym obszarem wewnątrz wycięcia w głównej płytce PCB.

Płytkę z elastycznym obszarem wewnątrz wycięcia można utworzyć wyłącznie w zaawansowanym trybie projektowania płytek sztywno-elastycznych.

Uwagi dotyczące tworzenia tego typu płytki:

  • Poniższy film przedstawia ten proces.

  • Wycięcie w płytce musi przebiegać wzdłuż obrysu elastycznych obszarów znajdujących się wewnątrz niego.

  • Umieść wycięcie przed umieszczeniem elastycznych obszarów w jego obrębie.

  • Każdy obszar wewnątrz wycięcia, który nie korzysta z tego samego podstosu warstw co zewnętrzny sztywny obszar, musi mieć ustawiony priorytet o wartości wyższej niż wartość przypisana do zewnętrznego sztywnego obszaru.

  • Skonfiguruj opcje Used Stack Regions dla linii zgięcia umieszczonych na wewnętrznych elastycznych obszarach tak, aby dotyczyły tylko danego elastycznego obszaru.

  • Zdefiniowanie wymaganych kształtów wycięcia i elastycznych obszarów jako obrysów na warstwie mechanicznej za pomocą ścieżek i łuków może być łatwiejsze i dokładniejsze. Następnie użyj dostępnych narzędzi, aby przekształcić wybrany obrys w wycięcie w płytce lub obszar płytki. Pamiętaj, że narzędzie do przekształcania podąża wzdłuż osi wybranych ścieżek i łuków oraz wymaga, aby punkty końcowe sąsiadujących ścieżek i łuków dokładnie się stykały.

    • Design » Board Shape » Create Board Region from Selected Objects (w trybie 2D)

    • Tools » Convert » Create Board Cutout From Selected Primitives (w trybie 2D)

    • Tools » Convert » Convert Selected Line to Bend Line (w trybie 2D)

Tworzenie elastycznego obszaru wewnątrz wycięcia w płytce.

Pobierz plik PcbDoc użyty w filmie

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Nav
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents