System Board Insight
Altium Essentials: PCB Viewing and Navigation
This content is part of the official Altium Professional Training Program. For full courses, materials and certification, visit Altium Training.
W skrócie
- Dowiedz się, które funkcje Board Insight ułatwiają inspekcję obiektów, naruszeń reguł i zatłoczonych obszarów projektu.
- Zobacz, jak opcje wyświetlania, takie jak Heads Up Display, podświetlanie w czasie rzeczywistym, sterowanie aktywną warstwą i widoczność nazw sieci, mogą ułatwić codzienną nawigację po PCB.
- Poznaj konfigurowalne ustawienia wyświetlania, w tym sposób prezentacji zablokowanych obiektów i tryby projekcji 3D, które ułatwiają interpretację złożonych układów PCB.
Board Insight to konfigurowalny system funkcji zapewniający pełną kontrolę nad wyświetlaniem projektu PCB i pracą z nim. Złożona płytka wielowarstwowa sprawia, że obszar projektowy jest wizualnie zagęszczony i często trudny do interpretacji. System Board Insight w Altium Designer ułatwia przeglądanie i rozumienie obiektów w projekcie. Składa się ze zintegrowanego zestawu funkcji opracowanych z myślą o zarządzaniu widokiem.
Z systemem Board Insight zintegrowano udoskonalony tryb jednej warstwy oraz funkcje wizualizacji 3D. W trybie jednej warstwy można wyraźnie zobaczyć zawartość danej warstwy, zachowując jednocześnie orientację w zawartości pozostałych warstw.
Dla postronnego obserwatora projekt PCB jest dość niezrozumiały i wygląda jak plątanina linii, okręgów, łuków i ciągów znaków w różnych kolorach, nakładających się na siebie. Nawet wprawnemu oku może być trudno odnaleźć się w ogromnej liczbie szczegółów projektu. Altium Designer zawiera szereg funkcji ułatwiających wyszukiwanie i identyfikowanie elementów projektu oraz zarządzanie ich wyświetlaniem. Funkcje te są wspólnie określane jako system Board Insight.
Tryb wyskakującego okna Board Insight
Tryb wyskakującego okna Board Insight to doskonałe narzędzie do przeglądania obiektów znajdujących się pod kursorem. Naciśnij Shift+X (Tools » Browse Objects), aby wyświetlić szczegółowe informacje o komponentach i sieciach znajdujących się pod kursorem, a także o należących do nich obiektach, takich jak pola lutownicze i ścieżki. Użyj Shift+V (Tools » Browse Violations), aby wyświetlić informacje o naruszeniach (zdefiniowanych reguł projektowych) znajdujących się aktualnie pod kursorem. Wyświetlana jest również graficzna reprezentacja obiektu lub naruszenia aktualnie wybranego w wyskakującym oknie. Lista ma strukturę hierarchiczną, dzięki czemu można na przykład przejść do pełnych szczegółów obiektów podstawowych powiązanych z określonym naruszeniem. Aby wyświetlić szczegółowe informacje o obiekcie lub naruszeniu, zaznaczyć je albo przybliżyć ich widok, kliknij dany obiekt lub naruszenie, aby otworzyć menu podręczne, lub użyj ikon po prawej stronie. Dostępne są następujące opcje:
-
Properties lub
— otwiera Properties panel danego obiektu lub okno dialogowe szczegółów naruszenia.
-
Select lub
— zaznacza obiekt lub naruszenie w obszarze projektowym.
-
Zoom lub
— przybliża widok obiektu lub naruszenia.
Wyskakujące okno wizualnej listy wyboru
Wyskakujące okno wizualnej listy wyboru ułatwia wybór właściwego obiektu w zatłoczonym obszarze projektowym. Projekt wielowarstwowej płytki PCB tworzy gęsty i wizualnie zatłoczony obszar projektowy z wieloma nakładającymi się obiektami. Wyskakujące okno wizualnej listy wyboru upraszcza wybieranie obiektów. Gdy pod kursorem znajduje się wiele obiektów, kliknij dwukrotnie, aby wyświetlić wyskakujące okno wizualnej listy wyboru. Podczas przesuwania myszy po liście bieżący obiekt jest wyświetlany w wyskakującym oknie, co ułatwia jego identyfikację. Obiekty w wyskakującym oknie wizualnej listy wyboru są posortowane według warstw.
Wyświetlacz HUD
Wyświetlacz HUD dostarcza w czasie rzeczywistym informacji o obiektach znajdujących się aktualnie pod kursorem w obszarze projektowym PCB. Wyświetlacz HUD jest konfigurowalny i może pokazywać położenie kursora, informacje o przesunięciu (odległości od ostatniego kliknięcia myszą), bieżącą warstwę oraz aktualną siatkę przyciągania. Oprócz zakresu informacji można również skonfigurować czcionkę i kolory wyświetlacza. Wyświetlacz HUD można umieścić w dowolnym miejscu ekranu lub ustawić tak, aby podążał za kursorem.
Jeśli podczas przesuwania kursora zatrzymasz go na chwilę, wyświetlacz HUD przełączy się w tryb Hover mode. W tym trybie wyświetlane są dodatkowe informacje, które mogą obejmować podsumowanie, dostępne skróty, naruszenia reguł oraz szczegóły sieci, komponentów i obiektów podstawowych.
Wyświetlacz HUD można skonfigurować na stronie Edytor PCB — tryby Board Insight w oknie dialogowym Preferences .
W kolumnie Heads Up tabeli włącz opcje właściwości, które mają być widoczne na wyświetlaczu HUD. W tabeli można również skonfigurować ustawienia Font tych opcji.
Do konfigurowania wyświetlacza HUD można używać następujących poleceń menu View » Board Insight (dostępnego również po naciśnięciu F2 w obszarze projektowym):
- Toggle Heads Up Display (Shift+H) — włącza lub wyłącza wyświetlacz HUD.
- Toggle Heads Up Tracking (Shift+G) — przełącza wyświetlacz HUD między stałą pozycją na płytce a podążaniem za kursorem. HUD nie przeskoczy do kursora, lecz będzie się przemieszczał względem miejsca, w którym znajdował się kursor w chwili włączenia śledzenia. Przed użyciem tego polecenia zaleca się odpowiednie ustawienie kursora względem bieżącego położenia HUD.
-
Resets Heads Up Delta Origin (Ins) — ustawia punkt odniesienia przesunięcia na bieżące współrzędne myszy. Na wyświetlaczu HUD można wyświetlać odległość w poziomie i w pionie, o jaką mysz została przesunięta względem tego punktu odniesienia. Punkt odniesienia przesunięcia można również ustawić ponownie, klikając lewym przyciskiem myszy. Ustawienie to można skonfigurować na stronie PCB Editor - Board Insight Modes w oknie dialogowym Preferences .
- Toggle Heads Up Delta Origin (Shift+D) — włącza lub wyłącza wyświetlanie współrzędnych przesunięcia względem punktu odniesienia. Współrzędne przesunięcia określają odległość w poziomie (dx) i w pionie (dy) od współrzędnych Delta Origin — punktu, który użytkownik może zdefiniować w obszarze projektowym. Używaj współrzędnych przesunięcia do określania odległości względem wybranego miejsca na płytce.
Podświetlanie na bieżąco
Zrozumienie złożonego projektu PCB nie jest łatwe przy gęstym rozmieszczeniu komponentów, ciasno prowadzonych ścieżkach i wielu warstwach sygnałowych. Altium Designer zawiera szereg funkcji podświetlania sieci, które ułatwiają analizowanie przebiegu ścieżek.
Użyj sekcji Live Highlighting na stronie Edytor PCB — wyświetlanie Board Insight w Preferences okna dialogowego, aby skonfigurować tę funkcję.
