Zarządzanie regułami projektowymi za pomocą edytora ograniczeń

W skrócie

W tym artykule wyjaśniamy, jak sprawdzić, czy projekt korzysta z edytora ograniczeń (Constraints Editor), czy z menedżera ograniczeń (Constraint Manager). Następnie pokazujemy, jak edytor ograniczeń ułatwia przeglądanie, tworzenie i zarządzanie regułami projektowania PCB w sposób oparty na dokumentach i skoncentrowany na obiektach. Omawiamy organizację reguł, obsługę priorytetów, różnice między regułami podstawowymi i zaawansowanymi, a także przełączanie widoków, konwertowanie reguł, ponowne wykorzystywanie zakresów ich obowiązywania oraz importowanie i eksportowanie definicji reguł. Jeśli chcesz lepiej zrozumieć strukturę ograniczeń i sposób zarządzania nimi w Altium Designer, ten przewodnik pomoże Ci pewniej korzystać z dostępnych narzędzi. Czytaj dalej, aby usprawnić zarządzanie regułami.

- Jak sprawdzić, czy projekt korzysta z edytora ograniczeń, czy z menedżera ograniczeń, oraz jak przełączać się między dostępnymi widokami zarządzania regułami.
- Jak edytor ograniczeń porządkuje reguły według obiektów projektu i reguł zaawansowanych oraz jak działają priorytety i konwersja reguł.
- Jakie praktyczne funkcje są dostępne do tworzenia, edytowania, weryfikowania, zapisywania, importowania, eksportowania i ponownego wykorzystywania reguł projektowych.
Zagłęb się w temat dzięki AI:

Do I have the Constraints Editor or the Constraint Manager?

Należy pamiętać, że jeśli podczas tworzenia projektu PCB w oknie dialogowym Create Project była włączona opcja Constraint Management, do definiowania ograniczeń projektowych w tym projekcie używany jest Constraint Manager. W takim przypadku okno dialogowe PCB Rule and Constraints Editor, a zatem również opisany na tej stronie Constraints Editor, not będzie dostępny w edytorze PCB. W przeciwnym razie można korzystać wyłącznie z dotychczasowych metod definiowania ograniczeń projektowych (dyrektyw projektowych oraz okna dialogowego PCB Rule and Constraints Editor / Constraints Editor).

Aby szybko sprawdzić, która metoda definiowania ograniczeń projektowych jest używana w bieżącym projekcie PCB, otwórz dokument PCB projektu, kliknij menu główne Design i sprawdź, które polecenie jest dostępne:

  • Constraint Manager – w tym projekcie używany jest Constraint Manager.
  • Rules – w tym projekcie używane jest okno dialogowe PCB Rule and Constraints Editor. Z tego okna można przejść do opisanego na tej stronie widoku Constraints Editor.

Constraints Editor to interfejs użytkownika oparty na dokumencie, który oferuje alternatywny sposób przeglądania, tworzenia i zarządzania regułami ograniczeń projektowych stosowanymi w projektach PCB. Edytor jest podzielony na sześć sekcji reguł o rosnącym priorytecie, które można wybierać: Nets, Diff Pairs, xSignals, Polygons, Components, i Advanced. W tym układzie pierwszych pięć sekcji (od Nets do Components) przedstawia reguły z perspektywy obiektów projektu, natomiast sekcja widoku Advanced dotyczy bardziej złożonych reguł (zwykle opartych na zapytaniach), których nie można wyrazić jako prostszych reguł zorientowanych na obiekty projektu.

Constraints Editor – alternatywny sposób zarządzania regułami projektowymi.
Constraints Editor – alternatywny sposób zarządzania regułami projektowymi.

Aby otworzyć Constraints Editor, kliknij przycisk Switch to Document View w oknie dialogowym PCB Rules and Constraints Editor.

Przełączanie do widoku Constraints Editor z okna dialogowego PCB Rules and Constraints Editor.
Przełączanie do widoku Constraints Editor z okna dialogowego PCB Rules and Constraints Editor.

Kliknij przycisk Switch to Dialog View w panelu Properties edytora, aby powrócić do okna dialogowego PCB Rules and Constraints Editor.

Powrót do okna dialogowego PCB Rules and Constraints Editor z widoku Constraints Editor.
Powrót do okna dialogowego PCB Rules and Constraints Editor z widoku Constraints Editor.

Możesz też użyć polecenia Tools » Switch to Dialog View z menu głównego.

Przycisk i polecenie Switch to Dialog View nie są dostępne? Sprawdź, czy używasz Constraint Manager zamiast Constraints Editor – dowiedz się więcej.

Oto niektóre zalety korzystania z tego edytora:

  • Interfejs oparty na dokumencie zamiast na oknie dialogowym pozwala zachować aktywność i dostępność edytora PCB oraz powiązanych z nim funkcji.

  • Przejście od określania zakresu reguł za pomocą zapytań do dopasowywania według typu obiektu upraszcza tworzenie reguł ograniczeń.

  • Priorytety reguł są ustalane automatycznie na podstawie naturalnej hierarchii obiektów projektu.

  • Interaktywna walidacja reguł umożliwia wykrywanie typowych błędów składni, przypisania i zakresu.

Typy reguł ograniczeń

W Constraints Editor istniejące reguły, których zakres dopasowania zawiera bardziej złożone wyrażenia zapytań, są traktowane jako Advanced Rules (czyli reguły niestandardowe), natomiast prostsze reguły są przedstawiane jako Basic Rules oparte na typie obiektu, czyli reguły bazujące na typie sprawdzanych obiektów projektu.

Większość reguł w formacie zaawansowanym (opartych na zapytaniach) można przekształcić w prostsze reguły podstawowe, przeciągając regułę na listę Basic Rules lub wybierając opcję Move Custom Rule to Basic z menu kontekstowego reguły zaawansowanej (można też użyć polecenia Tools » Convert » Migrate Advanced Rules to Basic z menu głównego). Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Migration of Advanced Rules to Basic , które poinformuje o liczbie reguł podstawowych możliwych do przeniesienia, a następnie poprosi o potwierdzenie migracji. Podczas konwersji zakres reguły zaawansowanej oparty na zapytaniu zostanie zinterpretowany jako kryterium typu obiektu reguły podstawowej.

Reguły zaawansowane oparte na zapytaniach można przekształcać w prostsze reguły podstawowe.
Reguły zaawansowane oparte na zapytaniach można przekształcać w prostsze reguły podstawowe.

Ustalanie priorytetów reguł

Zasadniczo priorytety reguł są ustalane automatycznie przez system. Odzwierciedla to układ przycisków widoków reguł w interfejsie, uporządkowanych według priorytetu od lewej do prawej — Nets ma najniższy priorytet.

  • Reguły zaawansowane (lub utworzone niestandardowo) mają pierwszeństwo przed sekwencją podstawowych reguł obiektowych. Ich kolejność w widoku zaawansowanym można zmieniać ręcznie, przeciągając odpowiednie wpisy w górę lub w dół.
  • Natomiast priorytety reguł podstawowych są ustalane automatycznie przez system na podstawie typu obiektu projektu, zgodnie z sekcjami obiektów (od Nets do Components) w interfejsie dokumentu.
  • W każdej sekcji podstawowych reguł obiektowych priorytet rośnie od All (najniższy), przez klasę obiektów, do obiektu (najwyższy). W konsekwencji reguły o zakresie All, które zostały przekształcone w reguły podstawowe, będą miały najniższy priorytet.
  • Aby jawnie ustawić priorytet reguły podstawowej, kliknij ją prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję Move Basic Rule to Advanced (lub użyj polecenia Tools » Convert » Migrate Basic Rules to Advanced z menu głównego). Po uruchomieniu polecenia pojawi się okno dialogowe Migration of Basic Rules to Advanced , które poinformuje o liczbie reguł podstawowych możliwych do przeniesienia, a następnie poprosi o potwierdzenie migracji. Ręcznie ustaw pozycję określającą priorytet reguły w widoku zaawansowanym. Dotyczy to reguł innych niż te o zakresie All — na przykład w widoku sieci regułę z określonym zakresem Net Class lub Net można przekształcić (przenieść) w regułę zaawansowaną.

Nowa niestandardowa reguła ograniczeń

Tworzenie nowej reguły w domyślnym trybie Advanced edytora (wskazywanym i wybieranym za pomocą przycisku ) przypomina tworzenie reguły w oknie dialogowym PCB Rules and Constraints Editor. Wybierz Add Custom Rule z menu kontekstowego otwieranego prawym przyciskiem myszy (lub użyj przycisku albo polecenia Edit » Add Constraint z menu głównego), w razie potrzeby dodaj zakres dopasowania oparty na zapytaniu (), a następnie wprowadź parametry ograniczeń w siatce kolumn lub na reprezentacji graficznej poniżej.

Utwórz własną niestandardową regułę ograniczeń
Utwórz własną niestandardową regułę ograniczeń

Aby uprościć powtarzalny proces tworzenia reguł zaawansowanych/niestandardowych, Constraints Editor umożliwia przechowywanie zakresów dopasowania obiektów opartych na zapytaniach w oknie dialogowym Scopes Library (aby je otworzyć, kliknij w kolumnie Object Match, a następnie wybierz Export to Library lub kliknij przycisk Edit Library w obszarze Scopes Library w trybie Advanced constraints options panelu Properties ). Biblioteka jest prezentowana w panelu Properties, w którym można importować i eksportować zakresy niestandardowe oraz nimi zarządzać, aby ponownie wykorzystywać je w innych niestandardowych regułach ograniczeń. Użycie w regule zakresu z biblioteki jest sygnalizowane ikoną w kolumnie Object Match danej reguły.

Korzystaj z biblioteki zakresów, aby uprościć tworzenie reguł niestandardowych.
Korzystaj z biblioteki zakresów, aby uprościć tworzenie reguł niestandardowych.

  • Po zastosowaniu do reguły zakresu pochodzącego z biblioteki można użyć menu pola Object Match (zakres), aby usunąć wpis zakresu (Clear Scope) lub przywrócić zakres do postaci opartej na zapytaniu (Detach Scope).
  • Warto również pamiętać, że samą bibliotekę Scopes Library można wyeksportować jako plik XML zakresów niestandardowych, który następnie można wykorzystać do wypełnienia biblioteki Scopes Library w innej instalacji Altium Designer.
  • Przeciągnij regułę w inne miejsce na liście, aby zmienić jej priorytet. Reguły niestandardowe otrzymują najwyższy priorytet. Pamiętaj, że kolejność priorytetów wpisów reguł podstawowych (obiektowych) jest określana automatycznie na podstawie ich wewnętrznej hierarchii.
  • Aby usunąć aktualnie wybraną regułę, kliknij ją prawym przyciskiem myszy i wybierz Usuń regułę lub wybierz Edit » Remove Constraint z menu głównego.
  • Wybierz File » Save to PCB (skrót: Ctrl+S), aby zapisać plik dokumentu ograniczeń w projekcie PCB.
  • Reguły projektowe można eksportować z Constraints Editor i importować do niego. Pozwala to przenosić ulubione definicje reguł między różnymi projektami. Użyj polecenia File » Export To File, aby zapisać plik reguł PCB (*.rul). Użyj polecenia File » Import From File, aby wczytać istniejący plik reguł PCB *.rul. W obu przypadkach otworzy się okno dialogowe Choose Design Rule Type, w którym można wybrać reguły projektowe do wyeksportowania lub zaimportowania.

Tryby ograniczeń obiektów projektowych

Aby zastosować prostsze podejście do tworzenia reguł ograniczeń, zorientowane na obiekty projektowe, wybierz odpowiedni przycisk trybu obiektowego u góry tabeli reguł i przełącz się z domyślnego trybu zaawansowanego. Tryby te zapewniają bardziej zintegrowany interfejs reguł, skupiający się na ograniczaniu sposobu wykorzystania obiektów projektowych, zamiast na tworzeniu reguł projektowych, które mogą zostać naruszone. Kolejność przycisków obiektów projektowych odpowiada rosnącej złożoności obiektów (i priorytetowi reguł): od podstawowych Nets (i klas), przez ujednolicone Components, aż po tryb Advanced.

W trybie Advanced () reguły są grupowane według typu, tak jak podstawowe reguły ograniczeń Via i Width pokazane na poniższych ilustracjach. Bardziej szczegółowe warunki można określić, dodając kolejną regułę lub element języka zapytań.

W trybie Advanced w Constraints Editor reguły są grupowane według typu.
W trybie Advanced w Constraints Editor reguły są grupowane według typu.

Z kolei widoki zorientowane na obiekty (od Nets do Components) porządkują reguły według obiektów projektowych (np. Nets) lub klas (np. Net Class), dzięki czemu zapewniają bezpośredni przegląd zastosowania reguł w projekcie. Aby zobaczyć przegląd reguł dotyczących danego typu obiektu, wybierz obiekt lub klasę w lewej kolumnie, aby wyświetlić wszystkie powiązane reguły, albo wybierz All, aby wyświetlić wszystkie reguły powiązane z danym typem obiektu. Poniższy przykład przedstawia przegląd reguł powiązanych z Nets ().

W widokach zorientowanych na obiekty w Constraints Editor reguły są grupowane według obiektów projektowych.
W widokach zorientowanych na obiekty w Constraints Editor reguły są grupowane według obiektów projektowych.

W podejściu zorientowanym na obiekty projektowe, na przykład po wybraniu typu obiektu Nets, jak pokazano poniżej, podstawowe reguły dotyczące przelotek i szerokości są łączone w jeden złożony wpis. Układ tabeli umożliwia również dodawanie kolejnych ograniczeń według obiektów (sieci) i klas.

Widok zorientowany na obiekty wyświetla ograniczenia wybranego typu obiektu.
Widok zorientowany na obiekty wyświetla ograniczenia wybranego typu obiektu.

Dodanie kolejnych, bardziej szczegółowych ograniczeń w tym przykładzie wymaga jedynie wybrania Net lub Net Class i wprowadzenia odpowiednich wartości w komórkach tabeli odpowiadających żądanemu typowi reguły ograniczenia. Jak pokazano poniżej, dla sieci Power (określonych przez ich klasę) dopuszczono większy rozmiar przelotek, a sieci szyny zasilającej 5V przypisano większą maksymalną szerokość ścieżki. W efekcie jeden prosty widok tabeli obejmuje cztery reguły: ograniczenie szerokości dla sieci 5V, ograniczenie szerokości dla wszystkich pozostałych sieci, ograniczenie rozmiaru przelotek dla sieci Power oraz ograniczenie rozmiaru przelotek dla wszystkich pozostałych klas sieci.

Dodawaj bardziej szczegółowe ograniczenia dla różnych obiektów i ich grup (na przykład sieci i klas sieci).
Dodawaj bardziej szczegółowe ograniczenia dla różnych obiektów i ich grup (na przykład sieci i klas sieci).

Użyj przycisku , aby dodać wariant aktualnie wybranej reguły ograniczenia, tak jak w poniższym przykładzie, w którym dodatkowa reguła sieci 5V ustawia preferowaną szerokość dla warstwy Bottom.

Można dodawać warianty wybranego ograniczenia.
Można dodawać warianty wybranego ograniczenia.

Pamiętaj, że dostępność typów reguł we wpisach tabeli zależy od dostępnych kolumn, które z kolei są określane przez pozycje włączone na liście Rule Visibility w panelu Properties. Na przykład włączenie pozycji Clearance na liście Rule Visibility spowoduje dodanie kolumny Clearance do typu obiektu Nets, jak pokazano poniżej. Dodanie odpowiedniej reguły odstępu wymaga wówczas jedynie wprowadzenia zakresu sieci lub klasy oraz odpowiednich parametrów odległości.

Wybierz reguły, które mają być wyświetlane w widoku zorientowanym na obiekty.
Wybierz reguły, które mają być wyświetlane w widoku zorientowanym na obiekty.

Weryfikacja reguł

Poprawność wszystkich aktywnych reguł można sprawdzić w obszarze Rules/Constraints Checks panelu Properties, klikając przycisk . Ta operacja wykrywa reguły z potencjalnymi błędami, takimi jak zduplikowane reguły, reguły o tym samym zakresie, ale różnych wartościach, reguły z nakładającymi się elementami klas (takimi jak sieci) oraz reguły z nierozpoznanymi zakresami. Każdy wpis typu naruszenia można rozwinąć, aby wyświetlić reguły powodujące naruszenie. Wybranie takiej reguły otworzy jej wpis.

Sprawdź poprawność reguł aktualnie zdefiniowanych w Constraints Editor.
Sprawdź poprawność reguł aktualnie zdefiniowanych w Constraints Editor.

Aby uruchomić weryfikację reguł, możesz również użyć polecenia Tools » Run Rules Validation Check z menu głównego

Naruszenia reguł

Włączone reguły ograniczeń projektowych są stosowane do bieżącego projektu płytki za pomocą różnych mechanizmów, takich jak bieżące sprawdzanie reguł projektowych online, wsadowe sprawdzanie reguł projektowych lub sprawdzanie uruchamiane wybiórczo z panelu PCB Rules And Violations. Naruszenia tych reguł ograniczeń — występujące po przekroczeniu określonych limitów w zdefiniowanym zakresie — są sygnalizowane graficznie na płytce, we wpisach panelu i raportach, a także za pomocą ikon alertów w Constraints Editor. Dodatkowo naruszenia można przeglądać, analizować i korygować, gdy Constraints Editor jest otwarty, ponieważ ma on postać dokumentu projektowego, a nie okna dialogowego.

Constraints Editor dostarcza informacji o naruszonych regułach.
Constraints Editor dostarcza informacji o naruszonych regułach.

Panel Properties

Gdy Constraints Editor jest aktywny, panel Properties prezentuje tryb Document Options (lub tryb Advanced constraints options, gdy edytor działa w trybie Advanced).

Poniższe rozwijane sekcje zawierają informacje o dostępnych opcjach i elementach sterujących:

Sprawdzanie zastosowania reguł

Constraints Editor zawiera funkcję wskazywania krzyżowego, która pokazuje zakres obiektów objętych regułą ograniczenia poprzez wizualne wyróżnienie sieci i połączeń w odpowiednim projekcie PCB. Aby użyć wskazywania krzyżowego dla dowolnej reguły z tabeli edytora, kliknij jej wpis prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz opcję Cross Probe z menu kontekstowego lub wybierz Cross Probe z menu reguły zaawansowanej.

Skonfiguruj Cross Probe View Settings (opcje Zoom i Select) w panelu Properties i użyj opcji Clear Filter edytora PCB, aby zresetować wyróżnienie wskazywania krzyżowego.

Wskazywanie krzyżowe obiektu objętego zakresem reguły z poziomu Constraints Editor.
Wskazywanie krzyżowe obiektu objętego zakresem reguły z poziomu Constraints Editor.

AI-LocalizedTłumaczenie SI
Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz tekst/obraz i naciśnij Ctrl + Enter aby wysłać nam wiadomość.
Nav
Contents
Dostępność funkcji

Dostępne funkcje zależą od tego, z którego rozwiązania Altium korzystasz – Altium Develop, Altium Agile Teams, Altium Agile Enterprise lub Altium Designer (w ramach aktywnej subskrypcji terminowej).

Jeśli opisana funkcja nie jest widoczna w Twoim oprogramowaniu, skontaktuj się z działem sprzedaży Altium, aby dowiedzieć się więcej.

Starsza dokumentacja

Dokumentacja Altium Designer nie jest już wersjonowana. Jeśli potrzebujesz dostępu do dokumentacji dla starszych wersji Altium Designer, odwiedź sekcję Starsza dokumentacja na stronie Inne instalatory.

Contents