Użyj Ctrl+Click , aby wyróżnić dowolną sieć na płytce. Wszystkie elementy projektu, które nie należą do tej sieci, zostaną przyciemnione, dzięki czemu jej ścieżki będą wyraźnie widoczne na wszystkich warstwach sygnałowych, jak pokazano na poniższym obrazie. Aby wyróżnić wiele sieci, przytrzymaj klawisz Shift i wykonaj Ctrl+Click na każdej sieci. Wykonaj Ctrl+Click w dowolnym pustym miejscu, aby przywrócić normalny widok.
Wyróżnianie sieci może również działać dynamicznie — sieć zostaje wyróżniona po najechaniu na nią kursorem. Ta metoda wykorzystuje konfigurowalne wyróżnienie obrysu i nie wpływa na sposób wyświetlania pozostałej części PCB. Poniższy obraz przedstawia sieć wyróżnioną w ten sposób.
Poniższy obraz przedstawia przykład sieci wyróżnionej za pomocą Ctrl+Click.
Sterowanie aktywną warstwą
Edytor PCB to środowisko wielowarstwowe, w którym w danej chwili aktywna jest tylko jedna warstwa. Aktywną warstwę można zmienić na kilka sposobów. Pamiętaj, że wybór bieżącej warstwy dotyczy wyłącznie trybu widoku 2D.
- Kliknij kartę Layer u dołu obszaru projektowego.
- Użyj listy rozwijanej Active Layer w sekcji Layers na karcie Layers & Colors panelu View Configuration.
-
Przełączaj się między warstwami za pomocą następujących skrótów.
- Ctrl+Shift+Mouse wheel — następna warstwa / poprzednia warstwa
- + (klawiatura numeryczna) — następna warstwa
- - (klawiatura numeryczna) — poprzednia warstwa
- * (klawiatura numeryczna) — następna warstwa sygnałowa
Wyświetlanie nazw sieci na ścieżkach
Kolejną przydatną funkcją, która usprawnia pracę, jest możliwość wyświetlania nazw sieci na ścieżkach (konfigurowana na karcie View Options w sekcji Additional Options panelu View Configuration ). Aby korzystać z tej funkcji, włącz opcję Repeated Net Names on Tracks w sekcji Additional Options. Niezależnie od tego, w którym miejscu płytki pracujesz, możesz od razu sprawdzić, czy oglądane ścieżki należą do interesującej Cię sieci.
Wyświetlanie nazw sieci na ścieżkach ułatwia „odczytywanie” połączeń.
Opcje wyświetlania szczegółów pól lutowniczych i przelotek
Sposób wyświetlania szczegółów pól lutowniczych i przelotek można kontrolować w sekcji Pad and Via Display Options na stronie Edytor PCB — wyświetlanie Board Insight okna dialogowego Preferences . Można skonfigurować kolor, tło i czcionkę informacji o polach lutowniczych i przelotkach. Teksty są automatycznie wyświetlane w orientacji ułatwiającej czytanie i wyrównywane w kierunku zapewniającym największą dostępną powierzchnię. Opcja Use Smart Display Color automatycznie dobiera kolor czcionki zapewniający dobry kontrast, dzięki czemu tekst jest czytelny.
Opcje wyświetlania zablokowanych obiektów
Można kontrolować sposób wyświetlania zablokowanych obiektów w obszarze projektowym, aby ułatwić ich rozpoznawanie. Użyj ustawień w sekcji Show Locked Texture on Objects na stronie Edytor PCB — wyświetlanie Board Insight okna dialogowego Preferences .
Przykład z włączoną opcją Only When Live Highlighting.
3D Board Insight
3D Board Insight obejmuje tryby rzutowania, które pozwalają wyświetlać płytkę w rzucie Perspective lub Orthographic . Aby wybrać żądany tryb wyświetlania, w trybie widoku 3D użyj sekcji Projection na karcie View Options panelu Konfiguracja widoku .
Wybierz Orthographic , aby zobaczyć dokładne położenie obiektów i tekstu na PCB bez zasłaniania ich przez otaczające obiekty. Wybierz Perspective, aby uzyskać bardziej realistyczny widok PCB w 3D.





